داعش
داعش یک گروه شبهنظامی جهادی سلفی است که خود را به یک بنیادگرایی اسلامی، دکترین وهابی از اسلام سنی پایبند میداند. برگرفته از نام عربی آن (الدولة الإسلامیة فی العراق والشام)، این گروه نیز با عنوان کوتاه داعش در زبان فارسی شناخته میشود.
سخنان و دیدگاهها دربارهٔ داعش در این صفحهٔ ویکیگفتاورد فارسی، هماکنون از بیش ۱۵۰ فرد سرشناس گردآورده شده.
گفتاوردها دربارهٔ داعش
[ویرایش]خطوط پرررنگ متنی است که زیر تصاویر بکاررفته است.
سران کشورها
[ویرایش]سخنان سران کشورها و دولتها دربارهٔ داعش که از/در ۲۰۱۴ منصب دارند/داشتهاند.
- «ما برای دفاع از ایمان، عقاید و اصول انسانیمان در جنگ علیه داعش هستیم و آنها را در پناهگاههایشان هدف قرار خواهیم داد.»[۱]
- ۴ فوریه ۲۰۱۵/ ۱۵ بهمن ۱۳۹۳؛ «پس از کشته شدن معاذ الکساسبه»
- «در حقیقت خشونتی که منطقه را تهدید میکند بخشی از تهدیدات جهانی علیه صلح، قانون، دموکراسی و همزیستی است که مقابله با آن روشی جامع و جهانی که بر عواملی چون امنیت، دیپلماسی، توسعه و رهبری اخلاقی استوار باشد را میطلبد.»
- «هیچ منطقی در طرز تفکر این افراد وجود ندارد و من فکر میکنم که آنها هیچ گونه احساسی به بشریت، دین و یا زندگی ندارند.»[۲]
- ۲۵ مه ۲۰۱۵/ ۴ خرداد ۱۳۹۴؛ «در مصاحبه با سیانان»
- «این یک جنگ جهانی است؛ جنگ جهانی سوم. این جنگی است درون جهان اسلام و جنگی با غیرنظامیان، اما ما به تنهایی نمیتوانیم از پس آن بربیاییم.»[۳]
- ۱۱ نوامبر ۲۰۱۵/ ۲۰ آبان ۱۳۹۴؛ «در مصاحبه با یورنیوز»
- «مسلمانانِ جهان، نقشِ برجستهای در همیاری همگانی دارند. ایمانِ ما، همانند شما [مسیحیان] به مهربانی، صلح و تسامح فرمان میدهد. همانند شما، از کرامت انسانیِ برابرِ هر فرد - چه مرد چه زن، چه همسایه چه غریبه - دفاع میکند. شمار این شرعشکنانِ اسلام که این حقیقتها را انکار میکنند، از اقیانوس مسلمانان (۱ میلیارد و ۶۰۰ میلیون) بسیار کمتر است. در واقع، این تروریستها، مسلمانانِ جهان را بزرگترین هدف خود قرار دادهاند. به آنان اجازه نمیدهیم که دین ما را بربایند.»[۴]
- «داعش تهدیدی است که همهٔ جهان را در معرض خطر قرار داده است. جنگ با تروریسم اکنون پیش از هر طرف دیگری جنگ ما مسلمانهاست و ما تا پیروزی کامل به آن ادامه میدهیم… داعش و دیگر گروههای همفکر آن به اسم دین جنایات بسیاری انجام دادهاند. جنگ ما اکنون با گروههایی است که هیچ دین و آیینی را باور ندارند و با ظاهرنمایی و به اسم خدا به قتل و کشتار دست میزنند. ما برای پیروزی بر این گروهها نیازمند وحدت هستیم… ما در وهله اول باید با تفکر افراطیگری و تروریسم مقابله کنیم و برای این منظور باید ابتدا اندیشه و تفکر جوانانمان را سامان دهیم تا به دام این گروهها نیفتد.»[۴]
- «ما مسلمانیم و از کودکی به ما آموزش داده شده که به هیچ جنبنده، گیاه و حتی مکانی که در آن خدا عبادت میشود تعرض نکنیم. پیامبر ما به ما گفته است به همان اندازه که خود را دوست دارید دیگران را نیز دوست داشته باشید و هر روز به هم سلام کنید که معنای صلح و دوستی در خود دارد. اگر اینگونه باشیم به ما میگویند مسلمان.»[۴]
- ۱۱ مارس ۲۰۱۵/ ۲۰ اسفند ۱۳۹۳؛ «سخنرانی در پارلمان اروپا، استراسبورگ»
- عبدالله دوم
- «خطر تروریسم در جهان پیش از هر زمانی به چالشی جدی مبدل شده است. در این شرایط جامعه جهانی باید در راستای تأمین امنیت و ثبات داخلی بکوشد و اجازه ندهد گروههای تروریستی در سرزمینهای آنها مستقر شوند. درعینحال باید همکاریهای بین دولتی را در زمینههای مبادله اطلاعات و پیشگیری از تهدیدها توسعه بخشید و همچنین باید در مبارزه با تروریسم اراده مشترک و قاطعیت نشان داد. موضعگیری قاطعانه در مبارزه با تروریسم و تحملناپذیری واقعی این پدیده ضرورتی حیاتی است. جامعه جهانی در راه ریشهکنکردن طاعون وحشتناک تروریسم که بشریت متمدن را تهدید میکند، باید بکوشد و راههای حمایتهای مالی آن را مسدود کند. متأسفانه بعضی از کشورهای منطقه ما با دنبالکردن مقاصد مشکوک مقطعی، با تروریستها همکاری میکنند، به آنها پناه میدهند و از آنها حمایت به عمل میآورند. در مقابل چنین رفتارهایی باید نابردباری از خود نشان داد.»[۵]
- ۳۰ ژوئیه ۲۰۱۷/ ۸ مرداد ۱۳۹۶؛ «در مصاحبه با روزنامهٔ شرق»
- سرژ سرکیسیان
- «همه میدانیم که گروه دولت اسلامی یا فرقه مرگ، با اقدامهای وحشیانه و بربریت خود، سربریدن افراد را نوعی از اقدامهای عادی قرار دادهاند. گروه دولت اسلامی همزمان با تصرف بخشهایی از شرق سوریه و شمال عراق، سربریده شدنها، به صلیب کشیدنها، اعدامهای دسته جمعی، برده کشی جنسی را آغاز کرده است …داعش، فرقه مرگ است و با هیچ واژه دیگری قابل توصیف نیست.»
- «سخن از تروریسمی است که مکان آن شناسایی نشده و ابعاد و اهداف جهانی دارد و یک سخن دارد تسلیم یا مرگ. تروریسم کماکان بالاترین تهدید جهانی است و این شتری است که دم در خانه همه دولتها خواهد خوابید. پیام تروریسم و خلافت اسلامی این است. ” یا مرگ یا تسلیم”. این است انگیره جهانی تروریسم خلافتی.»
- «نمیتوانید با این گونه سازمانها مذاکره کنید، فقط میتوانید علیه آن بجنگید. این تروریسمی نیست که انگیزه آن مشکلات محلی باشد، بلکه تروریسمی با اهداف و برنامههای جهانی است.»
- «جوانان آرمانگرا باید بدانند که پیوستن به فرقه مرگ (داعش) گمراهی و اشتباه محض و مسیری غلط برای بیان آرزوی فداکاری است.»
- «تا زمانی که حتی یک اقلیت کوچک به پیامهای این گروه تروریستی توجه میکند، جنایات به پایان نمیرسد... رفتارهای وحشیانه بیشتر و بدتری از این گروه تروریستی میتوان انتظار داشت… افراطگرایان به اسلام و حتی مسلمانان جهان که علیه آنها متحد هستند، توهین میکنند.»
- «از این پس به جای دولت اسلامی از واژه داعش برای معرفی گروه تروریستی و تکفیری استفاده خواهم کرد. برای اینکه این گروه تروریستی از واژه دولت اسلامی برای کسب مشروعیت و محبوبیت در میان مسلمانان جان سوءاستفاده نکند، تصمیم به این کار گرفته است. برای معرفی آنان استفاده نمیکنم چون آنان نه نماینده مذهب هستند و نه نماینده دمکراسی و دولت خاص.
- «داعشیها از اینکه با این واژه مورد خطاب قرار گیرند متنفرند؛ پس من هم دقیقاً همان کاری را که آنها را ناراحت میکند، انجام خواهم داد و برای معرفی اعضای تروریست و مرگ آفرین این گروه، از واژه داعش استفاده میکنم؛ من دیگر از دولت اسلامی برای معرفی آنان استفاده نمیکنم چون آنان نه نماینده مذهب هستند و نه نماینده دمکراسی و دولت خاص.»
- «حملات داعش در بخشهای مختلف جهان نشان میدهد خطر حملات گرگهای تنها جدی است.»
- «داعش در نبرد خود در سوریه و عراق تحت فشارهای فزاینده قرار دارد و به همین دلیل تلاش میکند فعالیتهای تروریستی خود را خارج از خاورمیانه انجام دهد.»
- «ما باید در خصوص این فعالان تنها بسیار هشیار باشیم، افرادی که ممکن است افراطگرا شده باشند. آنها اغلب از اختلالات روانی رنج میبرند و به سرعت به افراطگرایی روی میآورند.»
- مالکوم ترنبول ۷ سپتامبر ۲۰۱۶/ ۱۷ شهریور ۱۳۹۵ [۷]
- «اگر القاعده را ورژن یک تروریزم بدانیم، داعش ورژن ششم آن میباشد.»
- «این شبکهٔ تروریستی بر پایهٔ اطلاعات و ارتباطات بنا شده و نیروهای خود را از طریق اینترنت جذب میکند.»
- «جذب نیرو توسط این گروه بسیار سریع است. اگر به ساختار و تئوری شبکه نگاهی بیندازید، متوجه میشوید که داعش در یک برهه بسیار کوتاه چهار تا پنج مرحله بالاتر از القاعده است و این نشان میدهد که نوآوری در داخل سیستم روانی آن کاملاً سریع صورت میگیرد.»
- «داعش تصمیم گرفته قلمروی بیشتری را فتح کند، آن هم در یک بازهٔ زمانی سریع؛ برخلاف کاری که القاعده یا سایر سازمانهای تروریستی چندین سال برای انجام آن برنامهریزی کردند.»
- «هرگز نمیتوان داعش را به عنوان یک گروه تندروی قرون وسطایی نام نهاد و نادیده گرفت؛ جهان با عقبنشینی در برابر این گروه و دادن اجازه تشکیل ولایتهای متعدد به این گروه، در واقع به رشد آن کمک کرده است.»
- «نمی توان به این تروریستها به دیده افرادی با مغز کوچک و ساده نگاه کرد.»
- «کسی نمیتواند به داعش و دیگر گروههای تروریستی حاضر در عراق، سوریه یا نیجریه قرون وسطایی بگوید، آنها محصول قرن ما یعنی قرن ۲۱ هستند.»
- «تروریسم یا بهطور سازمانی وجود دارد و یا بهصورت شبکهای و سرعت رشد آن تند، سریع و قاطع است. پاسخ به آن باید قسمت به قسمت صورت گیرد. برای مبارزه با تروریسم باید همکاری لازم بین تمامی کشورها باشد.»
- «داعش ترکیبی از یک سازمان و شبکه تروریستی است. تفکر نظامی آن از اتاقهای جنگ صادر میشود. میزان قلمروهایی که این گروه به دنبال اشغال آنهاست غیرمنتظره است. این گروه اشغال مناطق را از زمان فروپاشی صورت میدهد و این در حالیست که گروههای تروریستی دیگر از جمله القاعده برای رسیدن به این هدف یک دهه بر روی آن برنامهریزی میکنند. این گروه برای رسیدن به اهدافش شرایط را مساعد میکند. برای مثال از یک طرف به دنبال فروپاشی دولت سوریه است و از طرف دیگر به دنبال استفاده از ناتوانی دولت عراق است و این موضوعها سبب کاهش تمرکز میشود. آنها این کار را میخواهند دربارهٔ یمن، لیبی و دیگر کشورها هم صورت دهند.»
- «در حالیکه از نظر روانشناختی ایدههای آنها بسیار قرون وسطایی است اما از لحاظ سازمانی بسیار مدرن رفتار میکنند. وسائل ارتباطی و به کار گیری نیرو آنها از طریق اینترنت است. داعش در مدتی کوتاه چهار تا پنج مرحله از رشد شبکهای را پشت سرگذاشته است این به آن معناست که نوآوری در سیستم آن بسیار سریع است. اگر شما میخواهید که با این گروه مقابله کنید باید سریع وخلاق عمل کنید.»
- ۱۲ ژانویه ۲۰۱۵/ ۲۱ تیر ۱۳۹۴؛ «در مصاحبه با آر.تی.»[۸]
- «دشمنان افغانستان عبارتاند از گروههای اجیر خارجی مانند داعش، القاعده و گروههای آدمکُش حقانی و برخی از طالبان که از ریختن خون هموطنان خود لذت میبرند و به جنگ و دهشت افگنی ادامه میدهند. با این تفاوت که هیچ راهی به گفتگو با اجیران خارجی وجود ندارد. اما؛ ما دروازهٔ گفتگو را برای آشتی با آن عده از گروههای طالبان که حاضرند برای توقف خونریزی و بازگشت صلح و ثبات به وطن شان همکاری کنند هنوزباز گذاشتهایم، هر چند این فرصت برای همیش نخواهد بود.»
- ۲۵ آپریل ۲۰۱۵/ ۶ اردیبهشت ۱۳۹۵؛ «سخنرانی در نشست فوقالعاده شورای ملی»[۹]
- «سازمانهای تروریستی و افراطیت از این ناهمآهنگی در جهت ایجاد یک سیستم منظم که آنها را در ایجاد یک نظام افراطی و درحال تغییر قادر میسازد، بهرهبرداری کردهاند. شبکههای تروریستی فراتر از جغرافیای یک کشور بوده، شدیداً وابسته با شبکههای جرمی جهانی، منطقوی و ملی میباشند. این شبکهها در استفاده از تکنالوجی و رسانهها تجربه کافی داشته، از خشونت بهخاطر تخویف و سراسیمگی مردم بهصورت منظم کار میگیرند، و در تشخیص، ایجاد و بهرهگیری از اختلافات و شکافهای اجتماعی بهخاطر ایجاد تفرقه مهارت کافی دارند. ساختارهای سازمانی و شبکهای آنها به سرعت در تغییر است. تحقیقات و تحلیلها نشان میدهد که داعش، بر خلاف القاعده، در یک مدت بسیار کوتاه از مرحلهٔ سازمانسازی به آغاز کار و تصمیمگیری و عملکرد گذار کرده است.»
- ۲۶ ژوئیه ۲۰۱۵/ ۵ مرداد ۱۳۹۵[۱۰]
- «دشمن اول این سرزمین گروههای تروریست و دهشتگری بنام طالبان، داعش و ۲۰ گروه دیگری هستند که با حمله به حریم زندگی مردم ما، میخواهند هستی و حیات این ملت را به تاراج بگذارند.»
- ۲۷ فوریه ۲۰۱۷/ ۹ اسفند ۱۳۹۵ [۱۱]
- «صف ما صف اسلامیت و افغانیت است، تروریستان قاتلان و دشمنان این وطن هستند و ما برحق هستیم؛ داعش و تروریستان باطل میباشند و این تعهد خداوند (ج) است که حق بر باطل پیروز میشود.»
- «داعش کیست؟ کدام پول شان با ما شریک است؟ برای این وطن چه طرح دارند؟ هیچ شک نیست که آنها دشمنان اسلامیت و بشریت اند، آنها میخواهند این کشور را ویران کنند، اما ما میخواهیم که کشور خود را به افتخار دنیا مبدل سازیم.»
- «دولت بر حسب ضرورت در مقابله با داعش از استعمال هرنوع قوت دریغ نخواهد کرد و در این زمینه تعهد وجود دارد.»
- «این جنگ، جنگ افغانستان نه، بلکه جنگ بالای افغانستان است، زیرا داعش و تروریستان میخواهند این منطقه را کنترل کنند و لانه بسازند.»
- «آیا در شأن مسلمانان است که در جای جای جهان اسلام ندای افراطیگری و تروریسم سر داده شود و درگیری مذهبی هر روز خون مسلمانان را بر زمین بریزد، و اسلامهراسی در منظومه جهانی جایگزین دین رحمت و الفت شود؟»
- ۱۸ فوریه ۲۰۱۴/ ۲۹ بهمن ۱۳۹۲؛ «سخنرانی در افتتاحیه نهمین اجلاس مجالس اسلامی»[۱۳]
- «تروریسم مثل میکروبی است که به مناطق دیگر سرایت میکند.»
- ۲۶ مارس ۲۰۱۴/ ۶ فروردین ۱۳۹۳؛ «نخستین جلسه هیئت دولت در سال ۹۳»[۱۴]
- «من در شگفتم این گروههای آدمکش، خود را گروه اسلامی مینامند و شگفتآورتر آنکه رسانههای غربی نیز در همراهی با آنان، این نام مجعول [ISIS] را که تنفر همه مسلمانان را برمیانگیزد، تکرار میکنند؛ غافل از آنکه مسلمانانی که هر روز خدای خویش را به صفت رحمانیت یاد میکنند و از پیامبر خویش درس عطوفت و محبت آموختهاند، این افتراءها را، بخشی از پروژه اسلامهراسی میشمارند.»
- ۲۵ سپتامبر ۲۰۱۴/ ۳ مهر ۱۳۹۳؛ «شصت و نهمین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد»[۱۵]
- «[...] این قاتلان پستتر از بهائم [...]»
- ۷ ژانویه ۲۰۱۵/ ۱۷ دی ۱۳۹۳؛ «در کنفرانس وحدت اسلامی»[۱۶]
- «اسلام دین شمشیر نیست بلکه دین منطق، رحمانیت، عطوفت و همزیستی با دیگران است و هرگز خود را به کسی تحمیل نمیکند.»
- «قبلاً عدهای به دروغ در کتابها اسلام را دین خشونت معرفی میکردند و امروز گروهکهای تروریستی را پرورش دادهاند تا در عمل به مردم جهان بگویند که اسلام دین خشونت است.»
- «امروز عدهای هستند در دنیای اسلام، متأسفانه عزت ما مسلمانها را پایمال میکنند، متأسفانه به نام جهاد و دین، شمشیر را بر رخ پیغمبر(ص) و اسلام کشیدند و عزت ما مسلمانها را در جهان مخدوش کردهاند. بسیاری از جوانها و مردم جهان را نسبت به عظمت اسلام، دچار تردید کردهاند و اسلام هراسی را در جهان بهوجود آوردهاند.»
- ۲۳ آوریل ۲۰۱۵/ ۳ اردیبهشت ۱۳۹۴؛ «جمع علما، بزرگان، فرهیختگان و دانشگاهیان اندونزی» [۱۷]
- «رژیمِ ترور و سازمان ترور هیچگاه در مسیر انتخاب نیست تا به سمت صندوق آرا برود و به جای انتخاب به دنبال ارهاب و ارعاب است.»
- «همه آنهایی که مسیر ترور را انتخاب کردند، صلح، مفاهمه و مذاکره را خیانت میدانند. مسیر آنها مسیر خشونت و افراط است. آنها میگویند یا سفیدِ سفید یا سیاهِ سیاه؛ یا زیبای مطلق یا زشت مطلق و چیزی به عنوان حد وسط نیست.»
- «صلح و تفاهم و مذاکره و منطق چیزی است که تروریسم و ترور و خشونت از آن گریزان است.»
- «تروریستها خود را میزان و مرکز عالم میدانند؛ میگویند حرف ما درست است و حق است و هر که مخالف ما است در مسیر باطل و ناحق قرار گرفته است، معمولاً همه پیشوا پرستی دارند و فردی که به عنوان رئیس آن سازمان ترور است، او را برترین مقام گاهی در روی زمین میبینند.»
- «ترور تا زمانی که ابزار برای قدرتها است از بین نخواهد رفت، ترور تا زمانی که یک اراده قوی جمعی و یک عزم واقعی در جهان بوجود نیاید از بین نخواهد رفت، ترور تا زمانی که دو معیار را مد نظر قرار میدهیم و تروریست خوب و بد را قبول داریم به نتیجه نمیرسد.»
- «ما باید با استانداردِ واحد، در برابر همه گروههای تروریستی بایستیم.»
- «ما میبینیم هنوز در دنیا متأسفانه گروهکهای تروریستی برای برخی از جوانهای ناآگاهِ جامعه امروز ما جاذبه دارد و تا زمانی که جاذبه دارد معنایش این است که ما به ریشههای ترور و تروریسم نپرداختیم.»
- ۳۱ اوت ۲۰۱۵/ ۹ شهريور ۱۳۹۴؛ «در کنگره بینالمللی ۱۷ هزار شهید ترور» [۱۸]
- «خطر بزرگ و اصلی در جهان امروز آن است که، سازمانهای تروریستی به حکومتهای تروریستی تبدیل شوند. ما متأسفیم که قیامهای ملی در منطقه ما توسط تروریستها به انحراف کشیده شدند و به جای صندوق رأی، اسلحه و ترور سرنوشت ملتها را میخواهد تعیین نماید.»
- ۲۸ سپتامبر ۲۰۱۵/ ۶ مهر ۱۳۹۴؛ «در هفتادمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد » [۱۹]
- «بیتردید آغاز خشونت، از خشونت ذهنی و فکری یک جمعیت برمیخیزد. در آغاز اندیشه، فکر، از تعادل خارج میشود، آنچه درک میشود، از متون اسلامی، متأسفانه درک و فهم، ناصحیح است. اگر خشونت از فکر آغاز شد، این خشونت به سخن و گفتار و سپس به گفتمان تبدیل میشود و خطر آن روزی است که در یک جامعه اسلامی و یا غیراسلامی، گفتمان، گفتمان خشونت و افراط باشد.»
- «تا زمانی که گفتمان، گفتمان عادلانه و متعادل و به دور از افراط و تفریط نباشد، نتیجه آن خشونت عملی هم خواهد بود.»
- «آیا این برای دنیای اسلام شرم نیست که مسلمانها با بچههای کوچک، با زنها در زمستان سرد از میان آب و رودخانه، دریا، دریاچه و قایق، به پناه یک کشور غیراسلامی بروند و آن کشور غیراسلامی آنها را پشت دروازه نگاه دارد؟ آیا پیامبر و اصحاب پیامبر اگر امروز در میان ما بودند این فاجعه بزرگ را تحمل میکردند؟»
- «ما باید از خشونت فکری و گفتمانی کار را آغاز کنیم، باید جلوی خشونت فکری و گفتمانی بایستیم، باید تصویر منفی اسلام را در فضای مجازی و حقیقی دنیای امروز بگیریم. ظلم بزرگ تنها بر مسلمانها نیست، ظلم بزرگ تنها بر مردم لیبی، سوریه و عراق و یمن نیست. بزرگترین ظلم بر چهره اسلام رحمانی است. «وَما اَرْسَلْناکَ اِلّا رَحْمَةً لِلعالَمینَ» این پیامبر، پیامبر رحمت است؛ این دین دین رحمت است؛ این دین دینی است که در هر نمازش، آغاز قرائتش با نام خدای رحمان و رحیم آغاز میشود و پایان این نماز، با سلام، صلح و دوستی تمام میشود.»
- ۲۷ دسامبر ۲۰۱۵/ ۶ دی ۱۳۹۴؛ « در کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی» [۲۰]
- «هیچکس در دنیا تردید ندارد که اگر تلاش و کمک ایران نبود، امروز نه یک گروه تروریستی، بلکه یک دولت تروریستی در کشورهای منطقه حاکم بود.»
- ۲۸ ژانویه ۲۰۱۶/ ۸ بهمن ۱۳۹۴؛ «در جمع ایرانیان مقیم فرانسه»[۲۱]
- «تروریستهایی که به نام اسلام دست به مسلمانکشی میزنند، تنها انسانها و مسلمانان را نمیکشند، بلکه معنویت، حقیقت و واقعیت اسلام را ذبح میکنند.»
- ۲۶ مارس ۲۰۱۶/ ۷ فروردین ۱۳۹۵؛ «در دیدار علما و نخبگان پاکستان»[۲۲]
- «در خصوص تروریسم موضوع مهم این است که همه به این مسئله بیندیشند که ریشههای تفکر تروریسم از کجا و کدام سرزمین نشأت گرفته و با کدام تفکر انحرافی آغاز شده است.»
- «برای مبارزه با تروریسم باید به ریشههای شکلگیری آن توجه کرد.»
- ۲۱ سپتامبر ۲۰۱۶/ ۳۱ شهريور ۱۳۹۵؛ «در دیدار رهبران مسلمان جامعه آمریکا»[۲۳]
- «پیامبر ما پیامبر مهربانی و رحمت برای همه جهانیان بوده و ترور هیچ نسبتی با اسلام و آیات قرآن مجید ندارد.»
- ۸ اکتبر ۲۰۱۶/ ۱۷ مهر۱۳۹۵؛ «در دیدار نخبگان علمی، فرهنگی و رسانه ای مالزی»[۲۴]
- «آن روزی امت واحده هستیم که به جای آمریکا، انگلیس، سلاح تروریستها و قدرتهای بزرگ، خداوند تکیه گاه ما باشد.»
- ۱۵ دسامبر ۲۰۱۶/ ۲۵ آذر ۱۳۹۵؛ «در همایش بین المللی وحدت اسلامی»[۲۵]
- «اگر کمک ایران به مردم و ارتشهای عراق و سوریه نبود، امروز در دمشق و بغداد، تروریستها حاکم بودند و به جای گروههای تروریستی در این کشورها شاهد دولتهای تروریستی بودیم.»
- «در هر کجای دنیا اگر هر ملت آزادهای برای مبارزه با تروریسم از ما کمک بخواهد، با همه توان به آن مردم مظلوم در برابر تروریسم کمک خواهیم کرد چرا که تروریسم خطر بزرگی برای جهانیان، منطقه ما و همه انسانها میباشد.»
- ۲۸ ژانویه ۲۰۱۷/ ۹ بهمن ۱۳۹۵؛ «در هفدهمین کنوانسیون جهانی راهنمایان گردشگری»[۲۶]
- حسن روحانی
- «گروه تروریستی موسوم به داعش باید تضعیف و درنهایت نابود شود. این گروه تمام مردم در عراق و سوریه را به وحشت انداخته است. مادران، خواهران و دختران، هدف تجاوز جنسی – به عنوان یک حربه جنگی – قرار گرفتهاند. کودکان بیگناه به گلوله بسته شدهاند. اجساد در گورهای دسته جمعی دفن شدهاند. به اقلیتهای مذهبی گرسنگی دادهاند. در دهشتناکترین جنایاتی که تصورش هم دشوار است، انسانهای بیگناه گردن زده شدهاند، و انتشار تصاویر ویدئویی این قساوتها، دل جهانیان را به لرزه درآورد.»
- «هیچ خدایی این وحشت را نادیده نمیگیرد و از آن نمیگذرد. هیچ ناراحتی و رنجی چنین اعمالی را توجیه نمیکند. هیچ منطق – و مذاکرهای – با این شاخه شیطانی در میان نیست. تنها زبانی که چنین قاتلانی میفهمند، زبان زور است. بنابر این، ایالات متحده آمریکا برای درهم شکستن این شبکهٔ مرگ با ائتلافی گسترده کار خواهد کرد.»
- «زمان آن است که جهان – بهویژه جوامع اسلامی – آشکارا، قاطعانه و پیوسته ایدئولوژی القاعده و داعش را رد کنند.»
- «تمام مذاهب بزرگ وظیفه دارند دین و باورهای دینی را با یک جهان مدرن چند فرهنگی تطبیق دهند. هیچ کودکی – در هیچ کجای دنیا – نباید بیاموزد که از دیگران تنفر داشته باشد. نباید نسبت به اصطلاح روحانیونی که مردم خود را به صدمه زدن به عدهای بیگناه –به این دلیل که یهودی، مسیحی یا مسلمان هستند – فرا میخوانند، تحملی در کار باشد. زمان تدوین میثاق جدیدی در میان ملتهای متمدن این جهان است که جنگ را در اساسیترین منبع آن از بین ببرد: فاسد کردن مغزهای جوانان با ایدئولوژی خشن.»
- «معنای آن قطع منابع مالی است که به این نفرت دامن میزند. زمان پایان دادن به ریاکاری کسانی فرا رسیده است که از طریق اقتصاد جهانی ثروتاندوزی میکنند، و بعد آن را خرج کسانی میکنند که به کودکان، نابود کردن آن را آموزش میدهند.»
- «ایدئولوژی داعش یا القاعده یا بوکوحرام، پژمرده خواهد شد و خواهد مرد، اگر آشکارا و پیوسته، مردود شناخته شود و با آن مقابله شود.»
- ۲۴ سپتامبر ۲۰۱۴/ ۰۲ مهر ۱۳۹۳؛ «سخنرانی در شصت و نهمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد» [۲۷]
- «مردم بیشتری متوجه میشوند که هیچ خلافتی تحت حکومت داعش برقرار نیست. یک پناهجوی سوریه میگوید که این گروه یک باند تبهکار است که ادعای حکومت کرده است. آنها غارتگر هستند. آنها قبلها را به تسخیر خود درنمی آورند و تحت فشار شدیدی قرار دارند. تنها راه پایدار شکست دادن داعش، پایان دادن به جنگ داخلی و آشفتگی حاکم بر سوریه است.»
- ۲۶ ژانویه ۲۰۱۶/ ۶ بهمن ۱۳۹۴[۲۸]
- «امیدوارم بیبیسی از عبارت دولت اسلامی استفاده نکند، چون آنها حقیقتاً یک دولت اسلامی نیستند. آنها گروهی وحشی هستند که از دین اسلام منحرف شدهاند و بسیاری از مسلمانان که به شبکه بیبیسی گوش میکنند، هر بار که این عبارت را میشنوند، واکنش نشان میدهند… جنگ علیه این گروه تروریستی چالش نسل امروز است و ما باید هرگونه که میتوانیم با آن مبارزه کنیم… واکنش به تهدیدات داعش باید در برگیرنده طیف وسیعی از پاسخها ازجمله ادامه حملات هوایی علیه آن باشد… ما بسیار روشن میگوییم که تروریستها پیروز نخواهند شد.»
- ۲۹ ژوئن ۲۰۱۵/ ۸ تیر ۱۳۹۴ [۲۹]
- «این فرقهٔ مرگباور، ابداً نمایندهٔ واقعی اسلام نیست و دولت هم شمرده نمیشود. نباید از عبارت دولت اسلامی(Islamic State) برای این گروه به کار برد. عبارت بهاصطلاح دولت اسلامی از عبارت دولت اسلامی عراق و شام (ISIL) نیز بدتر است. باید از عبارت داعش (Da'esh) برای این گروه استفاده کرد.»
- «این زورآمیزشگران زنان، مسلمانکُشان، دیوهای قرونوسطایی، دین صلحخواه اسلام را برای اهداف منحرف خود میرُبایند.»
- «این افراد مسلمان نیستند؛ آنان خارج از اسلاماند، و ما باید در کنار دوستان مسلمان خود در بریتانیا و در سراسر جهان بایستیم تا آنها بتوانند دین صلحجوی خود را از این تروریستها باز پس بگیرند؛ بنابراین، ما نمیخواهیم به اسلام حمله کنیم بلکه میخواهیم از اسلام دفاع کنیم.»
- «ما باید هر جا که بتوانیم مواضع داعش را هدف قرار بدهیم. این گروه، یک خطر است و باید آن را هدف قرار بدهیم.»
- دیوید کامرون ۴ دسامبر ۲۰۱۵/ ۱۳ آذر ۱۳۹۴[۳۰]
- «من به شما حقیقت را میگویم: آنها نه اسلامیاند و نه دولت.»
- «حرکت آنها قطعاً هیچ پایهای بر آنچه که در قرآن نوشته شده، ندارد. آنچه آنها بدان اعتقاد دارند هیچ شباهتی به عقاید بیش از یک میلیاد مسلمان در سراسر دنیا ندارد و مانند سایر سازمانهای تروریستی اسلامی، آنها موجب مرگ هزارها نفر از شهروندان مسلمان شدهاند. آنها بخش زیادی از سوریه و عراق را اشغال کردهاند.»
- «این ایدئولوژی نفرتانگیز هیچ ربطی به اسلام ندارد و توسط اکثریت پرقدرت مسلمانان در انگلستان و سراسر دنیا رد شده است.»
- «قرآن میگوید:ای مردم، ما شما را از یک جفت مرد و زن آفریدیم و شما را در ملتها و قبیلههایی قرار دادیم تا یکدیگر را باز شناسید [حجرات] و قرآن میگوید:هیچ اجباری در دین نیست [بقره] .»
- «ما میدانیم که اسلام دین صلح است و هیچ ارتباطی با ایدئولوژی دشمنان ما ندارد.»
- «برای ترکیه، تروریست خوب و بد وجود ندارد با تمام آنان یکسان برخورد خواهیم کرد.»
- رجب طیب اردوغان ۳ ژوئیه ۲۰۱۵/ ۱۲ تیر ۱۳۹۴[۳۲]
- «اگر میتوانستم به سوریه بروم، از جنگیدن با گروهی تروریستی که خود را داعش مینامد، لذت میبردم.»
- «اگر میتوانستم با داعش بجنگم، با خوشحالی تمام این کار را میکردم زیرا همه زندگی ام را وقف جنگیدن با این گروههای شیطانی کردهام و دوست دارم که با این گروهها بجنگم و به آنهایی که فریب این گروهها را خوردهاند، بگویم که چنین گروههایی هیچ ارتباطی با قرآن ندارند.»
- «من معتقدم هر فردی که از هر جای جهان کشورش را ترک میکند و به این گروههای تروریستی میپیوندد، باید تابعیتش لغو شود و این کار درستی است. من پیشنهاد میکنم که تابعیت هر فردی که به دولت شیطان (داعش) میپیوندد، لغو شود .»
- «گروه تروریستی داعش به من به چشم دشمن شماره یک خود مینگرد و برای ترورم برنامه دارد. من دشمن شماره یک داعشیها هستم و آنها برای کشتن من در حال تربیت افرادشان هستند. اگر میتوانستند زودتر این کار را میکردند.»
- «استفاده از نام دولت اسلامی برای گروه داعشی اشتباه است چراکه آنها هیچ وجه مشترکی با آموزههای اسلام ندارند. در سه سال اخیر این تروریستها موفق به تصرف مناطق بزرگی از عراق و سوریه شدهاند و برای خود به اصطلاح خلافت میکنند. آنان افراطیونی هستند که با حمایت آمریکا فقط به نقاطی که مسلمانان زندگی میکنند حمله میکنند.»
- «گروه داعش با حمایت اروپا و غرب از طریق شبکههای اجتماعی و حتی مساجد اقدام به جذب نیرو میکند.»
- «ایدههایی که از سوی داعش مطرح میشود و به صورت وسیع تبلیغ میشود هیچ ارتباطی با دین مقدس اسلام ندارد. جلوگیری از ترویج تبلیغات داعش باید برای همه مسلمانان یک اصل قرار گیرد.»
- رمضان قدیروف ۳۱ ژوئیه ۲۰۱۵/ ۹ مرداد ۱۳۹۴[۳۴]
- «تروریسم ارزشهای مشترک جامعهٔ جهانی را به چالش گرفته است. ما قویاً تروریسم را محکوم میکنیم.»
- شینزو آبه ۲ ژوئیه ۲۰۱۶/ ۱۲ تیر ۱۳۹۵؛ «پیام پس از حملهٔ ژوئیه ۲۰۱۶، داکا [۳۵]
- «مبارزه با اسلامگرایی افراطی نمیتواند فقط و فقط مسلحانه و خصمانه باشد بلکه باید این نگرش رادیکال را از منظر ایدئولوژیک نیز شکست داد.»
- «تنها استفاده از خشونت علیه افراط گرایان جوان که برای سازمانهایی چون داعش و القاعده میجنگند، احتمالاً منجر به افراط گرایی بیشتری میشود.»
- «بر این باورم که سیا و موساد حامی این جریانها و سازمانها هستند، چون هیچ مسلمان حقیقی حاضر نیست چنین کارهایی بکند.»
- ۱۶ فوریه ۲۰۱۵/ ۲۷ بهمن ۱۳۹۳[۳۶]
- «گروه داعش در داخل سودان حضور ندارد ولی جماعتهایی وجود دارند که با آنها ابراز همبستگی و هواداری میکنند که بخش عمدهای از آنها را جوانان تشکیل میدهند. ما برخی از آنها را بازداشت و به مکانهای امن منتقل کردهایم.»
- ۱۴ مارس ۲۰۱۶/ ۲۴ اسفند ۱۳۹۴ [۳۷]
- «آنچه که این گروه تروریستی انجام میدهد، به تصویر میکشد و پخش میکند تماماً با سادهترین قوانین اسلام منافات دارد.»
- «داعش، ناقض قوانین اسلام است و از سوی دشمنان اسلام که اقدام به چاپ کاریکاتورهای موهن میکنند، مأمور سیاهنمایی چهرهٔ واقعی اسلام است و اقدامات این گروهک تروریستی از اقدامات دشمنان اسلام جدا نیست.»
- «گروه داعش سال ۲۰۰۶ تحت نظارت آمریکا در عراق تشکیل شد. داعش از عراق به سوریه آمد چرا که هرج و مرج، مسری است.»
- «آیا ارسال سلاح به تروریستها و حمایت از آنها اقدامی دموکراتیک است؟ پس آیا من هم حق دارم از تروریستهایی که به (دفتر مجله) شارلیابدو حمله کردند، حمایت بکنم؟»
- ۲۱ آوریل ۲۰۱۵/ ۱ اردیبهشت ۱۳۹۴؛ «در مصاحبه با شبکه ۲ تلویزیون فرانسه» [۳۹]
- «در سوریه ما دولت داریم نه نظام. اگر این سخن صحیح باشد که ما از داعش حمایت کردهایم به این معناست که ما از آنها خواستهایم که به ما حمله کنند و فرودگاههای نظامی را مورد هدف قرار داده و صدها تن را بکشند. کجای این سخن دارای منطق است. ما نیازی به آن نداریم که این اقدامات را برای تضعیف مخالفان انجام دهیم. غربیها در حال حاضر معتقدند که این مخالفان خیالی بودند بنابراین، این فرضیه غلط است.»
- «تروریسم یک ایدئولوژی است نه تشکیلات و ایدئولوژی مرز نمیشناسد. ۲۰ سال قبل تروریسم از منطقه صادر میشد به ویژه از کشورهای حوزه خلیج فارس و به ویژه عربستان. اما در حال حاضر از اروپا و مخصوصاً فرانسه صادر میشود. اکثریت تروریستهای اروپایی که به سوریه میآیند فرانسوی هستند. اخبار فرانسه به شما میرسد. در بلژیک نیز به یک موزه یهودیان حمله شد بنابراین پدیده تروریسم در اروپا دیگر یک پدیده خاموش نیست.»
- «سوریه زمانی جزو پنج کشور نخست جهان از لحاظ امنیت بود اما الان به پناهگاهی برای تروریستها تبدیل شده است. غرب تروریستها را حمایت میکند و بدتر از آن کشورهایی از دوران قرون وسطی در خلیجفارس مانند عربستان و قطر همپیمانان غرب هستند.»
- «دو سؤال برای تمام خانوادهها و خانواده خود ما به وجود میآید اول آنکه چطور میشود افرادی که میگویند از خدا و دین اسلام دفاع میکنند، دست به کشتار مردم میزنند. کودکان میپرسند آیا آنها میدانند که خطا میکنند و جواب آن است که برخی میدانند اما از دین برای اهداف خود سوءاستفاده میکنند و برخی جاهل هستند و نمیدانند که دین همان خیر است نه کشتار. سؤال بعدی این است چرا غربیها به ما حمله میکنند و از تروریستها حمایت؟ البته تمام غربیها را نمیگویم بلکه برخی کشورها را برجسته میکنند مانند آمریکا، فرانسه و انگلیس. آنها میپرسند آیا این کشورها را اذیت کردهایم؟ جواب ما این است که مسئله ملتها با مسئله دولتها متفاوت است.»
- ۲ سپتامبر ۲۰۱۳/ ۱۱ شهریور ۱۳۹۴ [۴۰]
- «روسیه در تداوم مبارزه با تروریستها جدی است، ولی آمریکاییها سیاست خود را بر ارزشهایی بنا نهادهاند که بسیار متفاوت است؛ به گونهای که از آنها (تروریستها) به عنوان یک برگه استفاده میکنند که در بازی سیاسی در راستای اهداف خاص خود از آن بهره میبرند.»
- «روسها سیاستشان مبتنی بر ارزش و منفعت است. آنها به حقوق بینالملل احترام میگذارند و با تروریسم میجنگند، ولی آمریکاییها قصد دارند از تروریسم به عنوان یک برگه استفاده کنند.»
- «همه میدانند که آمریکا میخواهد موقعیت روسیه به عنوان یک ابرقدرت در جهان را از بین ببرد، عربستان نیز سالهاست که در پی یافتن راهی برای نابودی ایران است، شاید سوریه یکی از جاهایی باشد که این مسئله محقق شود.»
- «نمی توان با تروریسم به صورت منطقه به منطقه مبارزه کرد، مبارزه با تروریسم باید فراگیر و کامل باشد، مبارزه با تروریسم نمی تواند جزئی و موقت باشد، این کار نمی تواند تنها با اعتماد به حملات هوایی انجام شود بلکه در این زمینه باید با نیروهایی میدانی همکاری شود، به همین دلیل است که روسیه از زمان آغاز حمایت از ارتش سوریه موفق بود و نگذاشت داعش تقویت شود، بلکه تضعیف شد.»
- «آمریکاییها در همه جنگها بازنده شدهاند. جنگ در عراق را باختند و در نهایت مجبور شدند، عقبنشینی کنند. حتی در سومالی نیز باختند.آمریکاییها فقط آشوب به پا میکنند. آنها خوب میدانند چطور مشکل درست کنند و ویرانی بر جای بگذارند اما در یافتن راهکار خیلی بد هستند.»
- «اردوغان رئیس جمهور ترکیه عضو اخوان المسلمین است. او از حیث ایدئولوژی با داعش و النصره مرتبط است و به آنان نزدیک. همه در منطقه ما این مسئله را میدانند. اردوغان داعش و النصره را از طریق دادن سلاح، یا لجستیک یا از طریق [گرفتن نفت قاچاق از ترورستها و] فروش نفت کمک کرده است. طرف دوم، آمریکا حداقل در دولت باراک اوباما، با داعش از طریق نادیده گرفتن قاچاق نفت سوریه به ترکیه (توسط داعش) با داعش تعامل کرده است. داعش از این طریق به پول بیشتری دست مییافت و تروریستهای بیشتری از سراسر دنیا جذب میکند. آنها هیچ کاری جز اقدامات نمایشی مقابل داعش انجام ندادهاند.»
- بشار اسد۱۱ مارس ۲۰۱۷/ ۲۱ اسفند ۱۳۹۵؛ «در مصاحبه با تلویزیون فونیکس» [۴۲]
- «تخریب موزه موصل به دست داعش اقدامی وحشیانه و بزدلانه است و بدون مجازات نخواهد ماند؛ این اقدام دلیل دیگری بر اندیشههای عقب مانده این گروه تروریستی است.»
- «ما عزم خود را برای پاکسازی عراق و شهرهای آن جزم کردهایم و به توانایی ملت خود برای شکست دادن این گروه جنایتکار که خواستار محو تمدن و تاریخ عراق و حال و آینده نسلهای این کشور است، ایمان داریم.»
- ۲۷ فوریه ۲۰۱۵/ ۹ اسفند ۱۳۹۳[۴۳]
- «تعداد زیادی از نیروهای داوطلب وجود دارند که میخواهند در کنار ارتش و نیروهای بسیج مردمی علیه داعش مبارزه کنند و این تعداد زیاد خارج از قدرت دولت برای سازمان دهی است.»
- «ما برای سرزمین عزت کرامت و مقدسات خود میجنگیم و تمام عراقیها و زنان و کودکان باید به شما افتخار کنند با وجود شدت جنگ جاری در عراق شاهد حضور تعداد زیادی از داوطلبان برای مشارکت در جنگ علیه داعش هستیم.»
- ۲۵ ژوئن ۲۰۱۵/ ۴ تیر ۱۳۹۴ [۴۴]
- «بعثیهای صدامی، با شیطان که لباس داعشِ تروریست را به تن کرده است، هم پیمان شدند و اکثر سرکردههای داعش از حزب بعث صدام هستند.»
- «داعش، مردم را به زندگی و مرگی اسف بار فرا میخواند و ما خواهان زندگی عزتمندانه مردم هستیم.»
- ۱۱ ژوئیه ۲۰۱۵/ ۲۰ تیر ۱۳۹۴ [۴۵]
- «گروههای تبهکار و تروریست داعش در کشور ما دیگر جایی ندارند از این رو آنها را به شدت سرکوب خواهیم کرد، و انتقام خون کشتههای این اقدام تروریستی را از آنها در جبهههای نبرد خواهیم گرفت. جنایات آنها تنها باعث جدیتر شدن عزم و اراده ما برای نابودی آنها خواهد بود و وجب به وجب از خاک عراق را از لوث وجود تروریستها پاکسازی خواهیم کرد.»
- حیدر عبادی ۱۸ ژوئیه ۲۰۱۵/ ۲۷ تیر ۱۳۹۴ [۴۶]
- «تروریسم خطری برای همه کشورهای منطقه قلمداد میشود. طبعاً همکاری نظامی یکی از ضرورتها بین کشورهای عربی است تا بتوانند ملتهای خود را در برابر فاجعه داعش بیمه کنند.»
- «[شما به سیاست آینده ترامپ درباره عراق چگونه مینگرید؟ ] ما مطمئن هستیم. تا الان که آمریکا با تروریسم جنگیده است. بهویژه تروریسم داعش و این برای ما بسیار مهم است. زیرا آمریکا یک ائتلاف بینالمللی را رهبری میکند و این ائتلاف از عراق حمایت میکند و با داعش میجنگد. البته در کنار سایر دولتهایی که دوست هستند.»
- «ایران، کشور دوست ماست و ما نمیخواهیم موضعی ضدایران داشته باشیم. ما عراقیها جنگ برایمان بس است. چند سال جنگ داخلی و یک دهه جنگ با ایران و سپس اشغال کویت با آن عواقبی که داشت بس است. چند دهه است که ما داریم میجنگیم… برای چه؟ امروزه باید از هر چیزی که تشنجآفرین باشد پرهیز کنیم. ما نمیخواهیم از یکی بر ضد دیگری استفاده کنیم و برای خودمان دردسر درست کنیم. ما با ایران هزارو ۴۰۰ کیلومتر مرز مشترک داریم. روز اولی که داعش به منطقه حمله و موصل را اشغال کرد آنها به ما کمک و از ما پشتیبانی کردند. ما این حمایتهای انسانی و نظامی را که تهران در اختیار ما گذاشت ارج مینهیم. چون داعش ممکن بود خودش را به اربیل یا بغداد برساند. ازاینرو ایران بلافاصله دخالت کرد. وقتی که میگوییم میخواهیم روابطمان با ایران دوستانه باشد معنایش این نیست که بخواهیم با نگاه ایران به بقیه نگاه کنیم کمااینکه نمیخواهیم با نگاه بقیه به ایران نگاه کنیم.»
- «از همان ابتدا نباید سوریه به باندها و گروههای تروریستی نظیر داعش یا غیرداعش واگذار میشد. نظر ما این بود که بین گروههای سیاسی و گروههای مقاومت واقعی که برای دموکراسی مبارزه میکنند نه چیز دیگری، یک توافق شود. امیدواریم حالا هم از طریق مذاکرات ژنو این توافق حاصل شود. نخستین گام، برگزاری انتخابات خواهد بود. اما تأکید بر سرنگونی بشار اسد ما را وارد جنگ و خونریزی میکند زیرا ارتش سوریه را در مقابل دیگران قرار میدهد و این یعنی ادامه جنگ. من از شخص بشار اسد دفاع نمیکنم، بلکه نمیخواهم همان بلایی که بر سر عراق آمد بر سر سوریه هم بیاید.»
- فؤاد معصوم ۲۴ ژوئن ۲۰۱۷/ ۳ تیر ۱۳۹۶؛ «مصاحبه با الحیاة»[۴۷]
- «به توانایی نیروهای ارتش، پلیس، بسیج مردمی، و پیشمرگه اطمینان داریم. آنها با داعش میجنگند و در جنگ با داعش مجرب و کارآزموده شدهاند. در بسیاری از مناطق جنگی، توان نیروهای داعش در حال تحلیل رفتن است.»
- «داوطلبانی وجود دارند که به سوریه رفتهاند، اما دولت عراق رسماً در جنگ سوریه نقشی ندارد و به این داوطلبان مجوز شرکت در جنگ سوریه را نداده است. اما اینکه عدهای داوطلبانه در جنگی شرکت میکنند، امر غیرعادی نیست. همانطور که در اروپا هم کسانی پیدا میشوند که به داعش میپیوندند، و همینطور افرادی دیگری که به سوریه میروند یا به عراق میآیند تا با داعش بجنگند.»
- «[آینده عراق پس از داعش را چگونه میبینید؟]: لازم است به جای جنگ و درگیری، بین جوامع و گروههای مختلف آرامش و آشتی برقرار شود. این کار تکلیف بزرگی است که ساده هم نیست و نیاز به کار دقیق و اعتقاد به ایده صلح دارد. آنگاه میتوان کار بازسازی و زدودن نشانههای جنگی را که بخش بزرگی از عراق را به ویرانی کشانده است آغاز کرد.»
- فؤاد معصوم ۲۹ سپتامبر ۲۰۱۶/ ۸ مهر ۱۳۹۵ [۴۸]
- «مسئلهٔ داعش تهدیدی نه تنها برای اقلیم کردستان و عراق بلکه برای کل منطقه و کل جهان است. داعش پدیدهای است که اصلاً تصورش را نمیکردیم بعد از سال ۲۰۱۴ به چنین مشکلی تبدیل شود.»
- «تهدید داعش فقط نظامی نیست، گفتمان آن نیز تهدیدی برای کل منطقه است و اگر کشوری فکر کند داعش در راستای منافع آن گام برمیدارد، اشتباه میکند.»
- «داعش تهدیدی است برای کل منطقه و باید کشورهای منطقه به طور جدی با هم همکاری کنند، نه تنها در بعد نظامی داعش، بلکه در مسئله گفتمان و تهدید تکفیری داعش در منطقه. به نظر من خطر داعش بیشتر گفتمان و شیوه تکفیری داعش است.»
- «فکر میکنم این تهدیدی است برای همه آن کشورها، نه فقط برای عراق یا کردستان. هر کشوری که واقعاً بخواهد از داعش حمایت کند باید این را بداند که داعش دشمن مشترک همه ماست و این لازمهاش یک نوع اراده، یک نوع نقشه و یک نوع راهکاری است که همه کشورها باید با هم علیه داعش همکاری کنند. ما فکر میکنیم که این تنها راه مبارزه با داعش است.»
- نیچروان بارزانی ۲۱ اکتبر ۲۰۱۵/ ۲۹ مهر ۱۳۹۴ [۴۹]
- «لبنان نیروهای مسلح بهویژه ارتشی دارد که از آن در برابر تروریسم و هر نوع خطر دیگری دفاع میکند. من به شما میگویم داعش و نه غیر داعش توانایی ضربه زدن به لبنان را ندارند.»
- ۲۴ فوریه ۲۰۱۵/ ۵ اسفند ۱۳۹۳[۵۰]
- «مذاکره به منظور یافتن راه حل سیاسی با تکفیریها که از وضعیت جوامع عرب تحت ظلم سوءاستفاده میکنند و میخواهند جامعه لبنان را نیز آلوده کنند، ممکن نیست.»
- میشل سلیمان ۵ اوت ۲۰۱۴/ ۱۴ مرداد ۱۳۹۳[۵۱]
- «لبنان در قلب مبارزه با ترویسم قرار دارد و مستقیماً با کاهش افراطگرایی خشونتبار در منطقه و جهان درگیر است.»
- «افراط گرایی خشونتبار بلایی است که تمام جهان را فرا گرفته است و مبارزه با آن نباید یک سرفصل کلی بینالمللی باقی بماند بلکه باید بخشی از کار تمام عیار باشد.»
- «مقابله با افراطگرایی، تروریسم و خشونت در لبنان مستلزم تقویت ساختار دولت از طریق نظام موسسات دولتی و پایان عدم توازن کنونی در آن است.»
- «نبرد با تروریسم در لبنان مستلزم بهبود عملکرد سازمانهای دولتی و ترویج حاکمیت قانون است، چراکه هرگونه کاستی در اعمال عدالت کوتاهترین مسیر برای افراط گرایی و تروریسم است.»
سازمان ملل متحد
[ویرایش]- «داعش علیه مردان، زنان و کودکان ایزیدی مرتکب نسلکشی، جنایت علیه بشریت و جنایت جنگی شده است. نسلکشی آنها از روز حمله به شنگال تا به امروز ادامه دارد. داعش بهشدت در پی نابودی ایزیدیها از راه کشتار، بردگی جنسی، بردگی، شکنجه و رفتارهای تحقیرآمیز و غیرانسانی و کوچ اجباری آنهاست که باعث آسیبهای شدید جسمی و روحی این گروه قومی- مذهبی شده است.»
- پائولو پینرو رئیس کمیسیون مستقل بینالمللی بررسی سوریه [۵۳]
- «زمانی که بحث دربارهٔ آثار تاریخی و فرهنگی است، ویرانیها جبراننشدنی هستند و نمیتوان همه آنها را از نو ساخت. حتی اگر ۱۰۰ درصد از تجهیزات و قطعات معتبر استفاده شود اما مورد بازسازی شده هیچگاه مثل اول نخواهد بود. خوشبختانه در اینجا [پالمیرا] نیازی به بازسازی کامل نیست. ما مواد اولیه را در اختیار داریم و باید کار بازسازی را روی آنها انجام دهیم.»
- خوزه مانوئل رودیگز، نماینده پرو در یونسکو[۵۴]
سیاستمداران
[ویرایش]سخنان سیاستمداران، سران سابق کشورها دربارهٔ داعش
- «هیولاهایی نظیر طالبان، القاعده، داعش از دیگر سوغاتهای غرب برای مردم ما [افغانستان] بودهاند.»
- «امروز این آمریکاست که طالبان و جهادیها و تازه «داعش» را روی کار آورده و بر خونخوارترین و مرتجعترین نیروها برای ادامه سیاستهای منطقهایاش اتکا دارد.»
- «طالبان و داعش از میان سیل بیکاران وامانده با پرداختن ماهانه پنجصد و ششصد دالر معاش سربازگیری میکنند. این جوانانی که از سر گرسنگی طالب و داعشی میشوند، هیچ انگیزهای برای جنگیدن ندارند و به آسانی در صورت مهیا شدن زمینه کاری، به حیات عادی شان بازخواهند گشت.»
- «مقاومت حماسی زنان و مردان کُرد علیه داعش به ما میآموزد که اگر قهارترین دشمنان نیز در برابر اراده یک ملت بپاایستاده تاب مقاومت نخواهد داشت.»
- «درین روزها داستانهای شهامت و استواری زنان و مردان مبارز کرد در کوبانی و روژاوا سر زبانها بوده و باید از مقاومت الهامبخش شان علیه تروریستهای داعش و از میهن دوستی و غرور بلند شان با تواضع بیاموزیم. آنان برای دفاع از خاکشان در برابر جهالتپیشههای خونخوار داعشی نه به مداخله آمریکا و ناتو چشم دوختهاند و نه هم مثل یک مشت تحلیلگر دالرخور آمریکا در افغانستان دفاع از خاک و وطن در برابر تروریستها و بیگانگان را به آمریکا و غرب محول کردهاند.»
- «خلاصه، دالر، رسانهها، موادمخدر و بنیادگرایی اسلامی سلاحهای مؤثر آمریکا برای به اسارت نگهداشتن کشور ماست که بهشدت روی آنها کار صورت گرفت. همین اکنون پوهنتونهای افغانستان مراکز افراطیت و بنیادگراییاند و گروههای مرتجع نوع حزب تحریر، جمعیت اصلاح، حزب اسلامی، داعش و غیره با دست باز درین نهادها تبلیغات و سربازگیری میکنند. در هرکوچه کابل و ولایات مداراس نوع ماشینهای طالبکشی پاکستان فعالاند و کودکان، جوانان و زنان را با افکار طالبانی و وهابی و سلفی و آخوندی تربیت میکنند.»
- «داعشیان این عصارههای جنایت و بربریت و جهالت...»
- «معتقدم که آنها گروهی مجرم و منحرف هستند. چرا که تصور نمیکنم هیچ انسانی با هر باور و عقیدهای بتواند فرد دیگری را که اسیر دست وی است با کمال خونسردی روبروی دوربین بکشد. این اقدامات در قرون وسطی روی داده و به جز نازیها کسی به چنین اعمالی دست نزده است.»
- «به عقیده من داعشیها و بنا بر رفتار و باور عملی ونه ظاهری شان از المانهای ادامه حیات یا ساختن امور جدی برخوردار نیستند. موجودیت آنها به دلیل وضعیت هرج و مرج گسترده در سوریه و عراق است. در صورت وجود کمترین نظام و حکومتی آنها محو خواهند شد. من بنا بر این تعریف و برداشت از آنها هراسی ندارم. نه اینکه من جرم و وحشیگری و خوی ویرانگری آنها را ملاحظه نمیکنم بلکه معتقدم داعشیها در برابر کسانی که حاضر به نبرد با آنها باشند عقبنشینی میکنند.»
- «ما نباید تصور کنیم که داعشیها به دلیل ظهور در مناطق فراوان ارتش قدرتمندی هستند که در مقابل هیچ نیروی به جز نیروهای ناتو تسلیم نمیشوند. با وجود تأکید بر درندگی آنها میتوان گفت، آنها به قرون قبل از جاهلیت تعلق دارند و این چیزی است که باعث عدم هراس از آنان میشود.»
- «باورها و رفتار داعشیان باعث متحد شدن همه جهان علیه آنان شده است. کردها و سنیهای معتدل و قبایل و شیعیان همگی بر علیه آنها جبهه گرفتهاند. ما در مدت اخیر ملاحظه کردیم که چقدر این جریانها از هم دور بودند ولی اکنون همه آنان بر علیه این سازمان متحد شده و گرد هم آمدهاند. حتی رئیس جمهور آمریکا باراک اوباما فوراً دستور حمله هوایی صادر کرد. وی کسی بود که به دخالت برون مرزی آمریکا باور نداشت. این گروه بسیار درنده خو هستند ولی اقدامات آنان با شکست روبرو خواهد شد.»
- «چنین افرادی نمیتوانند در قرن ۲۱ حضور داشته باشند. انگار که بشریت در طی این ۲۱ قرن هیچ دستاوردی نداشته و انگار که تمدنها و فرهنگها و تعریفها به وجود نیامدهاند. «داعش» کاملاً بر خلاف انسانیت و دین اسلام و مسیحیت است. آنها سرطانی هستند که باید در اسرع وقت ریشه کن شود.»
- «باید به هر راه و شیوهای که ممکن است این غده سرطانی را که شبیه غده اسراییل است ریشه کن کنیم. هیچ راه حل دیگری وجود ندارد با این گروهها نمیتوان به توافق رسید. آنها هیچکس را جز خودشان نمیپذیرند آنها فقط برای نابودی به وجود آمدهاند و تنها راه برخورد با آنها، نابود کردنشان است.»
- «برخی ما را از این گروهها میترساندند و میگفتند که آنها قصاب و جنایتکار هستند در حالی که همه اینها ترفندهای تبلیغاتی برای ترساندن طرف مقابل بود تا سادهتر وارد عرصه کارزار شوند. اکنون ما اعلام میکنیم که این گروهها در واقع تنها میتوانند ترسوها و ضعیفهایی مثل آنها را بترسانند اما هرگز رزمندگان مقاومت و مجاهدان شریف ترسی از آنها نخواهند داشت.»
- «نیروهای عراقی نیازمند برنامهریزی در میادین نبرد هستند تا بتوانند در برابر داعش ایستادگی کنند. همچنین این نیروها نیاز دارند که تحت یک فرماندهی یکپارچه که در سطح بینالمللی به رسمیت شناخته میشود در آیند.»
- «حالت بحرانی شدیدی در بین ائتلاف ضد داعش ایجاد شده و این مسئله به زودی باعث شکست این ائتلاف خواهد شد، ائتلافی که تحت الشعاع نقش ایران قرار گرفته است.»
- «میدان جنگ علیه داعش در سوریه و عراق یکی است و نمیتوان این دو را از هم جدا دانست. برای پیروزی بر داعش باید در هردو جبهه موفق عمل کرد.»
- «جنگ با داعش به دلایل زیاد طول خواهد کشید، اما مهمترین دلیل نداشتن یک استراتژی مشخص برای مقابله با افراطگرایی و نیز فقدان شرایط مناسب جهت ایجاد یک اتحاد بین نیروهای ملی و آشتی گروههای مختلف مردم عراق است. علاوه بر آن دخالتهای خارجی در امور عراق نیز از عوامل عدم تحقق پیروزی سیاسی- نظامی بر داعش است».
- «باید تأکید کرد که داعش هیچگونه وجه مشترکی با اسلام ندارد… ما به این عقیده مشترک رسیدهایم که فقط با اتخاذ تدابیر جامع در تمام سطوح ملی، منطقهای و جهانی میتوان سیستم بخوبی هماهنگ و مخفی سازماندهی افراط گری و فعالیت تروریستی را تخریب کرد. ما معتقدیم مبارزه با افراط گری و تروریسم باید بر اساس مجوز شورای امنیت سازمان ملل متحد صورت گیرد که مسئولیت اساسی حفظ صلح و امنیت بینالمللی را بر عهده دارد.»
- «گفتمان مذهبی و نیز وضعیت آموزشی و اقتصادی باید مورد بازنگری قرار گیرد زیرا بیشتر آنهایی که به این گروهها [داعش] میپیوندند جوانانی بیکار هستند که امیدی به آینده ندارند.»
- «من تصور میکنم بخش زیادی از خشم جوانان در دنیای عرب و اسلام ناشی از نبود راه حلی برای مسئله فلسطینی است، و شکلی که اسرائیل در نقش قوانین و اصول بینالمللی با مصونیت رفتار کرده است. این یکی از علل ظهور شبه نظامیان و گروههایی است که به سوی خشونت و تروریسم تمایل پیدا میکنند.»
- «داعش، امروز بهسرعت به یکخطر جهانی مبدل شده و کشور ما هم از این لحاظ آسیبپذیر است. اما بهصورت کل، این مسئله از جمله چالشهایی است که ما در حکومت وحدت ملی با آن مواجه خواهیم بود. تغییری که در این شرایط در وضعیت امنیتی ایجاد کرده، در اوضاع فعلی، نگرانی بزرگی محسوب نمیشود اما بههرحال این مسئله مهم را نمیتوان نادیده انگاشت. فکر نمیکنم هیچ کشوری داعش را نادیده و دستکم بگیرد و ما در افغانستان هم با درنظرداشتن شرایطی که در کشور حاکم است باید به این مسئله توجه کنیم و قبل از اینکه داعش بتواند در افغانستان ریشهدار شود، متوجه آن باشیم.»
- «یگانه راه مبارزه با داعش در افغانستان وحدت و آگاهی مردم است.»
- «داعش در افغانستان فعالیت دارد و همه روزه از مردم و نیروهای امنیتی کشورمان قربانی می گیرد. حکومت قبلی به تروریستان موقع نفوذ را داد و روابط افغانستان را با کشورهای همسایه و جهان، خراب ساخت»
- «فعالیت گروههای مسلح، افغانستان را به میدان جنگ تبدیل کرده و زمینه ساز حضور گروه تروریستی داعش در کشور شده است و اگر کسی تشخیص دهد که برای از بین بردن گروه تروریستی داعش، گروه تروریستی دیگری را باید تقویت کرد کاملا اشتباه میکند.»
- «داعش فقط یک خطر سیاسی نیست، بلکه یک خطر فرهنگی نیز هست و آمریکا آن را تهدیدی استراتژی برای خودش نمیبیند و از این رو فقط با بحران کنار میآید، بدون اینکه قاطعانه با این بحران برخورد کند و نمیخواهد بیش از این در مشکلات منطقه، داخل شود.»
- «اگر داعش زمینه را مناسب نمیدید، هرگز در عراق گسترش نمییافت و شکست این گروه کار آسانی نیست.»
- «بیشتر جلب نفرات باعث خطرناک شدن این گروه [ داعش] میشود. طبق برخی از ارقام ۱۵۰۰ نفر از اتباع جمهوریهای سابق اتحاد شوروی در حال جنگ زیر پرچم این گروه تروریستی هستند… نه فقط رفتن مزدوران دارای تابعیت کشور ما و دیگر کشورها بلکه بازگشت این مزدوران به کشورهایی که از آنجا بطور داوطلبانه به نزد داعش میروند، بیشترین خطر را به وجود میآورد. این امر باعث تقویت خطرات تروریستی در منطقه خواهد شد. میتوان خاطرنشان ساخت که اخیراً داعش دارد اندکی ضعیف میشود چون به موازات حفظ تضاد اصلی بین سنیها و شیعیان، مراکز جدید و شعارهای جدید مبارزه برای برقراری خلافت در اراضی تصرف شده ظاهر میشود.»
- «می توان امیدوار بود که ایران یکی از شرکت کنندگان فعال در مبارزه با داعش شود.»
- «کسانی که به پیروزی داعش امید بستهاند، صلاح خود را نمیدانند، و فقط به خاطر نفرت و کینهای که در سینه اندوختند؛ چنین رویکردی را در پیش گرفتهاند.»
- «آنها ترجیح میدهند داعش پیروز شود اما شما (اشاره به حزبالله) پیروز نشوید؛ شما که بزرگترین قدرت منطقه یعنی دشمن اسرائیلی را شکست دادید… محمد رعد خطاب به جریان متخاصم با حزبالله در لبنان گفت: شما شعار حاکمیت ملی سر میدهید، در حالی که آنقدر از خود اختیار ندارید که بتوانید قرارداد تسلیحاتی برای ارتش لبنان ببندید، و این در حالی است که ارتش به این سلاح نیاز دارد.»
- «... داعش یک مسئله کاملاً جداست. آنها از ما نیستند و هیچ ریشهای در افغانستان ندارند. بدون شک، ظهور برق آسای آنان متکی به حمایت قدرتهای خارجی بوده است… آنها برای افغانستان خلق نشدهاند. آنها از خاک افغانستان برای همچون سکوی پرشی برای گسترش نفوذشان در سراسر منطقه استفاده میکنند.»
- «با وجود اینکه امریکا قومندانی ماموریت نظامی نیروهای خارجی را به عهده دارد، اجازه داد تا داعش وارد شرق افغانستان شود و در پناهگاههای امن مستقر شود و به مدت دوسال منتظر ماند و هیچ عملیاتی را علیه این گروه انجام نداد. میتوان نتیجه گرفت که داعش در واقع طرف قرارداد دولت امریکا بود مانند شرکت امنیتی دایناکورپ و سایر شرکتهای امریکایی که منطقه ای را از سکنه تخلیه میکرد، علت و فضای مناسب روانی را مهیا میساخت تا امریکا تسلیحات مورد نظر خود را آزمایش کند.»
- «داعش آلهٔ دست امریکاست و از نظر من هیچ فرقی میان داعش و آمریکا وجود ندارد.»
- «برخی از صداها که از پارلمان [عراق] شنیده میشود، صداهایی داعشی هستند؛ آنها از حزب بعث و داعش دفاع میکنند، نه از فلوجه… مطمئن باشید تا وقتی به مردم این شهر برای خروج از آن فرصت ندهیم، عملیات فلوجه را اجرا نخواهیم کرد… ه حساب داعشیها و بعثیهایی که در شورای نظامی عضویت دارند، خواهیم رسید.»
- «زمانی برمی گردد که داعش از کل منطقه – نه فقط عراق- طرد شده باشد. داعش هرجا باشد ما آنها را دنبال خواهیم کرد؛ چه در سوریه یا هرجای دیگری. به اعتقاد من این اشتباه است که تصور شود ما میتوانیم بدون بیرون راندن داعش از سوریه به عراق امنیت دهیم، زیرا داعش الرمادی و نینوا را به این دلیل گرفت که قبل از آن در سوریه پیشرویهایی به دست آورده بود. مادام که داعش در سوریه حضوری قوی داشته باشد، ما نمیتوانیم در عراق امنیت داشته باشیم.»
- «اگر خدای نکرده سوریه سقوط کند، هرگز عراق روی امنیت نخواهد دید. از این رو مأموریت امروز ما فقط عراق نیست، بلکه ریشه کنی این غده سرطانی از کل منطقه است؛ از کل منطقه. اگر داعش در عربستان سعودی هم باشد، میرویم و با آنها میجنگیم. هیچ مرضی خطرناک تر از داعش نیست. اگر در خاک عراق و سوریه با داعش نجنگیده بودیم و این گروه متوقف نمیشد، داعش خودش را به کل کشورهای خلیج فارس رسانده بود. داعش یک گروه تروریستی افراطی با روحیهای بالاست… نبرد داعش با همه بشریت است.»
- «ما کمتر از آمریکا و دیگران با داعش مخالف نیستیم. داعش دارد آبروی اسلام را میبرد.»
- «یک گروه تروریستی که برخاسته از عقاید افراطی میباشد، امنیت و آسایش ملتی را برهم زده است… داعش مولود نامبارکی از ترکیب جهل و تندروی است که آبروی اسلام و مسلمین را در معرض خطر قرار دادهاند … برای این گروهک تروریستی شیعه و سنی مطرح نیست، بلکه قتل انسانها و غارت اموال مردم موجب ارضای روحی آنان است.»
- «این گروههای تفکیری که امروز با اسم داعش بهترین و زیباترین شعار عالم را که لا اله الاالله محمدرسول الله است را به بدترین شکل ممکن استفاده میکنند میوه غرب و صهیونیستها هستند. ببینید چگونه در رسانهها و در اذهان مردم دنیا از این شعار زیبا در کنار سربریدنها و بهرهگیری از خشونت بی مرز که استراتژی اصلی غرب است استفاده میکنند، به گونهای که هرکس در دنیا این شعار را بشنود یاد این خشونتها بیفتد و چهره زشتی از اسلام برای او تداعی شود، حال آنکه اینها دقیقاً کار صهیونیستها و از جمله اهداف آنها از ابتدا بوده است.»
- «اگرچه جنایات صورت پذیرفته در سوریه، یمن و یا کشتار گروههای تروریستی همچون داعش چهره منفور این رژیم را بیش از پیش نمایان ساخته اما قطعاً با حفظ اتحاد، اثری از این ظلم پابرجا نخواهد ماند»
- «ما عملکرد داعش را به شدت محکوم میکنیم اما در عین حال باید بدانیم که ارباب اصلی داعش اسرائیل است.»
- «آمریکا با پدیده داعش و طالبان میخواهد آزادی قدس را از دستور کار مسلمانان جهان خارج کند.»
- «سناریوی داعش، همچون کتابی است که آمریکا مایل است از آخر و بلکه فقط فصل آخر آن خوانده شود. داعش نسخه دوم طالبان است که بذر آن با طراحی آمریکا و بمنظور تأمین منافع راهبردی آن کشور و در راستای ترسیم خاورمیانه جدید کاشته شد تا در موسم درو، محصول آن برداشت و سپس شاخههای آن بریده شود.»
- «نباید اجازه داد چهره رحمانی اسلام توسط یک گروهک افراطی مخدوش شود.»
- «ما در موضع مخالفت کامل با جنگ پیشگیرانه علیه تروریسم نیستیم، اما میان مشارکت لبنان در جنگ علیه تروریسم با ارتش و قوایی که تحت نظر دولت باشند و تکروی یک گروه مسلح در مشارکت در جنگی خارج از مرزهای لبنان فرق زیادی وجود دارد.»
- «هیچ سستی با گروههای تکفیری و تروریست صورت نمیگیرد و پروژههای ویرانگر آنها از سوی اهالی اعتدال و تسامح به دیده سهلانگاری نگریسته نخواهد شد. آنها هیچ چارهای ندارند جر اینکه شهر [عرسال، لبنان] را ترک کنند و دولت و ما نیز در برابر توطئههای این گروهها دست بسته نخواهیم بود.»
- «در خونهای که در سوریه ریخته میشود ترکیه کوچکترین نقش و برنامهای نداشته و نخواهد داشت. واضحترین رفتار مبارزه با گروه تروریستی داعش را ترکیه از خود به نمایش گذاشته است. تمام اظهاراتی که پیرامون دولت و حکومت ترکیه در این خصوص شده است یک افتراء و تهمتی بیش نیست.»
- «همکاری ترکیه با داعش یک افتراء است. هیچکس نمیتواند مدعی باشد که داعش از داخل ترکیه به کوبانی حمله کرده است و هیچکس نمیتواند ثابت کند ترکیه کوچکترین نقشی در این حمله داشته است. کسانی که مدعی شدهاند دولت ترکیه با داعش در همکاری نزدیک است باید ادعای خود را ثابت کنند.»
- «هدف اصلی داعش، مکه و مدینه است، نه بیت المقدس. خوب است برادران در عربستان سعودی کمی بیندیشند.. داعش برای مکه و مدینه هم امیر تعیین کرده است… پس همه ملتها و حکومتهای منطقه باید در برابر این خطر بزرگ با هم متحد شوند.»
- «رد پای داعش را در موساد اسرائیل و در سی.آی. ای آمریکا و سازمان جاسوسی انگلیس بجویید. همه کشورها خطر داعش را درک کردهاند و اکنون تنها گروهی که داعش را خطری برای خود نمیداند، صهیونیستها در اسرائیل هستند، زیرا هر عملی که داعش انجام داده صد در صد به نفع صهیونیستها بوده است.»
- «همه مسلمانان باید برای دفاع از دین خود به پا خیزند و مقابله با این جریان تکفیری، در واقع دفاع از اسلام و از دین محمد بن عبدالله (ص) است.
کشورهای منطقه و جهان باید به برخی از کشورهای منطقه که هنوز از داعش حمایت میکنند، یادآوری کنند که «بازی داعش به نام اسلام به پایان رسیده است».
- «امروز تاریخ خود را با عناوین جدید تکرار میکند؛ سناریویی که کشورهای منطقه و ارتش آنها را تهدید میکند، سناریوی تکفیریهای متوحش است که بارزترین نمونه آن داعش است… داعش یک گروه کوچک نیست، بلکه در حال گسترش است و در سوریه، عراق، سینا، یمن، افغانستان، پاکستان، لیبی، آفریقا و نیجریه حضور دارد.»
- «ما در مقابل خطری قرار داریم که همانند آن در تاریخ وجود نداشته است، داعش در عراق و سوریه با مردم چه کرد؟ ما در مقابل پدیدهای قرار داریم که وجود دیگران را تحمل نمیکند، پدیدهٔ تکفیری متوحش که در برابر تمامی مردم منطقه قرار گرفته است و هرکسی بیعت آنان را قبول کند در امان خواهد بود و الباقی جایی در این دنیا ندارند.»
- «داعش از شهری به شهر دیگری منتقل میشود و تحت نظارت آمریکا از سوریه به عراق میرود. کسانی که به آمریکا متکی هستند نه تنها نمیتوانند موصل را باز پس بگیرند، بلکه الرمادی را هم از دست میدهند.»
- «عجیب است که از بیش از تقریباً یک سال که داعش ایجاد شده است، این مناقشه مطرح شده است که داعش ساخته دست کیست و از آنجا که ما در زمان گمراه سازی رسانهای و سیاسی بسیار بزرگی قرار داریم، باید بگوییم زمانی که دو انفجار در عربستان رخ داد، رسانهها این اتهام را مطرح کردند که ایران در پشت داعش قرار دارد، آیا منطقی است که جمهوری اسلامی ایران که به اشاعه تشیع و امور مربوط به شیعه متهم است، در پشت داعش قرار داشته باشد؟»
- «این سخن مبتنی بر هیچ شاهدی نیست و با عقل و منطق ضدیت دارد و متهم کردن بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه به این که در پشت داعش قرار دارد، امری تعجب آور است. از مسائل مضحک است که اندیشه تأسیس داعش اندیشهٔ من بوده باشد. این کلام بسیار سخیف است. برای یادآوری میگویم که داعش در اصل، القاعده در عراق بوده است که عمر البغدادی و دیگران رهبری آن را برعهده داشتند، به صورت کاملاً شفاف، داعش همان القاعده است که به دلیل اختلاف بر سر رهبری میدان در سوریه از آن جدا شد.»
- «همه دنیا میداند که پایه و اساس القاعده همان آمریکا، عربستان و سازمان اطلاعات پاکستان است و این مسئله در کتابها و تالیفاتی که در مورد این مسئله صحبت میکند، وجود دارد.»
- «داعش منشأ آمریکایی، عربستانی و پاکستانی دارد و آمریکا به این امر اذعان کرده است و تمام جهان این گونه رفتار میکند که داعش یک خطر و تهدید است که نه فقط مسیحیان و اقلیتها بلکه تمام جهان را تهدید میکند و اگر لبنان بخشی از این جهان باشد، طبیعتاً داعش خطری علیه لبنان است و همین این داعش در مرزهای ما حضور دارد.»
- «داعش در این جا در بلندیهای عرسال در داخل لبنان حضور دارد و به همین دلیل امیدوارم که همگی به شناسایی دشمن کمک کنیم، کسی که حقیقتاً با داعش میجنگند، به این امر متهم شده است که داعش را تأسیس کرده است که این طرفها ایران و سوریه هستند، این در حالی است که دیگران کار داعش را در رسانهها تسهیل میبخشند و نفت آن را میخرند و به آن پول میدهند.»
- «داعش همواره در منطقه ما، ملتهای ما را به خاک و خون میکشد و لبنان یکی از همین کشورهایی است که ملت آن گرفتار تروریسم هستند و از این رو ملت لبنان بهتر از هر کسی میتواند درک کند که مردم فرانسه چه کشیدهاند. از این رو، بر خود لازم میدانیم این واقعه دردناک را محکوم کرده و آرزو کنیم که داعش و داعشیها نابود شوند.»
- «با توجه به جنایتهایی که داعش در منطقه، بهویژه سوریه انجام داده طرفهایی که از مخالفان دولت سوریه حمایت میکردند به این نتیجه رسیدند، اگر روزی «بشار اسد» سقوط کند، جانشین او داعش و جریانات تکفیری خواهند بود و این همان مطلبی است که نه آمریکا و غرب خواهان آن است و نه هیچیک از طرفهای منطقهای که از داعش حمایت میکنند.»
- «آنچه موجب شکلگیری داعش در عراق شد به بازماندههای حزب بعث برمیگردد، طرفداران صدام در خرابکاریهای داعش و ارتباط با سلفیهای عربستان نقش و در این زمینه نیز سوابقی در کارنامه خود دارند… ساماندهی پسماندههای حزب بعث، گروههای تندرو و سلفیها و تجهیز آنها برای برهم زدن آرامش و امنیت در عراق است… داعش تهدیدی در موضع امنیت داخلی عراق است که بلافاصله دولت اقلیم و گروههای کردی موضعگیری خوبی در مقابل آنها داشتند.»
- «جنگ با داعش جنگی میان جهان متمدن و مشتی افراد دیوانه است که واقعاً میخواهند ما را به دوران قرون وسطی برگردانند. نباید به داعش اجازه دهیم اسم اسلام را بدزدد زیرا آنها به خیال خود میخواهند جنگ تمدنها را رقم بزنند.»
- «مردم به این گروه تروریستی، "دولت اسلامی"(Islamic State) میگویند اما من دوست دارم که حرف "I" از این کلمه حذف شود زیرا هیچ چیز این گروه اسلامی نیست. آنها هیچ نسبتی با مذهب ندارند و همه کاری که انجام میدهند تحجر است. آنها میخواهند اسلامی خوانده شوند زیرا کلمه اسلام مشروعیت کاذبی به آنها میدهد و این معنی را ایجاد میکند که هر اقدامی علیه آنها به طور خودکار جنگ با اسلام خوانده شود… این افراد خواهان جنگ تمدنها که هستند.»
- «اولویت داعش، ویران کردن میراث، هنر، و هر نشانهای از تمدن در منطقه، مانند شهر کهن پالمیرا در سوریه و نمرود در عراق، است… آنها به همهٔ تمدنها اعلان جنگ دادهاند، اما شاید دردناکترین حمله آنها به بیگناهی کودکی است.»
- «تهدید داعش فقط نظامی نیست، گفتمان آن نیز تهدیدی برای کل منطقه است و اگر کشوری فکر کند داعش در راستای منافع آن گام برمیدارد، اشتباه میکند.»
- «داعش تهدیدی است برای کل منطقه و باید کشورهای منطقه به طور جدی با هم همکاری کنند، نه تنها در بعد نظامی داعش، بلکه در مسئله گفتمان و تهدید تکفیری داعش در منطقه. به نظر من خطر داعش بیشتر گفتمان و شیوه تکفیری داعش است.»
- «داعش که فقط با دولت و سازمانهای دولتی نیست که میجنگد بلکه بر علیه تمام چیزهایی میجنگد که برای مردم اروپا ارزش دارد. اما از سوی دیگر روشن و واضح بگویم که داعش هنوز حدود ۴۶۰۰۰ حساب توییتر دارد و گاهی این حسابهای کاربری منبع خوبی برای بیرون کشیدن اطلاعات و ردگیری است.»
«از آنجا که داعش مدعی است که دولت است و ناحیهای را اداره میکند خطر دارد. اگر داعش مثل سالهای آخر القاعده همواره در حال فرار و گریز باشد فرار از حملهٔ پهپادها و در تلاش برای زنده ماندن، آنگاه فرصت سازماندهی آزمایشگاه و بو جود آوردن زنجیره ارتباطی برای حمل مهمات و منابع مالی و ساخت سلاح کشتار جمعی را نخواهد داشت؛ بنابراین اولین چیزی که باید از آنها گرفت منطقه امنی است که بتوانند در آن سلاح کشتار جمعی تولید کنند. … آنها گزینههای ارزانتر و سریع تری برای سازماندهی حملات پیچیده و در زمینه اینترنت دارند؛ بنابراین باید حواسمان به تهدیدهای مختلف از سوی داعش باشد و همه تخم مرغهایمان را در یک سبد نگذاریم.»
- «اکنون وهابیت به مشکلی برای کشورهای جهان تبدیل شده است.»
- «تروریسم و داعش ناشی از عملکرد غرب در کشورهای اسلامی است.»
- «آنچه داعش را به طور ویژه خطرناک میسازد این است که این گروه هم در فضای مجازی هم در میدان نبرد حضور دارد. در حقیقت داعش ترکیبی از یک سازمان تروریستی و یک شورش است که از ناآرامیها در عراق و سوریه برای اشغال بخشهای وسیعی از این دو کشور سوءاستفاده کرده است.»
- «داعش با سلطه کشندهاش خطر عظیمی برای غیرنظامیان محسوب میشود. داعش خطرناکترین سازمان تروریستی است. این گروه یک «عامل بیثباتی» در خاورمیانه است و مرم سراسر جهان را تهدید میکند.»
- «هنگامی که برخی مردم بیپروا و به اشتباه داعش را نمایندهای از مذهب بزرگ اسلام خطاب میکنند ما در حقیقت متحدان و دوستان مسلمان و تعداد بی شماری از قربانیان مسلمان اقدامات وحشیانه داعش را بیزار میکنیم. داعش شبکه پیچیدهای از قاتلان و دیوانگان است و باید ریشه کن و نابود شود.»
- «بزرگترین معظلی که کل منطقه را به آشوب کشاند ناشی از همان عناصر موجود در منطقه است، که یکی از آنها رژیم آخوندهای ایران است که از همان ابتدا تصمیم گرفت برای سلطه جویی، با ایجاد تنش، جنگی بین شیعه و سنی راه بیندازد»
- «هر بار که سخنی دربارهٔ مشارکت دادن رژیم ایران در نبرد ضد سازمان داعش از غربیها میشنوم، سرم را به دیوار میکوبم. چگونه میتوانند به این شکل فکر کنند؟ … افراطگرایی یکی است و هدف آن یکی است».
- «امروز شواهدی در سوریه موجود است که بدون هیچ تردیدی تروریسم خارجی را تأیید میکند. این تروریسم از خارج تأمین مالی میشود و ورودش را به سوریه تسهیل میکند. آیا میتوانیم هزاران چچنی را که برای داعش و جبهه النصره میجنگند، مخالفان میهنپرست یا میانه رو بدانیم؟. آنها خارجی هستند. آنها مزدورانی خارجی هستند که بواسطه دلارهای کثیف کشورهای حاشیه خلیج [فارس] برای ویران کردن سوریه خریده شدهاند. ما ۸۰ هزار مزدور خارجی داریم که برای داعش و جبهه النصره میجنگند.»
- «تفکر تکفیری، به طور مستقیم به اندیشه وهابیهای عربستان سعودی مرتبط است. به همین دلیل ما میگوییم که کشورهای حوزه خلیج [فارس] در ریخته شدن خون مردم سوریه دخالت دارند زیرا آنان هستند که تأمین کننده بستری برای اندیشه «تهدید دیگر کشورهای شرور» هستند و بنابر این به خود اجازه میدهند که دیگران را سر ببرند. این تفکر داعش، تفکر وهابی است که دست قطع میکنند و بازو و سر با شمشیر میزنند و این سنتی وهابی است.»
- «این گروهها در فهرست سازمانهای تروریستی هستند و دولتهایی آنها را تأمین مالی میکنند. امروز دیگر بر کسی پوشیده نیست که ترکیه داعش را تأمین مالی کرده و عبورشان را در سوریه تسهیل میکند. بر کسی پوشیده نیست که قطر و عربستان سعودی جبهه النصره را تأمین مالی میکنند. آنها هزینه آموزش و سلاح را برعهده دارند. این ما نیستیم که چنین میگوییم بلکه گزارش شورای امنیت آن را تأیید کرده است.»
- «هر که داعش را خلق کرده است پول به آنها داده و از آنها حمایت کرده است در نهایت ضرر بزرگی خواهد کرد، حالا چه آمریکا باشد چه انگلیس چه کشورهای منطقه. این کار سرانجام خوبی نخواهد داشت.»
- «ما کاملاً یقین داریم که (داعش) برای ورود به معادلات لبنان برنامهریزی کرده است، ولی ما اولاً از طریق انسجام داخلی و مقابله امنیتی و ثانیاً از طریق هماهنگی بین دستگاههای امنیتی و نظامی، با آنها مقابله خواهیم کرد». «تلاش برای انسجام ملی هم اینک از طریق گفتگوهای کنونی بین (حزبالله و جنبش المستقبل) ادامه دارد و بازدید من از منطقه جبل محسن (که اکثریت علوی دارد) و گفتگوی نرم سیاسی که نشان دهنده گفتمان لبنانی میباشد در همین راستا است».
- «یک قرائت ضد اخلاقی و یک قرائت خشن و ضد انسانی پدید آمده که برآیند و نتیجه آن ظهور و بروز گروههای تکفیری و افراطی همانند القاعده و طالبان یا داعش است که به نان اسلام ناامنی ایجاد میکنند.».
- «امیدواریم که قضیه داعش و تروریسم با وحدت و انسجام شاهد ریشهکن شدن آن باشیم.»
- «خیلی روشن بگویم، ما بههیچوجه، هیچ شکلی از افراطگرایی و تندروی را تحمل نمیکنیم. ما نباید اظهارات تنفربرانگیزی را که خشونت علیه اقلیتها را تحریک میکند، تحمل کنیم.»
- «من برای داعش و هوادارانش پیامی دارم، شما چگونه در درگاه خدا میایستید و به جنایاتی که علیه انسانهای بیگناه مرتکب شدهاید و هزاران انسان بیگناه، مسلمان، مسیحی و دیگر اقلیتها را کشتهاید، پاسخ میدهید. شما نماینده ما نیستید و نمیتوانید از طرف ما حرف بزنید. شما منحرف و گمراه هستید. شما گروهی غیرقانونی هستید یا آن طور که ما در اسلام میگوییم شما خوارج هستید آنها نمیتوانند از جانب دین ما سخن بگویند. آنها هرگز به این دین زیبا تعلق نداشتهاند. آنها ادعا میکنند به دین اسلام و مسلمانان تعلق دارند اما یک میلیارد و هفتصد میلیون مسلمان جهان در رد افراطی گری و تفسیر آنها از اسلام و اقدامات آنها و خشونت بی معنای آنها متحد و یکصدا هستند.»
- «برخی از مسلمانان پاک وساده ممکن است بدون اینکه متوجه عملکرد داعش شوند، تحت تأثیر تبلیغات این گروه تروریستی قرار بگیرند. این افراد لازم است بدانند که دین اسلام دین صلح است و دین اسلام اینگونه باید تعریف شود».
- «داعش مسلمان پاکسرشت را گمراه میکند، آنها تحت تأثیر تبلیغات داعش قرار میگیرند و به همین دلیل فکر میکنند که به دین خدا کمک میکنند در حالی که اینگونه نیست. باید به مسلمان بگوییم که تروریستها چه سنی باشند چه شیعه هیچ ارتباطی با اسلام ندارند بلکه اسلام را بدنام می کننند. اسلام دین صلح است».
- «من با حضور انگلیس (در ائتلاف) علیه داعش مخالفم زیرا طی ۲۳ سال جنگ با تروریسم هزاران تن کشته شدند؛ حال آنکه سود آن تنها به جیب سوداگران اسلحه و نفت رفت.»
- «به عقیده من در برخی از زمینهها ما اهداف مشترک با کشورهای آسیای میانه و روسیه داریم. افغانستان دیر یا زود میدان جنگ داعش خواهد شد. داعش دشمن مشترک انسانیت است. اما یقیناً مبارزهٔ روسیه در برابر داعش یک مبارزه برجسته است و مردم آن را احساس میکنند. ما در مبارزه با داعش و تروریستان و جلوگیری از نفوذ آنها به کشورهای آسیای مرکزی ضرورت داریم که کشورهای آسیای مرکزی و به ویژه روسیه را در این مبارزه با خود داشته باشیم. اگر روسیه در این زمینه همکار نباشد، تروریستان آسیای میانهای به زودی مرزهای این کشورها را درمینوردند.»
- [ آیا حمله به عراق به ظهور داعش منجر شده است] «من فکر میکنم که بخشی از حقیقت در آن نهفته است. البته شما نمیتوانید بگوئید که کسانی که در سال ۲۰۰۳ صدام حسین را سرنگون کردند مسئول وضعیت سال ۲۰۱۵ عراق هستند». «برخی از مسائل عراق از رویدادهای بهار عربی تأثیر گرفتهاند، و همه ما میدانیم که داعش از سوریه به عراق سرایت کرد»
- «این جنگ تروریسم از ۵ سال [ ۵ مهر ۱۳۹۵] پیش توسط ۸۰ کشور به ما تحمیل شد و سوریه وارد جنگ با تروریست شد. در این جنگ تمدن و مسائل فرهنگی سوریه از بین رفت و تمام مکانهای زیبا و دیدنی سوریه را تخریب کردند.»
- «ما اعتقاد داریم که اسلامِ ما را به گروگان گرفتهاند. شبهنظامیان تروریست و گروههایی که خط مشی سیاسی خاصی دارند این دین را به گروگان گرفتهاند. آنها میخواهند روابط خوبی را که با غرب و شرق داریم از بین ببرند. آنها نمیخواهند در دنیا ثبات وجود داشته باشد. اگر بگذاریم آنها کار خود را بکنند در نهایت این باور به وجود خواهد آمد که اسلام پشت همه این فعالیتها قرار دارد و اینکه همه مسلمانها بدجنس هستند، این موضوع یک پیروزی بزرگ برای آنها خواهد بود که نباید اجازه دهیم اتفاق بیافتد.»
- «اسلام دین صلح است، با اتفاقاتی که میافتد مخالف هستیم و نمیتوانیم در برابر آنها نرمش نشان دهیم. نرمشی در مقابل تعصب وجود ندارد.»
- «باور من این است که برخی از کشورها در مورد داعش بزرگنمایی میکنند. داعش در افغانستان عنصر بومی نیست و بنابراین رشد و رونق این جریان در این کشور بسیار دشوار است. مولفههای فکری داعش تنها اسلامگرایی نیست؛ چنانکه از طالبان نیست. داعش شعارهای مشخصی به غیر از مسایل دینی دارد که مسایل قومی و قرائت عربی میباشد. این قرائتها در شمال افغانستان پا نمیگیرد.»
- «آیت الله العظمی سیستانی در برابر طرحهای تکفیری و تجزیهطلبی که منطقه را درنوردیده، نقطه اتکا به شمار میروند. ایشان از طریق فتوای جهاد، وحدت عراق را حفظ کردند و از افتادن آن در دام فتنه جلوگیری کردند.»
وزیران خارجه
[ویرایش]- «ما از تلاشهای بینالمللی برای مبارزه با تروریسم استقبال میکنیم اما این تلاشها باید با هماهنگی دولت و ارتش سوریه صورت گیرد و اگر این هماهنگی نباشد این تلاشها نقض حاکمیت و مداخله آشکار محسوب میشود و تأثیر جشمگیری نیز بر میدان نخواهد داشت بلکه اوضاع را بدتر خواهد کرد.»
- «تروریستها تنها به ریختن خون سوریها راضی نشدند بلکه تمامی مردم جهان را هدف قرار دادند .»
- «همچنان مردم سوریه بیشترین کسانی هستند که بهای جنایتهای تروریستها را با خون و امنیت و ثبات خود میپردازند.»
- «ما در سوریه به نیابت از جهان با تروریسم میجنگیم. ارتش شجاع ما مستحق حمایت و تقدیر است. اقدامات تروریستی در کشور ما در مقابل چشم و گوش تمامی جهان صورت میگیرد. با این حال مردم سوریه همچنان در برابر تروریسم پایدار هستند.»
- [یورونیوز: هنگامیکه از گروه موسوم به دولت اسلامی سخن میگویید، بیشتر از واژه عربی داعش استفاده میکنید. به گمانم بیدلیل نیست. داعش برای شما چیست؟ آیا اسلامی است؟ آیا یک دولت است؟] «هیچکدام. مجموعهای از تبهکاران، افراد دچار اختلال شخصیت و فاسد هستند. این هیچ ربطی به اسلام ندارد. رابطه این گروه با اسلام مانند رابطه کو کلاکس کلانها در آمریکا با مسیحیت است. بیربط هستند. هر مذهبی متعصبان و افراد افراطی خود را دارد؛ ولی آنها راوی مذهب نیستند. اینکه گمان کنیم داعش گروهی از مسلمانان هستند عصبانیکننده است.»
- «پادشاهی سعودی، اولین کشوری بود که پیشنهاد ایجاد یک ائتلاف ضد داعش را مطرح کرد.»
- «کماکان زمینههای مناسبی برای رشد تروریسم در عراق و سوریه وجود دارد و دربارهٔ داعش، اگر بخواهیم این سازمان تروریستی را از بین ببریم، باید بشار اسد را کنار بگذاریم.»
- «باید با گروه تروریستی داعش و دیگر گروههای تروریستی بدون مواضع دوگانه مبارزه کرد. حامیان مالی گروههای تروریستی باید بدانند که تروریسم هیچ مرزی نمیشناسد.»
- «جنگ امروز تنها برای دفاع از اقلیم کردستان نیست بلکه جنگی است برای دفاع از ملت عراق و همه قومیتها و اقلیتهای ساکن این کشور. این جنگی است برای دفاع از همه منطقه و البته دفاع از بشریت.»
- «دلایل متعددی وجود دارد بویژه بحران سوریه که داعش از آن به نفع خود بهرهبرداری کرد. همینطور اختلاف نظر بین سیاستمداران عراق و همچنین عربهای سنی که احساس میکند سیاستهای دولت آنها را به حاشیه رانده است. بعلاوه، این گروهها مقادیری زیادی سلاح، تجهیزات پیشرفته و همینطور پول و اموال زیادی در اختیار دارند. اینها عوامل تأثیرگذاری هستند که آنطور که باید و شاید از سوی دستگاههای اطلاعاتی و سران عراق مورد توجه قرار نگرفتهاند.»
- «همه کشورهایی که از اپوزیسیون سوریه و ارتش آزاد این کشور و گروههای تندرو حمایت میکردند در رشد پدیدهای به نام دولت اسلامی سهیم هستند. همه آنهایی که به دولت اسلامی کمک میکردند اکنون فکر میکنند کنترل اوضاع از دستشان خارج شده است. دولت اسلامی سلاحهای پیشرفته و ارتش خیلی مجهزی دارد. قوی شده و خودش را اداره میکند و اینگونه از کنترل خارج شده است.»
- «هرکسی که از داعش حمایت میکند یا قصد دارد به آن بپیوندد باید بداند که این سازمانی جنایتکار است که مرتکب جنایتهایی مانند تجاوز، قتل، تخریب و هر نوع جنایت وحشتناک دیگر شده است.»
- «من از بکار بردن لفظ «دولت اسلامی» برای گروه داعش بیزارم چون این گروه نه اسلامی است و نه دولت است. من ترجیح میدهم عنوان داعش را برای آنها بکار ببرم، در عربی و در فارسی نام داعش استفاده میشود اما در غرب از آن استفاده نمیشود.»
- «اقداماتی دراین رابطه باید انجام شود که مهمترین آن توقف حمایت از داعش است، متأسفانه از داعش حمایت میشود و این گروه کمک دریافت میکند و از آنها به عنوان مهره در بازیهای ژئواستراتژیک با هدف اشراف بر منطقه استفاده میشود، این امر باید متوقف شود .»
- «این توهم که میتوان با استفاده از داعش بازی کوتاه مدت تاکتیکی انجام داد و میتوان از داعش به عنوان ابزار فشار علیه دیگر دولتها استفاده کرد باید متوقف شود، اقدام نظامی علیه داعش هم فقط بمباران آن نیست و ما به یک استراتژی چند بعدی به هم پیوسته در این رابطه نیاز داریم.»
- «غرب باید در موضوع افراطی گری، خود را مورد بررسی قرار دهد. غربیها باید از خود بپرسند که چه چیزی اشتباه بوده است که تعداد زیادی از افراطیون و نه اکثریت آنها در خاورمیانه از جوامع غربی میآیند. اینها نسل دوم و سوم شهروندان جوامع اروپائی هستند که باعث افراطی گری در این منطقه شدهاند و این سؤال مطرح میشود که چگونه آموزش دیدهاند، آنها در جوامع غیر دموکراتیک آموزش ندیدهاند، آنها در جوامع غیر دموکراتیک بزرگ نشدهاند، آنها در غرب بزرگ شدهاند و متأسفانه به سوریه و عراق آمدهاند. این یک سؤال جدی است.»
- «برخی فکر میکردند در کوتاه مدت داعش و حمایت از گروههای تکفیری برای آنان منافعی دارد اما امروز آنها به این درک رسیدهاند که نه تنها هیچ نفعی ندارد بلکه خطری استراتژیک است که نمیتوان آن را نادیده گرفت.»
- «باید منتظر باشیم این درک و تحول اثرش را در عملکرد دوستان ما در منطقه و کشورهای دیگر بگذارد و زمانی که این تأثیر گذاشته شود میتوان با حرکت افراطی گری و داعش در منطقه به طور ریشهای برخورد کرد.»
- «زمینههای خوشبینی در این خصوص وجود دارد و توقف داعش در برخی مناطق و شکستهای پیاپی این گروه افراطی را شاهدیم که با حضور فداکارانه مردم عراق از جمله اهل سنت، شیعیان و کردها صورت گرفته است.»
- «بسیار غمانگیز و تاسف بار است که برخیاقدامات تروریستی خود را با نام دین اسلام که دین رحمت و صلح است، توجیه میکنند.»
- «تئوری داعش براساس قربانی شدن فرد دررسیدن به هدفش است که این موضوع به آنها اقتدار میدهد وآنها براساس شست وشوی مغزی پیش میروند… جامعیت آنها عنصر مهم دیگری است که باید به آن توجه شود چرا که تروریستهای داعش از همه دنیا جمع شدهاند و ما فقط با داعش عراقی برخورد نمیکنیم بلکه با یک گروه جهانی زیر پرچم داعش میجنگیم.»
- «امروز همه مسلمانان باید بدانند عراقیها به نمایندگی از جهان اسلام در برابر تروریستها ایستادهاند. تروریستها به هر عمل وحشیانهای دست میزنند تا در برابر ما ایستادگی کنند. ما در شرایط امروز میخواهیم پیام وحدتبخش جهان اسلام را عملی کنیم. امروز الازهر وظیفهای بر عهده دارد و آن این است که باید توطئههایی را که علیه مسلمانان رخ میدهد افشا کند. من از اینجا پیام خود را به جامعه الازهر و مرجعیت اسلام اعلام میکنم. امروز همه ما نیازمند وحدت هستیم.»
- «فرهنگ نقش بسزایی درجذب افراد به داعش دارد چرا که آنها قاعدهای در ذهن دارند که به آنها اجازه کشتار میدهد. این گروههای تروریستی به واسطه حمایت از اهل سنت قیام کردند در حالی که اهل سنت از آنها بیزاری میجویند.»
- «در رابطه با ایران، ما با چالشهایی مواجه هستیم و همه این موضوع را میدانند و ما مشغول کار روی این چالشها هستیم، اما میتوانم به شما بگویم که ایران در عراق از برخی جهات به اهداف ما کمک کرده و آنها توجه خود را بر داعش متمرکز کردهاند و به این ترتیب ما در واقع علایق مشترکی داریم.»
- «داعش روز به روز ضعیف تر میشود و استراتژی ائتلاف از طریق آموزش نظامی و پشتیبانی لجستیک از نیروهای عراقی و حملات هوایی به ثمر مینشیند. واقعیت این است که جنگجویان داعش در ماههای اخیر در موقعیت حمله نبودهاند و کنترل ۴۰ درصد اراضی در عراق را که زمانی در اختیار داشتند از دست دادهاند.»
- «تروریستها میخواهند زندگی روزمره ما را فلج کنند. وظیفه ماست که با عزم و قاطعیت بیشتری از ارزشهای خود دفاع کنیم. ما در کنار هم، در کنار کشورهایی که در این واقعه [حمله داعش به بنگلادش] آسیب دیدند، بنگلادش و ژاپن، و همه کشورهای دیگری که روزهایی مثل امروز ما را تجربه کردهاند، به مبارزه ادامه خواهیم داد، چون تنها با اتحاد با یکدیگر میتوانیم جلوهای از تمدن را به نمایش بگذاریم، جلوهای که با آنچه متأسفانه دیشب در بنگلادش دیدیم تفاوت دارد.»
- «همهٔ شهرهای لبنان مأمنی برای ارتش لبنان و همانند طرابلس، محلی برای مخالفت با تروریسم است… تروریسم با سخنان سیاسی و یا غیر سیاسی توجیهپذیر نیست… کشتاری را که داعش به آن دست میزند از دید همهٔ لبنانیها مردود است… هر سیاستمداری که اقدامات داعش را توجیه کند، ملت لبنان آن را طرد میکند.»
- «تهدید برای تقسیم هر کشوری در حقیقت تهدید همه کشورهای منطقه و مشرق زمین است.»
- «آیا تکفر داعشی پس از سقوط آن در عراق باقی خواهد ماند؟»
- «سرنوشت عراق و لبنان در شرایط کنونی یکی و شرایط دو کشور بسیار همانند است. لبنان و عراق خاستگاه تمدنها و تنوعها هستند و خطری که آنها را تهدید میکند، یکی است و ما به سرنوشت و آینده دو کشور اهتمام ویژه داریم.»
- «اگر شرایط کنونی ادامه پیدا کند، مسیحیان نه فقط در موصل بلکه در سراسر مشرق زمین در معرض تهدید خواهند بود.»
- «با حمله به داعش فقط در عراق مخالف هستیم زیرا موجب میشود که این گروه تروریستی تکفیری به سوی سوریه و لبنان حرکت کند و خطر بیشتری در آینده سوریه و لبنان را تهدید خواهد کرد.»
- «اساساً چه کسی انتظار بهوجودآمدن گروهی مانند داعش را داشت؟ بنابراین همهچیز میتواند تغییر کند. کشورهای عربی درحالحاضر همه قربانی تروریسم هستند. بین آنها شکاف به وجود آمده است؛ اما بهجای برخورد با مسئله تروریسم به اختلافات داخلی خودشان اهمیت میدهند. به نظر من به نفع همه خواهد بود که کشورهای عربی در قبال این مسئله (تروریسم) یک موضع واحد بگیرند.»
دینیاران
[ویرایش]به ترتیب حروف الفبا، نام خانوداگی/شهرت.
- «داعش نه تنها خلافت اسلامی نیست، بلکه خلافت جنایتکاران است.»
- محسن اراکی ۸ ژوئن ۲۰۱۶/ ۱۹ خرداد ۱۳۹۵ [۱۸۴]
- «اتحاد، بایدی است که تحت هیچ شرایطی نباید حاشیهنشین شود. اگر کشورهای اسلامی بتوانند در کنار هم و با هم باشند، گروههایی نظیر داعش نمیتوانند امنیت و آسایش دنیای اسلام را تهدید کنند.»
- «درواقع داعشیها همان ادامهٔ القاعده و گروهی سلفی هستند که میخواهند حکومت اسلامی بر مبنای اندیشهٔ سیاسی سلفیگری این حکومت را پیاده کنند. در حقیقت باید گفت که این گروه، مخالف سرسخت شیعهگری هستند.»
- «امروز داعش و گروهههای تکفیری چهرهٔ منفوری از اسلام ارائه دادهاند و با رفتار و اعمال داعش، «الله اکبر» به معنای سر بریدن، انفجار و کشتن تلقی میشود.»
- «دشمنان، افرادی نادان، خشک مغز و مزدورانی پلید را بکار گرفته و جهان اسلام را درگیر جنگ داخلی کرده اند در نتیجه این اعمال، امروز چهره جهان اسلام خونین و پیکر آن پاره پاره است.»
- «امروزی تکفیری ها را که با تکبیر سر می برند همچون حیوان وحشی به جان مسلمانان انداخته اند و از طرفی به مسلمانان منت گذاشته و اعلام می کنند که قصد نجات آنان از داعش را دارند.»
- مجید انصاری ۲۰ اکتبر ۲۰۱۴/ ۲۸ مهر ۱۳۹۳ [۱۸۶]
- «امروز در جهانی زندگی میکنیم که متأسفانه گروههایی مثل داعش و بوکوحرام به اسم اسلام دست به انواع جنایتها و کشتارها میزنند و خودشان را عین اسلام و عین دین میدانند. درحالیکه این داعشیان عین حقیقت و واقعیت کفر هستند چراکه اسلام براساس آنچه از قرآن و سیره عملی پیامبر (ص) برداشت میشود، دین صلح، مدارا، محبت، تحمل، منطق و گفتوگو است.»
- «پیامبری که تنها شرط مسلمانی را گفتن شهادتین و صحهگذاشتن بر وحدانیت خداوند و رسالت پیغمبر میگذارد و دستور میدهد کسانی که شهادتین را اقرار کنند از تمامی حقوق مسلمانی برخوردار شوند. چنین پیامبری هرگز نمیتواند اهل خشونت باشد.»
- «دینی که پیامبرش هزار و ۴۰۰ سال پیش که زبان همگان زبان قتلعام و خشونت بود، زبان و بیانی محبتآمیز داشت، چگونه امروز میتواند منادی ظلم و خشونت شده باشد؟ ظلم و خشونت گروههای افراطی اسلامگرا نظیر داعش نه بهخاطر دین و اسلام که بهخاطر جهل نسبت به قرآن و سیره پیامبر است.»
- «باید از کسانی که شایستگی، اهلیت و علم به قرآن و سیره رسول اکرم دارند، دعوت کنیم از اسلام بگویند و این کار ممکن نمیشود مگر اینکه همه ما سخنان و رفتارهای درشت نسبت به مسلمان و غیرمسلمان را کنار بگذاریم و محبت و مدارا را در همه حوزههای زندگی پیش بگیریم.»
- حسین انصاریراد ۹ دسامبر ۲۰۱۵/ ۱۸ آذر ۱۳۹۴ [۱۸۷]
- «این جنایتکاران تجاوز میکنند، حمام خون راه میاندازند و دزدی میکنند. این شیاطین تررویستاند. بدانید که اینها دشمن اسلاماند و شهرها و کشورهای شما را هدف قرار دادهاند. آنها میخواهند قلبهای شما را سنگ کرده و اخوت میان شما را از بین ببرند. آنها به دنبال توطئه علیه اسلام و مسلماناناند.»
- «دین شما از دست این گروه در خطر است. امنیت شما در خطر است.»
- عبدالعزیز آل الشیخ ۱۱ ژوئن ۲۰۱۴/ ۲۱ خرداد ۱۳۹۳ [۱۸۸]
- «اسلام مخالف هرگونه خشونت و تروریسم است...نیاز امروز ما، دقیق بودن در امور است؛ ما باید با حضور در همه مساجد مانع از ترویج خشونت و تروریسم به نام اسلام توسط برخی مسلماننماها شویم و اجازه ندهیم که دعوت به حضور در گروههای تروریستی به نام جهاد اسلامی تمام شود.»
- «باید همه درکنار هم جمع شویم و خیلی جدی مخالفت خود را با این گروهها که ضد بشری، ضد تمدن و همینطور ضد ارزشهای ما هستند، اعلام کنیم.»
- دلیل بوبکر ۲۶ سپتامبر ۲۰۱۴/ ۴ مهر ۱۳۹۳ [۱۸۹] [۱۹۰]
- «ما الان با یک بحران حقیقی مواجه هستیم و آن اینکه تحولات عصر ما شتاب عجیبی دارد و هرچه الازهر تلاش میکند خود را برای مقابله با یک تفکر افراطی مجهز کند میبیند که یک گروه دیگری از جایی دیگر سر درمیآورد و بنابراین باید دوباره گفتمان دینی و روشهای تبلیغ دینی را تغییر دهد. با این همه علمای الازهر قادر به مقابله با تمام این گروهها و جماعتها و اندیشههای افراطی هستند.»
- «روحانیون الازهر و نهادهای زیرمجموعه این دانشگاه اسلامی مسئولیت سنگینی بردوش دارند و آن توضیح دین به شیوهای صحیح است. کاری که حضرت رسول (ص) ما را به آن فرمان داده است. این در مقابل همان دین موازی است که «داعش» و دیگر گروههای تروریستی شبیه به آن بهوجود آوردهاند.»
- «آنها از دین ابزاری ساختهاند برای افساد در زمین؛ بنابراین باید شبهاتی را که اینها مطرح میکنند مورد نقد قرار داد و دلایلی را که بر آن استناد میکنند مورد تحقیق قرار داد. باید فهم درست از دین را ارائه کرد و آنها را در برابر مردم افشا کرد تا دروغ شان بر مردم و حتی برخودشان آشکار شود.»
- «اسلام حق است و افراطگرایی باطل.»
- «اینها مثل خوارج هستند. آنها کاملاً از دین و آموزههای اسلامی که همه براساس مدارا و مرحمت است فاصله دارند. حتی میشود گفت آنها از فطرت انسانی سالم نیز که درهرکسی میتواند باشد، دور هستند.»
- «گروههای تروریستی به اذن خداوند از بین خواهند رفت. زیرا برای خدا کار نمیکنند. بلکه دین خدا را مخدوش میسازند و در زمین فساد میکنند و خداوند مفسدان را دوست ندارد. تاریخ به ما نشان میدهد که چه بسا گروههای منحرفی بودهاند که طغیان کردند اما در نهایت از بین رفتند. البته این روند تلاشی زیاد و زمان میخواهد تا بشود با آنها مقابله کرد. کاری را که این تروریستها میکنند، چهره اسلام را خراب میکنند و مردم را گروه گروه از دین خدا خارج خواهند کرد. اینها با اعمال شان موجب میشوند تا در غرب به مسلمانان ستم شود و مسئله هراس از اسلام و مسلمانان را دامن میزنند و درنتیجه به مسلمانان فشار آورده میشود.»
- «آنگاه مسلمانان را متهم به تروریسم میکنند در حالی که این دین و پیروانش از تروریسم مبری بوده است. در اسلام کسی به یاد نمیآورد که دیگران را سر بریده باشند یا به قتل برسانند و بسوزانند.»
- ۱۵ مارس ۲۰۱۵/ ۲۴ اسفند ۱۳۹۳ [۱۹۱]
- «من در خطبههای نماز جمعه خود به تروریستها پیام میفرستم که من تا لحظه مرگ هرگز از مبارزه با آنها دست نخواهم کشید و از درگاه خداوند خواستهام تا به مقام شهادت نائل شوم.»
- «اگر ما در مسیر صحیح قدم برداریم، این تروریستها از نظر عقیدتی شکست خواهند خورد چون آنها مردم را منحرف کردهاند و متون (دینی) را تحریف و از اصول دینی سوء استفاده کردهاند.»
- «موضوع داعش و تروریستهایی که با نام اسلام در سراسر منطقه پراکنده شدهاند، یک موضوع عادی و طبیعی نیست بلکه این تروریستها بوجود آورده شدهاند و مورد حمایت هستند.»
- علی خامنهای ۲۴ نوامبر ۲۰۱۵/ ۳ آذر ۱۳۹۴ [۱۹۳]
- «داعش مظهر جدایی از اجتهاد در اندیشه اسلامی است در حالی که ائمه از روز اول اجتهاد را به شاگردانشان یاد دادند و تأکید کردند که باب اجتهاد را نبندید تا اندیشه اسلامی پویا بماند.»
- «نقطهٔ مقابل مکتب اهل بیت، سلفیگری است که خود را به شکل یک گروهک تروریستی به شکل داعش ورود داده است. اگر همه عالم دست به دست هم میدادند تا پیامبر (ص) و مکتب اسلامی را وهن کنند بیش از این نمیتوانستند کاری کنند. حتی چنگیز و تیمور هم نمیتوانستند اینطور آبروی دین را ببرند.»
- ۱۰ اکتبر ۲۰۱۴/ ۱۲ اردیبهشت ۱۳۹۶ [۱۹۴]
- «اگر دو سال پیش به ما میگفتند در قرن فعلی کسانی پیدا میشوند که برده داری و بریدن سر انسانها را رواج میدهند، باور نمیکردیم؛ زیرا فارغ از تأسفآور بودن تمام کردن این کارها به نام اسلام، میتوان گفت که دلیل پیدایش این گروهها خروج از اعتدال و رعایت اصل جمع ضدین و فراموشی ابعاد متفاوت انسانی است.»
- «این فرهنگ داعش است که خود را حق مطلق میداند و دیگران را دارای حق حیات نداند که ممکن است این منش در دیگران نیز به انحاء و اشکال گوناگون وجود داشته باشد؛ لذا جامعه ما امروز محتاج تفکر علوی است.»
- «داعش فقط یک سازمان با ایدئولوژی و افکار خاص خود است که این افکار و مبانی نیز به طور کلی با قواعد بینالمللی منافات دارد و برای مخالفت جهانی با داعش همین بس که آنها هیچ مرزی را معتبر و محترم نمیدانند و به جهان خارج از خود از طریق دارالحرب و دارالسلام ارتباط دارند و تمام جهان را به دو بخش کفر و ایمان تقسیم کردهاند بنا بر این افکار و مبانی داعش به گونهای نیست که بتواند یک حکومت و کشور بر اساس عرف بینالملل تشکیل دهد و رفتار آنها به گونهای است که گویی خارج از زمان و مکان زندگی میکنند و تاریخ نیز گواه است که خوارج نیز که اصل و ریشه داعش هستند نتوانستند تشکیل حکومت بدهند.»
- مرکز دارالافتای مصر، الازهر
- [به چه دلیل عقاید رادیکال داعش و القاعده تا این اندازه جذاب است؟ ] «یک دلیل آن گرایش جوانان به شورش علیه سیستم مستقر است. اما آنها به این جوانان تفاسیری ارائه میدهند بدون آنکه در مورد مسئولیتها چیزی بگویند. آنها بیشتر دنبال ماجراجویی هستند.»
- «از نظر من این افراد نابودکننده تمدن هستند.»
- مصطفی سریچ ۱۴ ژانویه ۲۰۱۵/ ۲۴ دی ۱۳۹۳[۱۹۶]
- «برخی از کشورها اهمیت نمیدهند که عناصر (داعش) از مرزهایشان عبور کنند، و در قبال این مسئله نگران نیستند و جلوی آن را نمیگیرند… داعش دشمن همه بشریت است. آنها مثل حیواناند و اصلاً انسان نیستند. آنها ایزدیهای بسیاری را کشتند و همسران و زنانشان را به اسارت بردند- و در بازار فروختند..»
- عبدالمهدی الکربلایی نمایندهٔ علی سیستانی ۱۷ ژوئیه ۲۰۱۵/ ۲۴ تیر ۱۳۹۵[۱۹۷]
- «گسترش یافتن نفوذ گروه داعش و ادامه جنایات وحشیانه آن در تضاد با تمامی ارزشها است و آخرین مورد یعنی کشتار قبطیهای مصری بیگناه در لیبی به وضوح این واقعیت را نشان میدهد که اگر فتوای تاریخی مرجعیت دینی و دستاوردهای بزرگ حاصل از آن نبود، عراق و تمام منطقه گرفتار چه وضعی میشد.»
- عبدالمهدی الکربلایی نمایندهٔ علی سیستانی۲۰ فوریه ۲۰۱۵/ ۲۴ تیر ۱۳۹۵[۱۹۸]
- «به طور قطع و یقین آنچه توسط گروههای تروریستی همچون داعش انجام میشود با هیچیک از موازین اسلامی و حقوقی انسانی تطابقی ندارد.»
- ۱۲ سپتامبر ۲۰۱۶/ ۲۲ شهریور ۱۳۹۵ [۱۹۹]
- «هیچیک از اعمال این گروه به اسلام مربوط نیست و ساحت مقدس اسلام وپیام آورش با این گونه حرکات زشت و خشن سازگاری ندارد بلکه اسلام یک وسیله و بهانهای برای آنان شده است.»
- «این گروهی که از عراق سر برآورده، جنگش با سنی و شیعه نیست، جنگش تنها با عراق یکپارچه و متحد نیست بلکه اصلاً با انسانیت، با بشریت سر نزاع دارن. فلذا میبینید حتی مسیحیان را شکنجه کرده و سرمیبرند، علاوه بر حسینیهها، کلیساها را هم تخریب میکنند و سربازانی را که اسیر میکنند به طرز فجیعی، سر میبرند و در یک کلام، وحشیانهترین جنایتها را انجام میدهند. البته در دنیا جنایت هست ولی شاید به این وحشی گری و عمومیت نباشد، که وحشیانه سرها را میبرند و روی سینه افراد میگذارد و با آن عکس یادگاری میگیرند! سپس منتشر میکنند تا با حربه رعب و وحشت، پیروزی به دست آورند.»
- یوسف صانعی ۳ ژوئیه ۲۰۱۴/ ۱۲ تیر ۱۳۹۳ [۲۰۰]
- «نظم جهانی به دنبال ناآرامی است و به نظر میرسد که به جدایی و تکهتکه کردن منطقه ما تمایل دارد و داعش یک ابزار مؤثر این کار است. داعش برای قدرتهای بزرگتری که نمیخواهند منطقه ما در کنار اسرائیل رشد کند، کار میکند.»
- «هدف داعش از جذب جوانان به گروه گمراه خویش و فریب آنها، برهم زدن نظم و امنیت کشورهای اسلامی و هدف قرار دادن جوانانی است که ستون امت هستند. افراد معروف به داعش، از خوارج زمان و آشوبگر هستند و از این رو تمام حاکمان وظیفه دارند با آنها بجنگند و مردم را از شر و فتنهٔ آنها حفظ کنند. تروریستهای داعش همان خوارجی هستند که با قیام علیه علی بن ابی طالب، ایشان را متهم به کفر کردند.»
- «عناصر داعش به نام اسلام سخن میگویند، این در حالی است که شریعت اسلامی از اقدامات آنان مبری است، و اقداماتی که گروه داعش درعراق انجام میدهد، به هیچ وجه جهاد نیست.»
- ۲۳ اوت ۲۰۱۴/ ۱ شهریور ۱۳۹۳ [۲۰۲]
- «تروریسم پدیدهای چند بُعدی است و تکفیریها هیچ رابطهای با دین اسلام ندارند و فهم و درک آنان از این دین نادرست است و خطر آنها برای دین اسلام بیشتر از دشمنان این دین است.»
- «اسلام احکامی برای حفظ و تأمین حقوق اسیر دارد و پیامبر اکرم (ص) نیز اصحابش را به خوش رفتاری با اسیران توصیه فرمودهاند ولی ادعای داعش مبنی بر اینکه خلیفه اول فردی را به نام «الفجاءة السلمی» زنده در آتش سوزاند، ادعائی باطل و بیاعتبار است زیرا روایت سوزاندن السلمی روایتی نادرست است و علما اجماع دارند که اسیر به هیچ وجه نباید زنده سوزانده شود؛ حتی اگر در میدان جنگ اسیر شود، چه برسد به اینکه اسیر دست بسته باشد.»
- «قتل فجیع اسیر در اسلام نهی شده است و روایتی دربارهٔ ممنوعیت اعدام با آتش در متون اسلامی وجود دارد.»
- «اسلام دستور خوش رفتاری با اسیران را صادر کرده است و در قرآن کریم آمده است «غذای خود را از روی نیکوکاری و برای رضایت خدا به فقیر، یتیم و اسیر میدهند و هیچ توقع پاداش و سپاسی ندارند». خوش رفتاری با اسیر شامل تأمین آب، غذا، پوشاک، درمان و عدم توهین لفظی میشود ولی گروههای تروریستی همچون داعش چنین وانمود میکنند که قتل، انفجارهای تروریستی و سوزاندن دیگران جهاد در راه خداوند است ولی جای تعجب اینجاست که داعش مسلمانانی را که معتقد به خداوند و پیامبر هستند، میکُشد.»
- «داعش برای دین اسلام خطرناکتر از دشمنان این دین است. داعش مفسد در زمین است و خداوند مفسدان را در قرآن کریم لعنت کرده است. قرآن کریم میفرماید " مجازات کسی که مؤمنی را عمداً بکشد، جهنم است و مورد غضب و لعنت خدا خواهد بود و عذابی بزرگ برایش آماده شده است " و پیامبر اکرم (ص) نیز میفرمایند " ریختن خون مسلمانی که شهادت به یگانی خداوند و پیامبری من بدهد، حرام است".»
- ۱۳ فوریه ۲۰۱۵/ ۲۴ بهمن ۱۳۹۳ [۲۰۳]
- «تروریستها با جعل احادیث و صدور فتواهای بیاساس درپی مخدوش ساختن چهره اسلام هستند بنابراین علما باید با آنان مقابله کنند و اجازه چنین اقدامی را به آنها ندهند.»
- «داعش با نام اسلام، مردم را به قتل میرسانند. آنان در مسیر جریان خوارج حرکت و از عقیده و افکارشان پیروی میکنند.»
- «اقدامات صورت گرفته از سوی داعش از انسانیت و آموزههای ادیان به شدت دور است.»
- «دولت اسلامی تروریستی وجود ندارد زیرا اسلام دین صلح است. ارتکاب اقدامات تروریستی به نام اسلام، برخلاف این دین الهی است و هیچگاه یک دولت اسلامی نمیتواند به انجام فعالیتهای تروریستی بپردازد… در این عرصه باید تلاشهای مشترکی از جانب سیاستمداران و رهبران مذهبی صورت گیرد و همه همصدا اعلام کنند که گروه داعش ربطی به اسلام ندارد.»
- «اسلام ارتباطی با ترور، قتل و تخریب شهرها، روستاها و آثار فرهنگی و تاریخی ندارد و باید درک کنیم که خداوند، قرآن کریم و پیامبر ما را به گسترش صلح فراخواندهاند.»
- راویل عینالدین ۱۰ ژوئن ۲۰۱۵/ ۲۰ خرداد ۱۳۹۴ [۲۰۵]
- «وهابیت تنها یک گروه مخالف شیعه نیست، بلکه آنها با اهل تسنن و اسلام مخالف هستند ومسایلی که مطرح میکنند هیچ ربطی به اسلام ندارد… متأسفانه همین فهم اشتباه از قرآن باعث ایجاد این همه انحرافات در این گروهها و شکل گیری گروههای خشن و ظاهرگرا شده است؛ وقتی تدبر در قرآن و تمسک به فرهنگ اهل بیت (ع) از بین رفت چنین مشکلاتی ایجاد میشود.»
- محمدجواد فاضل لنکرانی ۱۴ ژوئیه ۲۰۱۵/ ۲۴ تیر ۱۳۹۵ [۲۰۶]
- «کارهایی که گروه داعش در عراق و سوریه انجام داده و انجام میدهد نمونهای از نمونههای مسخ انسانیت است.»
- «از همه این مصیبتها تأسف بار تر از بین رفتن اساس انسانیت در گروههایی است که به نام دین اعمال وحشیانه که از حیوانات هم کمتر صادر میشود میباشد. اعضای گروههای وهابی مسلک و به خصوص فرقه داعش، انسان را شدیداً متأثر میکند از انحرافی که اینها در فکر و دلشان پیدا شده و نه فقط از اسلامیت بلکه از انسانیت منسلخ شدهاند.»
- محمدعلی گرامی ۴ اکتبر ۲۰۱۴/ ۱۲ مهر ۱۳۹۳ [۲۰۷]
- «مشکل گروهک داعش عقیدتی است و آنها با نیت نزدیکی به درگاه خداوند انسانها را میکشند و جنایت میکنند… داعش عقیده و افکار خود را از محمدبن عبدالوهاب بنیانگذار وهابی گرفته است که اینها بازماندگان خوارج در طول تاریخ هستند که خیانتهای آنها در برابر حضرت علی (ع) یکی از نقاط پر غصه تاریخ اسلام است.»
- «داعش معتقد است مردم به دو دسته مؤمنان و کفار تقسیم میشوند که مؤمنان کسانی هستند که احکام اسلام از جمله خلافت ابوبکر بغدادی را قبول دارند و در غیر این صورت کافر هستند و مال، جان و ناموسشان حلال است.»
- محمد محمدی گلپایگانی ۲۰ اوت ۲۰۱۶/ ۳۰ مرداد ۱۳۹۴ [۲۰۸]
- «تا کی باید بنشینیم و این جنایات را تماشا کنیم؟»
- «اسلام دین محبت و رأفت حتی نسبت به غیرمسلمانان است. ما باید به دنیا اثبات کنیم که روش آنها از اسلام بیگانه است؛ و جوانانی که جذب آنها شدهاند را از آنها جدا کنیم. مبارزه نظامی با این گروه لازم است اما کافی نیست. باید ریشههای آنها بوسیله علمای اسلام خشکیده شود.»
- «متأسفانه جنایات تکفیریون به دشمنان اسلام بهانهای داده است که اسلام را دین خشونت جلوه دهند.»
- «داعش نه دولت است و نه اسلامی؛ اما دشمنان اسلام این نام [Islamic State/IS] را دائماً تکرار میکنند تا اسلام را بد جلوه دهند.»
- ۲۳ نوامبر ۲۰۱۴/ ۲ آذر ۱۳۹۳ [۲۰۹]
- «اینها دست پروردگان خود شما هستند و همه نوع حمایت از آنها به عمل آوردید؛ کمک به جرم، جرم است؛ حالا قاضی شدهاید و حکم به انحراف آنها میدهید. خارجیها، غربیها و آمریکاییها برای این که اسلام را بدنام و لکه دار کنند اصرار دارند بگویند «دولت اسلامی داعش!» دولت اسلامی داعش، برای چه این کار را میکنند؟ اینها یک گروه و جمعیت تروریستی هستند که دولتی ندارند و کارشان جز تجاوز به نوامیس مسلمانان، تخریب، ایجاد نا امنی و رعب و وحشت نیست و هیچ سنخیتی با اسلام و آموزههای آن ندارند. این تعبیر آثار بدی برای اسلام و مسلمین دارد.»
- ناصر مکارم شیرازی ۱۷ سپتامبر ۲۰۱۴/ ۲۶ شهریور ۱۳۹۳ [۲۱۰]
- «امروزه مسئله [اسلام] از داعش فراتر رفته است؛ ماجرای امروز خندهدار است. سلفیها با این تاکتیک مقاومت نمیکنند، آنان در داخل خانهها نفوذ میکنند و نمیتوان تمام خانهها را بمباران کرد. به باور من ائتلاف بینالمللی برای ساماندهی مجدد منطقه آمده است و تنها سرپوشی برای صحنهٔ جدید است.»
- «ما در سطح علمی مرجعیتی شکل ندادهایم که بتواند دین را به یک سمت و سو هدایت کند به ویژه که بسیاری از مفتیان سرسپردهٔ حاکمان خودکامه شدهاند و با این کار اعتبار خود را در نزد مؤمنان از دست دادهاند. این فضا باعث شده است به عنوان مثال جماعت داعش برای خود فتوا دهد. آنان هم نصوص معتبر خود را دارند.»
- عبدالفتاح مورو ۲۹ مارس ۲۰۱۵/ ۳ فروردین ۱۳۹۴ [۲۱۱]
- «کُردها قائلند که به غیر از ایران هیچکس به آنها در زمان حمله داعش کمک نکرده است.»
- «برخی میگویند که داعش تا اربیل آمده و به ایران نزدیک شده است و ممکن است به ایران حمله کند اما من بارها گفتهام که این گروهها نمیفهمند اما اینقدر میفهمند که نباید با دم شیر بازی کرد.»
- «از دل طالبان القاعده بیرون آمد و از القاعده، النصرة و در نهایت داعش بیرون آمد تا اینکه اکنون از دست استکبار نیز اینها دررفته است. آمریکاییها چیزی را درست کردهاند و اکنون میبینند که آنها ترمز ندارند و یک گروه تندرو بیحساب و کتاب راهانداختهاند.»
- علیاکبر ناطقنوری ۱۱ سپتامبر ۲۰۱۴/ ۲۰ شهریور ۱۳۹۳ [۲۱۲]
- «دشمنان با معرفی داعش به عنوان مظهر اسلام در تلاش هستند اروپا را نسبت به اسلام بدبین کنند و سپس به اختلاف بین سنی و شیعه بپردازند و جامعه جهانی را نسبت به بیداری اسلامی بدبین کنند… اینها در تلاش هستند این چهره را به عنوان مظهر اسلام در جهان معرفی کنند و با این اقدام به اسلام و شیعه ضربه بزنند…»
- حسین نوری همدانی ۱۲ اکتبر ۲۰۱۴/ ۲۰ مهر ۱۳۹۳ [۲۱۳]
- «داعش، القاعده و طالبان و سایر گروههای تکفیری وتروریستی ادعای خلافت مسلمین را دارند ولی هیچ شناختی از قواعد دین مبین اسلام ندارند و در راستای منافع دشمنان و در مقابل مسلمانان قرار گرفتهاند و جنایتهای بسیاری روا میدارند و این گروههای تکفیری و معاند دیوانهای بیش نیستند.»
- عباس واعظ طبسی ۹ دسامبر ۲۰۱۴/ ۱۸ آذر ۱۳۹۳ [۲۱۴]
- «اتفاقات عراق یک پشت پرده اصلی دارد که داعش پیادهنظام آن و سه ضلع آمریکا، اسرائیل، کشورهای مثل عربستان، قطر، ترکیه و حزب کردها هستند… عراق از نظر سیاسی تحت فشار است نه از نظر نظامی.»
- محمود هاشمی شاهرودی ۲۵ ژوئن ۲۰۱۴/ ۴ تیر ۱۳۹۳ [۲۱۵]
- «داعش فرقهای گمراه است، … باید طرحی وحدت بخش، برای حل و فصل مشکلات کشورمان پیدا کنیم که تفرقه انگیز نباشد و مانعی بر سر راه تروریسم باشد.»
- «جریانهای تروریستی نظیر داعش بر خلاف قوانین انسانی فعالیت میکنند. اقدامات جنایتکارانه تروریستها فقط علیه طائفه و یا پیروان مذاهب خاصی نیست، بلکه شمولیت دارد… علما وظایف سنگینی در مبارزه با افکار تروریستی و افراطی دارند و باید از جامعه اسلامی در برابر این اندیشههای مسموم محافظت کنند… اسلام و سایر ادیان الهی همیشه درپی یاری رسانی به انسانهای نیازمند هستند… توجه به فرهنگ اسلامی و ساخت پل محبت و همزیستی مسالمت آمیز میان مذاهب مختلف بسیار حایز اهمیت است.»
- رمضان یعقوب، مفتی اعظم لیتوانی ۲ مه ۲۰۱۷/ ۱۲ اردیبهشت ۱۳۹۶؛ «در حاشیه سیزدهمین جشنواره بینالمللی بهار، کربلا» [۲۱۶]
- «جریان داعش پاسخی به نیاز تاریخی عربها برای حاکمیت بر جهان اسلامی و احساس تحقیر آنها در مقابل ایران و ترکهاست.»
- «جریان داعش در پی خلافت عربی است نه اسلامی و بر این اساس هر جنایتی را در این زمینه مرتکب میشود.»
نامه سرگشاده علما (۲۰۱۴)
[ویرایش]نامه سرگشادهٔ ۱۲۲ تن از علما (اکتبر ۲۰۱۴) «به دکتر ابراهیم عواد البدری ملقب به ابوبکر بغدادی و تمام مبارزان و افراد وابسته به سازمان موسوم به دولت اسلامی»، با امضای سعد ابوبکر، سلطان سوکوتو، ابراهیم شبوح، صالح حسینی، اابراهیم عبدالرحیم، علی جمعه، احمد حداد، احمد کُبَیسی، بشار عواد معروف، جوزف لومبارد، حاتم بازیان، حسین حسن ابَکَر، حمزه یوسف، سعدالدین هلالی، شوقی علام، صادق المهدی، عمر شاهین و دیگران[۲۱۸][۲۱۹]
- «چه کسی اختیار امور امت اسلام را به شما سپرد؟ آیا گروه شما؟ اگر چنین است، گروهی متشکل از چند هزار نفر خود را متصدی و حاکم یک میلیارد و نیم مسلمان جهان قرار داده است. چنین روشی مصداق دور [باطل در منطق] است زیرا به این معنی است که: فقط ما مسلمان واقعی هستیم و تصمیم میگیرم که خلیفه کیست، ما فردی را به رهبری برگزیدهایم و هر کس از او پیروی نکند، مسلمان نیست و حق انتخاب خلیفه را ندارد.»
- «شما بسیاری مردم بیگناه را کشتهاید که نه با شما در جنگ و نه مسلح بودند بلکه فقط با عقاید و رفتار شما مخالفت میکردند در حالیکه صرفاً به دلیل اینکه افرادی دارای مذهب و نظر متفاوتی هستند، نمیتوان علیه آنان اعلام جهاد داد.»
- «سؤال اینکه است که چه کسی شما را بر امت حاکم کرده است؟ جماعت شما؟ به این ترتیب جماعتی که تعدادشان از چنده ده هزار نفر فراتر نمیرود خود را بر بیش از یک میلیارد و نیم مسلمان حاکم میکند. این روش برگرفته از منطق بستهای است که شعارش این است: فقط ما مسلمانیم و ما میتوانیم خلیفه انتخاب کنیم. خلیفه را انتخاب کردیم و هر کس خلیفهٔ ما را قبول نداشته باشد پس مسلمان نیست. در این صورت معنی خلیفه چیست؟ جز رئیس جماعت معینی که ۹۹ درصد از مسلمانان را تکفیر میکنند؟»
- «از سوی دیگر اگر قبول داشته باشید که یک میلیارد و نیم مسلمان وجود دارد پس چرا در خلافت ادعایی خود با آنان مشورت نکردید؟ شما دو راه بیشتر ندارید: یا باید اعتراف کنید که آنان هم مسلمانانند اما به شما اختیار ندادهاند در این صورت شما خلیفه نیستند یا اینکه آنها را مسلمان نمیدانید پس چرا کلمهٔ خلیفه را به کار میبرید؟ در این حالت مسلمانان جماعت کوچکی هستند که نیازی به خلیفه ندارند. خلافت باید از طریق اجماع کشورهای اسلامی یا اجماع سازمانهای علمای کشورهای اسلامی و اجماع مسلمانان جهان تشکیل شود.»
- «به اتفاق علماء احیای خلافت بر امت واجب است و امت پس از سقوط امپراطوری عثمانی در سال ۱۹۲۴م اینجایگاه مهم را از دست داد. اما خلافت جدید نیازمند اجماع مسلمانان است نه گروه معینی که در گوشهای از زمین آن را اعلام کنند.»
- «قبرهای انبیاء و صحابه را تخریب کردید در حالی که پیرامون مسألهٔ قبر در میان علماء اختلاف وجود دارد اما در هر حال منفجر کردن قبور، نبش قبر و آسیب رساندن به اجساد پیامبران و صحابه جایز نیست همان گونه که جایز نیست درخت انگور را بسوزانیم به این دلیل که برخی از آن شراب میسازند… صحابه بر دفن رسول خدا و دو یار او ابوبکر و عمر در ساختمان مجاور مسجد اجماع کردند.»
- «۱-فتوا در اسلام زمانی جایز است که شرایط اجتهاد موجود در کتابهای اصول در شخص مفتی کامل شده باشد. برای حکم کردن جایز نیست آیهای از قرآن بدون اعتبار تمام نصوص اخذ شود.
- ۲-حکم شرعی در اسلام بدون تسلط به زبان عربی جایز نیست.
- ۳-سادهانگاری مسایل شرعی در اسلام با بیاعتبار ساختن علوم شرعی جایز نیست.
- ۴-اختلاف در اسلام در مسایلی که ضرورتاً نامعلوم هستند جایز است.
- ۵-بیتوجهی به فقه واقعیت در اسلام جایز نیست.
- ۶-قتل انسان بیگناه در اسلام جایز نیست.
- ۷-کشتن نمایندگان و به تبع آن کشتن خبرنگاران در اسلام جایز نیست.
- ۸-جهاد در اسلام دفاعی است و به سبب شرعی و روش شرعی و هدف شرعی بستگی دارد.
- ۹-تکفیر در اسلام جایز نیست مگر کسی که مرتکب کفر آشکار شود.
- ۱۰-هر نوع بیحرمتی نسبت به مسیحیان و اهل کتاب جایز نیست.
- ۱۱-ایزدیها اهل کتاب محسوب میشوند.
- ۱۲-بردهداری در اسلام پس از آنکه پایان یافته است جایز نیست.
- ۱۳-در اسلام اجبار در دین جایز نیست.
- ۱۴-ضایع کردن حقوق زنان در اسلام جایز نیست.
- ۱۵-ضایع کردن حقوق کودکان در اسلام جایز نیست.
- ۱۶-اجرای حد در اسلام بدون تضمین عدالت و مهربانی جایز نیست.
- ۱۷-شکنجه در اسلام جایز نیست.
- ۱۸-مُثله کردن در اسلام جایز نیست.
- ۱۹-در اسلام نسبت دادن کارهای حرام و فاحشه به خداوند جایز نیست.
- ۲۰-در اسلام تخریب قبور انبیاء و صحابه جایز نیست.
- ۲۱-در اسلام شورش بر حاکم بدون اینکه مرتکب کفر آشکار شود و مادامی که نماز میخواند جایز نیست.
- ۲۲-اعلام خلافت در اسلام بدون اجماع امت اسلامی جایز نیست.
- ۲۳-گرایش به میهن در اسلام جایز است.
- ۲۴-در اسلام هجرت پس از فتح وجود ندارد.»
توصیهنامهٔ علی سیستانی دربارهٔ مبارزه با داعش (۲۰۱۵)
[ویرایش]نشر شده در ۱۲ فوریه ۲۰۱۵/ ۲۲ ربیعالثانی ۱۴۳۶/ ۲۳ بهمن ۱۳۹۳؛ این متن کوتاه شده و بخشهای استشهاد به آیات و احادیث حذف شده است:
- «۱. خداوند متعال همانگونه که بر مسئلهٔ جهاد تأکید و ترغیب نموده و مؤمنان را به این مهم فراخوانده و آن را از ستونهای دین قرار داده و مجاهدان را بر خانهنشینان برتری داده، به همان شکل برای جهاد حدود و آدابی مطابق حکمت و فطرت قرار داده، که بر مجاهدان دانستن و رعایت نمودن این حدود و آداب لازم است، پس هر کس این حدود را به شایستگی رعایت کند، خود را لایق دریافت فضل و برکات الهی خواهد نمود و آنکس که در رعایت این آداب کوتاهی نماید، از اجر و پاداش او کاسته خواهد شد و به آرزوی خویش نخواهد رسید.
- ۲. جهاد آدابی عمومی دارد که باید حتی در جنگ با غیرمسلمانان رعایت گردد...
- ۳. همانطور که در جنگ با باغیان و مسلمانان محارب و مانند آنها اخلاق و آدابی از حضرت امیرالمؤمنین (علیهالسلام) در موارد مشابه به دست ما رسیده که ایشان در سیره خود این آداب را رعایت نموده و در سخنان و خطبههای خویش یاران خود را به آن توصیه میفرمودند، و تمام امت اسلام نیز بر رعایت این آداب اجماع داشته و این امور را حجت میان خود و خداوند قرار دادهاند، پس بر شما لازم است که این آداب را مراعات نموده و رهرو حضرت امیرالمؤمنین (علیهالسلام) باشید...
- ۴. شمارا به خدا شمارا به خدا در جان انسانها، در هیچ شرایطی کسی را که خداوند کشتن او را جایز نمیداند به قتل نرسانید که از بزرگترین گناهان کشتن انسانهای بیگناه است و از بزرگترین حسنات حفظ جان آنها است... بر شما (رزمندگان عزیز) است که جانب احتیاط بر جان افراد بیگناه را رعایت نموده، و در صورت مواجهه با موارد مشکوکی که بیم قرار گرفتن در کمین دشمن با احتمال وجود افراد بیگناه که نیت جنگ ندارند میرود، هشدار زبانی یا تیراندازی اخطاری را بر شلیک مستقیم مقدم نمایید.
- ۵. شمارا به خدا شمارا به خدا در حفظ حرمتهای مردمی که با شما نمیجنگند، بهویژه در مورد پیران و کودکان و زنان سعی نمایید، هرچند آنان از بستگان دشمن شما باشند، همانا حرمتهای کسانی که با شما میجنگند بر شما حلال نیست مگر اموالی که به همراه دارند؛ و سیره حضرت امیرالمؤمنین (علیهالسلام) بر این بود که باوجود اصرار برخی همراهان خود ـ بهویژه بعضی از خوارج ـ از تعرض به خانهها و منازل و زنان و بستگان دشمنان خود نهی مینمودند....
- ۶. شمارا به خدا شمارا به خدا مراقب باشید تا برای مباح شمردن حرمتها و انتقامگیری به دین مردم تهمت نزنید، همانگونه که خوارج در صدر اسلام عمل کردند و در روزگار ما نیز گروهی که از تفقه در دین به دور هستند براثر سلایق و هوای نفس خویش از آنان پیروی نموده و اعمال خود را با برداشت نادرست از بعضی احادیث توجیه کردند، پس مسلمانان را به مشکلات بزرگی گرفتار ساختند. بدانید که هرکس شهادتین را بگوید مسلمان است و خون و مال او محترم است گرچه در برخی مسائل گمراه و مرتکب بدعتهایی باشد، چراکه هر گمراهی موجب کفر نمیشود، و هر بدعتی موجب خارج شدن صاحب آن از جرگه مسلمانان نمیگردد، و چهبسا انسانی به خاطر فسادی که مرتکب شده یا قصاصی که در حقش ثابتشده درحالیکه مسلمان است نیز سزاوار قتل باشد...
- ۷. از تعرض به غیرمسلمانان با هر دین و مذهبی بپرهیزید که آنها در پناه وامان مسلمانان هستند، و هرکس به حرمت آنها تعرض کند خیانتکار است، و خیانت بهحکم فطرت و دین خداوند سبحان زشتترین افعال است....شایسته نیست که یک مسلمان اجازه دهد به حرمتهای غیرمسلمانانی که در پناه مسلمانان هستند تعرضی شود، و بر او است که بر آنها همانند خانواده خویش غیور باشد...
- ۸. شمارا به خدا شمارا به خدا در رعایت اموال مردم، بهدرستی که گرفتن مال مسلمانی بر مسلمان دیگر جایز نیست مگر اینکه از جانودل راضی باشد، پس هرکس از راه غصب مال مسلمانی را به دست بیاورد بهراستی قطعهای از آتش را از آن خود نموده است.
- ۹. شمارا به خدا شمارا به خدا در تمامی حرمتها، از کوچکترین تعرض و هتک حرمت با زبان یا دست بر حذر باشید، و از مؤاخذه کسی به گناه شخص دیگری بپرهیزید.. پس بر اساس بدبینی پیش نروید و آن را نزد خود به یقین تشبیه نکنید، بهدرستی که قاطعیت به آن است که مرد در امور احتیاط کند، همانا که بدبینی؛ تجاوز به دیگران بدون دلیل است... و مراقب باشید بغض شما نسبت به کسانی که از آنها تنفر دارید موجب هتک حرمت آنها نشود...
- ۱۰. مراقب باشید قومی را تا زمانی که با شما جنگ ندارند از حقوقشان محروم نکنید حتی اگر بغض شما را داشته باشند، همانا که در سیره حضرت امیرالمؤمنین (علیهالسلام) آمده که ایشان در این مسئله با مخالفان خود مانند سایر مسلمانان رفتار مینمودند البته تا زمانی که وارد جنگ نشوند، و هیچگاه جنگ با آنان را آغاز نمیکردند مگر اینکه خودشان آغازکننده تجاوز باشند...
- ۱۰. بدانید که بیشتر دشمنان شما در جنگ دچار شبهه شده و فریب دیگران را خوردهاند، پسکاری نکنید که شبهات دشمنان در اذهان مردم تقویتشده و مردم به آنها ملحق شوند که این کار یاریرساندن به گمراهکنندگان است، بلکه شبهه را با رفتار نیک و نصیحت و رعایت عدالت و گذشت بهجا و پرهیز از ظلم و ستم و تجاوز دفع کنید، بهدرستی که هر کس شبههای را از ذهن شخصی دفع کند گویی او را زنده کرده، و هرکس بدون عذر شرعی شبههای در ذهن کسی بیندازد گویی او را به قتل رسانده است.
- ۱۲. کسی گمان نکند که ظلم نمودن راه و چاره مشکلاتی است که با عدالت حل نمیشود؛ چراکه این تفکر ناشی از نگاه سطحی به بعضی رویدادها بدون توجه به عواقب و نتایج آنها در آینده دور یا متوسط است، و همچنین نتیجه بیاطلاعی نسبت به سنتهای زندگی و تاریخ پیشینیان میباشد، همانا که ملاحظه این امور این هشدار را میدهد که ظلم موجب تحریک احساسات منفی و کینهورزی شده و موجبات فروپاشی اجتماع را فراهم میسازد.
- ۱۳. اگرچه تأنّی، خویشتنداری، و اتمامحجت ـ جهت رعایت موازین شرعی و ارزشهای والای انسانی ـ احیاناً موجب خسارت زودگذر میشود ولی برکت بیشتر، و عاقبت بهتر، و نتایج ملموستری دارد...
- ۱۴. با مردمی که روبرو میشوید با خیرخواهی رفتار کنید و از آنها حمایت کنید تا آنها از جانب شما احساس خطر نکنند و شما را بر دشمنانتان یاری رسانند، بلکه تا جایی که میتوانید ضعیفانشان را یاری کنید که آنان برادران شما و از شما هستند، و با آنها مانند بستگانتان مهربان و دلسوز باشید، و بدانید که شما در پیشگاه خدای سبحان هستید، خداوند متعال افعال شما را ثبت میکند و به نیتهای شما آگاه است و شما را در معرض امتحان قرار میدهد.
- ۱۵. از اهتمام به نمازهای واجب غافل نشوید، چراکه در پیشگاه خداوند سبحان کسی عملی بهتر از نماز نیاورده است، بهدرستی که نماز همان ادب و خضوعی است که انسان باید در مقابل آفریننده خویش رعایت کند، همانا که نماز ستون دین و ملاک قبولی اعمال است، و خداوند سبحان بنا بهتناسب شرایط سخت و دشوار جنگی نماز را تخفیف داده است، تا جایی که اگر کسی در تماموقت نماز مشغول جنگ باشد برای هر رکعت میتواند به یک تکبیر اکتفا کند حتی اگر روبهقبله نباشد... خداوند سبحان مؤمنان (مجاهدان) را امر فرموده که هوشیار و سلاح به دست باشند و برای خواندن نماز همگی در یک مکان جمع نشوند بلکه جهت رعایت احتیاط بهنوبت نماز بخوانند...
- ۱۶. برای مهار نفس خویش از ذکر بسیار خدای سبحان و تلاوت قرآن یاری بجویید و ملاقات باخدا و بازگشت بهسوی او را یاد کنید، همانطور که حضرت امیرالمؤمنین (علیهالسلام) آنگونه بودند، روایتشده که حضرت (علیهالسلام) آنچنان مراقب اذکار و نوافل خویش بودند که در لیلة الهریر بین دو صف زیراندازی از پوست برای ایشان پهن میشد و حضرت روی آن نوافل خود را بهجای میآوردند، درحالیکه تیرها در مقابل ایشان بر زمینمیخورد و از اطراف سر مبارکشان رد میشد اما حضرت هیچ ترسی به دل راه نمیدادند و تا اتمام عبادت خویش از جای خود برنمیخاستند.
- ۱۷. به یاری خدا تلاش کنید رفتار شما با دیگران در جنگ و صلح همانند رفتار پیامبر اکرم (صلیالله علیه وآله) و اهل بیت ایشان (علیهمالسلام) باشد، تا مایه زینت اسلام و الگوی ارزشهای اسلامی باشید، چراکه این دین بر اساس نور فطرت و برهان عقل وبرتری اخلاق بناشده، و برای تذکر این مطلب همین بس است که دین اسلام پرچم تعقل و اخلاق فاضله را برافراشته و پایههای خود را بر دعوت به تأمل و تفکر در ابعاد و افقهای زندگی استوار نموده، سپس مردم را به عبرت گرفتن و عمل کردن بهموجب آن دعوت نموده است، همانگونه که نظام تشریعی خود را بر اساس برانگیختن گنجینههای معارف عقلی و قواعد فطرت استوار نمود.... و اگر مسلمانان تفقّه نموده و به تعالیم اسلام عمل کنند برکات الهی بر آنان آشکار میگشت و نور آن در گستره آفاق فراگیر میشد، و از استناد به برخی اتفاقات و روایات متشابه بر حذر باشید، چراکه اگر این امور به علمای اهل استنباط (مجتهدین) واگذار شود ـ همانطور که خداوند سبحان امر کرده ـ راه و هدف صحیح را به دست خواهند آورد.
- ۱۸. از شتابزدگی در مواقع لزوم هوشیاری بر حذر باشید تا موجب هلاکت خویش نشوید، چراکه بیشترین امید دشمن این است که شما را بدون اینکه تأمل و تفکر کنید به محل خطر بکشاند تا شمارا به واکنشهای غیرحرفهای و بهدوراز احتیاط وادار کند. به تنظیم صفوف خود اهتمام ورزیده و گامهای خود را هماهنگ کنید، و در هیچ اقدامی قبل از سنجش کامل آن و محکم نمودنش و فراهم آوردن ابزار و مقدمات آن و ضمانت ثبات قدم بر آن و استواری بر نتایجش عجله ننمایید... شما باید بیش ازآنچه دشمنانتان از خود نشان میدهند استواری داشته باشید چراکه شما بهحق سزاوارتر از آنان هستید، و بدانید که اگر دردی به شما رسد به آنها نیز میرسد، اما شما به خدا امیدی دارید که آنها ندارند، البته ممکن است آنها (دشمن) امید بیهوده و آرزوهای کاذب و توهمات پوچی همچون سراب داشته باشند که جز بر تشنگی آنها نخواهد افزود، بهدرستی که تاریکی شبهات بر آنها حاجب گشته و چشم دلشان را با اوهام کور نموده است.
- ۱۹. (رزمندگان عزیز) سزاوار است مردم اطراف شما که دشمن آنها را سپر خود قرار میدهد خیرخواه حامیان خود باشند و قدر ایثار و فداکاری آنها را بدانند و از رسیدن آزار به آنان جلوگیری کنند و موجب بدگمانی دیگران به خود نشوند، چراکه خداوند سبحان حقی را برای کسی نسبت به دیگری قرار نمیدهد مگر آنکه مثل آن را بر دیگری قرار میدهد، پس هر یک بر دیگری حقی دارد که باید به نیکی ادا کنند؛ و بدانید که شما خیرخواهتر از یکدیگر برای خود پیدا نخواهید کرد بهشرط آنکه با یکدیگر همدل شده و از روی خیرخواهی باهم متحد شوید هرچند لازم شود از بعضی اشتباهات بلکه خطاهای بزرگ چشمپوشی کنید.
هرکس گمان کند غریبهای برای او از خانواده و خاندان و هموطنان خود خیرخواهتر است و با او همپیمان شود سخت دچار توهم شده است، و هرکس اموری را تجربه کند که قبلاً تجربهشده برای او موجب پشیمانی میشود؛ و بدانید کسی که گذشت را آغاز کرده اجر و پاداش دارد و هر گذشت و نیکی و موفقیت که به تبعیت از او پیش آید اجر و پاداش دیگری برای او خواهد بود، و اجرش نزد خداوند ضایع نمیشود بلکه آن را بهطور کامل هنگام نیاز در تاریکیهای برزخ و عرصههای قیامت به او خواهد بخشید.
وهر کس حامیان مسلمانان را یاری کند یا مراقب اهلوعیال آنان باشد و به آنان در امور خانواده یاری رساند همانند آن مجاهدان اجر و پاداش خواهد داشت. - ۲۰. بر همه لازم است که تعصبات ناپسند را ترک نموده و اخلاق پسندیده داشته باشند، همانا خداوند متعال مردم را بهصورت اقوام و ملتهای مختلف قرارداد تا با یکدیگر آشنا شوند و منافع را ردوبدل کنند و یاریدهنده یکدیگر باشند، و مراقب باشید که تنگنظری و خودشیفتگی بر شما غلبه نکند، همانا شما شاهد بودید که چه بلاهایی دامنگیر شما و عموم مسلمانان در سرزمینهایشان شده است تا جایی که انرژی و نیرو و اموال و ثروتهایشان درراه ضربه زدن به یکدیگر هدر میرود، بهجای آنکه در پیشرفت علوم و بهرهوری امکانات و سامان بخشی امور مردم سرمایهگذاری شود، پس مراقب فتنهای باشید که فقط گریبان ظالمان را نخواهد گرفت.
- بهدرستی که فتنه واقعشده، پس برای خاموش کردن آن تلاش کنید و از شعلهور نمودن آن دوریکنید و همگی به ریسمان الهی چنگ زده و متفرق نشوید، و بدانید که اگر خداوند خیرخواهی را در دلتان ببیند نعمتی را بهتر ازآنچه ستانده به شما خواهد داد، همانا که خداوند متعال بر همهچیز توانا است.» [۲۲۰]
” | اگر امروز از مسیحیان لبنانی دربارهٔ تحولات جاری بپرسید، همه آنها پاسخ میدهند که اگر حزبالله نبود، داعش به جونیه میرسید. | “ |
- «به نظر ما مداخله متحدین به رهبری آمریکا نتیجهای به غیر از تحکیم موقعیت جهادگران داعش نداشت که این مسئله همیشه برای ما سئوال برانگیز بود تا اینکه روسها آمدند و به داعش ضربه زدند. بعد اعتراضاتی شد مبنی بر اینکه روسها خواهان حمایت از رژیم سوریه هستند. البته واضح است که هر کشوری به فکر منافع سیاسی خود است.»
- «اگر امروزه از مسیحیان لبنانی دربارهٔ تحولات جاری بپرسید، همه آنها پاسخ میدهند که اگر حزبالله نبود، داعش به جونیه میرسید.»
- بشاره الراعی ۷ اکتبر ۲۰۱۴/ ۱۵ مهر ۱۳۹۳[۲۲۱]
- «ما نمیتوانیم نفرت را با نفرت بیشتر، خشونت را با خشونت بیشتر و وحشت را با وحشت بیشتر از بین ببریم. تنها پاسخ ما به این دنیای درگیر در جنگ یک چیز است: برادری.»
- «چیزی نمیتواند ریختن خون برادران و خواهران ما در سوریه را توجیه کند.»
- ۲۱ ژوئیه ۲۰۱۶/ ۳۱ تیر ۱۳۹۵[۲۲۲]
” | تروریسم اساساً محصول بیعدالتیهای اجتماعی و پولپرستی است[...] درست نیست که اسلام را با خشونت یکی بدانیم. در همهٔ ادیان همیشه یک گروه کوچک بنیادگرا وجود دارد. ما نیز از این گروهها داشتیم، مثلاً گروه کاتولیسیزم. | “ |
- «کسی حق ندارد به نام خدا خشونتورزی کند. قتل به نام خدا توهینی زشت به مقدسات بوده و تبعیض به نام خدا کاری غیرانسانی است.»
- «در عصر کنونی به دستاور ارزشمندی رسیدهایم و آن این است که تجربیات اصیل دینی توسط گروههای افراطی تحریف شده و تفاوت میان فرقههای مختلف مورد استفاده ابزاری واقع شده است.»
- «نباید کسی فکر نکند با نیّات خشونتبار و تجاوزکارانه میتواند پشت خداوند پنهان شود.»
- «هیچکس نباید از دین در راستای محروم کردن انسانها از حقوق اولیهشان استفاده کند و حق زندگی و آزادی دینی از مهمترین حقوق اساسی انسانهاست.»
- ۲۱ سپتامبر ۲۰۱۴/ ۳۰ شهریور ۱۳۹۳[۲۲۳]
- «میدانم که گفتن این خطرناک است، ولی تروریسم در جاهایی رشد میکند که چارهٔ دیگری وجود ندارد و آنگه که پول، جای خدا را میگیرد و به جای انسان، محور اقتصاد جهان جای میگیرد. این گونهٔ اولیهٔ تروریسم است. این، تروریسم بنیادین علیه همهٔ بشریت است.»
- «درست نیست که اسلام را با خشونت یکی بدانیم. در همهٔ ادیان همیشه یک گروه کوچک بنیادگرا وجود دارد. ما نیز از این گروهها داشتیم، مثلاً گروه کاتولیسیزم.»
- «تروریسم اساساً محصول بیعدالتیهای اجتماعی و پولپرستی است. ازاینرو دوست ندارم دربارهٔ خشونت اسلامی صحبت کنم چراکه هرروز که روزنامهها را میخوانم شاهد خشونت در ایتالیا هستم. یکی دوستدخترش را میکشد و یکی دیگر مادر زنش را! همه آنها کاتولیک هستند. اگر دربارهٔ خشونت اسلامی صحبت کنم باید دربارهٔ خشونت کاتولیک نیز حرف بزنم. همه مسلمانان خشن یا طرفدار خشونت نیستند.»
- پاپ فرانسیس ۲ اوت ۲۰۱۶/ ۱۲ مرداد ۱۳۹۵[۲۲۴]
” | تروریسم مرز و دین ندارد و آن کسی که کلیسا و مسجد را ویران میسازد، ارتباطی با دین ندارد | “ |
— آرام یکم |
- «تروریسم مرز و دین ندارد و آن کسی که کلیسا و مسجد را ویران میسازد، ارتباطی با دین ندارد.»
- ۲۸ ژوئیه ۲۰۱۶/ ۷ مرداد ۱۳۹۵[۲۲۵]
- «خاورمیانه از مراکز تاریخی تجمع مسیحیان بوده است. اگرچه در طول تاریخ از تعداد جمعیت آنها کاسته شده است، با این وجود مراکز مهم مسیحی، کلیساهای تاریخی و تعداد قابل توجهی ازجوامع مسیحی در منطقه حضور دارند. امروز ساکنان مسیحی منطقه با چالشهای بسیاری مواجه هستند. همه ما شاهد عواقب ناگوار بحران اقتصادی، وضعیت نا امن، تروریسم و مهاجرت در منطقه هستیم. این مشکلات تنها متعلق به مسیحیان نیستند و جهان عرب و اروپا نیز باید در قبال آن احساس مسئولیت کنند. خاورمیانه بدون حضور مسیحیان بسیاری از ارزشهای فرهنگی و توان اقتصادی خود و از همه مهم تر همزیستی مسالمت آمیز میان مسیحیان و مسلمانان را از دست خواهد داد که نتیجه آن تبدیل شدن منطقه به مرکز افراط گرایی خواهد بود. این موضوعی نگرانکننده است که ما امروز شاهد نمود عینی آن نه تنها در منطقه خاورمیانه بلکه در کشورهای غربی هستیم.»
اندیشمندان و نویسندگان
[ویرایش]سخنان اندیشمندان، فرهیختگان، نویسندگان، دانشگاهیان و پژوهشگران دربارهٔ داعش
- «ایران نباید همه تخممرغهای خود را در سبد یک شخص یا حزب و گروه بگذارد و در تبلیغات سیاسی نیز این نکته مورد تأکید قرار گیرد که نه داعش نماینده اهل سنت است و نه ارتش عراق نماینده شیعیان. داعش باید منزوی شود، گروهی تروریست خشن که هیچ نسبتی با اسلام بیش از یک میلیارد مسلمان سنی ندارد.»
- «صهیونیسم نماینده و سخنگوی دین یهود و داعش نماینده و سخنگوی تمدن اسلامی و مسلمانان نیست؛ چنانکه نومحافطه کاران نماینده تمدن غرب و فرهنگ مسیحیت نیستند.»
- «مهمترین مسئله گروه داعش ضدیت با دموکراسی و حقوق انسان و پیشرفت جامعه و حاکمیت مردم بر سرنوشت خود است و هدفشان تحمیل دیدگاههای تنگ و تاریک قرنهای قبل و دامن زدن به فرقه گرایی و طایفه گرایی در جامعه است.»
- محمد خاتمی[۲۲۹]
- «همه کشورهای علاقهمند به انسان، دموکراسی و اسلام و همه آزادگان باید تلاش کنند تا با این گروه خطرناک که بلای جان دنیای اسلام شده است برخورد جدی کنند.»
- محمد خاتمی[۲۳۰]
- «من نمیگویم مشکل در گذشته است، بلکه مشکل در قرائت این گذشته است. مشکل در مسیح نیست، بلکه در فهم مسیح است. مشکل در این است که چطور یک متن را بخوانیم. این گذشته در قرائتهای اقتدارگرایانه و سیاسی نهادینه میشود. من البته نمیگویم در اینها اشتباه است. میگویم اشتباه در این است که ما نمیتوانیم آنچه را پیرامون ما میگذرد، درک کنیم. تا هنگامی که ما این گذشته را نفهمیم، نمیتوانیم حتی داعش یا «النصره» یا حتی جریانهای دینی رایج را بفهمیم، زیرا داعش که از خلأ بهوجود نیامده است. داعش نیز بخشی از تاریخ ماست.»
- «اگر ما تاریخ را خوب خوانده بودیم، دیگر نیازی به داعش نبود و نباید شاهد چنین شناعتی میبودیم.»
- [کدام یک را خطرناک تر میدانید، القاعده یا داعش؟] «به اعتقاد من مسئله خطرناک تر، عدم وجود یک جایگزین مناسب برای آنها است. هر دوی اینها سازمانهای خطرناکی هستند، اما هیچکدام شاهد مقاومت از سوی فرهنگهای موجود در خاورمیانه برای جلوگیری از افتادن به ورطه افراط گرایی نبودهاند. در حال حاضر، در دنیای اسلام و جهان عرب مصونیت کافی در مقابل اینها وجود ندارد. داعش و القاعده به دنبال گسترش سرزمینهای تحت حاکمیت خود از روسیه تا مراکش هستند. فارغ از اینها، داعش توانسته نظر بسیاری از جوانانی که به دنبال ایمان و اعتقادات [خاص خود] هستند را هم جلب کند.».
- «کاری که شما (داعش) در حال انجام آن هستید، یعنی کشتن انسانهای بیگناه، پیادهکردن آنچه شریعت یا دولت اسلامی میخوانید، کاملاً خلاف هر چیزی است که از سوی اسلام میآید... این یک خلافت نیست، بلکه تنها دربارهٔ مردمی است که با دین بازی میکنند. و برای همین است که ما دانشمندان اسلامی و نخبگان دینی باید در اینباره کاملاً آگاه باشیم. باید حقیقت را بازگو کنیم و حواسمان باشد که اگر آنها (داعش) مفاهیم اسلامی را بهصورت غلط نشان میدهند، بسیاری از دیکتاتورهای امروز نیز اسلام را بهصورت درست نمایان نمیکنند.»
- «آنها هیچ کاری با اصول اسلامی ندارند، زیرا اصول ما بسیار واضح است، آن کسی که رهبری میکند باید توسط دنبالهروها و شهروندان انتخاب شود. بسیاری از کشورهایی که امروزه با غرب ارتباط دارند به بدی داعش نیستند اما نامناسب هستند. مشکل اصلی مسلمانان از سوی خود مسلمانان -کشورهایی با اکثریت مسلمان- میآید و سپس زمانی که ما شروع به انتقاد میکنیم و در مقابله با دیکتاتورها سخن میگوییم، بعضی از دانشمندان دینی، که نسبت به داعش عکسالعمل نشان دادهاند و در مورد بهاصطلاح «دولت اسلامی» نظر میدهند که این غلط است؛ اینها همان دانشمندانی هستند که از دیکتاتورها حمایت میکنند.»
- «انجماد اندیشه از انجماد خاک و سنگ سختتر است، افرادی نظیر گروههای داعشی و ابن ملجم مرادی، قاتل امام علی (ع) دارای اندیشههای منجمد هستند.»
- «امروز کارهای «داعش» هم از … تفسیرهای جدید [از اسلام] است. او هم دارد از اسلام تفسیر میکند، منتهی یک تفسیر بسیار خشن و وحشتناک. کسی نمیتواند به لحاظ دین شناسی بگوید داعش ربطی به اسلام ندارد. از لحاظ دین شناسی اینها هم یک عده آدمهایی هستند که میخواهند اسلام را این طوری پیاده کنند که میبینید. القاعده هم به اسلام ارتباط داشت.»
- «کافی نیست که بگوییم داعش مسلمان نیست یا القاعده مسلمان نبوده و مسلمانی چیز دیگری است، این حرفها علمی نیست و خریدار ندارد.»
- «کسی دیگر گول این حرفها را نمیخورد، آنها هم از اسلام میگویند، آنها روزه میگیرند، نماز میخوانند. آنها هم میگویند اسلام من این است. این تکفیریها، سلفیهای جدید هم که آن گروههای خشن بخشی از آنها هستند و میبینید که دارند چکار میکنند، اینها هم متون دینی را دارند تفسیر میکنند و بالاخره تفسیرهایی که در۶ دهه گذشته به بازار آمده انواع و اقسام دارد.»
- «در هر حال ما مسلمانان الان در مرحلهای هستیم که باید از همه اینها قدری فاصله بگیریم و آنها را بازنگری کنیم، بازنگری انتقادی. باید بپرسیم آنها چی از آب درآمدهاند؟ وظیفه یک مسلمان هوشیار، در جهان فعلی این است که نگاهی عمیق به اینها بیاندازد و ببیند اینها از کجا سر درآوردهاند.»
- «دین در نظر مردم منهای آنچه علمای دین میگویند چیزی در هوا و فضا نیست. دین برای عامه مردم همان است که آنها میگویند. آنها میگویند آقایان خدا چنین خواسته، خدا چنین گفته، خدا چنین امر کرده، خدا چنین نهی کرده. از این مدعیات است که دین درست میشود اما الان نوبت این رسیده که از آنها سؤال شود که خدا چنین میگوید یعنی چی؟ خدا سخن میگوید یعنی چه؟ خدا امر میکند و نهی میکند یعنی چی؟»
- «سدههای متمادی است که در کشورهای مسلمان هرچه گفتهاند و هر چه کردهاند همه را به حساب خدا گذاشتهاند. حالا روز حساب پس دادن است. باید حساب پس بدهند. ما در این مرحله هستیم.»
- «ما در مرحلهای هستیم که دیگر آنچه در این ۶ دههٔ گذشته به ما گفته شده کفاف زندگی مسلمانی ما را در این دنیای مدرن نمیدهد. آنها دیگر کافی نیست؛ چه طالقانی گفته باشد، چه طباطبائی گفته باشد، چه رهبر فقید انقلاب گفته باشد یا هر کس در هر کجای جهان اسلام گفته باشد آنها دیگر کافی نیست.»
- «به هر حال ما مسلمانها احتیاج داریم به چنین نهضتی، به چنین حرکتی. باید به فکر نجات اسلام از افکار عقب مانده، از بیانهای غیرقابل دفاع، از خرافهها، از فتواهای ضدِانسانی و ضدِحقوق بشری باشیم، به وجود آوردن یک تفکر روشن دینی و صاف کردن را تفکر صحیح سیاسیِ عقلانی (نه قاطی پاتی کردن اینها با یکدیگر) وظیفه بزرگ ماست تا نسل آیندهٔ ما بتواند در دین صحیح فکر کند و در سیاست صحیح عمل نماید.»
- «پادزهر تئوریک در این باب فقط و فقط به رسمیت شناختن «حقوق بشر» است.»
- «دیده بان حقوق بشر توضیح میدهد داعش معمولاً اسرای خود را به سه گروه تقسیم میکند. این سه گروه، زنان و مردان سالخورده، مردان جوان و پسران نوجوان و گروه سوم نیز شامل زنان جوان و دختران نوجوان هستند. بعد از آن برخی از این زنان و دختران جوان مجبور میشدند به عقد شبه نظامیان درآیند و همانند برده جنسی عمل کنند. البته شمار زنان و دخترانی که اسیر، فروخته یا به زور به عقد درآمدهاند، مشخص نیست.»
- «در مورد داعش نه فقط آنانی که دین و مذهب دیگری دارند، نه فقط آنانی که با آنان دارای مذهب مشابهی هستند بلکه حتی آنانی که دارای قومیت دیگری هستند و بدین ترتیب زنان آنان رفتاری دیگر، پوششی دیگر و درخواستهایی دیگر دارند همه صدمه زننده به مردانگی مورد نظر آنان هستند. پس نه فقط مردان قتلعام میشوند بلکه زنان نیز مورد تجاوز قرار میگیرند یا به بردگی و فروش گذاشته میشوند.»
- «در ایدئولوژیهایی مانند داعش که خود را بر حق و دیگران را بدون توجه به واقعیات ناحق میشمارند، دیگری دشمن است و نه تنها باید سرزمین و خاک او را تصرف کرد بلکه باید هویت مردانه او را نیز از بین برد. مردانگی مسئله مهمی در این ساختارهای ایدئولوژیکی است. هر چند که زنان مورد آزار جنسی قرار میگیرند اما زنان نشانههایی از روابط میان مردان مرد سالار هستند و از زنان به عنوان ابزار اعمال قدرت بر مردان دیگر استفاده میشود.»
- «تجاوز به زنان تنها به معنای آزار و اذیت زنان نیست بلکه همان گونه که خاک دیگری اشغال میشود و جبونی و بی کفایتی او نشان داده میشود از طریق تجاوز به زنان، بار دیگر مردانگی او دچار بی کفایتی میگردد. عمل تجاوز در وهله اول نمایش دهنده برتری نیروی مهاجم بر دیگری است. خشونت علیه زنان به عنوان حداکثر تحقیر مردان و به عنوان غلبه کامل بر مردان در نظر گرفته میشود.»
- «بدین ترتیب خشونت جنسی علیه زنان را نباید تنها به عنوان سلاح جنگی در نظر گرفت بلکه باید از آن به عنوان ابزار قدرت در فرهنگهای مردسالار نام برد. ابزاری که به بازتولید مردسالاری در شکلی دیگر میانجامد.»
- «امروز داعش، مدعی ایجاد امت-دولت به عنوان پاسخی به بحران ملت-دولت است. پس بر این اساس، ایدئولوژی داعش یک ایدئولوژی «انترناسیونالیستی» است نه «ناسیونالیستی».
- «فراموش نکنید داعش امروز دومخالف جدی دارد: نخست «القاعده» که داعش را افراطی میداند و دوم الازهریها و سلفیهای سنتگرا. از اینرو، ریشههای عینی و ذهنی قدرتگیری داعش برای فراتررفتن از عراق و سوریه است تا بتواند مرزهای خلافت اسلامی را به مرزهای قرون سوم و چهارمهجری برساند... فراموش نکنید بنیادگرایی جهادی در درون خود دوشق است؛ شق اول بنیادگرایی فرقهای است که «القاعده» را میتوان در این دسته جای داد، دوم بنیادگرایی «پوپولیستی» و تودهای است که داعش را میتوان از این شق دانست. در واقع داعش تکاملیافته «القاعده» بهصورت «پوپولیستی» است. در نتیجه در پدیده داعش با نوعی «بینالملل» روبهروییم. از اینرو، به نظر میرسد داعش، مدعی مدل حکومتی تحت عنوان «امت» است؛ امتی که مرز و هویت ملی ندارد».
- «داعش نوسلفیگری جهادی را در عصر شبکههای اجتماعی پیش میبرد. از همین شبکههای اجتماعی که یکی از پیامدها و نتایج جهانیسازی بوده، به همان اندازه که آمریکا، سرمایهداری و جهان مدرن غرب از آن بهره برده، نیروهای ضدمدرنی همچون داعش نیز نهایت استفاده را برای تبلیغ، آموزش و عضوگیری میبرد. از سوی دیگر، کسانی که با پاسپورت غربی به داعش میپیوندند، معمولاً از نسل دوم و سوم مهاجران مسلمانی هستند که دچار بحران هویتند و با تبعیضهای اجتماعی-سیاسی دستوپنجه نرم میکنند. غالب آنها در کشورهای غربی دچار بحران هویتند و داعش به آنها هویت میدهد».
- «امروز عصر ملت-دولتهاست و به نظر میرسد پروژه داعش شکست خواهد خورد زیرا مدعی جمعکردن تمام مسلمانان جهان زیر بیرق واحد خود است».
- «نتیجهٔ داعش امروز اسلامهراسی است و پناهبردن بیش از پیش کشورهای منطقه به غرب و آمریکا و تحکیم پیوندهای امنیتی و نظامی با غرب. اما فراموش نکنیم داعش محصول تضادها و بحرانهای تاریخی، ایدئولوژیکی و اجتماعی است که در این منطقه وجود دارد. اگر این تضادها وجود نداشت، داعش نهایتاً از یک فرقه فراتر نمیرفت. اما زمانیکه داعش پایگاه اجتماعی پیدا میکند، دیگر نمیتوان آن را یک فرقه افراطی دانست. مادامی که زمینههای این تضادها و بحرانها رفع نشود، ممکن است این پدیده به نام «داعش» از بین برود، اما با نام دیگری دوباره سر باز میکند.».
- «سکولاریسم بیتردید برای غرب باارزش بوده است، اما اگر آن را قاعدهای جهانشمول قلمداد کنیم به خطا رفتهایم... بهزعم بسیاری از متفکران سکولار «دین» ذاتاً خصمانه و متعصب است و برای دولت لیبرال بشردوست و صلحطلب نقش یک «دیگری» واپسگرا و خشن را ایفا میکند- نگرشی که طنین ناخوشایندش یادآور نظر استعمارگران درخصوص مردمان بومیای است که در عین عقبافتادگی در باتلاق افکار تیره و پوسیدهشان گیرافتادهاند. ناتوانی ما از درک اینکه سکولاریسم ما و فهم آن از نقش دین، استثنایی است عواقبی در پی دارد. وقتی سکولاریزاسیون به زور به اجرا درآمد، عکسالعملی بنیادگرایانه را با خود به همراه داشت- و تاریخ ثابت کرده است که جریانهای بنیادگرایی که مورد حمله قرار میگیرند بیتردید افراطیتر میشوند. اکنون ماحصل نامیمون این اشتباه را در سراسر خاورمیانه مشاهده میکنیم: هنگامیکه با هراس به مضحکه داعش مینگریم، عاقلانه خواهد بود اگر خشونت سبعانه آن را، دستکم، محصول سیاستهایی بدانیم که نگاه تحقیرآمیز ما به آن دامن زده است.
- [چرا آنها شیوه سر بریدن را برگزیدهاند؟] «چون نیاز دارند نوعی تأثیر رعبآور بصری خلق کنند که بتواند در اینترنت به گردش درآید. در این منظره هیچچیز اسلامی وجود ندارد، بلکه یادآور محاکمه آلدومورو توسط بریگاد سرخ ایتالیا در سال۱۹۷۸ است. سربریدن در عین حال کلیشهای متعلق به جهان فیلمهاست، یا جهان مجموعه فیلمهای اکشن-تخیلی «هایلندر»؛ تصاویری که با شدت تمام به تخیل ما هجوم میآورند.»
- «بیش از ۲۰سال است که یک پدیده یکسان را تماشا میکنیم: رادیکالشدن جوانان حاشیهنشین، چه اصلونسب مسلمان داشته باشند و چه تازهمسلمانانی باشند که بهدنبال یک آرمان میگردند. این جوانان در فرانسه و جاهای دیگر، در جامعه مسلمانان ادغام نشدهاند، آنها حاصل وعظهای «سلفیان» در مسجد هم نیستند، بلکه از طریق اینترنت رادیکال شدهاند، درصد بالای اروپاییهایی که اسلام آورده و داوطلبانه به داعش پیوستهاند (حدود ۲۵درصد) و هیچ پیوندی با دیگر گروههای اسلامی ندارند، به وضوح نشان میدهد سازوکار رادیکالشدن را نباید در اسلام سنتی جست.»
- «باید مشروعیت القاعده و داعش را از راههای گوناگون تضعیف کرد: با درهمشکستن تصاویر قهرمانبازی و ماجراجوییای که اعمال آنها بهدنبال دارد، با برگرداندن آنها به قدوقواره واقعیشان.»
- «القاعده و بیشتر از آن داعش نیز چهبسا که مستقیم یا غیرمستقیم ابزار دست کسانی قرار گرفته باشند که هدفشان، ایجاد تفرقه و تجزیه در میان جوامع مسلمان، برای تسطیح راه سلطه، کنترل منابع انرژی، تخریب زیرساختها و تضعیف تواناییهای مادی، انسانی و فرهنگیشان برای توسعه و پیشرفت است. ضمن آنکه بیرغبت نیستند چهره خشن و غیرانسانی که گروههای افراطی سلفی از اسلام در برابر افکار عمومی و وجدان جامعه بشریت ترسیم میکنند، باعث سرخوردگی و انفعال تودههای ستمدیده استعمارزده و نیز آسیبدیدگان سلطه سرمایه در سراسر جهان شود که اسلام راستین و همبستگی اسلامی را ضامن ایستادگی در برابر توسعهطلبی قدرتهای جهان سرمایهداری و دستیابی به عدالت و آزادی و برابری یافتهاند»
- «داعش و القاعده خواستار تشکیل حکومتی تمامیتخواه و اجرای کامل احکام شریعتی هستند که از روی شاذترین نظام فقهی خشک و خشن و قشری و در ضدیت آشکار با مبانی «دین» یعنی توحید، آزادی، عدالت و برابری الگوبرداری شده است. با قطعیت تمام میتوان گفت آنچه این گروهها ادعا میکنند و انجام میدهند، در تعارض آشکار با آموزههای وحیانی در قرآن و سنت و سیره پیامبر است و به اتکای همین آموزهها میتوان آنها را نقد و رد کرد و مخالفت آن دعاوی را با دین اسلام اثبات کرد.
- «القاعده بسیاری ازگروهها، دولتها و رهبران کشورها را دشمن میدارد ولی بیشتر حملات خود را روی نیروها و منافع و وابستگان به آمریکا متمرکز کرد. اما داعش اینطور نیست و علیه هرنیرویی که تابعیت رهبری آن را نپذیرد وارد جنگ میشود. چنانکه حتی تندروهایی مثل القاعده و جبهه النصره و برخی دیگر از قبایل سنی را هم مستثنا نکرده است، چه برسد به گروههای ایزدی، شیعی، مسیحی یا ترک و کرد. به علاوه تاکنون هیچ نوع حساسیتی نسبت به قضیه فلسطین و تجاوزات هرروزه صهیونیستها به مردم فلسطین و خانهها و سرزمین آنها و بیتالمقدس و مسجدالاقصی از خود بروز ندادهاند. برخلاف نظر برخی تحلیلگران، آنها بر اساس باور به برتری نژادی عمل نمیکنند. عملکرد داعش در کاربرد حداکثر خشونت و قساوت، به آسانی توضیحپذیر نیست.
- «این گروه تروریستی به تعبیر خودش یک زندگی اخلاقی و معنوی را به زنان پیشنهاد میکند. زنان باید به شدت به مقرارات پایبند باشند و از جامعه و عموم مردم دور بمانند. در تعبیر داعش زنان باید فقط در خانه بمانند، زیرا فقط برای اینکار ساخته شدهاند. مگر در مواقعی خیلی خاص میتوانند از خانه خارج شوند... مردان داعشی از زنان انتظار دارند که کاربرد مشخصی در جامعه داشته باشند، درنتیجه دیگر فکر کردن برای ایشان ضرورتی ندارد. بلکه فقط باید به دستورات عمل کنند... این تصویر در منابع اصلی و اولیه اسلامی پیدا نمیشود اما در بعضی از تفاسیر محافظه کارانه، افراطی و پدرسالارانه یافت میشود و این تفسیر سختگیرانه بیشتر به عنوان محافظت از زنان مطرح میشود.»
- «داعش پلی پوشالی برای بعث است و افراد صدام نباید حتی ذرهای امید برای بازگشت به فضای تصمیمگیری داشته باشند.»
- داوود هرمیداس باوندروزنامه شرق، شماره ۲۲۸۴ به تاریخ ۵/۲/۹۴، صفحه ۱۲ (جهان)
- «بقایای ارتش حزب بعث که بیش از یکدهه است، حاشیهنشینی را تجربه میکنند، با بروز پدیدهای چون داعش گمان کردند فرصت دارند تا دوباره به متن برگردند و دوباره عراق را به عراقی تبدیل کنند که سنیها در آن حرف اول و آخر را میزنند؛ بنابراین ورود داعش به عراق با استقبال بعث مواجه شد تا بتوانند برای تغییر وضع موجود در عراق استفاده ابزاری کنند. میتوان اینطور گفت تا زمانی که داعش در عراق به فعالیت خود ادامه میدهد، بعثیها هم امیدی البته واهی برای بازگشت به قدرت خواهند داشت.»
- داوود هرمیداس باوندروزنامه شرق، شماره ۲۲۸۴ به تاریخ ۵/۲/۹۴، صفحه ۱۲ (جهان)
- «داعش بهطور مشخص اتفاقی است که به «امروز» تعلق دارد که تحرکات کشورهایی چون عربستان، قطر و حتی ترکیه در قبال بحران سوریه، موجب شد تا این گروه مخوف عرض اندام کند. البته سنیهای عراق و همچنین ارتشیهای بعث که خود را از گردونه قدرت خارجشده میدیدند، به داعش پیوستند تا بهزعم خود «تغییر» در عراق را شروع کنند.»
- داوود هرمیداس باوند روزنامه شرق، شماره ۲۲۸۴ به تاریخ ۵/۲/۹۴، صفحه ۱۲ (جهان)
- «وقتی تعصب در شکل داعشی خودش بر مجموعهای حاکم میشود، دیگر همدلی با غیرخودی آنقدر کم است که کشتن دیگری آسان میشود.»
- «قطر حامی رسمی داعش است.»
- «قطر و عربستان از نمونهٔ تونسیِ دمکراسی و آزادی بیان هراس دارند و تلاش میکنند انقلاب تونس را در نطفه خفه کنند به همین دلیل اکنون تونس به میدان هرج و مرج و جولانگاه سازمانهای جاسوسی خارجی تبدیل شده است.»
- «نباید گروه تروریستی و جنایتکار داعش را دست کم بگیریم... اندیشهٔ داعشی همان اندیشه وهابی است و قطر ۱۰۰٪ وهابی است.»
- «مهمترین وظیفه اندیشمندان و متفکران به طور عام و علمای اسلام به طور خاص این است که در این خصوص افکار عمومی را آگاهی ببخشند... ایم وظیفه متفکران و علماست که مردم را نسبت به اسلام آگاه سازند و آموزههای حقیقی اسلام را به آنها بیان دارند... وظیفه مهم دیگر علمای اسلام این است که چنین اقداماتی را فوراً و بلادرنگ محکوم کنند... آنها باید اقدامات گروههایی چون داعش را که نام اسلام را خراب میکنند محکوم کنند... این گروهها دارند نام اسلام را به منظور رسیدن به اهداف جنایتکارانه خود خراب میکنند و از اسلام به عنوان پوششی برای اقدامات سبعانه خود بهره میبرند.»
- «رویهٔ سیاسی شناختهشده داعش در کشتارهای غیراخلاقی غیرنظامیان بدون نیاز به عذر و بهانه دروغین اخلاقی صورت گرفته است و دلایل اظهارشده رسمی آنها برای این گونه اعمال با صراحت مقام آمیخته با زبان آمیخته به تهدید و ارعاب و وسیلهای برای تعمیق خوف و تخدیر برای فرمانبرداری مطلق است.»
- «ما بهسختی میتوانیم دربارهٔ داعش برآورد درستی داشته باشیم: آیا داعش با سابقه اندیشه سیاسی یک پدیدة قرون وسطایی است یا پستمدرن؟ بعضی داعش را قرون وسطایی میدانند و برخی دیگر آن را با گروههای تروریستی معاصر مقایسه میکنند. این گروهها چه تغییری در استراتژی بین الدولی در جهان بهوجود آوردهاند و چه چشمانداز بیسابقهای را ایجاد کردهاند و پتانسیلهای جدید راهبردیشان چیست؟»
- «به دودلی مضحکی که واژهٔ «دشمن» را تعریف کرد نگاه کنید؛ چه باید گفت: «حکومت اسلامی»، «دولت اسلامی عراق و شام» یا Isis، "Isil" (خوانش رسمی سازمان ملل متحد)، "Daech" یا "Daesh" (خوانش تلویزیونهای فرانسوی)؟»
- «فراموش نکنید که عنوان «جهادی» به اندازهٔ کافی جذاب است که توانسته تا به امروز ۳۰۰۰۰ جوان اروپایی را به نبرد خلافتی در بیابانهای شنی بکشاند. مقامات ما امروز برای این جوانان رواندرمانی پیشنهاد میدهند، گویی که آنها پیش از این بیمار بودهاند. به نظرم این کار مستبدانهای است، شما را هنگامی که با کمونیسم اتحاد جماهیر شوروی مخالفت میکردید باید به بیمارستان روانی میسپردند.»
- «به باور من، شایستهتر آن است که آنها را سربازان دشمن بدانیم و بر همین اساس با آنها رفتار کنیم. مختصر آنکه، هرکسی باید مسئولیت خود را بپذیرد. این جهادگران، انتخابی سیاسی کردهاند و برخورد درمانی با آنها یا آنچه به عبارتی اداهای آموزهزدایانه است، در حقیقت نفی جوهر سیاست است.»
- «واقعاً استنباط واحدی از دین و مذهب وجود ندارد. تا کدام استنباط از دین و مذهب بخواهد از معرفتبخشی، هویتبخشی و معنابخشی خودش دفاع عقلانی کند. شکی نیست که اگر ملاعمر و طالبان، یا بنلادن و القاعده یا بوکوحرام و داعش و اینهایی که مثل قارچ هر روز در جهان اسلام میرویند بخواهند با تکیه بر عقلانیت دفاع کنند از اینکه ما معرفت، هویت و معنا بخشیم (به خصوص معرفت بخش) مطلقاً راه بسته است. اما از همین اسلام کسانی دیگر هم استنباطهای دیگر داشتهاند. کمااینکه در مسیحیت و یهودیت هم، همه استنباطها، استنباط بنیادگرایانه نیست. مثلاً در همین اسلام مولوی، شمس و عینالقضات همدانی هم وجود داشته است. فعلاً مطلقا بنده در مقام داوری نیستم که استنباط کدام یک درست است. اما اگر از من بپرسید خواهم گفت که استعداد اسلام مولانا و شمستبریزی در دفاع عقلانی از خودشان مسلماً از اسلام داعش و بوکوحرام بیشتر است؛ بنابراین استنباط واحدی در کار نیست که بگویم میتوانند بر عقلانیت تکیه کنند یا نه.»
- «اینکه در تاریخ کشور ما [ایران] هیچگاه بنیادگرایی و فرقههای توحش چون داعش شکل نگرفت، به دلیل حضور دیوان حافظ در کنار قرآن است. عامه ایرانیان از هر طیف و جایگاهی، پس از قرآن با دیوان حافظ انس دارند و این مسئله باعث شده تا ریا و زهد احمقانه از جامعه دور شود. این از ویژگیهای مثبت شاعرانگی در میان ایرانیان است.»
- «در جهان اسلام وحدت و برنامه مشخصی وجود ندارد به همین دلیل امروز گروههای افراط گرا در جهان اسلام تبدیل به فتنهای شدهاند که به نام اسلام جنایت میکنند، فکر را منحرف میکنند و ضد تمدن هستند»
- «هور و خفای این اندیشهها از عواملی تغذیه میکند؛ این عوامل همانهایی هستند که وقتی یک مجال پیدا میکنند و امکانات، ظرف و شرایط برایشان فراهم میشود، خود را نشان میدهند. این امر در بطن جامعه و تفکرهای دینی حتی تفکرهای ایدئولوژیکی مثل نازیسم، فاشیسم و مارکسیسم وجود دارد و تنها خاص ادیان الهی نیست. منتها چون اعمال و رفتار این گروههای افراطی به گونهای است که با تکیه به دین و به نام خداوند کشتار به راه میاندازند، خطر آنها بیشتر است.»
- «تنها راه این است که یک بخشی از جهان اسلام یعنی علمای دین، مراجع و نخبگان حرکت کنند. ما باید همه کسانی را که به اسلام اعتقاد دارند، هدایت کنیم و به مردم نشان دهیم که از آنها دفاع میکنیم. این گروهها باید کنگره بگذارند، با هم متحد شوند، چارچوبی برای تبلیغ جهان اسلام بیان کنند و برنامهای برای آینده داشته باشند. منظور از متحد بودن این است که فتوا دادن در سوریه، نجف و قم به یک صورت و یکپارچه باشد و جهان اسلام با تشتت آرا مواجه نباشد... ضروری است که شیعه نجف و قم و اهل سنت الازهر با یکدیگر متحد شوند و یک استراتژی روشنی برای هدایت و تربیت جهان اسلام تصویب کنند. از سوی دیگر دانشمندان جهان اسلام، روشنفکران، عالمان و همه کسانی که به عزت اسلام اعتقاد دارند و جنگشان یک برنامه تمدنساز معرفتی است و همچنین جامعه شناسان، روانشناسان و فیلسوفان باید جمع شوند، این حرکت را آسیبشناسی کرده و یک برنامهریزی مدون شدهای برای ۲۰ سال آینده جهان اسلام تدوین کنند.»
- «هیچ شکی وجود ندارد که جریان تودهای داعش، افراطیترین جریان جهادی است که تمام دولتهای اسلامی را به خاطر قبول قوانین مدرن، کافر میداند. طبیعی است که چنین جریانی، دولت اصلاحی ملک عبدالله را نیز غیر اسلامی بداند.»
- «این توطئه شکل گرفته است و ضد جبهه مقاومت است و کودتایی علیه جریان بیداری و خیزش اسلامی محسوب میشود. جریان داعش شوری بدون شعور است، حرکتی بدون حکمت...»
- «اگر هم قرار بر سرکوب باشد میخواهند به دست ما اتفاق بیفتد که پیراهن عثمانی برای آینده باقی بماند. ما نباید وارد سناریوسازی اینها شویم. داعش را به شکلهای گوناگون هنوز خواهیم داشت اما زمان دیگر به نفع سلطهگری نیست. زمان به نفع جبهه مقاومت و مردمی است.»
- «بر پایهٔ گزارشها و خبرهای رسیده دربارهٔ جنایتها و خشونتهای داعش، برای اکثر متفکران اسلامی و غیر اسلامی در گوشه و کنار جهان یقین میشود که این گروه به دنبال حقیقت مد نظر اسلام نیست.»
- «برای همه ما و حتی سرکرده القاعده «ایمن الظواهری» هم مشهود است که برخوردهای خشن این گروه با زندگی بشر و بیارزشی جان انسان در دیدگاه آنها با آموزههای اسلام در تضاد است... دلایلی که نشان میدهند داعش دنباله روی واقعی اسلام نیست کاملاً مشهود است آنها را هم میتوان در رفتارها و مقررات آنها در جنگ دید که در تضاد کامل با اسلام است و هم میتوان در کنار گذاشتن سنتهای تاریخی اسلام که گوشههایی از آنها را میتوان در دوران صفویه و عثمانی دید مشاهده کرد.»
- «داعش قرائتی از اسلام نیست، قرائتی از اسلامستیزی است.»
- «به عنوان شهروندان جهانی ما باید یکپارچه علیه هر گونه تروریسم و تعصب در میهنپرستی بایستیم. هیچ چیز در دنیا خطرناکتر از متعصبی مذهبی نیست که فکر میکند میتواند ذهن خدا را بخواند و فکر میکند او و فقط او، محبوب خداوند است. پاریس، بروکسل، آنکارا، اورلاندو، استانبول و... . افراطگرایان از انزواگرایی، تنفر، کلیشههای فرهنگی و شکافهای ادراکی سود میبرند. ما باید انسانیت را در مقابل افراطگرایان و همدردی را علیه تنفر بارور کنیم. باید روی شکافهای ادراکی و فرهنگی پل بزنیم. افراطگرایان میخواهند ما را به هویتهای تنها و ساکن تقلیل دهند. ما باید از تعلقات متعدد و انسانیت مشترکمان دفاع کنیم.»
- «هیچ چیز در دنیا خطرناکتر از متعصبی مذهبی نیست که فکر میکند میتواند ذهن خدا را بخواند و فکر میکند او و فقط او، محبوب خداوند است.»
- «سرداران و سربازان ما نگذارند این خنازیر به مرزهای کشور ما واگیر شود.»
- «اتفاقاً من هم قاسم سلیمانی و امثال او را میپسندم در جای خود و همینطور آقای ظریف و امثال او را... او و امثال او باید سرجای خودشان بایستند و نگذارند مردم کشان وارد کشور ایران شوند و این دیگران هم سرجای خودشان و از طریق دیگر بگویند و بکوشند که این مردم کشان را باید جمع کرد!»
- «تندروان و خودمرکزگرایان در هر تمدنی که باشند در جهت خلاف تاریخ حرکت میکنند. آینده بشریت مرهون همکاری و همدلی تمدنها و فرهنگهای گوناگون بشری خواهد بود.»
- «القاعده و داعش به تعبیرِ کابوس جدال تمدنها کمک میکنند. در نتیجه این عملکردهای خشن در کشورهای اروپایی و به تازگی در آمریکا افراد و گروههایی پیدا شدهاند که شتر این خشونتها را به کلی بر در خانه اسلام میخوابانند. حال آنکه اسلام دین یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون نفر از ساکنان جهان است و افزون بر پیروان آن نیز افرادی معتدل و مخالف خشونت هستند. این نمونهای از اتحاد نامقدس افراط گرایان و انحصارگرایان مخاصم است.»
- «بیگانهگریزی و اسلامستیزی که در کشورهای غربی میبینیم شکل تازهای از آتش تعصبهایی است که در میانه قرن بیستم وجود داشت و حال از زیر خاکستر بیرون آمده است.»
- «ما اکنون در جهان اسلام نیز شاهد غلبه افراطگرایی در خاورمیانه هستیم. اکنون داعش موج چهارم سلفیگری است.»
- «امکانات داعش حتی برای برخی از ارتشهای منطقه ناشناخته است اما آنها در حوزه علوم انسانی به شدت سنتی هستند و در بحثهای مربوط به انتخابات، دولت مدرن و حقوق زنان سنتی و خشن عمل میکنند.»
- «داعش و القاعده با آمریکا و غرب، تشیع و مکاتب اربعه اهل سنت مخالفت میکنند اما تفاوت آنها این است که برای القاعده محور مرکزی غرب است و درگیری با شیعه در مرحله بعدی قرار دارد اما هدف کانونی داعش، تشیع است. آنها به جای آزادسازی قدس به دنبال آزادسازی بغداد بوده و به دنبال احیای عصر هارونالرشید هستند.»
- «شکافهای شیعه و سنی و اختلافات بر سر تقسیم قدرت و حضور نیروهای ارتش از منطقه تکریت و موصل موجب شد که داعش به راحتی بر مناطقی از عراق مسلط شود. با این وجود داعش دارای یک نرمافزار اعتقادی است. فقه التکفیر توسط داعش شکل گرفت و آنها توانستند احساسات خشونتگرا را با باورهای مذهبی در هم بیامیزند.»
- «موضوع داعش بسیار پیچیده است. روشن است که ما نمیتوانیم فرض کنیم که مسئولیت یکجانبه آمریکا برای حل این چالش کافی باشد، اما در عین حال باید درک کنیم که دشمن، آن چیزی نیست که نامش نشان میدهد.
- «ما به دولت اسلامی فکر میکنیم، اما آنچه که ما میبینیم یک دولت نیست بلکه مشتی افراد هستند که نقطهٔ اشتراک آنها دیدگاههای افراطی است و تحت یک مدیریت واحد هستند اما این مدیریت خیلی کارآمد نیست.»
- «داعش یک دولت نیست بلکه نوعی شورش سیار است که باید به طرق مختلف و متفاوت با آن برخورد کرد. عراقیها با داعش نبرد میکنند و شاید عراقیها بتوانند در این زمینه با ما کار کنند. در سایر موارد شاید دیگران باید پیشتاز باشند. ما میتوانیم به صورت غیر مستقیم از این کشورها حمایت کنیم. خلاصه اینکه آمریکا به تنهایی نمیتواند از بالا با حملات هوایی این کار را انجام دهد بلکه باید دیگران و کشورهای اسلامی هم مسئولیت بیشتری داشته باشند از جمله اینکه ترکیه، عربستان، مصر و ایران هم باید باشند. ایران یک کشور شیعه است. ما میتوانیم هوشمندانهتر عمل کنیم.»
هنرمندان
[ویرایش]سخنان هنرمندان دربارهٔ داعش.
- «این گروهها، به همان پیمانه که در ظاهر به یک پدیده ناگهانی شبیهاند، چندان ناگهانی، یکشبه و در خلأ به وجود نیامدهاند. پیدایش این گروهها به عقیده من به نحوی از انحا، استحاله اشکال پارین و پیرارین جریانات مشابه در پیکر یک هویت تازه است.
پیام من به مردم افغانستان نهتنها در رابطه با پیدایش این گروه در کشور، بلکه در مجموع بهخاطر فردایشان این است که باید رابطههای مشکل خود با جهان را کشف کنند و مالک «اراده» محکم برای «تغییر» شوند. در غیر آن همیشه به قول معروف، همان آش و همان کاسه خواهد بود. نگذارند دیگر آنها را با نامهای نو و دشمنان نو مشغول و مسموم کنند. زندگی نهتنها در افغانستان و منطقه، بلکه در تمام جهان به تغییر نیاز دارد. اینک زمان «تغییر» فرارسیده است.»- فرهاد دریا (۱۸ مارس ۲۰۱۶/ ۲۷ اسفند ۱۳۹۳) [۲۹۶]
- «اگر معاذ الکساسبه، یک بار در آتش سوخت، شما داعشیها و برادران شیاطین، تا ابد در آتش دوزخ خواهید سوخت. خدایا آتشت را برای وی سرد و بی زیان بگردان، همچنانکه آن را بر حضرت ابراهیم (ع) سرد و سلامت کردی.»
- «اگر بخواهیم داعش را به کشور خاصی نسبت دهیم باید پیشداوری باشد، ولی داعش هم زاییده یکسری سیاستگذاریهای جهانی است و فکر میکنید داعش از کجا آمده؟ یک روز طالبان، یک روز داعش و یک روز هم اسمی دیگر. اینها همه برنامهریزی شده میآیند.»
- «... داعش هم اعمال پلیدش را در قالب امر به معروف و نهی از منکر بیان میکند و ادعا دارد که میخواهد دین اسلام را احیا کند در حالی که هیچکس به جز عدهای که زر خرید آنها هستند حرف و دغدغهشان را باور ندارند…»
- «این روزها با همه مشغلههایی که دارم، نمیتوانم نسبت به اخبار و اتفاقاتی که خوب یا بد، هر روز از سراسر جهان به گوش میرسد، بیتفاوت باشم و حتماً لحظاتی در روز، فکر و ذهنم مشغول آنهاست. با همه مشغلههایی که دارم، نمیتوانم به سرنوشت حملات تروریستی داعش در عراق فکر نکنم و نگران وضعیت مردم عراق نباشم...»
- «زنان ایزدی برای گرفتن انتقام با داعش میجنگند منتهی من میخواستم آنها را با صورتهایشان نشان دهم تا بگویم این زنان با اسلحه و رودرروی داعش مبارزه میکنند. ثبت تصاویر این زنان رزمنده از جهت دیگری هم اهمیت داشت، چون نقطهضعف داعش این است که به باور آنها، اگر هریک از افراد عضو داعش از سوی زنان کشته شود، به جهنم میرود…»
- «یکبار شاهد این ماجرا بودم که ۲۰ مرد داعشی بر سر ۱۰ دختر درحال قرعهکشی بودند تا به آنها تجاوز کنند… بهعنوان یک خبرنگار و انسان، زنانی که در دست داعش اسیر بودهاند، من را ناراحت میکند و به همین دلیل، دوست دارم صدای آنها را به دنیا برسانم... یادمان نرود این تراژدی [اسارت ایزدیها توسط داعش] ممکن است برای همه ما پیش بیاید و بلایی که بر سر این انسانها آمده، از ما خیلی دور نیست.»
- «وقتی میبینم که عدهای جوان در حال جنگیدن با دشمنان اسلام در سرزمینهای دیگر هستند دلگرم میشود و وقتی انسان میداند که عدهای برای ما در حال مبارزهاند احساس غرور میکند. اگر امروز جوانان کشور در مقابل تکفیریها دست به اسلحه نمیبردند امروز باید با آنها در خیابان ولی عصر مواجه میشدیم.»
- «همین الآنم اگه خیلی ازین انسانهای با اعتقاد مثل سردار سلیمانی نبودن، کشورمون دست داعش بود… تمامقد به احترام شهدا میایستم و درود به مادران و پدرانی میفرستم که پذیرفتن فرزندشون در راه اعتقادش رفت.»
- «با هر اعتقادی باشی باید بهشون [شهدای مدافع حرم] احترام بذاری… کسانی که اگر با اون اعتقاد خالص نبودن به خدا که الآن ایرانی نداشتیم و مال و ناموس و سرزمینمون به یغما رفته بود… همین الآنم اگه خیلی ازین انسانهای با اعتقاد مثل سردار سلیمانی نبودن، کشورمون دست داعش بود… تمامقد به احترام شهدا میایستم و درود به مادران و پدرانی که پذیرفتن فرزندشون در راه اعتقادش رفت.»
- «حضور گروهکهای تروریستی در منطقه سازماندهی شده و البته مشکوک است که به نظر من این حضور ناجوانمردانه ریشه در صهیونیسم دارد. در هر حال این نوع فجایع محکوم است و سکوت در شرایط فعلی محکوم است اما واقعیت این است که تأثیر سینما در دراز مدت دیده میشود و فرهنگساز است و این انتظار که فیلمی ساخته شود که بتواند یک جریان انقلابی و فراگیر ایجاد کند قطعاً انتظار بیهوده ایست و یا حداقل من به یاد ندارم که یک فیلم در زمان ساخت و اکران خود توانسته باشد یک انقلاب و جریان ایجاد کند.»
- «داعش و گروهکهایی از این دست یک جریان فکری هستند که همیشه بوده و ادامه خواهند داشت؛ بنابراین نباید کوتاه آمد و باید به سینما فرصت داد تا خود را مجهز به ابزار لازم برای انجام رسالت خود در این زمینه کند.»
- «نکته قابل توجه در مطرح شدن گروهکهای تروریستی شناخت بسترهای حمایتی و چگونگی آمادهسازی آنهاست؛ بنابراین تنها و صرفاً حرف زدن دربارهٔ «داعش» معنا و مفهومی ندارد. به نظر من باید در جهت عکس تفکر این گروهکها فیلم ساخت به عنوان مثال باید به ارتباط دوستانه و برادرانه شیعه و سنی پرداخت. نکته دیگر اینکه ما در طول سالها با برادران سنی خود با محبت و دوستی همزیستی داشتهایم و سینمای ایران امروز باید در آثار خود این همزیستی محبت آمیز را تقویت کند و حرکت روی این ریل باید براساس آرامش و به دور از هرگونه عجله و شتابزدگی باشد.»
- «هیچ وقت در زندگی فکر نمیکردم روزی برسد که بخواهم بگویم، فاشیستها یک چیز خوب هم دارند؛ آنها موزهها را خراب نکردند اما داعشیها این کار را کردند!»
- «سال هاست که خشونت به جای انسانیت اما به نام انسانیت جهان را فرا گرفته و مردم بیگناه کشته میشوند … به بهانه مبارزه … عراق، افغانستان، سوریه. ترکیه و حالا … ایا میشود نفرت را با نفرت پاسخ داد؟ خشم را با خشم؟ جنگ را با جنگ؟ در تمام مذاهب و دروس معنوی آمده که " نه " … نمیتوان … فقط نور است که تاریکی را از میان میبرد … عشق است که نفرت را پاک میکند و مهر، خشم را …»
- «نمونه بارز نادانی و جهل را ما امروزه با بروز و ظهور گروهکهای تروریستی مانند «داعش» مشاهده میکنیم؛ آنها نیز در ابتدا از رفتار و منش انسانی دور شدند و سپس دست به این اقدامات وحشیانه در سطح جهان زدند ما نیز امروزه از رفتار و منش انسانی دور شدهایم و خودمان آگاه نیستیم که در آیندهای نه چندان دور تا چه میزان از انسانیت سقوط خواهیم کرد.»
- «این راهش نیست که با افرادی که خواسته و ناخواسته هنجارشکنی میکنند برخورد تندی داشته باشیم بلکه ما باید آنها را هدایت کنیم. یک جوان اگر بفهمد که دین مبین اسلام چیست قطعاً دیدگاهش درست میشود. اینکه کسی را به جرم توهین به دین اسلام بکشیم و با او بد رفتاری کنیم آیا این رفتار نبی اکرم (ص) بوده است؟ اگر این رفتار نبی اکرم بود، دین اسلام آنقدر طرفدار نداشت. برای همین است که رژیم صهیونیستی میآید و یک گروه داعشی را علم میکند و میگوید اسلام این است، میکشند و سر میبرند!»
- «از روزی که جنگ سوریه و نبرد با این داعش تکفیری شروع شد، خیلی دوست داشتم به مردم عزیز کشورم و اول بخودم این نکته رو متذکر بشم که خیلی راحت می تونست و می تونه جنگی که بیرون مرز کشورمونه به داخل خاک ایران بیاد و این آرامش و امنیتی که بعضاً خوشی زیر دلهامون شده رو از هممون بگیره بطوریکه فرصت تابیدنهای ناجوانمردانه به همدیگر و هم نداشته باشیم، پس بودند و هستند و خواهند بود غیور مردان و بزرگدلانی که برای امنیت و نام وطن و اعتلای دین و اعتقادشان جان بر کف گذاشتند و باز هم میگذارند، درود بر شرف و غیرت و ایمانتان»
- «گاهی در تلگرام میبینم بچهها میگویند ایران یک قلعه است! قلعهها هم یک محدوده بیرون از خود دارند که به آن «بَرَز» میگویند. سرباز آنجا میایستد، پای دیوار قلعه نمیایستد که مبادا قلعه دچار ضربه شود. امروز بچههای ما دارند جلوتر از قلعه میجنگند والا داعش الان پشت دروازه ما و در حال توآمدن بود»
- «همین تعصب است که امروز در دنیا شاهد آن هستیم که گروههای افراطی از جمله داعش میآیند و با انجام اقدامات انتحاری و تروریستی یک عده مردم بیگناه را به دامان مرگ میکشانند.»
- «خسته نباشى ز گرد راه رسيده از ظلمات شب سياه رسيده/شير زن كورد ايستاده چون كوه در برابر شغالان داعشى.»
- «من اهل شهر کرمانشاه هستم و جزو قوم کرد به شمار می روم و همیشه به این موضوع افتخار کردم، چرا که اهالی این دیار، مردمی قوی و محکم هستند و تاریخ ثابت کرده آنها در مقابله با مسائل مختلف، قوی و محکم برخورد می کنند. نمونه این محکم بودن اهالی کرد، را در شهر کوبانی دیدید، به ویژه زنان این دیار که در مقابل داعشی ها چه شجاعتی از خود نشان دادند و آنها را پس زدند.»
- «تروریستها در حال تحریف چهرهٔ عربی و اسلامی ما هستند، و ما را در چالشی قرار میدهند که نمیتوانیم تخریبش کنیم؛ اما باید این تروریسم را محکوم کنیم و روی جشنهایمان پافشاری کنیم تا پیامی روشن به آنها بفرسیتم: ترویسمِ آنان کاملاً در میان ما اثر ندارد و فرهنگ ما، فرهنگ زندگیدوستی و شادمانی است.»
- عاصی الحلانی مصاحبه با مجلهٔ لها؛ چاپ ۲۲ ژوئیه ۲۰۱۷ / ۳۱ تیر ۱۳۹۶ [۳۱۸]
روزنامهنگاران
[ویرایش]سخنان خبرنگاران و روزنامهنگاران دربارهٔ داعش.
- «کاملاً اشتباه است اگر بخواهیم طالبان در افغانستان (که کاملاً متفاوت از طالبان پاکستان نیز است) را با داعش مقایسه کنیم. ایدئولوژی این دو گروه کاملاً از یکدیگر متفاوت است و همینطور اهدافی جداگانه را دنبال میکنند. طالبان خواستار در قدرتبودن در افغانستان است و هرگونه هدفی را در چارچوب مرزهای افغانستان و نه فراتر از آن دنبال میکند. چشماندازی که آنان برای خود ترسیم کردهاند، برقراری یک دولت اسلامی در چارچوب همان مرزهاست. چه با ایدئولوژی آنان موافق باشید و چه نباشید، آنان از حضور تعداد زیادی از پژوهشگران دانشآموخته در درون صفوفشان بهره میبرند.»
- «داعش میگوید خواستار تأسیس خلافتی بدون مرز است و حاضر است تا حاکمیت کشورها را نقض کند و تاکنون این کار را دستکم در قبال دو کشور عراق و سوریه انجام داده است. بااینحال، از نظر فکری آن گروه فاقد رهبر معنوی است و پژوهشگران عمدهای ندارد و بهنظر میرسد عمده عضوگیریاش در میان جوانانی است که با انگیزههایی چون پول، مقام یا قدرت جذب شدهاند تا انگیزههای معنوی.»
- «بدون توجه به باورهای مردمی در کشورهای مسلمان، نفرتی گسترده نسبت به داعش وجود دارد و این عقیده فراگیر است که آنان قصد به گروگانگرفتن باورهای اسلامی را دارند و ایدئولوژیای را ارائه میدهند که هیچ شباهتی با تفاسیر مرسوم از اسلام ازجمله در میان سنیها، شیعیان و سایر فرق اسلامی ندارد.»
- «داعشیها فرصتطلبانی هستند که سعی میکنند از هر رویدادی به نفع خود استفاده کنند. آنانی که به راستی به ملاعمر باور داشتند و ادامهدهنده راه او بودند، به این گروه کاری ندارند، چراکه داعش دنبالهرو دین اسلام نیست و رهبران آن نیز دانش اسلامی ندارند و مورد احترام علمای اسلام واقع نمیشوند. تلفیق داعش و طالبان کار نادرستی است. اهداف ملاعمر هرگز فراتر از مرزهای افغانستان نمیرفت و همواره در محدوده اسلام اقدامات آن گروه را تعریف میکرد، درحالیکه داعش برای فعالیتهایش هیچ حدومرز جغرافیایی، اخلاقی یا مذهبی قائل نیست.»
- «غرب دوست دارد اینطور فکر کند که «تمدن» داعش را شکست خواهد داد اما تاریخ چیز دیگری میگوید. ما به این باور خود چسبیدهایم که خشونت و وحشیگری هرگز بر قدرت درستی و صالح برتری نخواهد یافت».
- «داعش اهریمن و شیطان است و مخالفانش و غیرنظامیان را کشته، به کودکان تجاوز کرده و زنان را اسیر میکند. طبق نظر آمریکاییها داعش مربوط به جنگهای آخرالزمانی است و درنتیجه محتوم به شکست است.».
- «بله دولت سعودی اعضای داعش را دستگیر میکند اما اینها همان سعودیهایی هستند که اکنون در حال کشتن هزاران شیعه حوثی در یمن در بمباران و حملاتی که مورد حمایت ما کشورهای غربی قرار گرفته، هستند».
- «ابوبکر بغدادی، به دلایل امنیتی و نیز بهمنظور افزایش وجهه رمزآلود و اسرارآمیز خود، بهندرت در انظار عمومی ظاهر میشود. او را گاهی «الشَبح» یا «شیخ نامرئی» مینامند، زیرا وقتی با فرماندهانش صحبت میکند، نقاب بر صورت میزند... جربههای او در میدانهای نبرد و شهرتش بهعنوان یک طراح جنگی زیرک نیز باعث شده تا از حمایت فرماندهان نظامی و مدیران کارکشته رژیم بعثی برخوردار شود.»
- «داعش همواره از مزیت اقدامات غیرمنتظره برخوردار بوده است ... به جای جنگکردن تا مرگ، گروههای جنگی آن هرگاه ببینند که در نبردی نمیتوانند پیروز شوند، بهسرعت پراکنده شده و در مکانی مناسبتر دوباره گردهم جمع میشوند ... برای مثال، در ژانویه ۲۰۱۵، زمانیکه آمریکاییها هدفهای داعش را در بغداد بمباران کردند، جنگجویان داعش از عراق بیرون شدند و در سوریه دوباره بههم پیوستند ... در نتیجه، اراضی تحت کنترل داعش در سوریه، بین اوت ۲۰۱۴ و ژانویه ۲۰۱۵، دوبرابر شد»
- «داعش سازمانی کاملاً متمرکز و باانضباط است که از تجربیات صدامیان سود میبرد. دستگاه امنیتی کارکشتهای دارد و درعینحال، ظرفیتش برای تفویض اختیار زیاد است. «خلیفه» صاحب اقتدار اصلی است؛ با وجود آنکه در خطابههایش به پیروان خود میگوید «وقتی اشتباه میکنم تذکرم دهید» هرگونه تهدید، مخالفت، یا حتی کلام متضاد، به نابودی بلافاصله «گناهکار» منجر میشود.
- «ادگاههای شریعت داعش به همه شکایتها، اعم از مذهبی یا مدنی، رسیدگی میکنند و شکایتها میتواند از طرف پلیس یا افراد مطرح شود. شورای آموزش نیز بر تعلیمات و برنامههای درسی، که کاملاً بر آموزههای سلفی مبتنی است، نظارت دارد. در بسیاری موارد تعلیمات مدارس ابتدایی و متوسطه عربستانسعودی مورد استفاده است. تدوین بعضی موضوعها، ازجمله نظریه تکامل، ممنوع است. به دختران آموزش داده میشود اما در مدرسهها و دانشکدههای مخصوص اناث. زنان، برخلاف عربستان، حق رانندگی دارند»
- «کشتنها، کلهزدنها، درآوردن قلبهای قربانیانی که به آنها تجاوز شده و گذاشتن قلبها روی سینه قربانیان، اعدامهای دستهجمعی، فروانداختن همجنسگراها از بام ساختمانهای بلند [...] این کارهای وحشتناک و وحشیانه به دقت فیلمبرداری شده و از طریق «وزارت» رسانههای داعش توزیع میشود و چون هر قساوت جدید بهجای قساوت قبلی در صدر اخبار رسانهها قرار میگیرد، در اختیارداشتن صفحات اصلی رسانهها تضمین میشود».
- «داعش یک سازمان وحشی است که نه تنها مردم را میکشد بلکه به نظر میرسد از انجام چنین کاری به روشهایی که جهان را شوکه کند-از گردن زدن خبرنگاران تا زنده سوزاندن خلبان اردنی- لذت میبرد.»
- «ترس و وحشتی که این گروه ایجاد میکند، مانند ویروسی عمل میکند که دهها میلیون بیننده را به خود جذب میکند. همین مسئله به آنها اطمینان میدهد که فیلمهایشان افراد جوانی که به دنبال انتقام، افتخار و خونریزی هستند را به سمت آنها میکشد.
- متاسفانه تا زمانیکه این مردان جوان در سراسر جهان پراکنده شدهاند و جذب داعش میشوند، این گروه همچنان با خطری رو به رشد و غیرقابل ارزیابی به حیات خود ادامه خواهد داد.»
- «داعش چیزی جز یک «ایماژ هالیوودی» نیست. نیهیلیسمی کور که در مقام یک «تصویر»، برساخته همان ساختاری است که ادعای نابودیاش را دارد، اما عملاً با افتادن در بازی «تولید تصویر» به وجه برسازنده آن تبدیل شده است. برای فهم این واقعیت ساده، کافی است شبکه یوتیوب و رسانههایی چون بی.بی. سی و سی.ان. ان برای مدتی فیلمهایی را که از طرف این گروه با هدف «جلب توجه» از طریق بالابردن ضریب وحشیگری منتشر میشوند پخش نکنند تا هستی ناچیز مادی و سیاسی آنان برملا شود.»
- «توحش داعش و ولعی که لیبرالدموکراسی برای بازنمایی آن دارد، درست در شرایطی است که جهان از ریودوژانیرو گرفته تا استانبول، به عرصه پیکار مردم با نیروهای انتزاعی قدرت و سرمایه تبدیل شده است.»
- «حقیقت تلخ آن است که شکست کامل داعش دههها زمان خواهد برد.»
- «آنها از تونلها و دیگر تاکتیکهای اختفا برای مخفی کردن تحرکاتشان استفاده کردهاند، خودروهای بمب گذاری شده بزرگ تولید کرده و از پهپادهای کوچک برای شناسایی و شاید برای حملات استفاده کردهاند آنها از سلاحهای شیمیایی از قبیل گاز خردل و کلرین استفاده کردند و شاید به استفاده از سلاحهای نامتعارف بیفزایند.»
- «هدف داعش از ارتکاب چنین جنایتهایی، جدا از شهوت محض برای خونریزی، تحریک شیعیان به انتقامجویی است، به گونهای که برای سنیها چارهای جز تکیه بر داعش باقی نماند. اگر قرار بر شکست داعش در عراق باشد، این کار لاجرم به دست نیرویی با اکثریت شیعه صورت خواهد گرفت. این فقط علمای نجف و کربلا هستند که نفوذ و اردهٔ کافی دارند و میتوانند از تبدیل مراحل بعدی جنگ به یک قتلعام فرقهای جلوگیری کنند.»
- پاتریک کوبرن The Independent / Patrick Cockburn
- «افراطگرایی مذهبی امروزه یک واقعیت انکارناپذیر است که نمیتوان آن را نفی کرد ولی نیاز است مهار شده و جای خود را به تعامل و گفتمان صلحآمیز بدهد. این گروهها از اختلافات و تضاد میان پیروان مذاهب بهره گرفته و رشد میکنند.»
- «... مشکل با شکست نظامی داعش حلشدنی نیست و باید این ذهنیت تقویت شود که این گروهها را میتوان از نظر نظامی به شکست کشاند و هرچند شکست نظامی سبب مهار و تضعیف آنها میشود اما برای نابودی تروریستها نیاز به فعالیت گسترده فرهنگی، مذهبی و روشنگری است که باید توسط دولتها، کشورها و اندیشمندان صورت بگیرد. زیرا داعش را باید خلع شعار و از نظر مذهبی و اسلامی بیاعتبار کرد تا زمینه رشد و توسعه آن از بین رفته و پایگاههایش را در بین مردم مسلمان از دست بدهد.»
نظامیان
[ویرایش]سخنان نظامیان کشورهای گوناگون دربارهٔ داعش
- «با توجه به شکستهای سنگینی که داعش و سایر گروههای تروریست در عراق و سوریه متحمل شدهاند مطمئن هستیم که این گروهها به پایان عمر خود نزدیک میشوند»
- «داعش توان و ظرفیت تهدید کردن مرزهای ایران را ندارد و ما این گروهک را تهدیدی برای خود تلقی نمیکنیم، جامعه ایرانی نیز پذیرای حضور نیروهای گروهک تروریستی داعش نیست. به طور قطع توان نیروهای امنیتی، نظامی و انتظامی ایران در حدی است که میتواند هر حرکتی را از طرف این گروهک پیش از آغاز خنثی کند... هر حرکت گروهک تروریستی داعش توسط نیروهای امنیتی ایران رصد میشود... آنچه برای ما مهم است تأمین امنیت مرزهای کشور است که با توانمندی، ظرفیت بالا و آمادگی نیروهای داخلی این مهم به بهترین شکل ممکن تأمین شده است.»
- «رژیم صهیونیستی با پشتیبانی کامل از جریان تروریستی داعش و هدایت آنان درصدد تحقق اشغال نیل تا فرات است و بیتردید حضور با شکوه مردم در روز قدس میتواند این توطئه خطرناک را خنثی کند.»
- «این جریان وقتی میگوید که ما دولت عراق و شام هستیم، در حقیقت به مسئله جغرافیا اشاره میکند و این تصویر خطرناکتر از تصویر زدن برجهای دوقلو است.»
- «امروز بحث پدیده تکفیریها، فراتر از داعش و توطئهای از جانب سردمداران صهیونیسم جهانی و رژیم عربستان است.»
- «این مسئله در هر دو بعدش، بویژه در بعد اعتقادی بسیار حایز اهمیت است. چرا که تکفیریها در حملاتشان از شعار الله اکبر استفاده میکنند و این نشان میدهد که اینها حقیقتاً شستشوی مغزی شده و یک جریان اعتقادی در اینها شکل گرفته است.»
- «تنها مشکل ما، رفع شبهات نیست و بحث اصلی ما مبارزه با یک نحله جدید اعتقادی انحرافی است که ریشه در وهابیت دارد و در بین جوانان اسلام در حال رشد است.»
- «اعمال اینها باعث تخریب چهره جهان اسلام در دنیا است. اگر تکفیریها نسبت به شیعه عنادی هم نمیداشتند ما وظیفه داریم نسبت به انحراف آنها و رفتارهای آنها عکسالعمل نشان دهیم، هرچند که باید با ارائه تفاسیر غلط آنها از اعتقادات و اعمال شیعه در جهان مقابله شود.»
- «مسئله داعش و تکفیریها یک مسئله ساده نیست چرا که بعد اعتقادی این مسئله ریشه در عربستان و عمق سیاسی آن ریشه در سازمانهای جاسوسی آمریکا و اسرائیل دارد.»
- «ما اکنون هیچ خطری را در رابطه با داعش حس نمیکنیم، ضمن اینکه حضور داعش و حرکتهای پیش آمده در عراق علیه این گروهک تروریستی نشان از قدرت مرجعیت دارد که زمانی که مرجعیت دینی به کار بیاید، میتواند تمام تهدیدهای استکبار جهانی که کشورهای مرتجع منطقه از آن حمایت میکنند را خنثی و زمین گیر کند و قدرت اسلام را نشان دهد.»
- «به امید خدا و به لطف او در مرزهای غربی مشکلی وجود ندارد و بنده به عنوان یک سرباز به مردم عزیزمان این وعده را میدهم که خیالشان از این بابت راحت باشد و هیچ خطری کشور عزیزمان را تهدید نمیکند و اگر خدای ناکرده اتفاقی رخ دهد، ما با افتخار و اقتدار از مرزهای این مرز و بوم دفاع میکنیم.»
- «جمهوری اسلامی ایران برای مقابله با این گروهک تروریستی هیچ مشکلی ندارد، ضمن اینکه برای مقابله با گروهک تروریستی موسوم به داعش تعامل فکری خوبی با دولت عراق و نیروهای نظامی عراق داشتهایم و آنها از تجربههای بالای نظامی و دفاعی ما استفاده میکنند و حضور مردم عراق در کنار ارتش عراق توانسته نیروهای داعش را زمین گیر کند و این ائتلاف که در دنیا برای مقابله با داعش به وجود آمده در اصل به مفهوم کمک به داعش و منافع استکبار جهانی در منطقه است.»
- «امروز تهدیدات خاصی در مرزها نداریم، اما برخی کشورهای منظقه علاقمند هستند تهدیداتی را از سوی تروریستها به مرزهای ما سوق دهند.»
- «ما تلاش میکنیم تا راههای ارتباطی و کنترلی داعش را قطع کنیم. ما میخواهیم راه دسترسی داعش به پول، کنترل فضای عمومی و جذب نیرو را از بین ببریم.»
- «مبارزه با تروریستهای تکفیری تنها به نبرد مسلحانه با آنها محدود نمیشود... باید از راه همکاریهای بینالمللی و بکارگیری عقیده و اندیشه در برابر تروریسم ایستاد. تروریسم تنها نماینده قتل و کشتار و افراطی گری است. تحت هیچ شرایطی از نبرد با تکفیریها دست نخواهیم کشید.»
- «آمریکاییها و اروپاییها به نیروهای مردمی اعتمادی ندارند. آمریکاییها و اروپاییها تروریستهای داعش را جنگجو توصیف میکنند اما نیروهای مردمی که با موافقت دولت و با سلاح آن و منابع وابسته به آن میجنگند را شبهنظامی میخوانند.»
- «به غرب اروپا حمله کنند، تا مردم کشورهای ائتلاف ضد داعش را بترسانند. احتمالاً در پی ایجاد شکاف در ائتلاف یا دستکم اخلال در همبستگی آن هستند، باید انتظارش را داشت. این هم دلیل دیگری برای درک این شبکه است.»
- «من فکر میکنم این گروهها به دنبال شکاف بین کشورها هستند، شکاف میان قابلیتها، احتمالاً قابلیت دستگاههای اطلاعاتی یا ضدتروریستی، و وقتی بتوانند این شکافها را پیدا کنند، که میتوان آنها را نقاط ضعف نامید، به این منظور خواهد بود که از آنها به عنوان پایگاههای برنامهریزی و تجهیز حملات احتمالی استفاده کنند.»
- «یک حمله بنیادین باید همهجانبه باشد، نمیتواند تنها علیه خلافت اسلامی باشد، یعنی جاییکه آن را هسته مرکزی در عراق و سوریه مینامیم. بنابرین حمله بنیادین باید در پی آن باشد که همزمان با امتداد فشار بر هسته، شبکه جهانی را هم از هم بگسلد تا کلیتِ آن، یعنی ولایتها و شبکه و هسته همزمان زیر فشار قرار بگیرد.»
- «این مسئله (داعش) در کوتاه مدت پدید نیامده و در کوتاه مدت هم از بین نخواهد رفت. دلیل اصلیِ اینکه اصلاً داعش وجود دارد، نارضایتی دراز مدتِ صدها هزار نفر است که به تندروی روی میآورند و در یک سازمان بنیادگرا خانه میکنند. پس باید همزمان که با تهدید چنین سازمانی دست به گریبانیم، به آن علل زیربنایی بپردازیم که سببِ انحراف و محرومیتِ چنین بخشهای بزرگی از اجتماع در منطقه میشود. پس این یک راه حل بنیادین است و باید آن را تصدیق کنیم، باید برایش برنامهریزی کنیم و باید در حالیکه برای دفاع از خودمان با این گروهها مبارزه میکنیم یک رویکرد جامع را شروع کنیم که به عواملِ زیربنایی بپردازد.»
- «چالش ما شکستِ داعش در فضای فیزیکی نیست، چالش واقعی شکست دادنِ داعش در فضای اطلاعاتی است. آنها پیامی بسیار قوی دارند. ما در یک سال و نیم اول ائتلاف سخت تلاش کردیم تا با این پیام مبارزه کنیم؛ و فکر میکنم در آخر، این یک چالش خواهد بود، یعنی هم پاسخگویی به عوامل زیربنایی و هم مبارزه مستقیم با پیامِ آنها؛ و وقتی بتوانیم با آن پیام مبارزه کنیم و بر آن پیروز شویم، آنگاه داعش شکست خواهد خورد.»
- «۷۰ درصد از جنگجویان گروه داعش که در حال حاضر در افغانستان فعالیت دارند از جنگجویان سابق «تحریک طالبان پاکستان» موسوم به طالبان پاکستانی هستند. این جنگجویان که اکنون زیر نام داعش در افغانستان میجنگند پیش از این در منطقهٔ قبایلی «اورکزی» در پاکستان بودند.»
- «بیشتر اعضای داعش در افغانستان که این گروه آن را «ولایت خراسان» مینامد، قبلاً مربوط به طالبان پاکستانی بودند که با آغاز عملیات ارتش پاکستان بهنام «ضرب عضب» در مناطق قبایلی، پاکستان را ترک کرده و در افغانستان به گروه داعش پیوستند.»
- «اعضای «جنبش اسلامی ازبکستان» که در افغانستان حضور دارند نیز به عضویت گروه تروریستی داعش درآمدهاند.»
- «تنشهای جاری داخلی به هیچ عنوان بر نقش ارتش در پاسداری از اتحاد و نهادهای کشور و حفظ امنیت که سنگ بنای اقتصاد ملی است تأثیری نخواهد داشت.»
- «اولویت ارتش در میانه بحرانهای پیاپی جهان عرب و تنشهای بینالمللی و درگیریهای منطقهای، حفظ لبنان و مصون سازی آن در مقابل تمام تهدیدات، خصوصاً تهدید تروریسم و نقشههای جنایتکارانه آن است.»
- «اوضاع را در تمام لبنان تحت کنترل کامل دارد، چه از طریق عملیات امنیتی پیشگیرانه یا عملیات مستقیم با هدف حمله به گروههای تروریستی در مرز و داخل کشور.»
- «مبارزه با تروریسم و گروههای تروریستی در لبنان بدون هیچ گونه سستی یا کوتاهی و با جدیت تمام تا ریشه کن کردن آنان ادامه خواهد داشت.»
اقتصادادان
[ویرایش]- «اجرای استانداردهای بینالمللی در زمینه عملیات پولشویی و تأمین منابع مالی برای گروههای تروریستی برای ما اولویت عمده محسوب میشود چون از جامعه و از اقتصاد ما محافظت میکند و امنیت بخش پولی و بانکی ما را بیشتر میکند».
- «بانک مرکزی لبنان کماکان برای مبارزه با عملیات پولشویی و تأمین منابع مالی برای گروههای تروریستی با اعمال تلاشهای لازم، مقررات و بخشنامههای ضروری را صادر میکند».
دیگران
[ویرایش]سخنان سران محلی و دیگر افراد دربارهٔ داعش
- «پشتیبانی از نیروهای امنیتی و نمایان ساختن چهره دروغین داعش، که خود را در پسِ ایمان و اسلام پنهان کرده، برای مردم عراق بسیار مهم است تا از فتنه برانگیزی اجتناب شود و مردم در مورد یک مسئلهٔ مشترک با یکدیگر به وحدت برسند ... کشتار زنان و کودکان، سلاخی جوانان، منفجر کردن خانهها در حالی که ساکنین هنوز در آن هستند، و تکهتکه کردن بدن انسانها در بازارها. تمام اینها کافی است که به همه نشان داده شود که این گروه به هیچ وجه وابسته به هیچ دین یا فرقهٔ خاصی نیست و باید برای نجات جان بیگناهان با آن جنگید.»
- شیخ جمال الدین الکروی[۳۷۱]
- «بر تمام سنیان و شیعیان در عراق واجب است که با تمام قوا در برابر [داعش] بایستند و برای باز پس گرفتن کنترل مناطقی که [داعش] تحت کنترل گرفته و ساکنین آنرا به زندانیان مجازی تبدیل کردهاند، با نیروهای ارتش و پلیس همکاری کنند.»
- شیخ خالد الملا، [۳۷۲]
- «دین پژوهان ارشد و سرشناس مسلمان در عراق، سوریه، عربستان سعودی و مصر اعلام خلافت اسلامی توسط داعش را رد کردند و آن را اقدامی نامشروع و با سؤ نیت، خواندند.»
- شیخ خالد الملا، [۳۷۳]
- «هدف داعش کنترل منابع عراق در بخشهای شمال و غرب این کشور و سوءاستفاده و بهرهبرداری از آنها برای کسب منافع مالی و سرمایه برای گروههای تروریستی سراسر جهان است.»
- شیخ خالد الملا، [۳۷۴]
- «مردم عراق هزاران سال است که در این کشور زندگی میکنند. داعش برای ما خبر خوبی ندارد؛ برای این که آنها فقط کشتار، ویرانگری، و آتشافروزی را میدانند. مقاومت و ایستادگی در برابر آنها یک وظیفهٔ دینی است و همه باید از خود، خانواده، و خانه و کاشانهٔ خود در برابر آنها محافظت کنند.»
- شیخ طه الکرخی[۳۷۵]
- «آنچه داعش درحال انجام آن است تضاد کامل با اصول خلافت اسلامی دارد، یعنی یک خلافت به حق که حافظ حقوق همه مردم است و به همه مردم و نظرات دیگران که دین، نژاد، زمان و مکان متفاوتی دارند احترام میگذارد.»
- شیخ خلدون عریمط ،[۳۷۶]
- «این گروه تروریستی که هر روز اسلام را تحریف میکند، آنگونه که ادعا میکند اعمال خود را بر بنیان مذهب انجام نمیدهد، چون اسلام ریختن خون دیگران، چه مسلمان و چه غیرمسلمان را حرام کرده است.»
- راجح صبری، وزیر اداره ارشاد وزارت اوقاف مصر [۳۷۷]
- «داعش، زشتترین، بدترین، پلیدترین و کثیفترین چیزی است که بشریت تاکنون به خود دیده است. کلیه رسانهها، به ویژه رسانههای خارجی باید از به کار بردن واژه «اسلامی» در توصیف این گروهک تروریستی خودداری کنند. زیرا این گروهک هیچ ارتباطی با دین، انسانیت و حتی قانون جنگل ندارد.»
- دُرّه فورتی خواننده تونسی[۳۷۸]
- «دفعالیتهای گروه داعش بسیار گسترش یافته؛ آنان بگونهٔ علنی در بازارها با موتر سایکلها گشتوگذار میکنند و حتی به خانهها میروند و کمپاین میکنند که مردم با این گروه یکجا شوند.»
- محمدحسن شریفی بلخابی نمایندهٔ مجلس افغانستان[۳۷۹]
- «اگر فعالیت گروههای طالبان و یا هم داعش در ولایتهای امن مثل دایکندی بیشتر شود در این حالت سقوط یک ولسوالی مطرح نیست، حتی تصور رخ دادن فاجعهٔ انسانی میرود.»
- اسدالله سعادتی عضو مجلس نمایندگان افغانستان[۳۸۰]
- «ما الان با دشمنی به نام داعش مواجه هستیم. این دشمنی است که رسماً خودش را یک دولت میداند و اراضی سوریه و عراق را تصرف کرده است. الان مرزهای عراق و سوریه بدون کنترل مانده است. ما حتماً داعش را در خاک سوریه و در لانههایش در هرجایی که باشد تعقیب خواهیم کرد. البته این بستگی به میزان پیشروی ما و نتایج جنگهایی دارد که الان درگیر آنها هستیم.»
- جمال جعفر محمد معاون فرمانده نیروهای حشد الشعبی عراق[۳۸۱]
- «هر کس با هر عقیده و اندیشهای دلش از این جنایتها به درد میآید. ما سعی کردیم با کاریکاتور پوچ، بیمعنی بودن، بی فکر بودن و خالی بودن ادعای حامیان و خود داعش را نشان دهیم. به نظر من خود داعش یک کاریکاتور است.»
- امیر دهقان[۳۸۲]
- «ما در خطبههای روز جمعه بر مبارزه با ایدئولوژی افراط گرایی برای رسیدن به همزیستی میان ادیان، میلت و فرقهها تمرکز میکنیم تا بتوانیم صلح و دوستی را بین مردم ایجاد کنیم و درعین حال حفاظی برای امنیت داخلی بوجود آوریم. جنگ علیه داعش بر دوش ما است و بر همین اساس ما وظیفه بسیار سنگینی در مبارزه علیه افراطی گرایی و ایجاد ایدههای جدید از طریق مساجد بر عهده داریم.»
- بارزان رشید امام جمعه[۳۸۳]
- «افراط گرایی تفسیری از اسلام و مذهب از سوی گروهی است که خود را داعش نامیدهاند و این ایده رحم و انسانیت را از بین میبرد. دقیقاً مواردی که اصل و محور همه ادیان آسمانی است. از اینجاست که عالمان دین باید تلاش کنند تا جوانان و افراد گمراه را از ادغام شدن با پدیدهای به نام تفسیر داعشی از اسلام محافظت کنند.»
- محمد شیخابراهیم خبرنگار یورونیوز[۳۸۴]
- «اقدامات گروه داعش، جهاد نیست بلکه کفر است زیرا آنها انسان را مانند حیوان میکشند و این اقدامات آنها کفر و شرک به خداوند است .»
- یک شهروند مصری،[۳۸۵]
- «گروه داعش وجهه اسلام را تخریب میکند و هیچ نفعی برای اسلام ندارد، این درحالی است که به گفته علما، دین اسلام مبتنی بر محبت و صلح میان همگان است، و نه ریختن خون دیگران؛ اما جهاد شروط خاص خود را دارد و به هیچ وجه نمیتوان اقدامات داعش و طرفداران آن را جهاد نامید.»
- یک شهروند مصری،[۳۸۶]
وابسته
[ویرایش]- افراطگرایی اسلامی
- جنگ داخلی سوریه
- معاذ الکساسبه
- آدمربایی و گردن زدن قبطیها در لیبی ۲۰۱۵
- بمبگذاری در مسجد، کویت (۲۰۱۵)
- بمبگذاریهای عربستان سعودی، ۲۰۱۶
منابع
[ویرایش]- ↑ «وعده ملک عبدالله به جنگی بی رحمانه علیه داعش». یورونیوز فارسی. ۴ فوریه ۲۰۱۵.
- ↑ «CNN Interview: Jordan’s King Abdullah on Jordan’s economy, ISIS threat». سی ان ان. ۲۵ مه ۲۰۱۵.
- ↑ «مصاحبه اختصاصی یورونیوز با ملک عبدالله دوم پادشاه اُردن». یورونیوز فارسی. ۱۱ نوامبر ۲۰۱۵.
- ↑ ۴٫۰ ۴٫۱ ۴٫۲ «الملک: لن نسمح للخوارج باختطاف دیننا الحنیف». الرأی. ۱۱ مارس ۲۰۱۵.
- ↑ >«ارمنستان راه امن به اروپا». روزنامهٔ شرق. ۳۰ ژوئیه ۲۰۱۷.
- ↑ «Australian PM says he'll now use Daesh instead of Isil for 'death cult' – but why?». گاردین. ۱۲ ژانویه ۲۰۱۵.
- ↑ {{یادکرد وب |نشانی=http://www.smh.com.au/federal-politics/political-news/malcolm-turnbull-pledges-fullcourt-press-as-lone-wolves-from-islamic-state-threaten-australia-20160906-grafjr.html%7Cعنوان=Malcolm Turnbull pledges 'full-court press' as lone wolves from Islamic State threaten Australia|تاریخ=۷ سپتامبر ۲۰۱۶|اثر=The Sydney Morning Herald}
- ↑ «‘Al-Qaeda was terrorism version 1, ISIS is version 6’ – Afghan President Ghani to RT». آر. تی.. ۱۲ ژانویه ۲۰۱۵.
- ↑ «سخنرانی رئیسجمهور غنی در نشست فوقالعاده شورای ملی». وبسایت ریاست جمهوری.. ۶ ثور ۱۳۹۵.
- ↑ «بیانیهٔ رئیس جمهورغنی در نشست مجمع برکس (ترجمه)». وبسایت ریاست جمهوری.. ۵ اسد ۱۳۹۵.
- ↑ «رئیس جمهور غنی: امروز ملت افغانستان به یک صدا از قوای امنیتی و دفاعی خود سپاسگزاری میکنند». وبسایت ریاست جمهوری.. ۹ حوت ۱۳۹۵.
- ↑ «رئیسجمهورغنی: دولت متعهد است که بهشمول داعش، همهٔ گروههای تروریستی را نابود سازد». وبسایت ریاست جمهوری.. ۱ ثور ۱۳۹۶.
- ↑ «ایران پیوسته مبنای فکر و مدیریت خود را با جهانبینی اسلامی پیوند زده است». پایگاه اطلاعرسانی ریاستجمهوری، ۲۹ بهمن ۱۳۹۲.
- ↑ «لزوم اقدام چهارجانبه مشترک برای حفظ امنیت و مبارزه با افراطیگری و تروریسم». پایگاه اطلاعرسانی ریاستجمهوری، ۷ فروردین ۱۳۹۳.
- ↑ «متن کامل سخنان دکتر روحانی در مجمع عمومی سازمان ملل». پایگاه اطلاعرسانی ریاستجمهوری، ۳ مهر ۱۳۹۳.
- ↑ «متن سخنان رییس جمهوری در کنفرانس وحدت اسلامی». پایگاه اطلاعرسانی ریاستجمهوری، ۱۷ دی ۱۳۹۳.
- ↑ «متن سخنرانی رییس جمهوری در جمع علما و فرهیختگان اندونزی در جاکارتا». پایگاه اطلاعرسانی ریاستجمهوری، ۴ اردیبهشت ۱۳۹۴.
- ↑ «متن سخنان رییس جمهوری در کنگره بینالمللی ۱۷ هزار شهید ترور». پایگاه اطلاعرسانی ریاستجمهوری، ۹ شهريور ۱۳۹۴.
- ↑ «رییس جمهوری در نشست مجمع عمومی سازمان ملل». پایگاه اطلاعرسانی ریاستجمهوری، ۶ مهر ۱۳۹۴.
- ↑ «متن سخنان رییس جمهوری در کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی». پایگاه اطلاعرسانی ریاستجمهوری، ۶ دی ۱۳۹۴.
- ↑ «دکتر روحانی در جمع هموطنان مقیم فرانسه». پایگاه اطلاعرسانی ریاستجمهوری، ۸ بهمن ۱۳۹۴.
- ↑ «دکتر روحانی در دیدار علما و نخبگان پاکستان». پایگاه اطلاعرسانی ریاستجمهوری، ۷ فروردین ۱۳۹۵.
- ↑ «دکتر روحانی در دیدار نخبگان و اندیشمندان آمریکایی». پایگاه اطلاعرسانی ریاستجمهوری، ۱ مهر ۱۳۹۵.
- ↑ «دکتر روحانی در دیدار نخبگان علمی، فرهنگی و رسانه ای مالزی». پایگاه اطلاعرسانی ریاستجمهوری، ۱۷ مهر ۱۳۹۵.
- ↑ «دکتر روحانی در همایش بین المللی وحدت اسلامی». پایگاه اطلاعرسانی ریاستجمهوری، ۱۶ آذر ۱۳۹۵.
- ↑ «رئیس جمهوری در نشست خبری با خبرنگاران داخلی و بینالمللی». پایگاه اطلاعرسانی ریاستجمهوری، ۹ بهمن ۱۳۹۵.
- ↑ «متن کامل سخنرانی باراک اوباما در مجمع عمومی سازمان ملل متحد». صدای آمریکا، ۲۴ سپتامبر ۲۰۱۴.
- ↑ «اوباما: بشار اسد باید کنار برود». یورونیوز، ۲۶ ژانویه ۲۰۱۶.
- ↑ «Cameron tells BBC to stop calling barbaric terror group 'Islamic State' because name is offensive to 'many Muslims'». دیلیمیل، ۲۹ ژوئن ۲۰۱۵.
- ↑ «David Cameron: it is Britain's duty to attack Isis in Syria». گاردین، ۴ دسامبر ۲۰۱۵.
- ↑ «Theresa May’s speech on terrorism and extremism – full text and audio». The Spectator، ۳۰ دسامبر ۲۰۱۴.
- ↑ «President Erdoğan: There is no good or bad terrorist for Turkey». Daily Sabah. ۳ ژوئیه ۲۰۱۵.
- ↑ «Isis in Russia: Chechen leader Ramzan Kadyrov says Islamic State's governorate in Caucuses is a 'bluff'». International Business Times. ۲۲ ژوئن ۲۰۱۵.
- ↑ «رمضان قدیروف: مسلمانان باید مانعی جدی در برابر تبلیغات داعش باشند». «افغانستان.رو. ۲۲ ژوئن ۲۰۱۵.
- ↑ «واکنش نخست وزیران ایتالیا و ژاپن به گروگان گیری در بنگلادش». یورونیوز. ۲ ژوئیه ۲۰۱۶.
- ↑ «عمر البشیر: سیا و موساد حامی اسلام گرایان افراطی هستند». یورونیوز فارسی. ۱۶ فوریه ۲۰۱۵.
- ↑ «عمر البشیر: بشار اسد فقط با زور کنار میرود/ به خواست عربستان، رابطه با ایران را قطع کردیم». خبرگزاری آنا. ۲۴ اسفند ۱۳۹۴.
- ↑ «عمر البشیر: داعش برای سیاه نمایی اسلام ایجاد شده است». خبرگزاری جمهوری اسلامی. ۵ اسفند ۱۳۹۵.
- ↑ «تکمیلی/ در مصاحبه با شبکه ۲ تلویزیون فرانسه». خبرگزاری فارس. ۱ اردیبهشت ۱۳۹۴.
- ↑ «Assad: Syria capable of confronting attack». الجزیره. ۲ سپتامبر ۲۰۱۳.
- ↑ «بشار اسد: آمریکا مسئول شکست آتشبس اخیر در سوریه است/ واشینگتن از داعش حمایت کرده و از آن برای تغییر موازنه قوا استفاده میکند». تسنیم. ۱۳ آبان ۱۳۹۵.
- ↑ «مشروح گفتگوی بشار اسد با تلویزیون فونیکس چین». خبرگزاری صدا و سیما. ۱۱ مارس ۲۰۱۷.
- ↑ «العبادی: تخریب آثار باستانی عراق به دست داعش بدون مجازات نمیماند». مرکز دائرهالمعارف بزرگ اسلامی، ۹ اسفند ۱۳۹۳.
- ↑ «عبادی:تعداد داوطلبان مبارزه با داعش فراتر از توانمان برای سازماندهی است». ایسنا، ۴ تیر ۱۳۹۴.
- ↑ «حیدر العبادی: بعثیها با داعش همپیمان هستند». خبرگزاری فارس، ۲۰ تیر ۱۳۹۴.
- ↑ «حیدر العبادی: با انفجار دیالی نابودی داعش نزدیکتر شده است». خبرگزاری فارس، ۲۷ تیر ۱۳۹۴.
- ↑ «نمیخواهم سوریه به سرنوشت عراق مبتلا شود». شرق، ۴ تیر ۱۳۹۶.
- ↑ «رئیس جمهوری عراق: دولت عراق رسماً در جنگ سوریه نقشی ندارد». یورونیوز، ۲۹ سپتامبر ۲۰۱۶.
- ↑ «آنها که فکر میکنند داعش در راستای منافعشان است اشتباه میکنند/ ایران همواره در کنار کردها بوده است». خبرگزاری فارس، ۲۹ مهر ۱۳۹۴.
- ↑ «سلیمان من أبو ظبی: لا "داعش" ولا غیر "داعش" یقدر علی لبنان». النهار، ۲۴ فوریه ۲۰۱۵.
- ↑ «نخست وزیر لبنان: مذاکره با تکفیریها ممکن نیست». یورونیوز، ۵ اوت ۲۰۱۴.
- ↑ «تمام سلام: مواجهة التطرف والإرهاب فی لبنان تستلزم انتخاب رئیس للجمهوریة». Sputnik، ۱۴ سپتامبر ۲۰۱۶.
- ↑ http://www.euronews.com/2016/06/16/isil-committing-genocide-against-yazidis-un
- ↑ http://fa.euronews.com/2016/05/06/clearing-mines-from-the-ancient-site-of-palmyra-with-restoration-work-ongoing
- ↑ http://www.malalaijoya.com/dcmj/farsipages/51-farsi-statements/881-florida-america-omer-matin.html
- ↑ http://www.sharghdaily.ir/News/70910/-مانند-زنان-کوبانی--آرام-نمینشینیم
- ↑ http://www.malalaijoya.com/dcmj/farsi/farsi-joya-in-media/872-2016-04-18-08-22-17.html
- ↑ http://www.malalaijoya.com/dcmj/farsi/farsi-joya-in-media/872-2016-04-18-08-22-17.html
- ↑ http://www.malalaijoya.com/dcmj/farsi/farsi-joya-in-media/872-2016-04-18-08-22-17.html
- ↑ http://www.malalaijoya.com/dcmj/farsi/farsi-joya-in-media/872-2016-04-18-08-22-17.html
- ↑ http://www.malalaijoya.com/dcmj/farsipages/51-farsi-statements/860-sar-boredan-haft-tan-dar-zabul-tawasot-dayesh.html
- ↑ http://www.sharqparsi.com/2014/08/article21571
- ↑ http://www.sharqparsi.com/2014/08/article21571
- ↑ http://www.sharqparsi.com/2014/08/article21571
- ↑ http://www.sharqparsi.com/2014/08/article21571
- ↑ http://www.sharqparsi.com/2014/08/article21571
- ↑ http://www.almanar.com.lb/adetails.php?eid=1221999
- ↑ http://www.almanar.com.lb/adetails.php?eid=1221999
- ↑ http://isna.ir/fa/news/94030502871/ایاد-علاوی-داعش-نمی-تواند-به-این-راحتی-ها
- ↑ http://namehnews.ir/fa/news/235315/ایاد-علاوی-میدان-نبرد-با-داعش-در-سوریه-و-عراق-یکی-است
- ↑ http://namehnews.ir/fa/news/235315/ایاد-علاوی-میدان-نبرد-با-داعش-در-سوریه-و-عراق-یکی-است
- ↑ http://namehnews.ir/fa/news/235315/ایاد-علاوی-میدان-نبرد-با-داعش-در-سوریه-و-عراق-یکی-است
- ↑ http://ir.sputniknews.com/near_east/20150625/398035.html
- ↑ http://www.sharqparsi.com/2014/09/article21915
- ↑ http://www.sharqparsi.com/2014/09/article21915
- ↑ http://www.sharghdaily.ir/News/56632/اصلاحطلبی-از--مبارزان--پنجشیر
- ↑ http://www.dailyafghanistan.com/national_detail.php?post_id=134187
- ↑ عبدالله عبدالله: فساد و ناامنی میراث حکومت قبلی است!
- ↑ راه حل معضل افغانستان، اجماع منطقوی است
- ↑ http://www.moheet.com/2015/08/09/2300678/مسئول-أردنی-سابق-واشنطن-لا-ترید-دحر-د.html
- ↑ http://www.moheet.com/2015/08/09/2300678/مسئول-أردنی-سابق-واشنطن-لا-ترید-دحر-د.html
- ↑ http://ir.sputniknews.com/world/20150626/403126.html
- ↑ http://ir.sputniknews.com/world/20150626/403126.html
- ↑ http://www.elnashra.com/news/show/881370/محمد-رعد-داعش-مفخخة-بالسعودیة-وتنتظر-الوقت-المناسب
- ↑ http://www.elnashra.com/news/show/881370/محمد-رعد-داعش-مفخخة-بالسعودیة-وتنتظر-الوقت-المناسب
- ↑ http://en.kremlin.ru/events/president/news/49760
- ↑ حامد کرزی: داعش برای امریکا کار میکند!
- ↑ https://www.tolonews.com/fa/afghanistan/کرزی-گروه-داعش-آله-دست-امریکا-است
- ↑ http://nasimonline.ir/detail/News/1013299/169
- ↑ http://www.al-vefagh.com/News/66193.html
- ↑ http://www.al-vefagh.com/News/66193.html
- ↑ http://nasimonline.ir/detail/News/1012905/136
- ↑ http://www.sharghdaily.ir/News/36991/خبر
- ↑ http://www.jamejamonline.ir/newspreview/1533792028335116315
- ↑ http://nasimonline.ir/detail/News/1012623/136
- ↑ http://nasimonline.ir/detail/News/1012611/155
- ↑ http://nasimonline.ir/detail/News/1012526/138
- ↑ http://nasimonline.ir/detail/News/1011460/135
- ↑ http://assafir.com/Article/372845/Archive
- ↑ http://www.dolat.ir/NSite/FullStory/News/?Serv=0&Id=259774
- ↑ http://assafir.com/Article/430579/Archive
- ↑ http://www.hurriyetdailynews.com/turkey-continues-to-hit-isil-in-syria-strikes-pkk-militants-in-north-iraq.aspx?PageID=238&NID=85913&NewsCatID=338
- ↑ http://www.hurriyetdailynews.com/turkey-continues-to-hit-isil-in-syria-strikes-pkk-militants-in-north-iraq.aspx?PageID=238&NID=85913&NewsCatID=338
- ↑ http://fa.alalam.ir/news/1677108
- ↑ http://fa.alalam.ir/news/1677108
- ↑ http://fa.alalam.ir/news/1677108
- ↑ http://sayyednasrallah.com/archives/2491
- ↑ http://sayyednasrallah.com/archives/2491
- ↑ http://sayyednasrallah.com/archives/2491
- ↑ http://arabic.rt.com/news/785071-نصرالله-داعش-السعودیة-لبنان/
- ↑ http://arabic.rt.com/news/785071-نصرالله-داعش-السعودیة-لبنان/
- ↑ http://arabic.rt.com/news/785071-نصرالله-داعش-السعودیة-لبنان/
- ↑ http://arabic.rt.com/news/785071-نصرالله-داعش-السعودیة-لبنان/
- ↑ http://arabic.rt.com/news/785071-نصرالله-داعش-السعودیة-لبنان/
- ↑ http://fa.alalam.ir/print/1759613
- ↑ http://www.sharghdaily.ir/News/70008/ایران--و--روسیه-از-حمایت-اسد--اِبا--ندارند-
- ↑ http://tinn.ir/vdccesqs.2bqxp8laa2.html
- ↑ http://www.huffingtonpost.com/2015/03/06/queen-rania-isis-islamic_n_6781160.html
- ↑ http://www.huffingtonpost.com/2015/03/06/queen-rania-isis-islamic_n_6781160.html
- ↑ http://www.queenrania.jo/en/media/speeches/her-majesty-queen-rania-al-abdullahs-speech-world-childhood-foundation-gala-ny-usa
- ↑ http://www.farsnews.ir/13940729000531
- ↑ http://www.farsnews.ir/13940729000531
- ↑ http://www.euronews.com/2015/11/19/nato-paris-attacks-must-be-a-spur-for-greater-intelligence-sharing/
- ↑ http://www.euronews.com/2015/11/19/nato-paris-attacks-must-be-a-spur-for-greater-intelligence-sharing/
- ↑ http://time.com/4363930/mahathir-mohamad-malaysia-najib-razak/
- ↑ http://time.com/4363930/mahathir-mohamad-malaysia-najib-razak/
- ↑ http://economictimes.indiatimes.com/news/defence/isis-is-most-dangerous-terror-group-us-nsa-susan-rice/articleshow/51839544.cms
- ↑ http://economictimes.indiatimes.com/news/defence/isis-is-most-dangerous-terror-group-us-nsa-susan-rice/articleshow/51839544.cms
- ↑ http://economictimes.indiatimes.com/news/defence/isis-is-most-dangerous-terror-group-us-nsa-susan-rice/articleshow/51839544.cms
- ↑ http://www.sharqparsi.com/2015/05/article25415
- ↑ http://www.sharqparsi.com/2015/05/article25415
- ↑ http://persian.euronews.com/2016/03/18/syrian-government-europe-is-guilty-of-many-strategic-mistakes/
- ↑ http://persian.euronews.com/2016/03/18/syrian-government-europe-is-guilty-of-many-strategic-mistakes/
- ↑ http://persian.euronews.com/2016/03/18/syrian-government-europe-is-guilty-of-many-strategic-mistakes/
- ↑ http://persian.euronews.com/2016/03/04/rights-and-reforms-iran-s-post-election-challenges/
- ↑ http://persian.aawsat.com/2015/01/article24152
- ↑ http://www.cgie.org.ir/fa/news/26675
- ↑ http://www.tasnimnews.com/fa/news/1394/08/23/916524/صالحی-مقدمات-برچیدن-سانتریفیوژها-در-چارچوب-برجام-را-آغاز-کرده-ایم
- ↑ https://ar.qantara.de/content/الولايات-المتحدة-الأمريكية-بعد-هجوم-أورلاندو-الارهابي-أمريكي-مسلم-يوجه-رسالة-لداعش-ويعتبرهم
- ↑ https://ar.qantara.de/content/الولايات-المتحدة-الأمريكية-بعد-هجوم-أورلاندو-الارهابي-أمريكي-مسلم-يوجه-رسالة-لداعش-ويعتبرهم
- ↑ https://farsi.alarabiya.net/fa/middle-east/2016/06/12/رئیس-CIA-در-مصاحبه-ویژه-با-العربیه-سعودی-هیچگونه-ارتباطی-با-حملات-11-سپتامبر-ندارد.html
- ↑ https://farsi.alarabiya.net/fa/middle-east/2016/06/12/رئیس-CIA-در-مصاحبه-ویژه-با-العربیه-سعودی-هیچگونه-ارتباطی-با-حملات-11-سپتامبر-ندارد.html
- ↑ http://fa.alalam.ir/news/1638071
- ↑ http://www.farsi.ru/doc/12661.html
- ↑ https://farsi.alarabiya.net/fa/middle-east/2015/10/25/تونی-بلر-اشغال-عراق-در-سال-2003-در-بوجود-آمدن-داعش-کمک-کرد.html
- ↑ http://www.icana.ir/Fa/News/309855
- ↑ «امل قبیسی، اولین زنی که در امارات عربی متحده رئیس مجلس شد». یورنیوز، ۲۹/۱۲/۲۰۱۶.
- ↑ «امل قبیسی، اولین زنی که در امارات عربی متحده رئیس مجلس شد». یورنیوز، ۲۹/۱۲/۲۰۱۶.
- ↑ «آخرین راهحل افغانستان همگرایی منطقهای است». «افغانستان. رو»، ۳۰ دسامبر ۲۰۱۶.
- ↑ «گفت وگوی شفقنا با تنها وزیر زن کابینه لبنان: آیت الله سیستانی، نقطه اتکا در برابر تکفیری هاست/ حقوق زنان از مصونیت قانونی برخوردار باشد». شفقنا. ۱۰ اسفند، ۱۳۹۵.
- ↑ https://www.c-span.org/video/?328528-1/syrian-deputy-prime-minister-walid-muallem-address-un-general-assembly
- ↑ https://www.c-span.org/video/?328528-1/syrian-deputy-prime-minister-walid-muallem-address-un-general-assembly
- ↑ https://www.c-span.org/video/?328528-1/syrian-deputy-prime-minister-walid-muallem-address-un-general-assembly
- ↑ https://www.c-span.org/video/?328528-1/syrian-deputy-prime-minister-walid-muallem-address-un-general-assembly
- ↑ http://fa.euronews.com/2016/07/21/saudi-minister-daesh-is-a-gang-of-criminals-psychopaths-and-perverts
- ↑ http://farsi.alarabiya.net/fa/middle-east/2016/07/19/الجبیر-فرقه-گرایی-با-ظهور-خمینی-در-سال-1979،-به-منطقه-آمد.html
- ↑ http://farsi.alarabiya.net/fa/middle-east/2016/07/19/الجبیر-فرقه-گرایی-با-ظهور-خمینی-در-سال-1979،-به-منطقه-آمد.html
- ↑ http://www.iribnews.ir/NewsBody.aspx?ID=87194
- ↑ http://persian.euronews.com/2014/08/15/iraq-s-foreign-minister-warns-islamic-state-out-of-control/
- ↑ http://persian.euronews.com/2014/08/15/iraq-s-foreign-minister-warns-islamic-state-out-of-control/
- ↑ http://persian.euronews.com/2014/08/15/iraq-s-foreign-minister-warns-islamic-state-out-of-control/
- ↑ http://www.theguardian.com/politics/blog/2014/jun/16/nick-cleggs-press-conference-politics-live-blog
- ↑ http://mfa.ir/index.aspx?siteid=1&pageid=2011&newsview=324463&pro=nobak
- ↑ http://mfa.ir/index.aspx?siteid=1&pageid=2011&newsview=324463&pro=nobak
- ↑ http://mfa.ir/index.aspx?siteid=1&pageid=2011&newsview=324463&pro=nobak
- ↑ http://mfa.ir/index.aspx?siteid=1&pageid=2011&newsview=324463&pro=nobak
- ↑ http://mfa.ir/index.aspx?siteid=1&pageid=2013&newsview=317818&pro=nobak
- ↑ http://mfa.ir/index.aspx?siteid=1&pageid=2013&newsview=317818&pro=nobak
- ↑ http://mfa.ir/index.aspx?siteid=1&pageid=2013&newsview=317818&pro=nobak
- ↑ http://rouhani.ir/event.php?event_id=950
- ↑ http://mfa.ir/index.aspx?siteid=1&pageid=2013&newsview=317818&pro=nobak
- ↑ http://www.sharghdaily.ir/News/82018/قرائت-برخی-مدارس-دینی-خشونتبار-است-
- ↑ http://mfa.ir/index.aspx?siteid=1&pageid=2013&newsview=317818&pro=nobak
- ↑ http://fa.euronews.com/2016/06/29/john-kerry-iran-iraq-isis
- ↑ http://fa.euronews.com/2016/04/08/kerry-salutes-iraq-s-progress-in-retaking-ground-from-isil
- ↑ http://fa.euronews.com/2016/07/02/renzi-and-abe-condemn-despicable-act-of-terrorism
- ↑ http://www.alhurra.com/a/lebanon-fm-backs-war-isis/258841.html
- ↑ http://www.al-akhbar.com/node/213697
- ↑ http://www.al-akhbar.com/node/213697
- ↑ http://www.al-akhbar.com/node/213697
- ↑ http://www.al-akhbar.com/node/213697
- ↑ http://archive.almanar.com.lb/article.php?id=980703
- ↑ http://www.sharghdaily.ir/News/98636/راهحل-سحرآميزي-براي-حذف-تروريسم-وجود-ندارد
- ↑ «داعش نه تنها خلافت اسلامی نیست بلکه خلافت جنایتکاران است». خبرگزاری مهر، ۱۹ خرداد ۱۳۹۵.
- ↑ «اتحاد مسلمانان نباید به حاشیه رانده شود». روزنامهٔ شرق، ۲۹ مهر ۱۳۹۳.
- ↑ «مجید انصاری : اسلام داعشی اسلام انتظار نیست». ایرنا، ۱۸ خرداد ۱۳۹۴.
- ↑ «داعشیان؛ جاهلان به سیره پیامبر / حسین انصاریراد». مرکز دائرهالمعارف بزرگ اسلامی، ۱۸ آذر ۱۳۹۴.
- ↑ «مفتی اعظم عربستان: با مشت آهنین به جنگ "دولت اسلامی" روید». دویچهوله، ۱۲ شعبان ۱۴۳۵.
- ↑ «LOCALS HONOUR MURDERED MOUNTAINEER WHILE FRENCH MUSLIMS EXPRESS OUTRAGE». یورونیوز، ۲۶ سپتامبر ۲۰۱۴.
- ↑ «Muslims in Europe rally against extremist violence». CBS News، ۲۶ سپتامبر ۲۰۱۴.
- ↑ «داعش، خوارج دوران ماست». جام جم، ۲۴ اسفند ۱۳۹۳.
- ↑ «مفتي مصر السابق يتحدى الإرهاب: خطب الجمعة رغم محاولة فاشلة لاغتياله». العین، ۵ اوت ۲۰۱۶.
- ↑ «کشورهای اسلامی دلسوز باید با تفاهم و همکاری به راهحل عملی در مقابله با تروریستها برسند/ روابط اقتصادی ایران و الجزایر باید گسترش یابد». پایگاه اطلاعرسانی دفتر مقام معظم رهبری، ۳ آذر ۱۳۹۴.
- ↑ «داعش مظهر جدایی از اجتهاد در اندیشه اسلامی است». ایسنا. ۱۸ مهر ۱۳۹۳.
- ↑ «بزرگترین معجزه پیامبر (ص)، علی (ع) است». پایگاه اطلاعرسانی و خبری جماران -تهران. ۱۹ مهر ۱۳۹۳.
- ↑ «"Ich bekämpfe jeden Tag radikale Imame"». Die Zeit. ۱۴ ژانویه ۲۰۱۵.
- ↑ «Isis: The real power in Iraq tells its neighbours to close borders to foreign fighters». The Independent. ۱۷ ژوئیه ۲۰۱۵.
- ↑ «آیت الله سیستانی: قتل قبطیها نشانه گسترش داعش است». العالم. ۱ اسفند ۱۳۹۳.
- ↑ «فتوای 6 تن از مراجع عظام تقلید؛ آیا داعش می تواند مدعی اجرای احکام الهی وشرعی باشد؟». شفقنا. ۲۲ شهریور ۱۳۹۵.
- ↑ «حضرت آیت الله صانعی در حمایت از مواضع حضرت آیت الله سیستانی:مرجعیت شیعه بشريت را نجات مي دهد نه عراق را». شفقنا. ۱۲ تیر ۱۳۹۳.
- ↑ «شیخ الأزهر: مصر لیس فیها شیعة.. وصراع ترکیا وإیران سیحدث قریبًا». الاهرام، ۱۸ آذر ۱۳۹۳.
- ↑ «بیانیه حضرت آیت الله العظمی گرامی (دام ظله) در رابطه حمله گروه تکفیری و وهابی مسلک داعش به شهرهای عراق». العالم، ۱ شهریور ۱۳۹۳.
- ↑ «داعش مفسد فی الارض است / تکفیریها هیچ رابطهای با دین اسلام ندارند». خبرگزاری بینالمللی قرآن، ۲۴ بهمن ۱۳۹۳.
- ↑ «داعش مفهوم جهاد را به ابتذال کشانده است». خبرگزاری رسا، ۲۴ فروردین ۱۳۹۴.
- ↑ «مفتی اعظم روسیه: داعش ارتباطی به اسلام ندارد». خبرگزاری فارس، ۲۰ خرداد ۱۳۹۴.
- ↑ «وهابیت برای مخالفت با اصل اسلام تشکیل شده است». خبرگزاری رسا، ۲۴ تیر ۱۳۹۵.
- ↑ «بیانیه حضرت آیت الله العظمی گرامی (دام ظله) در رابطه حمله گروه تکفیری و وهابی مسلک داعش به شهرهای عراق». پایگاه اطلاعرسانی آیتالله گرامی، ۱۸ آذر ۱۳۹۳.
- ↑ «بیانیه محمدی گلپایگانی: آمریکا، بزرگترین خطر برای مسلمانان است». ایرنا، ۳۰ مرداد ۱۳۹۴.
- ↑ مشرق نیوز. «آیت الله مکارم: داعش نه «دولت» است و نه «اسلامی»». مشرق، ۲ آذر ۱۳۹۳.
- ↑ مشرق نیوز. «در ائتلاف ضد داعش جای مجرم و قاضی عوض شده!». پایگاه اطلاعرسانی دفتر حضرت آیتالله العظمی مکارم شیرازی، ۲۶ شهریور ۱۳۹۳.
- ↑ مشرق نیوز. «عبد الفتاح مورو: المنهج الجاف أوجد تنظيم الدولة ج1». الجزیره، ۲۹ مارس ۲۰۱۵.
- ↑ «ناطق نوری: دولت موجب ایجاد آرامش در کشور شده است». ایسنا، ۲۰ شهریور ۱۳۹۳.
- ↑ «داعش برای بدبین کردن جامعه جهانی نسبت به بیداری اسلامی تشکیل شده است». خبرگزاری فارس، ۲۰ مهر ۱۳۹۳.
- ↑ «آیت الله واعظ طبسی: آتش داعش دامن غرب را گرفته است». خبرگزاری جمهوری اسلامی، ۱۸ آذر ۱۳۹۳.
- ↑ «هاشمی شاهرودی: حکومت ایران مخالف تجزیه عراق است». همشهری، ۴ تیر ۱۳۹۳.
- ↑ «علما مسؤولیت سنگینی برای مبارزه با افکار تروریسم دارند». خبرگزاری رسا. ۱۲ اردیبهشت ۱۳۹۶.
- ↑ «یونسی: جریان داعش در پی خلافت عربی است نه اسلامی». نسیم آنلاین. ۲۲ آذر ۱۳۹۴.
- ↑ http://lettertobaghdadi.com/cgi-sys/suspendedpage.cgi
- ↑ http://www.islahweb.org/content/2014/10/12854/نامەی-سرگشادەی-جمعی-از-علما،-بە-سرکردەی-گروهک-داعش
- ↑ «20 توصیه آیتالله سیستانی برای مبارزه با داعش». سایت رسمی دفتر مرجع عالیقدر آقای سید علی حسینی سیستانی. ۲۲ ربیعالثانی ۱۴۳۶.
- ↑ «الراعی: المسیحیون یدرکون انه "لولا حزب الله لکان داعش فی جونیة"». المیادین. ۷ اکتبر ۲۰۱۴.
- ↑ «پاپ در سفرش به لهستان تروریسم و جنگ را محکوم کرد». یورونیوز فارسی. ۲۱ ژوئیه ۲۰۱۶.
- ↑ «Pope Francis hails Albania as model of religious harmony in attack on religious extremism». The Daily Telegraph. ۲۱ سپتامبر ۲۰۱۴.
- ↑ «Pope Francis defends Muslims and blasts 'Islam is NOT terrorism». Daily Express. ۲ اوت ۲۰۱۶.
- ↑ «الکاثولیکوس آرام الأول کیشیشیان للأرمن: الإرهاب لا حدود له وعلی جمیع الدول محاربته». سانا. ۲۸ ژوئیه ۲۰۱۶.
- ↑ «جاثلیق آرام اول. خاورمیانه بدون حضور مسیحیان چیزهای زیادی را از دست خواهد داد». دیدبان ارمنستان. ۲۴ تیر ۱۳۹۵.
- ↑ http://www.islahweb.org/content/2014/6/12042/نه-داعش-نماینده-اهل-سنت-است،-نه-ارتش-عراق-نماینده-شیعیان-عبدالله-رمضان-زاده-ف
- ↑ http://isna.ir/fa/news/93032614443/خاتمی-داعش-دمکراسی-در-عراق-را-مورد-هدف-قرار
- ↑ http://isna.ir/fa/news/93032614443/خاتمی-داعش-دمکراسی-در-عراق-را-مورد-هدف-قرار
- ↑ http://www.sharghdaily.ir/News/37004/وداع-خاتمی-با-قدرت
- ↑ http://assafir.com/Article/426167
- ↑ http://assafir.com/Article/426167
- ↑ http://www.sharqparsi.com/2014/08/article21367
- ↑ http://www.sharghdaily.ir/News/70069/نبرد-با-داعش-
- ↑ http://www.sharghdaily.ir/News/70069/نبرد-با-داعش-
- ↑ http://www.farsnews.ir/newstext.php?nn=13940420000187
- ↑ http://www.iran-emrooz.net/index.php/think/more/52573/
- ↑ http://www.iran-emrooz.net/index.php/think/more/52573/
- ↑ http://www.iran-emrooz.net/index.php/think/more/52573/
- ↑ http://www.iran-emrooz.net/index.php/think/more/52573/
- ↑ http://www.iran-emrooz.net/index.php/think/more/52573/
- ↑ http://www.iran-emrooz.net/index.php/think/more/52573/
- ↑ http://www.iran-emrooz.net/index.php/think/more/52573/
- ↑ http://www.iran-emrooz.net/index.php/think/more/52573/
- ↑ http://www.iran-emrooz.net/index.php/think/more/52573/
- ↑ http://www.cgie.org.ir/fa/news/26410
- ↑ http://www.cgie.org.ir/fa/news/26410
- ↑ http://www.cgie.org.ir/fa/news/26410
- ↑ http://www.cgie.org.ir/fa/news/26410
- ↑ http://www.cgie.org.ir/fa/news/26410
- ↑ http://www.sharghdaily.ir/Vijeh/3512/ایدئولوژی-«داعش»؛-«نوسلفی»-است
- ↑ http://www.sharghdaily.ir/Vijeh/3512/ایدئولوژی-«داعش»؛-«نوسلفی»-است
- ↑ http://www.sharghdaily.ir/Vijeh/3512/ایدئولوژی-«داعش»؛-«نوسلفی»-است
- ↑ http://www.sharghdaily.ir/Vijeh/3512/ایدئولوژی-«داعش»؛-«نوسلفی»-است
- ↑ http://www.sharghdaily.ir/Vijeh/3514/هراس-از-مضحکه-«داعش»
- ↑ http://www.sharghdaily.ir/Vijeh/3518/جذابیتهای-گسترش-«نهیلیسم»
- ↑ http://www.sharghdaily.ir/Vijeh/3518/جذابیتهای-گسترش-«نهیلیسم»
- ↑ http://www.sharghdaily.ir/Vijeh/3518/جذابیتهای-گسترش-«نهیلیسم»
- ↑ http://www.sharghdaily.ir/Vijeh/3520/قشریگری-«داعش»-با-اسلام-در-تضاد-است
- ↑ http://www.sharghdaily.ir/Vijeh/3520/قشریگری-«داعش»-با-اسلام-در-تضاد-است
- ↑ http://www.sharghdaily.ir/Vijeh/3520/قشریگری-«داعش»-با-اسلام-در-تضاد-است
- ↑ http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/islamischer-staat-frauen-sollen-nicht-leben-sondern-funktionieren-13734090.html
- ↑ http://www.sharghdaily.ir/News/46607/خشونتهای-ماندگار-
- ↑ http://www.riadh-sidaoui.net/blog/أخبار/رياض-الصيداوي-المفكر-والباحث-لآخر-خبر/
- ↑ http://www.riadh-sidaoui.net/blog/أخبار/رياض-الصيداوي-المفكر-والباحث-لآخر-خبر/
- ↑ http://www.riadh-sidaoui.net/blog/أخبار/رياض-الصيداوي-المفكر-والباحث-لآخر-خبر/
- ↑ http://www.hamshahrionline.ir/details/265814/world/persiangulf
- ↑ http://www.cgie.org.ir/fa/news/127821
- ↑ http://www.cgie.org.ir/fa/news/127821
- ↑ http://www.cgie.org.ir/fa/news/83623
- ↑ http://www.cgie.org.ir/fa/news/83623
- ↑ http://www.cgie.org.ir/fa/news/83623
- ↑ http://www.cgie.org.ir/fa/news/49640
- ↑ http://www.cgie.org.ir/fa/news/26510
- ↑ http://www.cgie.org.ir/fa/news/25421
- ↑ http://www.cgie.org.ir/fa/news/25421
- ↑ http://www.cgie.org.ir/fa/news/25421
- ↑ http://www.cgie.org.ir/fa/news/25421
- ↑ http://www.cgie.org.ir/fa/news/25365
- ↑ http://www.cgie.org.ir/fa/news/25365
- ↑ http://www.cgie.org.ir/fa/news/13076
- ↑ http://www.cgie.org.ir/fa/news/13076
- ↑ http://www.cgie.org.ir/fa/news/13076
- ↑ http://www.hurriyet.com.tr/elif-safak-turk-milleti-tokatlanmaya-aliskindir-26534863
- ↑ http://www.hurriyet.com.tr/elif-safak-turk-milleti-tokatlanmaya-aliskindir-26534863
- ↑ http://www.asrarnameh.com/news.php?id=10754
- ↑ http://www.asrarnameh.com/news.php?id=10754
- ↑ «گفتوگو با دکتر محمود صدری دربارهٔ برخورد تمدنها؛ افراطیون در همه تمدنها با یکدیگر همسو هستند». bonyadbaran.com.
- ↑ «گفتوگو با دکتر محمود صدری دربارهٔ برخورد تمدنها؛ افراطیون در همه تمدنها با یکدیگر همسو هستند». bonyadbaran.com.
- ↑ «گفتوگو با دکتر محمود صدری دربارهٔ برخورد تمدنها؛ افراطیون در همه تمدنها با یکدیگر همسو هستند». bonyadbaran.com.
- ↑ «فیرحی در نشست ماهانه بنیاد باران: داعش به دنبال احیای عصر هارونالرشید است». bonyadbaran.com/، ۲۵ تیر ۱۳۹۳.
- ↑ «فیرحی در نشست ماهانه بنیاد باران: داعش به دنبال احیای عصر هارونالرشید است». bonyadbaran.com/، ۲۵ تیر ۱۳۹۳.
- ↑ «فیرحی در نشست ماهانه بنیاد باران: داعش به دنبال احیای عصر هارونالرشید است». bonyadbaran.com/، ۲۵ تیر ۱۳۹۳.
- ↑ «فیرحی در نشست ماهانه بنیاد باران: داعش به دنبال احیای عصر هارونالرشید است». bonyadbaran.com/، ۲۵ تیر ۱۳۹۳.
- ↑ «برژینسکی: آمریکا برای شکست داعش به ایران نیازمند است». ایسنا، / ۱۰ شهریور ۱۳۹۳.
- ↑ «دردهای مردم را میخوانم». روزنامه شرق. ۲۷ اسفند ۱۳۹۳.
- ↑ http://fa.alalam.ir/news/1673391
- ↑ http://omidnameh.com/news/فاطمه-معتمد-آریادلبسته-«پاسپورت»-کشور-دیگری-نیستمداعش-هم-زاییده-یکسری-سیاستگذاریهای-جهانی-است
- ↑ http://sima.jamejamonline.ir/NewsPreview/1698430110280488765
- ↑ http://www.sharghdaily.ir/News/36977/چشم-به-راه-خبرهای-خوب
- ↑ http://www.sharghdaily.ir/News/72353/میخواستم-دیوارهای-سکوت-را-بشکنم
- ↑ http://www.sharghdaily.ir/News/72353/میخواستم-دیوارهای-سکوت-را-بشکنم
- ↑ http://www.yjc.ir/fa/news/5635355/دلگرمی-بازیگر-نقش-مالک-اشتر-به-مدافعان-حرم
- ↑ http://www.tasnimnews.com/fa/news/1394/11/29/1004921/مطلب-اینستاگرامی-بهنوش-بختیاری-درباره-سردار-سلیمانی
- ↑ http://www.tasnimnews.com/fa/news/1394/11/29/1004921/مطلب-اینستاگرامی-بهنوش-بختیاری-درباره-سردار-سلیمانی
- ↑ http://www.tebyan.net/newindex.aspx?pid=280552
- ↑ http://www.tebyan.net/newindex.aspx?pid=280552
- ↑ http://www.tebyan.net/newindex.aspx?pid=280552
- ↑ http://www.asriran.com/fa/news/464006/کیانیان-فاشیستها-موزهها-را-نابود-نکردند-ولی-داعشیها-این-کار-را-کردند
- ↑ http://www.otaghnews.com/news/169559/واکنش-نیکی-کریمی-به-حمله-تروریستی-داعش-در-پاریس!
- ↑ http://cinemapress.ir/news/74336/نجفیان-از-رفتار-و-منش-انسانی-دور-شده-ایم-یک-هنرمند-بایستی
- ↑ http://www.entekhab.ir/fa/news/214961/نخسین-واکنش-بازیگران-به-تهدید-ممنوعالتصویری-در-تلویزیون
- ↑ http://cinemapress.ir/news/74346/دفاع-جانانه-الهام-حمیدی-از-مدافعان-حرم-عکس
- ↑ http://cinemapress.ir/news/72215/حاتمی-کیا-متاسفانه-راس-هرم-اجرایی-کشور-بر-خلاف-لباسی-که-بر-تن
- ↑ http://www.tabnak.ir/fa/news/592004/رمز-و-راز-ماندگاری-علی-نصیریان-در-عرصه-بازیگری
- ↑ http://www.yjc.ir/fa/news/5402428/تقدیر-و-حمایت-عارف-لرستانی-از-زنان-کرد-مبارز-در-مقابل-داعش-عکس
- ↑ «اعتراف عارف لرستانی بعد از 16 سال». جامجم سیما. ۱۵ بهمن ۱۳۹۳.
- ↑ «عاصی الحلانی: ماریتا لا تحتاج مساعدتی وزوجتی وراء نجاحنا». مجلهٔ لها. ۲۲ ژوئیه ۲۰۱۷.
- ↑ http://www.sharghdaily.ir/News/69960/زندگیام-را-مدیون-ملاعمر-هستم
- ↑ http://www.sharghdaily.ir/News/69960/زندگیام-را-مدیون-ملاعمر-هستم
- ↑ http://www.sharghdaily.ir/News/69960/زندگیام-را-مدیون-ملاعمر-هستم
- ↑ http://www.sharghdaily.ir/News/69960/زندگیام-را-مدیون-ملاعمر-هستم
- ↑ http://www.independent.co.uk/voices/comment/the-west-likes-to-think-that-civilisation-will-defeat-isis-but-history-suggests-otherwise-10417105.html
- ↑ http://www.independent.co.uk/voices/comment/the-west-likes-to-think-that-civilisation-will-defeat-isis-but-history-suggests-otherwise-10417105.html
- ↑ http://www.independent.co.uk/voices/comment/the-west-likes-to-think-that-civilisation-will-defeat-isis-but-history-suggests-otherwise-10417105.html
- ↑ Islamic State: The Digital Caliphate. By Abdel Bari Atwan. Published by Saqi, London
- ↑ Islamic State: The Digital Caliphate. By Abdel Bari Atwan. Published by Saqi, London
- ↑ Islamic State: The Digital Caliphate. By Abdel Bari Atwan. Published by Saqi, London
- ↑ Islamic State: The Digital Caliphate. By Abdel Bari Atwan. Published by Saqi, London
- ↑ Islamic State: The Digital Caliphate. By Abdel Bari Atwan. Published by Saqi, London
- ↑ http://edition.cnn.com/2015/04/27/opinions/zakaria-isis-shakes-world/
- ↑ http://edition.cnn.com/2015/04/27/opinions/zakaria-isis-shakes-world/
- ↑ http://www.sharghdaily.ir/News/36943/«داعش»؛-یک-ایماژ-ناب-هالیوودی!-
- ↑ http://www.sharghdaily.ir/News/36943/«داعش»؛-یک-ایماژ-ناب-هالیوودی!-
- ↑ https://www.washingtonpost.com/opinions/the-new-coalition-to-destroy-the-islamic-state/2016/05/22/54d9b466-2036-11e6-aa84-42391ba52c91_story.html
- ↑ https://www.washingtonpost.com/opinions/the-new-coalition-to-destroy-the-islamic-state/2016/05/22/54d9b466-2036-11e6-aa84-42391ba52c91_story.html
- ↑ http://www.sharghdaily.ir/News/46555/«کوبانی»؛-«استالینگراد»-کردها
- ↑ http://www.sharghdaily.ir/News/46555/«کوبانی»؛-«استالینگراد»-کردها
- ↑ http://www.hamshahrionline.ir/details/286998/Defence/revolutionaryguards
- ↑ http://www.farsnews.ir/newstext.php?nn=13940308000134
- ↑ http://nasimonline.ir/detail/News/1011719/139
- ↑ http://www.mehrnews.com/news/2896937/فساد-اقتصادی-مثل-موریانه-انقلاب-را-می-خورد-ضرورت-مقابله-بی-رحمانه
- ↑ http://www.farsnews.ir/printable.php?nn=13950214000476
- ↑ http://www.farsnews.ir/printable.php?nn=13950214000476
- ↑ http://www.farsnews.ir/printable.php?nn=13950214000476
- ↑ http://www.farsnews.ir/printable.php?nn=13950214000476
- ↑ http://www.farsnews.ir/printable.php?nn=13950214000476
- ↑ http://fergheha.ir/1393/07/امیر-پوردستان-داعش-را-تهدید-کرد/
- ↑ http://fergheha.ir/1393/07/امیر-پوردستان-داعش-را-تهدید-کرد/
- ↑ http://fergheha.ir/1393/07/امیر-پوردستان-داعش-را-تهدید-کرد/
- ↑ http://fa.euronews.com/2016/04/11/iran-syria-pourdastan-isis
- ↑ http://www.washingtontimes.com/news/2016/apr/5/ash-carter-says-us-military-too-top-heavy-aims-cut/
- ↑ http://www.usnews.com/news/articles/2016-03-24/iraqi-officials-battle-for-mosul-has-begun
- ↑ http://fa.euronews.com/2016/04/22/isil-will-be-defeated-us-general-john-allen-on-tackling-the-new-terrorism
- ↑ http://fa.euronews.com/2016/04/22/isil-will-be-defeated-us-general-john-allen-on-tackling-the-new-terrorism
- ↑ http://fa.euronews.com/2016/04/22/isil-will-be-defeated-us-general-john-allen-on-tackling-the-new-terrorism
- ↑ http://fa.euronews.com/2016/04/22/isil-will-be-defeated-us-general-john-allen-on-tackling-the-new-terrorism
- ↑ http://fa.euronews.com/2016/04/22/isil-will-be-defeated-us-general-john-allen-on-tackling-the-new-terrorism
- ↑ http://www.etilaatroz.com/40210
- ↑ http://www.etilaatroz.com/40210
- ↑ http://www.etilaatroz.com/40210
- ↑ http://www.almanar.com.lb/91870
- ↑ http://www.lebanese-forces.com/2016/08/10/jean-kahwaji-imad-marmal/
- ↑ http://www.almanar.com.lb/91870
- ↑ http://www.lebanese-forces.com/2016/08/10/jean-kahwaji-imad-marmal/
- ↑ http://www.almanar.com.lb/91870
- ↑ http://www.lebanese-forces.com/2016/08/10/jean-kahwaji-imad-marmal/
- ↑ http://www.aljazeera.net/news/arabic/2015/5/6/قائد-جيش-لبنان-إسرائيل-والإرهاب-وجهان-لعملة-واحدة
- ↑ http://www.cnbcarabia.com/?p=315901
- ↑ http://www.cnbcarabia.com/?p=315901
- ↑ http://al-shorfa.com/fa/articles/meii/features/2014/06/18/feature-04
- ↑ http://al-shorfa.com/fa/articles/meii/features/2014/06/18/feature-04
- ↑ http://al-shorfa.com/fa/articles/meii/newsbriefs/2014/07/07/newsbrief-01
- ↑ http://al-shorfa.com/fa/articles/meii/newsbriefs/2014/07/07/newsbrief-01
- ↑ http://al-shorfa.com/fa/articles/meii/features/2014/06/18/feature-04
- ↑ http://al-shorfa.com/fa/articles/meii/features/2014/07/03/feature-01
- ↑ http://al-shorfa.com/fa/articles/meii/features/2015/02/17/feature-01
- ↑ http://fa.alalam.ir/news/1673391
- ↑ http://www.tolonews.com/fa/afghanistan/18771-mp-says-daesh-boldface-recruiting-in-sar-e-pul-province
- ↑ http://www.tolonews.com/fa/afghanistan/18771-mp-says-daesh-boldface-recruiting-in-sar-e-pul-province
- ↑ http://www.sharghdaily.ir/News/69982/سردار-سلیمانی-شهید-زنده-است
- ↑ http://persian.euronews.com/2015/07/22/anti-isil-cartoons-and-caricatures-on-show-in-tehran/
- ↑ http://fa.euronews.com/2016/04/04/in-iraq-fighting-isil-s-ideology-in-mosques-prisons-and-schools%23
- ↑ http://fa.euronews.com/2016/04/04/in-iraq-fighting-isil-s-ideology-in-mosques-prisons-and-schools%23
- ↑ http://fa.alalam.ir/news/1625710
- ↑ http://fa.alalam.ir/news/1625710