پرش به محتوا

حسن روحانی

از ویکی‌گفتاورد
(تغییرمسیر از سخنان حسن روحانی)
Colored dice with white background
هیچ‌یک از احکام اسلام دگرگون‌نشونده نیست. دگرگون‌نشوندگی تنها در ایمان، ارزش‌ها و اهداف نهایی شریعت کاربرد دارد.
در واقع، باید این انعطاف‌پذیری را به عنوان یکی از اجزای اصلی قوانین اسلام به شمار آورد... دستورها و ممنوعیت‌ها در قرآن به شیوه‌های گوناگون بیان شده که در برابر برداشت‌های بسیار، باز و آزاد است.
Colored dice with white background
دیدگاهِ من نسبت به مسایل اجتماعی، اقتصادی و سیاسی، دیدگاه اعتدال است؛ و این درسی است که از اسلام آموخته و در زندگیِ سیاسی خود نیز عمیقاً تجربه کرده‌ام.

حسن روحانی (زادنام: حسن فریدون؛ ۱۲ نوامبر ۱۹۴۸، سُرخه سمنان) سیاست‌مدار میانه‌رو و اصلاح‌گرا، دیپلمات ارشد، حقوق‌دان، دانشور و فقیه شیعهٔ ایرانی با پیشنهٔ پارلمانی و فرماندهی نظامی است. نمایندهٔ مجلس خبرگان رهبری از حوزهٔ انتخابیهٔ استان تهران (۱۹ فوریه ۲۰۰۷ - ) و رهبر حزب اعتدال و توسعه (۲۵ فوریه ۲۰۰۰ - ) می‌باشد.
حسن روحانی مقام‌های برجستهٔ پیشین هفتمین رئیس‌جمهور ایران پس از محمود احمدی‌نژاد (۳ اوت ۲۰۱۳ - ۳ اوت ۲۰۲۱)، نمایندگی مجلس خبرگان رهبری از حوزهٔ انتخابیهٔ استان سمنان (۱۸ فوریه ۲۰۰۰ - ۱۸ فوریه ۲۰۰۷)، نمایندگی مجلس ایران (۲۸ مه ۱۹۸۴ – ۲۷ مه ۲۰۰۰)، نایب رئیس مجلس (۲ ژوئن ۱۹۹۲ – ۲۶ مه ۲۰۰۰)، دبیر شورای عالی امنیت ملی (۱۴ اکتبر ۱۹۸۹ – ۱۵ اوت ۲۰۰۵)، رئیس تیمِ مذاکره‌کنندهٔ هسته‌ای ایران (۶ اکتبر ۲۰۰۳ – ۱۵ اوت ۲۰۰۵)، دبیرکل جنبش عدم تعهد (۳ اوت ۲۰۱۳ – ۱۷ سپتامبر ۲۰۱۶) و رئیس مرکز پژوهش‌های راهبردی (۱ اوت ۱۹۹۲ – ۳ اوت ۲۰۱۳) را برعهده داشته است.

گفتاوردها

[ویرایش]

سخنان کوتاه، گفته‌ها و دیدگاه‌های او به ترتیب سال میلادی است؛ برابر تقویم خورشیدی در زیرتیترهای میلادی آمده
متن پررنگ آن متنی است که در زیر تصاویر به‌کار رفته

۱۹۸۱

[ویرایش]
  • «هر یک از نمایندگان می‌توانند در کمال آزادی در محدودهٔ آیین‌نامهٔ مجلس که به تصویب دو-سوم خود نمایندگان رسیده، در هر مسئله‌ای اظهارنظر کنند.»
    • ۸ مارس ۱۹۸۱/ ۱۷ اسفند ۱۳۵۹ [۱]

۱۹۸۲

[ویرایش]
  • «استراتژی به معنای فن و راه بکار بردن قدرت‌ها و نیروهای موجود در یک کشور و در یک ملت است؛ یعنی یک ملت دارای نیروها و استعدادها، امکانات و قدرت‌ها در زمینه‌های مختلف هست اینکه این قدرت‌ها را و این نیروها را چه جور بکار ببریم تا به هدف برسیم.»
  • «اگر ما استراتژی ملی را تدوین نکنیم با عوض شدن یک وزیر خیلی چیزها ممکن است عوض شود.»

۱۹۹۰

[ویرایش]
  • «در برابر توطئه‌های جهانی و منطقه، آن کسی که می‌تواند مردم را یک‌پارچه بکند، آن شخصیتی که می‌تواند وحدت ملی برای ما ایجاد بکند، آن کسی که می‌تواند پرچم مبارزه رادر برابر همه توطئه‌ها بردوش بگیرد، کیست؟ کدام نهاد است؟ کدام قدرت است؟ نه مجلس، نه دولت، نه قوهٔ قضائیه، نه هیچ‌کس دیگر نمی‌تواند این پرچم را بر دوش بگیرد. این پرچم [را] تنها رهبری است که می‌تواند بردوش بگیرد. آن کسی که امروز می‌تواند در برابر این توطئه‌ها بایستد و بشکند، ملت بزرگ ایران هست، به رهبری یک راهبر و آن ولایت فقیه است. اگر ولایت فقیه ما نداشتیم، انقلاب ما پیروز نبود و اگر ولایت فقیه ما نداشتیم در برابر ده‌ها و صدها توطئه‌ای که در طول این ۱۰–۱۱ سال بود، ما را خرد کرده بودند.»

۱۹۹۳

[ویرایش]
  • «بعد از پایان جنگ سرد آمریکائی‌ها بنیادگرایی اسلامی را که در رأس آن جمهوری اسلامی ایران است بعنوان خطر بزرگ خود، منطقه و غرب اعلام می‌کنند تا معضلات خود را با اروپا بتوانند حل کنند، تا مشکلات داخلی خود را حل کنند، تا سیاست نظامی‌گرانه خود را در سطح جهانی و فروش تسلیحات خود را توجیه کنند و برای مداخلات خود در سطح جهان توجیه سیاسی و حقوقی برای آن بیابند.»
  • «آمریکا منفعتش آن است که جمهوری اسلامی ایران را کشوری خطرناک برای جهانیان و مخصوصاً برای منطقه اعلام کند تا اسلحه خود را به منطقه بفروشد تا حضور بیشتر نظامی و غیرقانونی خود را در منطقه توجیه کند. این به نفع آمریکاست که جمهوری اسلامی ایران را کشوری متجاوز اعلام کنند، کشوری خطرناک اعلام کنند.»
    • ۷ آوریل ۱۹۹۳/ ۱۸ فروردین ۱۳۷۲؛ «سخنرانی به مناسبت حمله نظامی ارمنستان به قره‌باغ»[۴]

۱۹۹۸

[ویرایش]
  • «این پایان‌نامه اثبات می‌کند که هیچ قانونی در اسلام غیرقابل تغییر نیست. غیرقابل تغییر بودن تنها در مورد باورها، ارزش‌ها و اهداف نهایی در شریعت کاربرد عملی دارد. حتی آن دسته از قوانینی که غیرقابل تغییر بودن را برای بخش مناسک و آداب مذهب در نظر می‌گیرند، در واقع غیرقابل تغییر نیستند و تحت شرایط خاص دستخوش تغییر می‌شوند.
    قوانین اسلام بر مبنای شرایط مشخص و مقتضیات زمان و مکان گسترش و رشد پیدا کرده‌است. در واقع باید این انعطاف‌پذیری را به عنوان یکی از اجزای اصلی قوانین اسلام به شمار آورد. ساختار مناسب برای این انعطاف‌پذیری و تغییر در منابع اصلی شریعت پیش بینی و تأیید شده‌است که عبارتند از: قرآن، سنت، اجماع، قیاس، عقل و عرف.
    در واقع منبع اساسی قوانین اسلامی (قرآن) به این دلیل انعطاف‌پذیر است که قوانین قرآنی در زمینه ارزیابی احکام، فضای مناسبی برای انعطاف‌پذیری ایجاد می‌کند. قرآن در مورد ارزش اصلی احکام خود صریح و روشن نیست و این احتمال وجود دارد که یک فرمان در قرآن گاهی اوقات جنبه حتمی و دستوری داشته باشد، گاهی اوقات تنها یک پیشنهاد باشد و زمانی هم تنها یک حکم جایز باشد. دستورات و ممنوعیت‌ها در قرآن به شیوه‌های مختلف بیان شده که در مقابل برداشت‌های مختلف، باز و آزاد است.»
    • از پایان‌نامهٔ دکترای او در حقوق اساسی با عنوانِ «The Flexibility of Shariah; Islamic Law"[۵]

۱۹۹۹

[ویرایش]

۲۰۰۰

[ویرایش]
  • «دنیای امروز به سمت جهانی شدن پیش می‌رود و دیگر نمی‌توانیم بگوئیم که ما کشوری هستیم که باید دروازه‌های آن به روی دنیا بسته باشد. مگر ما می‌توانیم به مردم بگوئیم که به رادیوهای خارجی گوش نکنند. حتی مسئله ماهواره نیز تا زمانی خاص می‌تواند محدود شود. با پیشرفت تکنولوژی شرایطی به وجود می‌آید که برای استفاده از ماهواره نیاز به آنتن روی پشت‌بام نیست.»
  • «نمی‌توان دیوار درست کرد ما وارد جهانی شده‌ایم که چه بخواهیم و چه نخواهیم باید وارد رقابت با دیگران شویم. مگر می‌توان از قانون تجارت جهانی فرار کنیم. ما باید وارد بازار جامعهٔ جهانی شویم والا منزوی می‌شویم و باید قدرت مشارکت و رقابت را در عرصهٔ جهانی پیدا کنیم.»
  • «هنوز حزب به معنای واقعی آن که در دنیا مطرح است در ایران نداریم. حزب باید سراسری باشد و در تمام کشور عضو و نمایندگی داشته باشد و سپس کنگره و شورای مرکزی آن تشکیل شود.»
  • «تمام احزاب ما تا به حال از بالا به پائین بوده‌اند نه از پائین به بالا یعنی چند نفر با همکاری هم اعضای اصلی یک حزب را تشکیل داده‌اند و سپس این حزب گسترش یافته است.»
  • «اگر ما مشکلی در درون خود داریم نبایدآنرا به استکبار جهانی نسبت دهیم. البته در یکسری مسائل استکبار جهانی نقش دارد مثلاً ما می‌خواهیم از بانک جهانی وام بگیریم ولی چندین بار است که با کارشکنی و جلوگیری از طرف آمریکا مواجه شده‌ایم. باید نقدی که از استکبار جهانی ارائه می‌کنیم واقع‌بینانه باشد و در حدی باشد که واقعاً هست.»
  • «مشارکت مردم وتوسعهٔ سیاسی یکی از پایه‌های اصلی امنیت ملی است. هر چه بیشتر مردم احساس کنند که نماینده مجلس، نماینده آنهاست و رئیس جمهور، رئیس جمهور آنهاست، مردم خط مشی و سیاست آنها را خط مشی و سیاست خودشان خواهند دانست و هر چه ارتباط میان مردم و حکومت قویتر باشد امنیت ملی ما خرج کمتری خواهد داشت.»
    • ۴ فوریه ۲۰۰۰/ ۱۵ بهمن ۱۳۷۸ «در جلسه‌ای از طرف حزب اسلامی کار (ILP)» [۷]
  • «تهدیدات علیه امنیت ملی در شکل جدید از طریق جنگ روانی و تبلیغاتی، مشروعیت نظام‌ها را زیر سؤال می‌برد و یا برای نظام‌ها منبع جدیدی از مشروعیت به وجود می‌آورد.»
    • ۱۴ فوریه ۲۰۰۰/ ۲۴ مرداد ۱۳۷۹ «در گردهمایی روسای نمایندگی‌های جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور» [۸]

۲۰۰۱

[ویرایش]

۱۲ دی ۱۳۷۹ - ۱۱ دی ۱۳۸۰

  • «نباید اجازه داد مسائل امنیت عمومی به تهدیدات امنیت ملی تبدیل شود و باید دانست تهدید عمدتاً از سوی دشمن نیست بلکه از طرف دوست‌داران نیز ممکن است.»
  • «یکی از خطاهای بزرگ ما این است که از سرباز در نیروی پلیس به عنوان تأمین کننده امنیت استفاده می‌کنیم.»
  • «هر چه مسائل امنیت داخلی به سمت امنیت ملی پیش برود نشانهٔ ناکارآمدی است و هر چه تهیدات امنیت داخلی با برنامه‌ریزی صحیح از تهدید به سوی آسیب‌پذیری حرکت نماید، نشانهٔ مثبت است.»
    • ۱۳ فوریه ۲۰۰۱/ ۲۵ بهمن ۱۳۷۹ «در همایش علمی کاربردی امنیت عمومی و وحدت ملی» [۹]
  • «اسلام برای همه ادیان الهی احترام قائل است و آینده جهان را براساس عدالت و صلح دانسته و بازگشت حضرت عیسی مسیح (ع) در آن دوران را خبر داده است.»
    • ۱۸ ژوئیه ۲۰۰۱/ ۲۷ تیر ۱۳۸۰ «در دیدار با اسقف اعظم ارمنستان» [۱۰]
  • «نماز جمعه مانند رسانه‌ها یکطرفه نیست، بلکه اجتماعی است که در آنها فریاد، شعار و رفتار مردم نیز در نماز جمعه حرف می‌زند و یک تعامل دو طرفه صورت می‌پذیرد؛ علاوه بر آن، نماز جمعه مظهر اقتدار ملی کشور است.»
  • «اگر کسی فکر کند می‌توان جای نماز جمعه را با رسانه‌های دیگری پر کرد، اشتباه بزرگی کرده است.»
    • ۹ اکتبر ۲۰۰۱/ ۱۷ مهر ۱۳۸۰ «در شانزدهمین گردهمایی ائمه جمعهٔ سراسر کشور» [۱۱]
  • «تنها با قدرت نظامی و اقتصادی نمی‌توان معضلات بین‌المللی را حل و فصل کرد.»
  • «اگر پس از حادثهٔ ۱۱ سپتامبر جهان غرب به این نتیجه رسیده باید که صرفاً با اتکاء به قدرت نظامی و اقتصادی قادر به حل مسائل جهانی نخواهند بود، موفقیت بزرگی حاصل شده است.»
  • «قبل از پرداختن به راه‌حل مقابله با تروریزم، تعریف تروریزم، شناخت عوامل پیدایش تروریزم و انگیزهٔ کسانی که حاضر می‌شوند با دست زدن به عملیات انتحاری، زندگی خود را قربانی کنند، بیشتر مهم است.»
    • ۱۲ نوامبر ۲۰۰۱/ ۲۱ آبان ۱۳۸۰ «در ملاقات با ریکاردو سسا، سفیر کشور ایتالیا» [۱۲]

۲۰۰۲

[ویرایش]
در جمهوری اسلامی ایران، نهاد غیر انتخابی نداریم و تمام نهادهای ما از جمله وزراء، رئیس‌جمهور، رهبری، خبرگان، نمایندگان مجلس، براساس انتخابات مستقیم یا غیر مستقیم مردم انتخاب می‌شوند.

—۱ فوریه ۲۰۰۲/ ۱۲ بهمن ۱۳۸۰

  • «در جمهوری اسلامی ایران، نهاد غیر انتخابی نداریم و تمام نهادهای ما از جمله وزراء، رئیس‌جمهور، رهبری، خبرگان، نمایندگان مجلس، براساس انتخابات مستقیم یا غیر مستقیم مردم انتخاب می‌شوند.»
    • ۱ فوریه ۲۰۰۲/ ۱۲ بهمن ۱۳۸۰ «در حاشیه نماز جمعه» [۱۳]
  • «باید در رویهٔ رسانه‌های خود تجدید نظر کنیم چرا که خیلی از مسائل در دادگاه مطرح می‌شود، اما قبل از صدور حکم نباید اتهامات را در رسانه‌ها منعکس کنیم.»
    • ۹ فوریه ۲۰۰۲/ ۲۰ بهمن ۱۳۸۰ «در گفت‌وگو با ایسنا» [۱۴]
  • «اصولاً آمریکایی‌ها علاقمندند که در منطقهٔ خاورمیانه به ویژه خلیج فارس و منطقهٔ قفقاز و آسیای مرکزی که از لحاظ استراتژیکی بسیار مهم هستند، حضور پایدار و دائمی داشه باشند. به خصوص که منابع اصلی آیندهٔ نفت جهان در مرحلهٔ اول در خلیج فارس و در مرحلهٔ دوم در دریای خزر قرار دارد. علاوه بر مسألهٔ نفت کشورهایی وجود دارند که آنها احساس می‌کنند در آیندهٔ کشورهایی رقیب با آمریکا هستند مثل چین یا روسیه و یا کشورهای مهم منطقه‌ای که با سیاست‌های آمریکایی‌ها همراه نیستند؛ لذا آمریکایی‌ها می‌خواهند در این منطقه حضور داشته باشند تا بتوانند از نزدیک حرکت این کشورها را زیر نظر داشته باشند و یک نوع مهاری را برای کشورهای مهم و مستقل منطقه به وجود بیاورند.»
    • ۹ مارس ۲۰۰۲/ ۱۸ اسفند ۱۳۸۰ «ر گفت‌وگو با ایسنا» [۱۵]
  • «متأسفانه تبلیغات رسانه‌های غربی تغییر در جهت‌گیری جنگ علیه تروریسم به جنگ علیه اسلام‌گرایی است.»
    • ۱۰ ژوئن ۲۰۰۲/ ۲۰ خرداد ۱۳۸۱؛ «ديدار با سفير جديد سودان» [۱۶]
  • «تنها با متوقف کردن دشمنی‌ها با ملت ایران، بازپس دادن دارایی‌ها، عذرخواهی از مردم و تعهد به عدم مداخله در مسائل داخلی ایران، می‌توان به ایجاد افق جدیدی در ارتباط ایران و آمریکا امیدوار بود.»
    • ۱۷ ژوئیه ۲۰۰۲/ ۲۶ تیر ۱۳۸۱؛ «در نشست خبری» [۱۷]
  • «بوش از حقوق بشر نام می‌برد اما بعد از حادثهٔ ۱۱ سپتامبر، هم قانونی‌بودن شکنجه را به طور رسمی اعلام کردند و هم قانونی بودن ترور از طرف سیا در کشورهای مختلف و دادگاه نظامی را که در آن دادگاه، نه وکیل حق شرکت دارد و نه محکوم حق اعلام تقاضای تجدید نظر، این‌چنین کشوری از حقوق بشر دم می‌زند و می‌گوید در چند روز گذشته شاهد این بوده است که مردم ایران در پی حقوق بشر هستند.»
  • «چقدر مضحک است که یک دیکتاتور جنگ‌طلب، قیافهٔ مصلحانه به خود بگیرد.»
  • «ما می‌دانیم دلیل اصلی تهدید دولت آمریکا علیه ایران استقلال‌خواهی مردم است و بزرگ‌ترین جرم مردم ایران از دیدگاه آمریکا، این استقلال‌خواهی است، مردم در این راستا هزینه‌های فراوانی را پرداخت کرده‌اند و آماده‌اند هرگونه بهایی را برای حفظ این استقلال بپردازند، آنها از اینکه جمهوری اسلامی ایران در ملت‌های دیگر و اجتماعات این منطقه تأثیرگذار است، عصبانی هستند، آمریکایی‌ها از ایستادگی و مقاومت ایران در برابر توطئه‌های خود و من‌جمله طرح‌های سلطه‌جویانه‌ای که در منطقه دنبال می‌کنند، عصبانی هستند.»
  • «برای تحقق وحدت ما به سعهٔ صدر نیاز داریم و باید تحمل داشته باشیم و نسبت به آینده ابهام زدایی کنیم تا بتوانیم بدون نگرانی این کشور را اداره کنیم، همه بدانیم در این کشور هم، تقسیم قدرت هم انتقال قدرت از طریق قانون وجود دارد، و اگر همهٔ پذیرای آن باشیم، اختلاف و شکاف، مفهومی نخواهد داشت.»
  • «ما در داخل کشور، جامعهٔ باز و آزاد و حق اظهار نظر داریم و حتی ممکن است که در مسائل، سیاست‌ها، نظرات مختلفی داشته باشیم، اما در اصول، نسبت و در مورد منافع ملی همه یکصدا هستیم، نظر واحد داریم و اجازه نخواهیم داد که کشوری مثل آمریکا، در کشور ما مداخله کند.»
  • «آنچه بوش در این بیانیه [محور شرارت] استفاده کرده، استراتژی فرعون است که مربوط به قرن‌ها پیش است، ما هم می‌گویم که امروز تمام حرکات آمریکا در راستای فساد در منطقه و جهان است اما ملت ایران برای حفظ حاکمیت ملی و وحدت ملی خود ایستادگی خواهد کرد.»
    • ۱۹ ژوئیه ۲۰۰۲/ ۲۸ تیر ۱۳۸۱؛ «سخنرانی پیش از خطبه‌های نماز جمعه تهران» [۱۸]
ایران معتقد است که به دلیل کیفی و تکاملی بودن بحث حقوق بشر، هیچ کشوری نمی‌تواند ادعا کند که هیچ نقضی در این زمینه وجود ندارد. باید به مسألهٔ حقوق بشر بر مبنای فرهنگ و ایدئولوژی یک ملت نگریست و نه بر مبنای شعارهای کلیشه‌ای.

— ۱۸ دسامبر ۲۰۰۲/ ۲۷ آذر ۱۳۸۱

  • «به طور کلی تمام ملت‌هایی که علیه اشغال، علیه استعمار مبارزه کرده‌اند، به فعالیت خود می‌بالند و افتخار می‌کنند. از لحاظ حقوقی هم کاملاً روشن است که مبارزه برای آزادی سرزمین اشغال شده و هر گونه دفاع مشروع با اعمال تروریستی کاملاً متفاوت است.»
  • «ما معتقدیم که فلسطینی‌ها برای آزادی سرزمین خودشان برای احقاق حقوق خودشان و برای این که مهاجم را از کشورشان بیرون برانند، حق دارند مبارزه کنند و با اسرائیل بجگند.»
  • «کسی که از جان خودش می‌گذرد و خودش را قبل از هر کس دیگر، تکه‌تکه می‌کند، معنایش این است که هیچ راه دیگری برایش باقی نمانده است. آنچه که فلسطینی‌ها انجام می‌دهند، در واقع به دنیا می‌گویند که چرا قدرت‌های بزرگ جهانی به وظیفهٔ خودشان عمل نکرده‌اند. چرا قطع‌نامه‌هایی که شورای امنیت سازمان ملل علیه اسرائیل تصویب شده است، آمریکا وتو می‌کند. در واقع آن کسانی که این‌ها را وادار کرده‌اند به این اعمال، قدرت‌های جهانی هستند که بدون هیچ منطقی از اشغال‌گر در طول این ۵۵ سال حمایت کرده‌اند. اگر قدرت‌های بزرگ و آمریکا از اشغال‌گر حمایت نمی‌کردند، امروز شاهد این مناظر نبودیم.»
    • ۱۳ سپتامبر ۲۰۰۲/ ۲۲ شهریور ۱۳۸۱؛ «در گفت‌وگو با شبکه abc» [۱۹]
  • «ایران معتقد است که به دلیل کیفی و تکاملی بودن بحث حقوق بشر، هیچ کشوری نمی‌تواند ادعا کند که هیچ نقضی در این زمینه وجود ندارد. باید به مسألهٔ حقوق بشر بر مبنای فرهنگ و ایدئولوژی یک ملت نگریست و نه بر مبنای شعارهای کلیشه‌ای.»
    • ۱۸ دسامبر ۲۰۰۲/ ۲۷ آذر ۱۳۸۱؛ «در دیدار با سفیر سوئد» [۲۰]

۲۰۰۳

[ویرایش]
ما نگفتیم که هرچه در این کشور اجرا می‌شود، همه آن را بپذیرند، شعار مخالفت با قانون اشکالی ندارد و در مقابل آن نیز سکوت مطلق جایز نیست. مردم بر اساس اصول حق اعتراض دارند.

—۱۵ ژانویه ۲۰۰۳/ ۲۵ دی ۱۳۸۱

  • «عوامل مؤثر در وحدت ملی منفعت مشترک، دشمن مشترک، مشارکت اجتماعی، عدالت، احزاب سیاسی با رقابت سالم، وحدت گروه‌های مرجع و هویت ملی هستند و ثبات سیاسی، اصلی مهم برای تقویت وحدت ملی است.»
  • «خطرآفرین است که ملت واحد، دولت واحد نداشته باشد و دسته‌بندی مردمی شود و این بر خلاف منافع ملی کشور است.»
  • «اعتصابات دانشگاه‌ها و تظاهراتی که با شعار همراه است، ایرادی ندارد. ما نگفتیم که هرچه در این کشور اجرا می‌شود، همه آن را بپذیرند، شعار مخالفت با قانون اشکالی ندارد و در مقابل آن نیز سکوت مطلق جایز نیست. مردم بر اساس اصول حق اعتراض دارند.»
  • «یک ملت با بینش واحد، ایدئولوژی واحد، احساسات دینی واحد و مذهبی، می‌تواند دارای وحدت آرمانی باشد. آرمان‌ها ارزش‌های والایی هستند که سایر ارزش‌ها را تحت‌الشعاع قرار می‌دهند.»
  • «وحدت ملی یکی از پایه‌های اساسی امنیت است و اگر تفرقه و دو دستگی افراد و قوم‌های مختلف به شکل حاد و دور از هم باشد، می‌تواند به امنیت آسیب برساند و خدشه وارد کند.»
    • ۱۵ ژانویه ۲۰۰۳/ ۲۵ دی ۱۳۸۱ «در دومین همایش وحدت ملی در سمنان» [۲۱]
  • «آمریکا می‌خواهد به عنوان تنها ابرقدرت در دنیا باقی بماند و ابرقدرت ماندن را در توفق بر کشورهای دیگر از جنبه تکنولوژی نظامی می‌داند.»
  • «آمریکا، شارون را با همه جنایات و کشتارش، مرد صلح می‌داند و بر تنفر مسلمانان از این کشور می‌افزاید.»
    • ۱۶ ژانویه ۲۰۰۳/ ۲۶ دی ۱۳۸۱ «در جمع نمازگزاران مسجد جامع گرمسار» [۲۲]
از هویت ملی نباید بهراسیم؛ چرا که نزدیکی هویت اسلامی و ملی ما به نحوی است که این دو هویت یکی است.

—۱ مارس ۲۰۰۳/ ۱۰ اسفند ۱۳۸۱

  • «دشمن می‌خواهد افتراق قومی ایجاد کند. اضطراب‌ها و نگرانی‌ها را عام کند و توقعات مردم را مرتباً بالا ببرد، زیرا در این حالت، نظام هر کاری که بکند باز هم ناکارآمد خوانده می‌شود.»
  • «از هویت ملی نباید بهراسیم؛ چرا که نزدیکی هویت اسلامی و ملی ما به نحوی است که این دو هویت یکی است.»
  • «مشکل ما این است که حاکمیت و اپوزیسیون یکی شده؛ این امر در هیچ جای جهان سابقه ندارد و تفکیک بین این دو، جزو قواعد اولیهٔ بازی است اما ما این قواعد را به هم ریختیم؛ چرا؟ چون نمی‌خواهیم قدرت را تحویل دهیم.»
  • «توزیع قدرت یک اصل است و ما باید به این اصل تن در دهیم.»
    • ۱ مارس ۲۰۰۳/ ۱۰ اسفند ۱۳۸۱ «در دومین همایش انجمن‌های اسلامی سراسر کشور» [۲۳]
  • «ما با نظرهای مختلف، مخالف نیستیم. بحث این نیست که همه باید یک‌جور بیندیشند اما متأسفانه غرب‌زده‌ها و روشنفکرها از یک سو و متحجرین و سنت‌گرایان نادان از سوی دیگر، آنچه را که امام راحل از آن به عنوان اسلام ناب محمدی یاد می‌کرد، مورد حمله قرار داده‌اند. حرف آخر این افراد، جدایی دین از سیاست است.»
    • ۱۴ مارس ۲۰۰۳/ ۲۳ اسفند ۱۳۸۱ «در مراسم عزاداری امام حسین (ع) در مرقد مطهر حضرت امام خمینی (ره)» [۲۴]

۲۰۰۵

[ویرایش]
  • «ایران کشوری است که می‌خواهد از هر جهت مستقل بماند و طبیعی است که مشکلات فراوانی پیش رو خواهد داشت.»
    • ۱۶ دسامبر ۲۰۰۵/ ۲۵ آذر ۱۳۸۴؛ «در نماز جمعه، گرمسار» [۲۵]

۲۰۰۶

[ویرایش]
  • «ما نیاز به سلاح اتمی نداریم اما نیازمند فناوری پیشرفته هستیم و می‌خواهیم در این زمینه دستمان به سوی کسی دراز نباشد.»
  • «کم‌کم می‌خواهند هویت یکسان و واحد را به دنیا تحمیل کنند. حتی می‌گوید اندیشیدن هم باید یکسان باشد. همه باید فکرشان غربی باشد. غربی بیندیشند، غربی نگاه کنند و غربی عمل کنند. این چیزی است که آن‌ها برای دنیای امروز طراحی کرده‌اند.»
    • ۱۱ فوریه ۲۰۰۶/ ۲۲ بهمن ۱۳۸۴؛ «سخنرانی در راهپیمایی ۲۲ بهمن، گلزار شهدای قزوین» [۲۶]
  • «صرفاً با فریاد زدن نمی‌توانیم به اهدافمان برسیم.»
به صراحت می‌گویم آمریکا در دنیای امروز می‌خواهد سلطه‌اش را بر جهان گسترش دهد؛ این همان هژمونی و سلطه‌ای است که باید سراسر جهان را فرا بگیرد. این سلطه عنوان می‌کند که در دنیا یک دین باید باشد و آن هم لیبرال دموکراسی است و یک فرهنگ، آن هم فرهنگ غرب و یک تفکر، آن هم تفکر آمریکایی.

—۱۱ فوریه ۲۰۰۶/ ۲۲ بهمن ۱۳۸۴

  • «به صراحت می‌گویم در دنیای امروز آمریکا می‌خواهد سلطه‌اش را بر جهان گسترش دهد این همان هژمونی و سلطه‌ای است که باید سراسر جهان را فرا بگیرد، این سلطه عنوان می‌کند که در دنیا یک دین باید باشد و آن هم لیبرال دموکراسی است و یک فرهنگ، آن هم فرهنگ غرب و یک تفکر، آن هم تفکر آمریکایی.»
  • «صبر و استقامت خودمان را برای استقرار کشور به کار ببریم و همان گونه که برای انقلاب و دفاع مقدس بها پرداختیم، برای رشد و توسعه خود هم بها بپردازیم.»
  • «ما با دنیا جنگ و دعوا نداریم فقط حقوق مشروع و قانونی خود را می‌خواهیم و در سیاست‌های کشور تابع مقام معظم رهبری هستیم و مسیر همانی است که ایشان تعیین می‌کنند.»
  • «غرب به زور خودش را کدخدا کرده و کسی او را انتخاب نکرده است. آن‌ها به شبیه‌سازی فرهنگ معتقدند که همه دنیا را از لحاظ فرهنگی مشابه کنیم و اخیراً یک قدم جلوتر رفته و به یکسان‌سازی فرهنگی معتقدند.»
    • ۱ مارس ۲۰۰۶/ ۱۰ اسفند ۱۳۸۴؛ «جمع روحانیون استان یزد» [۲۸]

۲۰۰۷

[ویرایش]

۱۱ دی ۱۳۸۵ - ۱۱ دی ۱۳۸۶

  • «مردم ما از افراط خوششان نمی‌آید که متأسفانه در هر دو جناح افراطیونی وجود داشته و هم‌چنان هستند و شاهد بودیم که در مجلس نیز برخی افراطی عمل می‌کردند از این‌رو مردم دل خوشی از افراطیون ندارند و همواره اعتدال مورد قبول مردم و جامعه ما بوده و به این لحاظ جناح‌ها و گروه‌ها عنوان می‌کنند که ما معتدل هستیم و این همان نقطهٔ مورد قبول جامعه است.»
  • «به طور کلی هیچ مشکلی با شعار دادن در اقتصاد و سیاست خارجی حل نمی‌شود.»
  • «اهانت در اسلام وجود ندارد و هتک حرمت و هتک حیثیت افرادی که حتی زندانی و تبعید شده‌اند، خلاف قانون است.»
    • ۲۷ اوت ۲۰۰۷/ ۵ شهریور ۱۳۸۶؛ «نشست هفته دولت» [۲۹]

۲۰۱۲

[ویرایش]
  • «باید فرهنگ سیاسی جامعه را بالا ببریم. باید سطح فرهنگ عمومی مردم را خصوصاً در امر سیاست، ارتقا دهیم تا کسی نتواند با هو و جنجال و شعار، افکار عمومی را بچرخاند.»
  • «من فکر می‌کنم باید سطح افکار را بالا ببریم. مردم ایران البته خیلی سیاسی هستند ولی اصول سیاست و حتی فوت و فن دنیای سیاست با سیاسی بودن یک جامعه کاملاً متفاوت است.»
  • «وقتی کسی در یک اجتماع می‌آید و می‌گوید فلان آقا یا فلان دولت خیانت کرده و بعد عده‌ای برایش شعار می‌دهند، یعنی حرفهای او مخاطب دارد. حرفش هنوز خریدار دارد. تند حرف می‌زند. اتهام می‌زند و تکبیر هم می‌گیرد. پس چرا ادامه ندهد؟»
  • «ما در کشورمان اصلاً حزب نداریم. حزبی که بخواهد کادر تربیت کند، در افکار سیاسی و فرهنگی جامعه تأثیرگذار باشد، نداریم و تا زمانی که یک سیستم درست در کشور سامان ندهیم شاید دمکراسی به نتایجی که باید برسد، دست پیدا نکند.»
  • «دمکراسی به هر معنی، حتی همین مردم‌سالاری دینی که ما داریم، اگر باید رأی مردم تعیین‌کننده باشد، در کنارش باید سیستم حزبی نیز داشته باشیم. نمی‌توان گفت که حزب نباشد اما بخواهیم با انتخابات، مسوولان عالی‌رتبه کشور را انتخاب کنیم.»
    • ۷ مه ۲۰۱۲/ ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۱؛ «در مصاحبه با مجلهٔ مهرنامه» [۳۰]

۲۰۱۳

[ویرایش]

۱۱ دی ۱۳۹۱–۱۱ دی ۱۳۹۲

Colored dice with white background
اعتدال رویکردی خِرَدورزانه، فعّالانه و صبورانه در جامعه برای دور شدن از ورطهٔ افراط و تفریط است.
Colored dice with checkered background
جهانی شدن را باور کنیم و بر خود تکیه کنیم. هیچگاه بر دیگری تکیه نکنیم، اما یادمان باشد که باید همبستگی و همزیستی مسالمت‌آمیز با همه کشورهای دوست و یا حتی با همه کشورهای جهان به صورتی داشته باشیم.
Colored dice with checkered background
دولت تدبیر و امید برای خود رسالتی جدی قائل است تا از دردها و رنج‌های ملت ایران بکاهد و نشاط را به زندگی ایرانی و ایرانیان بازگرداند
Colored dice with checkered background
امروزه خشونت و افراط نه تنها ابعاد مادّی که ابعاد معنوی زندگی انسان را دربر گرفته است؛ جایی برای مدارا و تفاهم که لازمهٔ زندگی انسان و جامعهٔ مدرناست نمی‌گذارد… دیگران را نباید فقط تحمّل کرد، بلکه باید با دیگران کار کرد.»
سعادت و بهروزی یک ملت در سایه قانون‌مداری است.
استبداد و خودکامگی در کشور از قانون‌گریزی آغاز می‌شود.
ما باید از مدرسه آغاز کنیم و این می‌تواند جامعه ما را به سمت قانون‌مداری سوق دهد. حق اعتراض آغاز شکوفایی کرامت و عظمت انسان است.

—۱ مهر ۱۳۹۲، سخنرانی در مراسم بازگشایی مدارس کشور

آنچه بر مردم مظلوم فلسطین می‌رود، چیزی جز یک خشونت ساختاری نیست.
سرزمین فلسطین در اشغال است، حقوق اولیه فلسطینیان به‌طور فاجعه‌باری نقض می‌شود…
جنایاتی که بر مردم بی‌گناه فلسطین می‌رود، خشونت نهادینه‌ای را به نمایش می‌گذارد که برای توصیف آن، آپارتاید مفهوم و واژهٔ کموزنی به نظر می‌آید.

—۳ مهر ۱۳۹۲، ۶۸امین مجمع عمومی سازمان ملل متحد

Colored dice with white background
باید به جای گزینهٔ ناکارآمد «ائتلاف برای جنگ» در مناطق مختلف جهان به «ائتلاف برای صلح پایدار» در سراسر جهان اندیشید.
Colored dice with checkered background
تضمین صلح و دموکراسی و تأمین منافع مشروع همهٔ کشورها در جهان و از جمله در منطقهٔ خاورمیانه، با نظامی‌گری محقق نمی‌شود.
Colored dice with checkered background
من عمیقاً به آینده امیدوارم. با همبستگی جهانی علیه خشونت و افراط، تردیدی ندارم که آینده روشن است.
  • «ایجاد امنیت اخلاقی و اجتماعی با ایجاد دلهره در دل دختران، شایستهٔ انقلاب اسلامی و ایران نیست.»
    • ۱ مه ۲۰۱۳/ ۱۱ اردیبهشت ۱۳۹۲، «مراسم گرامیداشت روز زن و ولادت حضرت زهرا (س)»[۳۱]
۳ اوت ۲۰۱۳/ ۱۲ مرداد ۱۳۹۲ : آغاز ریاست‌جمهوری حسن روحانی (دورهٔ اول) و دولت یازدهم جمهوری اسلامی ایران
  • «اعتدال مشخصهٔ بارز فرهنگ ایرانی و اسلامی است. اعتدال به‌معنای عدول از اصول و محافظه‌کاری در برابر تغییر و تحول نیست. اعتدال رویکردی خِرَدورزانه، فعّالانه و صبورانه در جامعه برای دور شدن از ورطهٔ افراط و تفریط است.»
  • «مسیر استقرار و استمرار مردم‌سالاری دینی از اعتدال می‌گذرد و تحول‌خواهی نیز بر مدار اعتدال می‌چرخد.»
  • «باید فضا و فرصت خدمت برای تمام ایرانیان باز شود، بگذاریم که شایستگان بر ملت خدمت کنند، سینه‌ها از کینه‌ها پاک شود، اجازه دهیم که آشتی جای قهر و دوستی جای دشمنی بنشیند و اسلام با چهرهٔ رحمانی خود و ایران با چهرهٔ عقلانی خود و انقلاب با چهرهٔ انسانی خود و نظام با چهرهٔ عاطفی خود حماسه بیافریند.»
    • ۱۳ اوت ۲۰۱۳/ ۱۲ مرداد ۱۳۹۲؛ «مراسم تنفیذ حکم ریاست جمهوری»[۳۲]
  • «در همهٔ مناطقی که مسلمانان با مشکلاتی مواجه هستند، یک عامل اصلی آن دخالت قدرت‌های خارجی است. عامل دیگر این است که کشورهای اسلامی همهٔ توان خود را برای رفع این مشکلات و رسیدن به وحدت، همفکری و همکاری بکار نمی‌گیرند.»
    • ۴ اوت ۲۰۱۳/ ۱۳ مرداد ۱۳۹۲، در دیدار عبدالقادر بن صالح رئیس مجلس الجزایر[۳۳]
  • «من نمایندهٔ همهٔ مردم ایران هستم. سرمایهٔ این دولت در مسیر پیشِ رو، اتکال به خداوند، اعتماد به مردم گران‌قدر ایران و بهره‌گیری از همهٔ سرمایه‌های طبیعی و انسانی این مرز و بوم است.»
  • «دولت تدبیر و امید برای خود رسالتی جدی قائل است تا از دردها و رنج‌های ملت ایران بکاهد و نشاط را به زندگی ایرانی و ایرانیان بازگرداند
    • ۴ اوت ۲۰۱۳/ ۱۳ مرداد ۱۳۹۲، «مراسم تحلیف، مجلس شورای اسلامی» [۳۴]
  • «این دولت بعد از امید به حق، هیچ سرمایه‌ای بالاتر از مردم ندارد؛ امید این دولت به حمایت مردم و همکاری مستمر مردم بزرگوار و فهیم ایران است.»
    • ۶ اوت ۲۰۱۳/ ۱۵ مرداد ۱۳۹۲، «اولین کنفرانس خبری» [۳۵]
  • «اعتدال واژه‌ای است که آن را بر مردمان وطنم عرضه کردم تا آنان را به ضرورت آغاز راهی نو فرا بخوانم و امید را در دل افراد جامعه ایشان زنده کنم؛ من با ادراک خویش از اعتدال، آن را محملی برای بهتر زیستن ایرانیان می‌دانم.»
    • ۲۷ اوت ۲۰۱۳ /۵ شهریور ۱۳۹۲، «پیام به همایش تبیین مفهوم اعتدال» [۳۶]
  • «راهبرد سازنده در دیپلماسی به معنی نادیده گرفتن حقوق دیگری نیست. بلکه بدان معنی است که بر مبنای احترام متقابل و موقعیت برابر با طرف دیگر وارد تعامل شوید تا بتوانید نگرانی‌های مشترک را پاسخ بگوئید و به اهداف مشترک دست یابید.»
    • ۲۰ سپتامبر ۲۰۱۳/ ۲۹ شهریور ۱۳۹۲، «یادداشتی در روزنامه آمریکایی واشینگتن‌پست» [۳۷]
  • «هر دولتی که تصمیم به جنگ بگیرد آن را به معنای ضعف می‌دانیم. هر دولتی که تصمیم به صلح بگیرد، ما با نگاه احترام به صلح به او نگاه می‌کنیم.»
  • «ملت و دولت ایران از تهدید تنفر دارد؛ همان‌قدر که از جنگ تنفر دارد. عشق ملت ایران محبت و دوستی در جهان است. ما دلیلی نمی‌بینیم برای اینکه کسی ما را تهدید کند و تهدید بر مردم ما آثاری که می‌گذارد، تنفر از تهدیدکننده خواهد بود.»
  • «من تاریخ‌دان نیستم. من یک سیاستمدار هستم.»
  • «ما به صندوق معتقدیم. در مسئله فلسطین هم می‌گوییم صندوق رأی باید مسئله را حل و فصل کند. آرای عمومی مردم منطقه و من جمله همه آنهایی که سرزمین فلسطین به آنها تعلق دارد مورد احترام ما خواهد بود.»
  • «ما دنبال صلح و دوستی در میان ملت‌های منطقه هستیم و اساساً دنبال این هستیم که ثبات و آرامش به جهان برگردد. سیاست ما سیاست تعامل سازنده با جهان است.»
  • «بیاییم همه به واقع با تروریسم، جنگ داخلی، خشونت و افراطی‌گری مبارزه کنیم. افراطی‌گری و خشونت به نفع هیچ ملت و هیچ‌کس نخواهد بود.»
  • «دولت دنبال اجرای حقوق شهروندی است. به زودی منشوری به عنوان منشور شهروندی از سوی این دولت منتشر خواهد شد. ما می‌خواهیم مردم در چارچوب زندگی خصوصی خود کاملاً آزاد باشند. در دنیای امروز دسترسی به اطلاعات، حق گفتگو و حق تبادل اندیشه، حق همهٔ ملت‌ها و از جمله ملت ایران است.»
  • «مردم باید به همهٔ اطلاعات جهانی دسترسی داشته باشند و نظارت ما باید نظارت اخلاقی و هویت ملی ما باشد.»
    • ۲۰ سپتامبر ۲۰۱۳/ ۲۹ شهریور ۱۹۳۲، «گفتگو با شبکه NBC، آمریکا» [۳۸]
  • «در طول سال‌های پس از انقلاب هیچگاه در کشور حکومت و دولت نظامی نداشته‌ایم و این افتخار نیروهای مسلح این سرزمین است.»
  • «نفوذ ما در منطقه، نفوذ فرهنگی و نفوذ گفتمانی است. ایران در طول ۲۰۰ سال گذشته به کشوری تجاوز نکرده است.»
  • «نیروهای مسلح این سرزمین البته که قدرتمندند؛ اما قدرتشان برای بازدارندگی و دفاع است و نه چیز دیگر.»
  • «ما اساساً با جنگ مخالفیم، ما قربانی جنگیم، ما قربانی تجاوزیم، ما می‌دانیم جنگ ناپسند، خسارت‌بار است. البته به همان نسبت دفاع در برابر تجاوز لازم، ضروری، اجتناب ناپذیر است.»
  • «جنگ را نمی‌توان با جنگ خاموش کرد. جنگ را باید با منطق و سیاست و همکاری و همدلی کشورهای منطقه خاموش نمود.»
    • ۲۲ سپتامبر ۲۰۱۳/ ۳۱ شهریور ۱۳۹۲؛ «مراسم رژه نیروهای مسلح به مناسبت گرامیداشت هفته دفاع مقدس»[۳۹]
  • «نیازها و مطالبات همهٔ انسان‌ها تقریباً بی‌پایان است. امکانات و منابع در هر جامعه‌ای محدود است و اینجاست که تعارض مطالبات و خواست با امکانات موجود آغاز می‌شود و در چنین شرایطی است که ما نیاز به مقررات و قانون داریم.»
  • «دانش‌آموزان باید بدانند از حق آموختن به طور مساوی برخوردارند؛ دانش‌آموزان باید بدانند از احترام و کرامت برخوردارند و همه از امکانات مدرسه به طور مساوی برخوردار خواهند بود؛ دانش آموزان باید بدانند از عواطف معلم و مدیر به طور یکسان برخوردار هستند.»
  • «هیچ معلم و مدیری نباید به خود اجازه دهد که به دانش‌آموزی توهین کند و با لحن و کلام درشت با دانش‌آموز صحبت کند. اهانت به دانش‌آموز اهانت به کل ملت ایران است.»
  • «دانش‌آموز باید بداند که اگر از مسیر اعتدال، اخلاق و قانون فاصله گرفت باید عواقب و تبعات آن را بچشد و بداند تخلف از قانون دارای تبعات خواهد بود. دانش‌آموز باید بداند که اگر حقش تضییع شد حق دارد که اعتراض کند. حق اعتراض دانش‌آموز باید از مدرسه آغاز شود و اگر اعتراض او به معلم تأثیر نگذاشت، باید بداند که می‌تواند این شکایت و اعتراض را با مدیر مطرح کند و در غیر این صورت باید بداند که در مراحل بعد می‌تواند در مناطق اعتراض خود را مطرح کند.»
  • «حق اعتراض آغاز شکوفایی کرامت و عظمت انسان است و ما باید از مدرسه آغاز کنیم و این می‌تواند جامعه ما را به سمت قانون‌مداری سوق دهد. سعادت و بهروزی یک ملت در سایه قانون‌مداری است. استبداد و خودکامگی در کشور از قانون گریزی آغاز می‌شود.»
  • «تلاش کنیم فرهنگ شفاهی را به فرهنگ کتبی تبدیل کنیم. بسیاری از مردم جامعه ما می‌توانند خواست خود را با زبان بیان کنند اما توان ندارند آن را با قلم روی کاغذ بیاورند و چقدر حقوق مردم در سایه همین نقص و کاستی پامال می‌شود.»
    • ۲۳ سپتامبر ۲۰۱۳/ ۱ مهر ۱۳۹۲، سخنرانی در مراسم بازگشایی مدارس کشور [۴۰]
  • «صریحاً و با قاطعیت تمام و با استناد به مدارک و شواهد متقن اعلام می‌دارم که آنهایی که از تهدید ایران دم می‌زنند یا خود تهدید علیه صلح و امنیت بین‌المللی‌اند یا به تهدید دامن می‌زنند. ایران نه فقط تهدید نیست، بلکه در آرمان و عمل، پیوسته منادی صلحِ عادلانه و امنیت همه‌جانبه بوده است.»
  • «آنچه بر مردم مظلوم فلسطین می‌رود، چیزی جز یک خشونت ساختاری نیست. سرزمین فلسطین در اشغال است. حقوق اولیه فلسطینیان به طور فاجعه باری نقض می‌شود و آنها از بازگشت به خانه، محل تولد و دسترسی به سرزمین مادری محروم‌اند. جنایاتی که بر مردم بی‌گناه فلسطین می‌رود، خشونت نهادینه‌ای را به نمایش می‌گذارد که برای توصیف آن، آپارتاید مفهوم و واژه کم وزنی به نظر می‌آید.»
  • «تروریزم و کشتن انسان‌های بی‌گناه، اوج افراط و خشونت است. تروریزم، بلایی خشن، فراگیر و فرامرزی است، اما خشونت‌ها و افراط‌هایی که تحت عنوان مبارزه با تروریزم و از جمله استفاده از هواپیماهای بدون سرنشین علیه مردم بی‌گناه صورت می‌گیرد نیز محکوم است.»
  • «تحریم‌های غیرعادلانه، به عنوان جلوهٔ دیگری از خشونت، ذاتاً ضد صلح و ضد بشری هستند که برخلاف تبلیغات تحریم گران، دولت‌ها و نخبگان سیاسی را هدف قرار نمی‌دهند، بلکه بیش از همه، مردمان عادی را قربانی دعواهای سیاسی خود می‌کنند. میلیون‌ها عراقی را فراموش نکنیم که در اثر تحریم‌هایی که با زَروَرق‌های حقوقی در نهادهای بین‌المللی پیچیده شده بودند، آسیب دیدند؛ جان باختند و هنوز عدهٔ قابل توجهی از آنها در سرتاسر زندگی باید زجر بکشند. این تحریم‌ها خشونت آمیزند. هوشمند و غیرهوشمند و یک‌جانبه و چندجانبه ندارند. این تحریم‌ها ناقض حقوق مسلم بشری، از جمله حق صلح، حق توسعه، حق دسترسی به بهداشت، حق آموزش و فراتر از همه حق حیات می‌باشند. نتیجه تحریم‌ها، علی‌رغم هرگونه لفاظی و بازی با واژه‌ها، همان آتش‌افروزی، جنگ‌طلبی و نابودی انسان‌هاست. این آتش فقط دامن قربانیان تحریم را نمی‌گیرد، بلکه به اقتصاد و زندگی مردمِ جوامع تحریم کننده نیز، لطمه وارد می‌کند.»
  • «خشونت و افراط امروز نه تنها ابعاد مادّی که ابعاد معنوی زندگی انسان و جامعهٔ امروز را دربر گرفته است. خشونت و افراط جایی برای مدارا و تفاهم که لازمهٔ زندگی انسان و جامعهٔ مدرن است نمی‌گذارد… جامعهٔ انسانی را باید از مرحلهٔ بردباری منفی به مرحلهٔ تعاون مشترک ارتقا داد. دیگران را نباید فقط تحمّل کرد، بلکه باید با دیگران کار کرد.»
  • «تضمین صلح و دموکراسی و تأمین منافع مشروع همهٔ کشورها در جهان و از جمله در منطقهٔ خاورمیانه، با نظامی‌گری محقق نمی‌شود.»
  • «ایران به دنبال راه حل مسائل و نه تولید مشکلات است. هیچ پرونده و موضوعی نیست که با امید و اعتدال، با احترام متقابل و با نفی خشونت و افراط قابل حل نباشد.»
  • «باید به جای گزینهٔ ناکارآمد «ائتلاف برای جنگ» در مناطق مختلف جهان به «ائتلاف برای صلح پایدار» در سراسر جهان اندیشید
  • «علی‌رغم همه مشکلات، من عمیقاً به آینده امیدوارم. با همبستگی جهانی علیه خشونت و افراط، تردیدی ندارم که آینده روشن است. اعتدال، آیندهٔ جهان را درخشان خواهد کرد. امید من، علاوه بر تجارب شخصی و ملی، از این باور مشترک همه ادیان آسمانی نشأت می‌گیرد که جهان را سرانجامی نیکو و روشن است؛ ولقد کتبنا فی الزبور من بعد الذکر ان الارض یرثها عبادی الصالحون [انبیاء / ۱۰۵].»
    • ۲۵ سپتامبر ۲۰۱۳/ ۳ مهر ۱۳۹۲، شصت و هشتمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد [۴۱]
  • «امروز در دنیای اسلام و در منطقهٔ حساس خاورمیانه، بزرگ‌ترین گرفتاری ما بعد از مداخلات خارجی، افراط‌گرایی، خشونت و تروریسم است که متأسفانه این افراط، خشونت و ترور گاهی با نام دین و به اسم جهاد ترویج شده است و عده‌ای هم در پشت پرده اینها را تشویق کرده‌اند.»
    • ۲۵ سپتامبر ۲۰۱۳/ ۳ مهر ۱۳۹۲؛ «سخنرانی در دیدار با برخی از رهبران جامعه اسلامی آمریکا» [۴۲]
  • «نسبت به مسئلهٔ فلسطین هم اعتقاد ما، صندوق آراء است و نه چیز دیگر، صندوق رای باید تکلیف نهایی در این منطقه‌ای را که ۶۰ سال است در اختلاف و نزاع به سر می‌برد حل کند.»
    • ۲۵ سپتامبر ۲۰۱۳/ ۳ مهر ۱۳۹۲، «مصاحبه با شبکه CNN» [۴۳]
  • «بیایید جهانی عاری از سلاح هسته‌ای را برای نسل‌های آینده به یادگار بگذاریم. این حق آنها و مسئولیت ماست. بیایید نشان دهیم که ما ملل متحد هستیم: مللی متحد در راه صلح.»
    • ۲۶ سپتامبر ۲۰۱۳/ ۴ مهر ۱۳۹۲؛ «سخنرانی در اولین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل دربارهٔ خلع سلاح هسته‌ای» [۴۴]
  • «ما صاحب فلسطین نیستیم، حامی فلسطین هستیم. انتخاب در اختیار مردم و ملت فلسطین است.»
    • ۲۷ سپتامبر ۲۰۱۳/ ۵ مهر ۱۳۹۲؛ «مصاحبه با شبکه PBS» [۴۵]
  • «آنچه امروز در جامعه ما به عنوان ایجاد نظم و آرامش و امنیت به عنوان وظیفهٔ پلیس باید مشاهده کنیم باید رفتاری و اخلاقی همچون رفتار و اخلاقی باشد که قرآن ما را بر آن توصیه می‌دارد الذین معهوا اشداء علی الکفار و رحماء. بینه» [الفتح، ۴۸]. آثار برادری و رحمت را مردم در پلیس باید مشاهده کنند.»
    • ۹ اکتبر ۲۰۱۳/ ۱۷ مهر ۱۳۹۲، «سخنرانی در سی و دومین مراسم دانش‌آموختگی دانشگاه علوم انتظامی امین»[۴۶]
  • «در دانشگاه باید با آزادی آکادمیک در کنار اجرای قانون آکادمیک، بتوانیم به تولید علم و دانش و حکمت بپردازیم، تنها هم علم و دانش برای کاربرد و ساخت و ساز نیست، علم و دانش باید بتواند خلاقیت، تحلیل و فکر علمی را در جامعه به ارمغان بیاورد.»
  • «بعضی تلاش می‌کنند، ۷۶ میلیون جمعیت کشور را ضرب در ۲ کنند، یعنی همه دو چهره داشته باشند، یکجا که بحث نمره و ارتقا و شغل است با یک چهره و آنجا که زندگی آزاد است با چهره دیگر؛ این را ما نمی‌خواهیم.»
  • «جهانی شدن را باور کنیم و بر خود تکیه کنیم. هیچگاه بر دیگری تکیه نکنیم، اما یادمان باشد که باید همبستگی و همزیستی مسالمت‌آمیز با همه کشورهای دوست و یا حتی با همه کشورهای جهان به صورتی داشته باشیم.»
    • ۱۴ اکتبر ۲۰۱۳ /۲۲ مهر ۱۳۹۲؛ «سخنرانی در مراسم آغاز سال تحصیلی دانشگاه‌ها، مراکز پژوهشی و فناوری» [۴۷]
ما به دین مسیحیت، به عنوان دینی الهی بر اساس تعالیم قرآن احترام می‌گذاریم تا آنجا که در قرآن در شأن حضرت مریم مقدس و فرزند ایشان سوره‌ای نازل شده است.

—۱۴ آبان ۱۳۹۲

  • «ما به دین مسیحیت، به عنوان دینی الهی بر اساس تعالیم قرآن احترام می‌گذاریم تا آنجا که در قرآن در شأن حضرت مریم مقدس و فرزند ایشان سوره‌ای نازل شده است.» «ما امروز بیش از هر زمان دیگر نیازمند گفتگو بین اسلام و مسیحیت و بین شیعیان و پیروان کلیسای مسیحی کاتولیک هستیم؛ باید همدیگر را بهتر درک کنیم؛ چراکه بسیاری از فاصله‌ها و تخاصم‌ها ریشه در جهل و ناآشنایی دو فرهنگ دارد.»
    • ۵ نوامبر ۲۰۱۳ /۱۴ آبان ۱۳۹۲، «دیدار با لئوبوکاردی سفیر جدید واتیکان» [۴۸]
  • «قرآن کریم، کتاب ما مسلمانان، اهل کتاب را دعوت می‌کند که «بیایید بر سر سخنی که میان ما و شما یکسان است بایستیم؛ اینکه جز خدای یکتا را نپرستیم و چیزی را با او شریک نگردانیم و بعضی از ما بعضی دیگر را به جای خدا به خدایی نگیرد.» اهورا مزدا، «خدای نیک‌سرشت آیین زرتشت» که سرور دانایی و سرچشمهٔ همه خوبی‌ها است، انسان را به همین سخن فرا می‌خواند. پندار نیک، گفتار نیک و کردار نیک، آموزهٔ بزرگی است که می‌تواند به اخلاق و اندیشه و رفتار انسانی سمت و سویی الهی بدهد.»
  • «ایران زادگاه زرتشت پیام‌آور نیکی‌ها و خوبی‌ها و موطن نخست زرتشتیان بوده است و حضور مستمر دین زرتشت حتی در کنار اسلام در ایران، نقش تأثیرگذاری به پیروان این آیین الهی در گستره فرهنگ و تمدن ایرانی و اسلامی داده است. باید این زیستهٔ دیرین را امروز نیز بازآفرید و تقویت کرد و با همدلی و همراهی و همزیستی راه را بر اندیشه‌ها و تلاش‌های هدفمند اهریمنی که می‌خواهند جهان را به منازعهٔ میان ادیان و مذاهب بکشانند، بست. تفرقه و نزاع و برساختن عصبیت‌ها و تعصبات نابجای دینی و مذهبی هر کجا که باشد، ساخته و پرداختهٔ سیاست‌های شیطانی است و تردیدی نیست که در این میان امروز مسئولیت پیروان همه ادیان و مذاهب سنگین‌تر از پیش است.»
    • ۲۷ دسامبر ۲۰۱۶/ ۶ دی ۱۳۹۲؛ «در پیام به دهمین کنگره جهانی زرتشتیان» [۴۹]

۲۰۱۴

[ویرایش]

۱۱ دی ۱۳۹۲–۱۱ دی ۱۳۹۳

  • «این دولت، دولتی است که آمادهٔ فداکاری برای تحقق منافع ملی است.»
  • «آنچه هدف ماست، این است که کشور را از حالت تنش، خشونت و افراط به طور کامل خارج کنیم. شرایط اجتماعی کشور باید به گونه‌ای باشد که افرادی که تمایل به افراط و خشونت دارند که تعدادشان بسیار اندک است، فضایی را برای این حضور پیدا نکنند.»
  • «هیچ جناحی را در این کشور نمی‌توان حذف کرد و هیچ حزب فعالی را نمی‌توان حذف کرد.»
  • «حقوق شهروندی در قدم اول، اجرای فصل سوم قانون اساسی است. تمام شهروندان ایرانی از نظر حقوق شهروندی با هم برابر و مساوی هستند. هیچ‌کس بر فرد دیگری تبعیض نخواهد داشت، مسئلهٔ نژاد، قوم، محل جغرافیایی، جنسیت، هیچ چیز، همه باید احساس تساوی در برابر قانون و فرصت‌های اجتماعی داشته باشند، عدالت اجتماعی اولین قدمش فرصت برابر برای همه مردم هست.»
  • «زنان ما باید این باور و این احساس را به طور کامل در زندگی شان لمس کنند که جنسیت معیاری نیست برای امتیاز فردی بر فرد دیگر.»
  • «هیچ فرقی در ایرانیت بین این قوم و آن قوم وجود ندارد، هیچ تفاوتی بین فارس و کرد و ترک و ترکمن و بلوچ و لر و عرب و دیگر اقوام در کشور وجود ندارد. همه ایرانی هستند و همه در پناه جمهوری اسلامی ایران و زیر پرچم قانون اساسی هستند، حقوق همه آن‌ها باید محفوظ باشد.»
  • «ما بدون مردم موفق نمی‌شویم، هر کاری را به مردم واگذار کنید.»
    • ۷ ژانویه ۲۰۱۴/ ۱۷ دی ۱۳۹۲؛ «اولین همایش استانداران دولت» [۵۰]
Colored dice with white background
دیدگاهِ من نسبت به مسایل اجتماعی، اقتصادی و سیاسی، دیدگاه اعتدال است؛ و این درسی است که از اسلام آموخته و در زندگیِ سیاسی خود نیز عمیقاً تجربه کرده‌ام.
Colored dice with checkered background
شجاعت در صلح به مراتب بالاتر از شجاعت در جنگ است
  • «من گاهی اوج هنر ایرانی را در حافظ می‌بینم. حافظ شیرازی، هنرمند ایرانی می‌تواند مقتدایش حافظ باشد. حافظ، حافظه تاریخی، ادبی و هنری ملت ایران است. با سینه‌ای مالامال از آموزه‌های دینی و قرآنی، اما از جهل و خرافه و ریا بیزار.»
  • «هنرمند نه قرار است زینت‌المجالس باشد و نه اپوزیسیون. هنرمند نه قرار است نوک پیکان تحولات سیاسی باشد و نه قرار است گوشه‌نشین خرابات و خانه. هنرمند قرار نیست هر چه دولت یا جامعه یا حتی روشنفکران می‌گویند، به تصویر بکشد، که برداشت خود را دارد و قرار هم نیست که با دولت یا جامعه در ستیز باشد و بجنگد.»
  • «هنر و آزادی رابطه مستقیم دارند. در غیر فضای آزاد، هنر واقعی خلق نخواهد شد.»
  • «وقتی پر و بال هنر و هنرمند را بستیم، در حقیقت باند فرود را برای هواپیماهای دشمن آماده کرده‌ایم.»
  • «هنر همیشه خوب است، چون هنر، همان خوبی است.»
    • ۸ ژانویه ۲۰۱۴/ ۱۸ دی ۱۳۹۲؛ «دیدار با جمعی از هنرمندان و اعضای تشکل‌های فرهنگی و هنری در تالار وحدت»[۵۱]
  • «هر ملتی و حتی هر دینی، دارای یادگارانی است که آن یادگاران، هویت تاریخی و خاطره تاریخی آن جمع را می‌سازند… خوزستان به عنوان یادگار دفاع و ایستادگی و ایثار یک ملت بزرگ است و این یادگار است که خاطرهٔ جمعی و دفاع یک ملت را می‌سازد… خوزستان نماد مقاومت یک ملت است.»
    • ۱۵ ژانویه ۲۰۱۴/ ۲۵ دی ۱۳۹۲؛ «سخنرانی در مراسم صبحگاه مشترک نیروهای مسلح استان خوزستان»[۵۲]
  • «امروز دنیای اسلام، از سوریه‌اش، لبنانش، مصرش، عراقش، یمنش، افغانستانش، بحرینش، لیبی‌اش و در بسیاری از کشورهای اسلامی؛ ما امروز نیاز به گفتگو داریم، ما امروز نیاز به تعامل داریم. ما امروز باید همه توان خود را برای جلوگیری از ادامه خونریزی در میان امت اسلام به بهانه‌های واهی، آن کسانی که گوینده «لااله‌الاالله و محمد رسول‌الله» را با زشت‌ترین حربه یعنی حربه تکفیر فاصله می‌افکنند و جدایی می‌اندازند، نه دوستان اهل سنت‌اند و نه دوستان تشیع.»
    • ۱۷ ژانویه ۲۰۱۴/ ۲۷ دی ۱۳۹۲؛ «افتتاحیه بیست و هفتمین کنفرانس بین‌المللی وحدت‌اسلامی»[۵۳]
  • «دیدگاهِ من نسبت به مسایل اجتماعی، اقتصادی و سیاسی، دیدگاه اعتدال است؛ و این درسی است که از اسلام آموخته و در زندگیِ سیاسی خود نیز عمیقاً تجربه کرده‌ام.»
  • «من، بر مبنای اندیشه اعتدال، و استوار بر دین‌باوری و تمسک به تعامل سازنده، به روابط دوستانه و پایدار با کشورها اندیشیده؛ و در چارچوبِ نظامِ تجاریِ چندجانبه، همواره معتقد به تعاملی برابر و منصفانه، در حوزه اقتصادی بوده‌ام.»
  • «من اقتصادِ ایران را نزدیک‌ترین، همگون‌ترین، و با ظرفیت‌ترین اقتصاد به اقتصادهای موفقِ نوظهور می‌بینم و آینده را همراه و در کنار آنها، ترسیم می‌کنم.»
    • ۲۳ ژانویه ۲۰۱۴/ ۳ بهمن ۱۳۹۲؛ «سخنرانی در چهل و چهارمین اجلاس مجمع جهانی اقتصاد در داووس» [۵۴]
  • «هیچ چیز در دنیای سیاست غیرممکن نیست.»
    • ۲۳ ژانویه ۲۰۱۴/ ۳ بهمن ۱۳۹۲؛ «گفت‌وگو با تلویزیون سراسری سوئیس»[۵۵]
  • «آنچه در سوریه مهم است بحث جنگ داخلی است نه بشار اسد. ما همه باید تلاش کنیم تروریسم را منزوی و جنگ داخلی سوریه را متوقف کنیم. آیندة سوریه در اختیار مردم سوریه است و هر نظری اکثریت مردم آن کشور داشته باشند برای ما قابل احترام است و هیچ مقام یا دولت خارجی نمی‌تواند و نباید برای مردم سوریه تصمیم بگیرد. همه باید شرایط مناسبی را فراهم کنیم تا مردم سوریه بتوانند به راحتی رأی و نظرشان را نسبت به آیندة کشورشان بیان کنند.
    • ۲۳ ژانویه ۲۰۱۴/ ۳ بهمن ۱۳۹۲؛ «مصاحبه با شبکه یورو نیوز به‌هنگام اجلاس داووس»[۵۶]
  • «می‌دانید مردم وقتی می‌گویند مرگ بر آمریکا یعنی چه؟ مقصود مردم این است که سیاست‌های تجاوزگرانه و مداخله‌جویانهٔ آمریکا نباید باشد و ما می‌خواهیم که ملت‌ها برای خودشان تصمیم بگیرند. ما می‌خواهیم در همة کشورهای منطقهٔ ما دموکراسی استقرار پیدا کند.»
    • ۲۵ ژانویه ۲۰۱۴/ ۵ بهمن ۱۳۹۲؛ «مصاحبه با شبکه تلویزیونی CNN به‌هنگام اجلاس داووس»[۵۷]
چرا عده‌ای حضور زن را تهدید احساس می‌کنند؟ زن چه تهدیدی است؟
بعضی فکر می‌کنند به محض اینکه زن از در خانه خارج شد عرش اخلاق و عفت عمومی به اهتزاز درآمده است.
چرا اینگونه می‌اندیشیم؟ زنان خود پاسدار عفت جامعه هستند.

—۳۱ فروردین ۱۳۹۱، در همایش ملی زنان: نقش آفرینان عرصه اقتصاد و فرهنگ

احساسِ امنیّتِ قضایی زمانی فراگیر است که «اصل برائت» با قدرت در جامعه مورد توجه باشد،
اینکه هیچ‌کس گناه‌کار نیست و هیچ‌کس از دیدگاه اسلام مجرم نیست؛ الا آن که در محکمهٔ صالحه‌ای خلاف آن به اثبات برسد.

در واقع، تا زمان انشاء رأی قاضی عادل بر مجرمیت یک فرد، اصل برائت حاکم خواهد بود…
اساساً افراد جامعه هرگونه اتهامی داشته باشند در قدم اول همه در دادگاه بی‌گناه هستند ولو اینکه مدعی خود حکومت باشد یا دادستان باشد.
در شرایط امروز جامعه اگر این حق مخدوش شود، قطعاً عدالت مخدوش می‌شود.

  • «هیچ جا علم و تحقیق را بدون محیط آزاد نمی‌توانید بیابید. نیازمند محیطی امن در دانشگاهها هستیم. اما نیاز به محیط امنیتی نداریم. دانشگاه باید فضایش، فضای علم باشد، نه سیاست‌زدگی. فضای دانشگاه باید فضای آرام داشته باشد، اما نه فضای خاموش. به دانشگاهی نیاز داریم که در آن آموزش، تعلیم و پژوهش، تحقیق و بینش باشد و دانشوری و روشنفکری آن دانشگاه بتواند فضای جامعه را عوض کند.»
  • «علم، مرز نمی‌شناسد، تحقیق، خط قرمزهایی را که امروز در جامعه ما معمول است نمی‌شناسد. خط قرمز تحقیق و علم، منافع و مصالح ملی است.»
  • «یک عده شدند متولی و همه مردم مشکوک شدند و مورد شک و تردید هستند. شما چه کاره هستید که خودتان را متولی همه چیز می‌دانید؟ با یک شعار، آدم متولی می‌شود. با یک چهره و قیافه آدم متولی می‌شود. به چه مناسبت شما دلسوزتر از دیگران هستید؟»
    • ۴ فوریه ۲۰۱۴/ ۱۵ بهمن ۱۳۹۲؛ «سخنرانی در دانشگاه شهید بهشتی»[۵۸]
  • «برای اینکه جهانی امن‌تر داشته باشیم، باید با خشونت، افراطی‌گری و به ویژه تروریسم مقابله کنیم و همه دست به دست هم دهیم.»
  • «سیاست‌های ظالمانه رژیم اشغالگر قدس، اشغال سرزمین فلسطین و همچنین آواره ماندن مردم فلسطین یکی از عوامل مهم بی‌ثباتی در منطقه ماست. باید مردم فلسطین خودشان برای سرنوشت و سرزمین خود تصمیم بگیرند.»
    • ۱۰ فوریه ۲۰۱۴/ ۲۱ بهمن ۱۳۹۲؛ «دیدار سفرا و روسای دفاتر نمایندگی کشورهای خارجی در ایران»[۵۹]
  • «انقلاب و آثار انقلاب متعلق به گروه خاصی نیست. انقلاب از آن ملت بزرگ ایران و برای همه آحاد این سرزمین است. ما می‌خواهیم روز به روز آشتی ملی، وحدت ملی و انسجام ملی بیشتر شود. دل‌ها را از کینه‌ها پاک کنیم. مدام به گذشته نپردازیم. بیشتر به فکر امروز و فردای کشورمان باشیم.»
  • «سیاست خارجی، جناحی و حزبی نیست. سیاست خارجی در چارچوب منافع ملی ما خواهد بود.»
    • ۱۱ فوریه ۲۰۱۴/ ۲۲ بهمن ۱۳۹۲؛ «مراسم سی و پنجمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی»[۶۰]
  • «آیا در شأن مسلمانان است که در جای جای جهان اسلام ندای افراطی‌گری و تروریسم سر داده شود و درگیری مذهبی هر روز خون مسلمانان را بر زمین بریزد، و اسلام هراسی در منظومه جهانی جایگزین دین رحمت و الفت شود؟»
    • ۱۸ فوریه ۲۰۱۴/ ۲۹ بهمن ۱۳۹۲؛ «سخنرانی در افتتاحیه نهمین اجلاس مجالس اسلامی»[۶۱]
  • «احساس امنیت قضایی زمانی فراگیر است که اصل برائت با قدرت در جامعه مورد توجه باشد، اینکه هیچ‌کس گناه‌کار نیست و هیچ‌کس از دیدگاه اسلام مجرم نیست؛ الا آن که در محکمهٔ صالحه‌ای خلاف آن به اثبات برسد. در واقع، تا زمان انشاء رأی قاضی عادل بر مجرمیت یک فرد، اصل برائت حاکم خواهد بود… اساساً افراد جامعه هرگونه اتهامی داشته باشند در قدم اول همه در دادگاه بی‌گناه هستند ولو اینکه مدعی خود حکومت باشد یا دادستان باشد. در شرایط امروز جامعه اگر این حق مخدوش شود، قطعاً عدالت مخدوش می‌شود.»
    • ۲۲ فوریه ۲۰۱۴/ ۳ اسفند ۱۳۹۲؛ «دیدار با اعضای هیئت مدیره کانون‌های وکلای دادگستری»[۶۲]
  • «معضل ما در جامعه فقر است؛ فقر اقتصادی و فرهنگی. معضل ما در جامعه، نبود اخلاق حسنه و اعتدال افراط‌ها و تفریط‌هاست.»
    • ۸ مارس ۲۰۱۴/ ۱۷ اسفند ۱۳۹۲؛ «سخنرانی در اختتامیه بیستمین جشنواره مطبوعات»[۶۳]
  • «دولت همیشه با دروغ، تهمت و افترا مخالف بوده و هست. این دولت آمده تا جلو افراط‌ها را بگیرد. بدترین افراط‌ها دروغ و تهمت است. بدترین افراط‌ها نگفتن واقعیت‌ها به مردم است.»
    • ۲۶ مارس ۲۰۱۴/ ۶ فروردین ۱۳۹۳؛ «نخستین جلسه هیئت دولت در سال ۹۳»[۶۴]
  • «تروریسم مثل میکروبی است که به مناطق دیگر سرایت می‌کند.»
    • ۲۶ مارس ۲۰۱۴/ ۶ فروردین ۱۳۹۳؛ «نخستین جلسه هیئت دولت در سال ۹۳»[۶۵]
  • «وقتی مودت، دوستی و علاقه هست همه سختی‌ها آسان می‌شود. شما از آغاز ازدواج با شوهرانتان پیمان بسته‌اید که در غم و شادی و سختی و راحتی کنار هم باشید. خداوند در خلقت معجزه‌ای آفریده است؛ انسان گاهی اوقات فکر می‌کند باید بخوابد یا استراحت کند و جای راحتی داشته باشد، خیر. گاهی یک نگاه محبت‌آمیز [کافی است]، آن موقعی که به شما خیلی سخت می‌گذرد خدا نکند نگاه شما نسبت به شوهرتان نگاه تحقیر باشد. اگر نگاه، نگاه مودت و محبت نباشد اجر شما ضایع می‌شود.»
  • «ایران تنها کشوری است که به نام امام زمان، مولایمان علی بن موسی الرضا، امیرالمومنین، فاطمه زهرا، پیامبر و اهل بیت است. گرچه کشورهای اسلامی زیاد هستند ولی کشور دیگری با این ویژگی‌ها نداریم.»
    • ۲۸ مارس ۲۰۱۴/ ۸ فروردین ۱۳۹۳؛ «سخنرانی دردیدار با اعضا و خانواده‌های یگان حفاظت ریاست جمهوری»[۶۶]
  • «ما طبق معیارهای اصیل اسلامی، نه مرد را جنس اول می‌دانیم و نه زن را جنس دوم. زن و مرد را در برابر یکدیگر نمی‌بینیم، زنان در کنار مردان و هر دوی آنها عین هم و مانند هم دارای مقام و کرامت انسانی هستند. نه زن برتر است و نه مرد بالاتر. نه این فرودست و نه آن فرادست است. نه این دون است و نه آن عالی است. هر دو من نفس واحده هستند.»
  • «آن‌هایی که از آزادی زن به‌معنای مشروع اسلامی‌اش و از حضور زن و از تعالی زن می‌ترسند یا ایده و اعتقادی دارند لطفاً این اعتقاد غلط را پای دین و اسلام ننویسند.»
  • «درست است که نمی‌توانیم هیچ وظیفه و رسالتی را بالاتر از تربیت فرزندان و انسان‌ها قرار دهیم، اما آیا تربیت فرزندان و رسیدگی به امور خانه و رئیس خانه بودن با حضور در جامعه و رسالت‌های اجتماعی و فرهنگی و اقتصادی در تضاد است. آیا تنها خانه مأمن زنان است؟ ما این امنیت را باید به اداره و جامعه و خیابان و همه جای کشور گسترش دهیم.»
  • «چرا عده‌ای حضور زن را تهدید احساس می‌کنند. زن چه تهدیدی است؟ بعضی فکر می‌کنند به محض اینکه زن از در خانه خارج شد عرش اخلاق و عفت عمومی به اهتزاز درآمده است. چرا اینگونه می‌اندیشیم. زنان خود پاسدار عفت جامعه هستند.»
  • «با خشونت و تکبر با زنان عزیز جامعه ما برخورد نکنید. ما نه فرهنگ خشونت و نه خشونت فرهنگی، نه فرهنگ تبعیض، نه تبعیض فرهنگی، نه فرهنگ افراط و نه افراطی‌گری فرهنگی را برای جامعه‌مان و بویژه برای زنانمان نخواهیم پذیرفت.»
    • ۲۰ آوریل ۲۰۱۴/ ۳۱ فروردین ۱۳۹۳؛ «همایش ملی زنان، نقش آفرینان عرصه اقتصاد و فرهنگ»[۶۷]
  • «اسلام آیینی است که تعلق به قوم و قبیله‌ای ندارد. دارای عصبیت عشیره‌ای، قومی و قبیله‌ای نیست و دریچه ورود حقایق علم و دین و فرهنگ را عقل و دل می‌داند، نه طایفه و سرزمین؛ کتاب نیز مانند فرهنگ و دین مرز نمی‌شناسد.»
  • «صاحبان فرهنگ ما نیاز به ارشاد و گشت ارشاد ندارند، آنها باید بگذرند و عبور کنند و تماشا کنند و چون صاحب اندیشه و فکر و فرهنگ هستند و دیگران را ارشاد کنند و راه را نشان همه دهند که آنها نیز احترام جامعه و فرهنگ جامعه و دین را خود به خوبی حفظ خواهند کرد.»
    • ۲۹ آوریل ۲۰۱۴/ ۹ اردیبهشت ۱۳۹۳؛ «در بیست و هفتمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب»[۶۸]
  • «تحریم، ظلمی بزرگ برای ملت ایران است. اگر کسی از تحریم خوشش می‌آید بیاید استدلال کند و دلیلش را بگوید.»
    • ۴ مه ۲۰۱۴/ ۱۴ اردیبهشت ۱۳۹۳؛ «مراسم تجلیل از استادان نمونه کشور»[۶۹]
  • «دیدید آدمهایی که با زبانشان نیش می‌زنند و به تعبیر عامیانه مردم، طرف را خیط می‌کنند در جامعه و بعد لذت می‌برند. می‌گوید خوب خراب و خیطش کردم؛ اینها بیمارند.»
  • «عده‌ای به نام اینکه باید در برابر قدرت‌ها و ابرقدرت‌ها مبارزه کنیم و بایستیم جیب مردم را زدند و اموال مردم را غارت کردند.»
    • ۱۳ مه ۲۰۱۴/ ۲۳ اردیبهشت ۱۳۹۳؛ «مراسم بزرگداشت روز مددکار»[۷۰]
  • «هر روز که می‌خواهیم پیروزی بزرگ بیافرینیم باید در کنار هم قرار بگیریم، باید همفکر و هم هدف شویم تا بتوانیم پیروز شویم.»
    • ۲۴ مه ۲۰۱۴/ ۳ خرداد ۱۳۹۳؛ «سخنرانی در کنگره ملی تجلیل از ایثارگران ویژه شهدای فتح خرمشهر»[۷۱]
  • «پیامبر، دو نعمت در اختیار انسان‌ها گذاشت که باید از این دو نعمت، یعنی استفاده درست از عقل و دریافت صحیح از متن وحی و خوانش درست بر مبنای نیاز زمانه که همان اجتهادی است که زمان و مکان در فهم و بیان احکامش دخیل خواهد بود [بهره برد]. او پیامبری نبود که نیاز به ثعبان و اژدها یا نیاز به عصا و ید بیضا یا نیاز به زنده‌کردن مردگان داشته باشد؛ معجزه او از جنس کلام بود و برهان بود؛ استدلال بود و همواره در زندگی‌اش از همین مسیر استفاده کرد.
    • ۲۸ مه ۲۰۱۴/ ۷ خرداد ۱۳۹۳؛ «سخنان در روز عید مبعث»[۷۲]
  • «دولت دینی دولت خیلی خوبی است، اما دین دولتی را نمی‌دانم؟ باید بحث کنیم. دین را نباید دست دولت دهیم. دین دست کارشناس‌های خودشان است؛ دین دست علما، حوزه‌ها، مراجع، صاحب‌نظران، فرهیختگان و دلسوزان است. آنها باید تبلیغ دین را انجام دهند. دولت هم باید کمک و حمایت کند، اینها همه درست است.»
  • «بعضی ازمردم واقعاً بیکار هستند، کار و شغل ندارند، دچار توهمات هستند، مدام غصة دین و آخرت مردم را می‌خورند، اما نه دین را می‌دانند چیست و نه آخرت را می‌دانند چیست؟ هیچ‌کدام! فقط غصه می‌خورند.»
  • «قدیم که به روستاها برای منبر می‌رفتیم، یک عده‌ای هم پایین منبر چپق می‌کشیدند و همة این دودها بالا می‌آمد. سرفه که می‌کردیم می‌گفتند حاج آقا سرما خورده‌اید؟ می‌گفتیم: نه والله سرما نخورده‌ایم، چپق‌های شما نمی‌گذارد ما درست صحبت کنیم!»
  • «بعضی‌ها اولاً سیگار را تا آخر نمی‌کشند بلکه نصفه می‌کشند، بعد هم آن نصفه را پرت می‌کنند و فکر می‌کند همه عالم بشریت را زیر پای تصرف خودش قرار داده است. بالاخره سطلی، جایی برای ته سیگار هست، آنجا بینداز. بحث من تنها سیگاری‌ها نیست، طرف دستمال کاغذی و پوست موزش را نیز پرت می‌کند. در جاده و طبیعت آشغالش را می‌ریزد.»
  • «توسعه دوگونه است. زمانی توسعه‌ای ایجاد می‌کنید، جایی را خراب و جایی را آباد می‌کنید. روی چشم دو گونه می‌شود سرمه کشید؛ هم می‌شود قشنگش کرد و هم مجروحش.»
    • ۳۱ مه ۲۰۱۴/ ۱۰ خرداد ۱۳۹۳؛ «در دیدار با کارکنان سازمان حفاظت محیط‌زیست»[۷۳]
  • «اعتدال به این معناست که از افراط در جمع کردن دشمن و دشمن تراشی و در تفریط در زمینه دوستان و علاقه مندان به ایران، اعتدال یعنی بین افراط در طرد دیگران و تفریط در جذب مردم، اعتدال یعنی راهی که با همه انسان‌ها و مردم با ادب و احترام سخن می‌گوییم و به پاسخی گوش می‌دهیم که آن هم توأم با ادب و احترام باشد. اعتدال یعنی مسیری که ما از عقل و خرد جمعی استفاده می‌کنیم. عقل و خردی که به ما می‌گوید باید منافع ملی را حفظ کنیم .»
  • «ایران از آنِ همهٔ ایرانیان است. ما به همهٔ اقوام و مذاهب و ادیان احترام می‌گذاریم. ما به همهٔ فرهنگ‌ها و خُرده‌فرهنگ‌های زیر پرچم والای فرهنگِ بزرگ ایرانیت و اسلامیت احترام می‌گذاریم.»
    • ۱۲ ژوئن ۲۰۱۴/ ۲۲ خرداد ۱۳۹۳؛ «جشن بزرگ انتظار و امید»[۷۴]
  • «باید کاری کنیم که ندای صلح و وحدت به ندای افراط و تکفیر پیشی گیرد و فریاد همبستگی و صلح مسلمانان در سراسر دنیای اسلام به صدای خشونت طلبان تفوق گیرد. همهٔ جهان باید در برابر افراط و خشونت بایستند.» «شجاعت در صلح به مراتب بالاتر از شجاعت در جنگ است
    • ۲۲ ژوئن ۲۰۱۴/ ۱ تیر ۱۳۹۳؛ «کنگره بین‌المللی حضرت امام حسن مجتبی (ع)» [۷۵]
  • «دولت یازدهم خودش را خادم مردم می‌داند و هیچ تصمیم فردی بدون مشورت اتخاذ نمی‌کند و اگر هم اعلام کرد و اشتباه کرد برای آن‌هایی که دولت را نقد کنند، فریاد بکشند و بگویند دولت اشتباه کرده هم احترام و تواضع می‌کنیم و هم دست آنها را می‌بوسیم.».
    • ۱ ژوئیه ۲۰۱۴/ ۱۰ تیر ۱۳۹۳؛ «مراسم بزرگداشت روز صنعت و معدن»[۷۶]
  • «آن‌هایی که کوتاه می‌بینند و کوتاه می‌اندیشند و آینده را بلند نمی‌بینند، معمولاً خانوادهٔ آن‌ها هم محدود و کوچک است. فردی با همسر و پدر و مادر و فرزندانش در یک خانواده کوچک زندگی را در داخل همان خانه و خانواده کوچک می‌بینند.
    اما آن‌هایی که بلنداندیش‌اند و آیندهٔ بلند انسانیت و بشریت را در پیشگاه خود می‌بینند، خانوادهٔ آن‌ها خانوادهٔ بزرگی است؛ به بزرگی یک کشور؛ به بزرگی یک ملت و گاهی به بزرگی همهٔ انسان‌ها و جامعهٔ انسانی. هرچه انسان بلندنظرتر باشد، خانواده و جمع وابسته به خود را عظیم‌تر و بزرگ‌تر می‌بیند. ما اگر کل کشور و کل جامعه را خانواده خودمان ببینیم، با دید وسیعی به جامعهٔ انسانی نگاه کرده‌ایم.»
    • ۱ ژوئیه ۲۰۱۴/ ۱۰ تیر ۱۳۹۳؛ «سخنرانی در مراسم افطار جمعی از ایتام تحت پوشش کمیته امداد حضرت امام خمینی (ره)»[۷۷]
  • «اسلام در بهره‌گیری از علم و دانش مرز نمی‌شناسد… نمی‌دانم بعضی‌ها آنچه را که به نام اسلام مطرح می‌کنند، از کجا آورده‌اند که با کسب تجارب و علم و دانش دیگران در تقابل قرار می‌گیرد.»
    • ۱۶ اوت ۲۰۱۴/ ۲۵ مرداد ۱۳۹۳؛ «دیدار پژوهشگران و مدیران جهاد دانشگاهی در مرکز رویان»[۷۸]
  • «ترس از دنیا مشکل را حل نمی‌کند و کسانی که می‌گویند باید اتصال جامعه با دنیا را ضعیف و قطع کرد باید بدانند که این روش‌ها کارگشا نیست. باید نسلی تربیت کنیم که توجه کافی به ویژگی‌های دنیای امروز داشته باشد.»
    • ۲۳ اوت ۲۰۱۴/ ۱ شهریور ۱۳۹۳؛ «اجلاس روسای آموزش و پرورش مناطق کشور»[۷۹]
  • «ما در شاهراه جهانیم. ما در میانهٔ شرق و غربیم. ما نه شرق‌ستیز و نه غرب گریزیم. ما از جمع حکمت مشرق و مغرب، حکمت متعالیه ساخته‌ایم. ما علم کهن و نوین را به هم رسانده‌ایم. پس چرا اکنون به خشم و خشونت و عصبیت شهره شویم؟! پاسخ روشن است، ما خِرَد را فراموش کردیم، علم را از یاد بردیم، جهان را و علم را غربی و شرقی کردیم.»
  • «غرب را از قرون وسطی غرب رهانیدیم اما خود به قرون وسطی رفتیم.»
  • «تمدن اسلامی یک تمدن تکفیری و فرقه‌ای نیست بلکه یک تمدن علمی و فرهنگی است.»
    • ۹ سپتامبر ۲۰۱۴/ ۱۸ شهریور ۱۳۹۳؛ در جمع دانشگاهیان قزاقستانی[۸۰]
  • «ما قصد جنگ و تجاوز نداریم، اما در برابر تجاوز و جنگ تحمیلی و هرگونه تحمیل ایستادگی کرده و ایستادگی خواهیم کرد.»
    • ۲۲ سپتامبر ۲۰۱۴/ ۳۱ شهریور ۱۳۹۳؛ «مراسم رژه نیروهای مسلح به مناسبت آغاز هفته دفاع مقدس»[۸۱]
  • «من در شگفتم این گروه‌های آدمکش، خود را گروه اسلامی می‌نامند و شگفت‌آورتر آن‌که رسانه‌های غربی نیز در همراهی با آنان، این نام مجعول [ISIS] را که تنفر همه مسلمانان را برمی‌انگیزد، تکرار می‌کنند؛ غافل از آنکه مسلمانانی که هر روز خدای خویش را به صفت رحمانیت یاد می‌کنند و از پیامبر خویش درس عطوفت و محبت آموخته‌اند، این افتراءها را، بخشی از پروژه اسلام‌هراسی می‌شمارند.»
  • « دموکراسی با کوله‌پشتی نمی‌آید؛ دموکراسی، محصول رشد و توسعه است، نه جنگ و تجاوز. دموکراسی یک کالای صادراتی نیست که از غرب به شرق تجارت شود. در یک جامعهٔ توسعه‌نیافته، دموکراسی وارداتی، به دولتِ ضعیف، منتهی می‌شود و دولت ضعیف هم، به شدت آسیب‌پذیر.»
  • «وقتی پای ژنرال‌ها به منطقه باز شد، انتظار نداشته باشید دیپلمات‌ها به استقبال آنان بروند. وقتی جنگ شروع شد، دیپلماسی به پایان می‌رسد. وقتی تحریم آغاز شد، نفرتِ عمیق از تحریم‌کنندگان هم، شروع می‌شود. وقتی فضای خاورمیانه امنیتی شد، پاسخ آن هم امنیتی می‌شود.»
  • «خاورمیانه، تشنهٔ توسعه است، و خسته از جنگ. این حقِّ طبیعی مردمانِ سرزمین‌های حاصل‌خیزِ خاورمیانه است که از زندگی توأم با صلح و رفاه، برخوردار باشند. در گذشته، استعمار این حق را از آنان سلب کرد و اکنون سایه جنگ و خشونت، امنیت آنان را تهدید می‌کند.»
  • «مردم ایران پایبند به اصول و ارزش‌هایی هستند که استقلال، توسعه و غرور ملی در رأسِ آنهاست. مردم، عملکرد دولت‌های خود را بر اساس همین معیارها مورد ارزیابی قرار می‌دهند.»
    • ۲۵ سپتامبر ۲۰۱۴/ ۳ مهر ۱۳۹۳؛ «شصت و نهمین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد»[۸۲]
  • «باید سیاستی انسانی و عدالت‌جویانه را تقویت کرد تا جامعه هر چه بیشتر طعم شیرین زندگی را بچشد و با اراده و امید، راه آینده را با گام‌های مؤثر و محکم بپیماید. دعوت به اعتدال، دعوت به روش‌های خردمندانه و انسانی است که توان و ظرفیت‌های موجود را دربرداشتن قدم‌های آینده‌ساز محاسبه می‌کند و باری را فوق طاقت، بر دوش جامعه و زندگی نمی‌گذارد.»
    • ۱۹ نوامبر ۲۰۱۴/ ۲۸ آبان ۱۳۹۳؛ «پیام به همایش ملی اعتدال»[۸۳]

۲۰۱۵

[ویرایش]

۱۱ دی ۱۳۹۳ – ۱۱ دی ۱۳۹۴

۲۰۱۵

Colored dice with white background
انقلاب برای تغییر اسم نبود، برای تغییر رسم‌ها بود.
Colored dice with checkered background
هیچ کشوری نمی‌تواند ایران را منزوی کند اما بدون تدبیر ممکن است خودمان خودمان را منزوی کنیم. هیچ قدرتی در صورتی که ما اتحاد و وحدت داشته باشیم توان منزوی کردن ایران را ندارد.
Colored dice with checkered background
دشمن تنها سلاح، ماهواره و موشک نمی‌سازد بلکه ذهنیتی را برای دنیا منطقه و حتی مردم ایران می‌سازد تا ایران را خطری برای جهانیان نشان دهد.
پلیس موظف به اجرای اسلام نیست بلکه وظیفهٔ پلیس اجرای قانون است و اگر غیر از این باشد، در مخمصهٔ فکری قرار گرفته و مردم را نیز گرفتار خواهیم ساخت… پلیس جایی می‌تواند وارد شود که اولاً مصوبه قانونی وجود داشته باشد، ثانیاً قانون روشن و شفاف ابلاغ شده باشد.

—۲۵ آوریل ۲۰۱۵/ ۵ اردیبهشت ۱۳۹۴

Colored dice with white background
جامعه‌ و کشوری واقعاً توسعه‌یافته است که در آن همهٔ آحاد مردم یکدیگر را مثل اعضای خانواده خود دیده و تنها به خود فکر نکنند؛ کشوری که غمخواری، خیرخواهی، تعاون، نیکوکاری و دست یکدیگر را گرفتن در آن اصلی اساسی باشد.
Colored dice with checkered background
این تفکر که ما در برابر دنیا دو راه بیشتر نداریم: «یا باید در برابر دنیا تسلیم شویم و یا دنیا را شکست دهیم»، غلط و غیرمنطقی است. راه سومی نیز وجود دارد که آن تعامل با دنیاست.
Colored dice with checkered background
امروز شرایطی داریم که باید جهانی بیاندیشیم و بومی عمل کنیم. برخی بر عکس معتقدند که ما باید محلی بیاندیشیم و برای جهان هم نسخه بپیچیم که این شدنی نیست.
انسان از مادهٔ اُنس است و اساساً موجودی است که با همتای خود انس گرفته و تنها نمی‌تواند زندگی کند و این مونس گزیدن، اساس سلامت روح بوده و درمان دردها از همین‌جا آغاز می‌شود.

—۲۳ ژوئیه ۲۰۱۵/ ۱ مرداد ۱۳۹۴

Colored dice with white background
امروز منطق ما در برابر همه جهانیان کلمهٔ سواء است و این کلمه که در قرآن به آن تأکید شده در دنیای امروز به معنای صلح، همزیستی مسالمت‌آمیز، وحدت و برادری همه مسلمانان است. کلمهٔ سواءبه معنای دنیای عاری از خشونت و انشقاق و افتراق است.
Colored dice with checkered background
مرز اسلام مرز خون، نژاد و افراط نیست بلکه مرز اعتقاد، ایمان و اخلاق است. این الگو مرزهای جغرافیایی نمی‌شناسد.
Colored dice with checkered background
متأسفانه برخی فکر می‌کنند با شُعار و درشت‌گویی می‌شود عالَم بشریت را تسلیم کرد اما مذاکره روال دیگری دارد.
در مذاکره باید هر یک از طرفین مذاکره، طرف مقابل خود را به نقطه‌ای امیدوار کند و اساساً مذاکره باید بر ایجاد نقطه امید بنا شود.
  • «همیشه بین مذاهب از همان دیرباز و از قرون اولیه اسلام، اختلاف نظر بوده و این اختلافات طبیعی، مشکلی را ایجاد نمی‌کند. مشکل زمانی آغاز می‌شود که دیگران با برنامه‌ریزی سیاسی از این اختلاف‌نظر در برخی از مسایل سوءاستفاده می‌کنند. آن موقع است که برای وحدت جهان اسلام خطرناک می‌شود.»
    • ۷ ژانویه ۲۰۱۵/ ۱۷ دی ۱۳۹۳؛ «جلسه هیئت دولت»[۸۴]
  • «در علم دورباش و کورباش نداریم. علم محیطی آزاد می‌خواهد، یعنی همه دانشجویان، اساتید و محققان در راه علم اگر سخنی و حرفی دارند بیان و اعلام کنند و ما حق نداریم به آنها بگوییم چرا این حرف را زدی و اگر این کار را کردیم یعنی راه ما غلط است.»
    • ۳۱ ژانویه ۲۰۱۵/ ۱۱ بهمن ۱۳۹۳؛ «هفتمین جشنواره بین‌المللی فارابی»[۸۵]
  • «در انقلاب ما خردسوزی وجود ندارد، کتاب سوزی وجود ندارد. در انقلاب اسلامی ما افراط و تفریط وجود ندارد، عقلانیت و فهم و فقه و تفقه است. باز کردن گره از زندگی مادی و معنوی مردم است.»
  • «ما باید استقلال را معنا کنیم باید آزادی را معنا کنیم باید نه شرقی نه غربی را معنا کنیم و این شما هستید که باید برای جوان‌های ما تبیین کنید والا انقلاب را برمی‌گردانند به ضد انقلاب.»
    • ۸ فوریه ۲۰۱۵/ ۱۹ بهمن ۱۳۹۳؛ «مراسم جایزه کتاب سال»[۸۶]
  • «انقلاب برای تغییر اسم نبود، برای تغییر رسم‌ها بود.»
    • ۱۱ فوریه ۲۰۱۵/ ۲۲ بهمن ۱۳۹۳؛ «جشن سی و ششمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی»[۸۷]
  • «هیچ کشوری نمی‌تواند ایران را منزوی کند اما بدون تدبیر ممکن است خودمان خودمان را منزوی کنیم. هیچ قدرتی در صورتی که ما اتحاد و وحدت داشته باشیم توان منزوی کردن ایران را ندارد. ایران قلب تپنده منطقه است و جایگاه مهمی در اقتصاد، جغرافیا و سیاست منطقه و جهان دارد.»
    • ۲۲ فوریه ۲۰۱۵/ ۳ اسفند ۱۳۹۳؛ «همایش اقتصاد مقاومتی در روابط منطقه‌ای»[۸۸]
  • «هیچ‌کس به طور کامل و جامع قدرِ پدر و مادر خود را نمی‌داند تا زمانی که این نعمت را از دست می‌دهد. جای خالی پدر و مادر را هیچ‌وقت نمی‌توان در زندگی پر کرد.»
    • ۲۲ مارس ۲۰۱۵/ ۲ فروردین ۱۳۹۴؛ «مراسم تدفین والده بزرگوارش»[۸۹]
  • «ندای مظلوم برای ما مسلمانان مهم است و اگر هر انسان مظلوم و بی‌گناهی طلب استمداد می‌کند، باید به کمک وی شتافت و فرقی نمی‌کند که آن فرد مظلوم و بی‌گناه، مسلمان باشد یا غیرمسلمان.»
  • «ما مسلمانان به عنوان وظیفه دینی برای حیات انسان‌ها ارزش قایل هستیم، بنابراین هر انسان بی‌گناهی که کشته می‌شود، فارغ از هر ملیت و مذهبی که دارد از نظر ما محکوم است.»
  • «اسلام دین شمشیر نیست بلکه دین منطق، رحمانیت، عطوفت و همزیستی با دیگران است و هرگز خود را به کسی تحمیل نمی‌کند.»
  • «قبلاً عده‌ای به دروغ در کتاب‌ها اسلام را دین خشونت معرفی می‌کردند و امروز گروهک‌های تروریستی را پرورش داده‌اند تا در عمل به مردم جهان بگویند که اسلام دین خشونت است.
  • «ما باید جامعه اسلامی، دنیای اسلام و همه مسلمانان را به مانند دانه‌های یک شانه در نظر بگیریم. باید در مسایل فرهنگی و دینی هم اهم و مهم بکنیم، اهم و اصل اسلام است. شیعه، حنفی، مالکی و حنبلی، همه فروع هستند اینها جوی‌هایی هستند که آب را از یک چشمه به نام اسلام می‌گیرند.»
    • ۲۳ آوریل ۲۰۱۵/ ۳ اردیبهشت ۱۳۹۴؛ «جمع علما، بزرگان، فرهیختگان و دانشگاهیان اندونزی»[۹۰]
  • «پلیس موظف به اجرای اسلام نیست بلکه وظیفه پلیس اجرای قانون است و اگر غیر از این باشد، در مخمصهٔ فکری قرار گرفته و مردم را نیز گرفتار خواهیم ساخت… پلیس جایی می‌تواند وارد شود که اولاً مصوبه قانونی وجود داشته باشد، ثانیاً قانون روشن و شفاف ابلاغ شده باشد.»
  • «معیار پلیس باید قانون باشد، اگر کسی قانون را شکست، شما متعرض خواهید شد. اما در برخورد با مردم اخلاق حسنه، روی خوش، تواضع و ادب جزو وظایف همه ماست، مخصوصاً نسبت به جوانان و بانوان، این وظیفه سنگین‌تر است.»
    • ۲۵ آوریل ۲۰۱۵/ ۵ اردیبهشت ۱۳۹۴؛ «همایش فرماندهان و مدیران نیروی انتظامی»[۹۱]
  • «درمان درد جامعه امروز و جهان معاصر، ما راهی جز اعتدال، اخلاق و ادب ندارد. تا روزی که افراط و افراطی‌گری و خشونت است دیگران بر آن اسب سوار می‌شوند و معضلات برای جامعه می‌آفرینند.»
    • ۵ مه ۲۰۱۵/ ۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۴؛ «آیین گشایش نمایشگاه بین‌المللی کتاب»[۹۲]
  • «شریعت اسلامی نسبتی با خشونت ندارد و آنها که می‌خواهند شریعت را در کنار خشونت قرار دهند، چیزی از شریعت نفهمیده‌اند.»
    «به کمپ پیامبر (ص) و قرآن پناه ببرید، و به سوی کمپ دیوید نروید، چرا که تنها اردوگاه اسلام و پیامبر (ص) می‌تواند منجی شما باشد.»
    «ایران هیچ‌چیزی بالاتر از حقوق قانونی خود را نمی‌خواهد و البته زیر بار هیچ احجاف و زیاده‌خواهی هم نخواهد رفت.»
    • ۱۶ مه ۲۰۱۵/ ۲۶ اردیبهشت ۱۳۹۴؛ دیدار جمعی از کارگزاران نظام و سفرا با رهبر معظم انقلاب اسلامی[۹۳]
  • «علی‌رغم اقلیت بسیار کوچکی که بلندگوهای بزرگ را از دیگران عاریه کرده‌اند، اکثریت قاطع ملت ایران پشتیبان مسیر صلح، آشتی و تعامل سازنده با جهان هستند.»
    • ۲۶ مه ۲۰۱۵/ ۵ خرداد ۱۳۹۴؛ «اجتماع بزرگ مردم شهرهای غرب استان تهران»[۹۴]
  • «ما اگر می‌خواهیم به پیشرفت و قله‌های ترقی دست پیدا کنیم باید متحد باشیم و دست به دست هم بدهیم و اختلافات را کنار بگذاریم. همه به هم کمک کنیم تا در این کشور رونق اقتصادی، آغاز شود.»
    • ۱۴ ژوئن ۲۰۱۵/ ۲۴ خرداد ۱۳۹۴؛ «اجتماع بزرگ مردم استان خراسان شمالی»[۹۵]
  • «دولت تردیدی ندارد رونق اقتصادی فقط در سایه تلاش و فعالیت بخش غیردولتی می‌تواند به طور کامل حاصل شود و دولت به تنهایی نمی‌تواند بار مسوولیت اقتصاد را بر دوش بگیرد.»
  • «امروز دولت تردیدی ندارد که باید تسهیلات لازم را برای بخش خصوصی بوجود آورد و گام به گام بار اقتصاد و حتی فرهنگ و خدمات اجتماعی را به اهل آن واگذار کند.»
    • ۲۲ ژوئن ۲۰۱۵/ ۱ تیر ۱۳۹۴؛ «جمع اصناف، کارآفرینان و خیرین»[۹۶]
  • «دشمن تنها سلاح، ماهواره و موشک نمی‌سازد بلکه ذهنیتی را برای دنیا منطقه و حتی مردم ایران می‌سازد تا ایران را خطری برای جهانیان نشان دهد.»
    • ۲۷ ژوئن ۲۰۱۵/ ۶ تير ۱۳۹۴؛ «در ضیافت افطاری با فرماندهان ارشد نظامی و انتظامی»[۹۷]
  • «خدا نکند کسی به نام قرآن و اهل بیت علیهم السلام مردمی را جمع کند و سخنانی خلاف قرآن و سیره خاندان اهل بیت بگوید.»
    • ۲۸ ژوئن ۲۰۱۵/ ۷ تير ۱۳۹۴؛ «در ضیافت افطار»[۹۸]
  • «مسیر اقتصاد مقاومتی را با همه توان و تلاش ادامه خواهیم داد، چرا که این مسیر به نفع کشور است و راهی است که می‌تواند قدرت ملی ما را افزایش دهد، اقتصاد مقاومتی، فرهنگ استقامتی و تعامل سازنده با جهان اگر در کنار هم قرار گیرد باعث می‌شود تا از مشکلات پیش‌رو به سرعت عبور کنیم.»
  • «باید مطبوعات به صورت آزاد عمل کنند و نظرات خود را بیان کنند. تنها معیار، رعایت قانون و اخلاق حرفه‌ای در همه جا از سوی همگان است.»
    • ۳۰ ژوئن ۲۰۱۵/ ۹ تير ۱۳۹۴؛ «در ضیافت افطار با اصحاب رسانه و مطبوعات»[۹۹]
  • «هر چه در جامعه هنر بیشتر باشد و زبان و صدایش بلندتر، افراط و خشونت کمتر می‌شود.»
  • «هر جا هنر به معنای واقعی کلمه باشد، ادب نیز وجود دارد. »
  • «اخلاق را هنرمندان در جامعه تبیین می‌کنند و بهتر از هر کس می‌توانند نشان دهند که چقدر ریا، توهین و اهانت زشت است؛ همان ریایی که متأسفانه امروز در گوشه و کنار جامعه مشاهده می‌شود و کسانی برای پول، منصب و مقام، ریا، اغراق و مبالغه می‌کنند.»
  • «هنر در صورتی تجلی می‌یابد که فضا، فضای آزاد و اخلاقی باشد همان طور که همه دین ما با هنر توأم است و زیبایی ظاهری و معنوی را می‌توان در همه آیات قرآن، مناسک دینی نظیر اذان، افطار، مناجات و در همه ماه مبارک رمضان مشاهده کرد.»
  • «هنرمندان همواره کار خدایی کردند چرا که خداوند هر چه آفریده است، جاودانه است.»
  • «دولت‌ها آمده و رفته‌اند اما آنچه در شهرهای بزرگی چون اصفهان و شیراز باقی مانده و همواره تحسین می‌شود، آثار هنرمندان است.»
    • ۱۱ ژوئیه ۲۰۱۵/ ۲۰ تير ۱۳۹۴؛ «در مراسم ضیافت افطار اصحاب فرهنگ و هنر[۱۰۰]
  • «هیچ آیین و مکتبی مانند اسلام به زیبایی، جایگاه و شأن بانوان را بالا نبرده است.»
  • «دنیای سیاست هم مانند دنیا ورزش، رقابتی است. »
    • ۱۵ ژوئیه ۲۰۱۵/ ۲۴ تير ۱۳۹۴؛ « در ضیافت افطار با ورزشکاران» [۱۰۱]
  • «جامعه‌ و کشوری واقعاً توسعه یافته است که در آن همه آحاد مردم یکدیگر را مثل اعضای خانواده خود دیده و تنها به خود فکر نکنند؛ کشوری که غمخواری، خیرخواهی، تعاون، نیکوکاری و دست یکدیگر را گرفتن در آن اصلی اساسی باشد.»
  • «انسان از ماده انس است و اساساً موجودی است که با همتای خود انس گرفته و تنها نمی‌تواند زندگی کند و این مونس گزیدن، اساس سلامت روح بوده و درمان دردها از همین جا آغاز می‌شود. »
  • «گاهی فکر می‌کنیم درمان نیازمند پزشک، پرستار، دارو و تجهیزات است که البته این درست است اما گاهی یک احوالپرسی و عیادت چنان روحیه‌ای به بیمار می‌دهد که راهکارهای پزشکی نمی‌توانند آن را تأمین کنند و اساساً پزشکان ما هم باید غیر از روش‌های علمی پزشکی با بیان و سخن خود به بیماران روحیه بخشیده و به درمان‌ آنها کمک کنند.  »
    • ۲۳ ژوئیه ۲۰۱۵/ ۱ مرداد ۱۳۹۴؛ « در همایش سازمان های مردم نهاد در نظام سلامت» [۱۰۲]
  • «این تفکر که ما در برابر دنیا دو راه بیشتر نداریم و یا باید در برابر دنیا تسلیم شویم و یا دنیا را شکست دهیم، غلط و غیرمنطقی است. راه سومی نیز وجود دارد که آن تعامل با دنیاست. »
    • ۲ اوت ۲۰۱۵/ ۱۱ مرداد ۱۳۹۴؛ «در گفت و گوی تلویزیونی» [۱۰۳]
  • «آنجا که پرده حیا و خجالت مفهوم ندارد، جایی است که باید در برابر معلم زانو زد و در برابر علم فروتنی کرد.»
  • «مدرن شدن آموزش، صرفا به معنای استفاده از رایانه و فضای مجازی نبوده و بسیار بالاتر و فراتر از این ها است.»
  • «در روند مدرن شدن آموزش و پرورش باید علاوه بر مدرسه، فضای عمومی جامعه و افکار نسل جوان ما نیز متحول شود.»
  • «امروز شرایطی داریم که باید جهانی بیاندیشیم و بومی عمل کنیم .برخی بر عکس معتقدند که ما باید محلی بیاندیشیم و برای جهان هم نسخه بپیچیم که این شدنی نیست.»
  • «ما عمیقا معتقدیم که در برابر قدرت‌های بزرگ نباید تسلیم شد اما می‌توان با منطق، استدلال، فن مذاکره و هنر دیپلماسی، به اهداف و خواسته‌های خود دست یافت.»
  • «ما ملت صلح‌دوست، صلح‌خواه و حامی مظلومین هستیم اما امروز هم اگر کسی به این ملت تجاوز کند، به حول و قوه الهی او را از کرده خودش پشیمان خواهیم کرد.»
  • «نسل جوان ما باید به گونه‌ای تربیت شود که علم را نه برای علم بلکه برای حل مشکلات جامعه و خدمت بهتر به کشور فراگیرد.»
    • ۴ اوت ۲۰۱۵/ ۱۳ مرداد ۱۳۹۴؛ « در اجلاس سالانه مدیران و روسای آموزش و پرورش» [۱۰۴]
  • «ما هلال شیعه نداریم بلکه قمر و بدر اسلام داریم و معتقدیم همه مسلمانان در برابر کفر و نفاق یکپارچه و متحد هستند.»
  • «دیروز غرب و شرق ادعا می‌کردند که دوران دین به پایان رسیده است اما انقلاب اسلامی این واقعیت را مبرهن ساخت که اتفاقاً امروز عصر دین و روزی است که ایمان و اخلاق منجی واقعی انسان و نسل جوان می‌باشد.»
  • «امروز منطق ما در برابر همه جهانیان کلمه «سواء» است و این کلمه که در قرآن به آن تأکید شده در دنیای امروز به معنای صلح، همزیستی مسالمت‌آمیز، وحدت و برادری همه مسلمانان است. کلمه «سواء» به معنای دنیای عاری از خشونت و انشقاق و افتراق است.»
  • «دنیای امروز مشتاق اسلام معرفت و صلح است و دین اسلام و اهل بیت (ع)، دین قانون، حقوق، معنویت و اخلاق می‌باشد و اساس بعثت آن اتمام و اکمال اخلاق است.»
  • «مرز اسلام مرز خون، نژاد و افراط نیست بلکه مرز اعتقاد، ایمان و اخلاق است لذا این الگو مرزهای جغرافیایی نمی‌شناسد و می‌تواند در اعماق اروپا، آمریکا و اقصی نقاط آسیا و آفریقا پیروانی مخلص داشته باشد و خواهد داشت.»
  • «ما صدای اسلام را از طریق صفیر گلوله به جهان نرساندیم بلکه آن را از طریق مدارس، حجره‌ها و با منطق و استدلال معرفی کردیم.»
  • «درست است که اسلام، دین قدرت و اقتدار می‌باشد اما همزمان دین سلم، سلام و صلح است، در اسلام شمشیر وجود دارد اما جز در مواقع ضرورت از آن استفاده نمی‌کند و پیوسته با منطق و استدلال سخن می‌گوید.»
  • «برای جمهوری اسلامی ایران شیعه یمنی، عراقی، لبنانی و سوری با اهل سنت یمن، فلسطین و اکراد در عراق هیچ تفاوتی ندارند و ما خواهان صلح، امنیت و برادری بوده و برای منطقه نیز خواهان توسعه بیشتر هستیم.»
    • ۱۵ اوت ۲۰۱۵/ ۲۴ مرداد ۱۳۹۴؛ «در اجلاس مجمع جهانی اهل بیت» [۱۰۵]
  • «مذاکره واقعی یعنی آنکه ما حرف طرف مذاکره را بفهمیم و حرف و منظور خودمان را نیز به او بفهمانیم و در این بین راه میانه‌ای را برای رسیدن به توافق کشف کنیم.»
  • «متأسفانه برخی فکر می‌کنند با شعار و درشت‌گویی می‌شود عالم بشریت را تسلیم کرد اما مذاکره روال دیگری دارد. در مذاکره باید هر یک از طرفین مذاکره، طرف مقابل خود را به نقطه‌ای امیدوار کند و اساساً مذاکره باید بر ایجاد نقطه امید بنا شود.»
  • «شورای محترم نگهبان ناظر است نه مجری. مجری انتخابات دولت است. دولت مسئول برگزاری انتخابات است و دستگاهی هم پیش‌بینی شده که نظارت کند تا خلاف قانون صورت نگیرد. شورای نگهبان چشم است و چشم نمی‌تواند کار دست را بکند، نظارت و اجرا نباید مخلوط شوند باید به قانون اساسی کاملاً توجه کرده و عمل کنیم.»
    • ۱۹ اوت ۲۰۱۵/ ۲۸ مرداد ۱۳۹۴؛ «در نشست مشترک هیات دولت و استانداران» [۱۰۶]
  • «مسجد واقعی مسجدی است که جایگاه علم، برادری و وحدت میان مسلمانان باشد.»
  • «مسجد جای سیاست است اما جای حزب نیست.»
  • «مسجد خانه حزب و جناح نیست بلکه خانه همه مردم است.»
  • «معیار و شاخص برای ارزیابی مسجد، نه ساختمان و امکانات موجود در آن بلکه قدرت جذب مردم و بویژه جوانان است.»
    • ۲۰ اوت ۲۰۱۵/ ۲۹ مرداد ۱۳۹۴؛ « در اجلاس روز جهانی مساجد» [۱۰۷]
  • «سال‌ها در تاریخ دنیا طول کشید که از کلمه جنگ به کلمه دفاع برسیم. قرن‌ها بحث جنگ و جنگ‌سالاری بود.»
  • «اسلام به جای جنگ کلمه دفاع را نشاند. جنگ‌هایی اسلام دارد ولو اینکه در بعضی موارد جهاد ابتدایی است، ولی به معنای واقعی کلمه همواره یا مدافع از سرزمین است، یا مدافع از ایمان و آزادی است. به یک معنا همه جهادهای اسلام جهاد دفاعی می‌تواند باشد ولو جنگ‌های ابتدایی اسلام.»
  • «آرمان ما، آرمان دفاع است و آرمان جنگ نیست. دین ما و نظام ما، مردم سالار است، جنگ سالار نیست. ما دنبال جنگ و تجاوز نیستیم.»
  • «وقتی ما می‌گوییم سیاست تنش زدایی، همگرایی و اعتمادسازی، این با قدرت دفاعی ما و صنعت نظامی ما منافات ندارد. ما کی می‌توانیم با طرف مقابل خوب مذاکره کنیم؟ آن زمانی که توانمند باشیم. کی می‌توانیم با طرف مقابل گفتگوی ثمربخش داشته باشیم؟ وقتی که قوی باشیم.»
  • «شما بدانید اگر کشوری اقتدار، استقلال و ثبات نداشته باشد، نمی‌تواند دنبال صلح واقعی باشد. یک کشور ناتوان و ضعیف و کشوری که در برابر قدرت نظامی کشورهای همجوارش، رقیبان یا دشمنانش توان برخورد و دفاع ندارد، چطور می‌تواند مدعی صلح باشد، این کشور باید همیشه آماده اشغال باشد.»
    • ۲۲ اوت ۲۰۱۵/ ۳۱ مرداد ۱۳۹۴؛ «در مراسم سالروز صنعت دفاعی کشور» [۱۰۸]
انقلابی‌گری به معنای افراطی‌گری مردود است.

—۲۴ اوت ۲۰۱۵/ ۲ شهريور ۱۳۹۴

  • «انقلابی‌گری به معنای افراطی‌گری مردود است.»
    • ۲۴ اوت ۲۰۱۵/ ۲ شهريور ۱۳۹۴؛ «رییس جمهوری در حرم مطهر حضرت امام خمینی» [۱۰۹]
Colored dice with white background
صلح و تفاهم و مذاکره و منطق چیزی است که تروریسم و ترور و خشونت از آن گریزان است.
Colored dice with checkered background
فرهنگ انقلاب همان چیزی است که مردم ایران خواستار آن بودند و آن استقلال، آزادی و جمهوری اسلامی است و هرگز به معنای درشت‌گویی نیست.
Colored dice with checkered background
هر زمان، در هر بخشی حتی در زمینه ترویج دین از علم و دانش استفاده کردیم، سخن ما استوارتر و پایدارتر بوده و موفق بودیم و هر جا مدیریت ما در چارچوب دانش بود در مسیری درست حرکت کرده است.
  • «در بسیاری از مواقع ممکن است چند راه و طریق پیش روی انسان وجود داشته باشد و گاهی ممکن است هیچ یک از این راه‌ها بهترین نباشد، اما همواره باید بین خوب و بهتر و بد و بدتر راه‌حل‌هایی که بهترین راه در چارچوب منافع امت و کشور و دنیای اسلام است را انتخاب کرد.»
    • ۲۵ اوت ۲۰۱۵/ ۳ شهريور ۱۳۹۴؛ «در دیدار علما، ایثارگران و برگزیدگان استان همدان» [۱۱۰]
  • «تهدیدات احتمالی وجود دارد و ما باید خودمان را برای تهدیدات احتمالی آماده کنیم. اما سایه غیر از تهدید است. گاهی یک ابر سیاهی بالای سر شما قرار می‌گیرد و شما آن را حس می‌کنید اما زمانی شاهد ابری در دوردست هستید که ممکن است بسوی شما بیاید.»
    • ۲۹ اوت ۲۰۱۵/ ۷ شهريور ۱۳۹۴؛ «در نشست با خبرنگاران داخلی و بین‌المللی» [۱۱۱]
  • «رژیمِ ترور و سازمان ترور هیچگاه در مسیر انتخاب نیست تا به سمت صندوق آرا برود و به جای انتخاب به دنبال ارهاب و ارعاب است.»
  • «همه آنهایی که مسیر ترور را انتخاب کردند، صلح، مفاهمه و مذاکره را خیانت می‌دانند. مسیر آنها مسیر خشونت و افراط است. آنها می‌گویند یا سفیدِ سفید یا سیاهِ سیاه؛ یا زیبای مطلق یا زشت مطلق و چیزی به عنوان حد وسط نیست.»
  • «صلح و تفاهم و مذاکره و منطق چیزی است که تروریسم و ترور و خشونت از آن گریزان است.»
  • «تروریست‌ها خود را میزان و مرکز عالم می‌دانند؛ می‌گویند حرف ما درست است و حق است و هر که مخالف ما است در مسیر باطل و ناحق قرار گرفته است، معمولاً همه پیشوا پرستی دارند و فردی که به عنوان رئیس آن سازمان ترور است، او را برترین مقام گاهی در روی زمین می‌بینند.»
  • «ترور تا زمانی که ابزار برای قدرت‌ها است از بین نخواهد رفت، ترور تا زمانی که یک اراده قوی جمعی و یک عزم واقعی در جهان بوجود نیاید از بین نخواهد رفت، ترور تا زمانی که دو معیار را مد نظر قرار می‌دهیم و تروریست خوب و بد را قبول داریم به نتیجه نمی‌رسد.»
  • «ما باید با استانداردِ واحد، در برابر همه گروه‌های تروریستی بایستیم.»
  • «ما می‌بینیم هنوز در دنیا متأسفانه گروهک‌های تروریستی برای برخی از جوان‌های ناآگاهِ جامعه امروز ما جاذبه دارد و تا زمانی که جاذبه دارد معنایش این است که ما به ریشه‌های ترور و تروریسم نپرداختیم.»
    • ۳۱ اوت ۲۰۱۵/ ۹ شهريور ۱۳۹۴؛ «در کنگره بین‌المللی ۱۷ هزار شهید ترور» [۱۱۲]
  • «گل مهر، چقدر از گل فروردین زیباتر و مؤثرتر و برای همه ما دل‌انگیزتر است. بهترین محیط باید محیط مدرسه و علم باشد این محیط را معلمان و دانش‌آموزان با هم می‌سازند.»
    • ۲۳ سپتامبر ۲۰۱۵/ ۱ مهر ۱۳۹۴؛ «در مراسم بازگشایی مدارس سراسر کشور» [۱۱۳]
  • «خطر بزرگ و اصلی در جهان امروز آن است که، سازمان‌های تروریستی به حکومت‌های تروریستی تبدیل شوند. ما متأسفیم که قیام‌های ملی در منطقه ما توسط تروریست‌ها به انحراف کشیده شدند و به جای صندوق رأی، اسلحه و ترور سرنوشت ملت‌ها را می‌خواهد تعیین نماید.»
  • «من خطاب به همة دولت‌ها و ملت‌ها می‌گویم: ما گذشته را فراموش نمی‌کنیم اما نمی‌خواهیم در گذشته بمانیم. ما جنگ و تحریم را از یاد نمی‌بریم، اما به صلح و توسعه فکر می‌کنیم.»
  • «ما می‌دانیم که تنها راه حفظ و تداوم صلح، توسعه است. صلح بدون توسعه تنها یک زنگ تفریح است تا انبارهای خشم و کینه انباشته شود. اما صلحِ همراه توسعه، خالی کردن آن انبارها از خشم و کینه و انباشتن آنها با امید و احترام ملت‌ها به دیگران است.»
    • ۲۸ سپتامبر ۲۰۱۵/ ۶ مهر ۱۳۹۴؛ «در هفتادمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد » [۱۱۴]
  • «تنها مدیریت دانش‌بنیان ثمربخش است و جامعه دانش‌بنیان نیز با احترام به علم و دانشمند شکل می‌گیرد.»
  • «هر زمان، در هر بخشی حتی در زمینه ترویج دین از علم و دانش استفاده کردیم، سخن ما استوارتر و پایدارتر بوده و موفق بودیم و هر جا مدیریت ما در چارچوب دانش بود در مسیری درست حرکت کرده است.»
  • «هیچ ملتی به قدرت، پیشرفت و ثروت نرسیده مگر اینکه در سایه علم، دانش و فناوری حرکت کرده باشد.»
  • «فرهنگ انقلاب همان چیزی است که مردم ایران خواستار آن بودند و آن استقلال، آزادی و جمهوری اسلامی است و هرگز به معنای درشت‌گویی نیست.»
  • «علم، دانش و فناوری مرز نداشته و ما باید برای به دست آوردن آن از همه دنیا استفاده کنیم و در این مسیر با هیچ‌کسی دشمنی نخواهیم داشت.»
  • «ما باید با دنیا ارتباط برقرار کنیم چرا که علم و دانش گمشده مؤمن است و هر جا که باشد آن را پیدا خواهد کرد.»
    • ۱۸ اکتبر ۲۰۱۵/ ۲۶ مهر ۱۳۹۴؛ «در نخستین نشست هم‌اندیشی فعالان اقتصاد دانش‌بنیان و نوآوری» [۱۱۵]
  • «ما در قبال ریختن خون و آواره شدن برادران مسلمانمان مسئولیم و نباید اجازه دهیم حتی خون یک بیگناه به زمین ریخته شود.»
  • «ما امروز نیازمند دیپلماسی علمی، فرهنگی،‌ اقتصادی،‌رسانه‌ای و حتی فضای مجازی هستیم.»
  • «در دنیای امروز هیچ کشوری نمی‌تواند به تنهایی معضلات خود را حل و فصل کرده و به اهداف خود برسد و اگر درست حرکت کنیم به نقطه‌ای خواهیم رسید که دیگر انزوا و تحریم ایران امکان‌پذیر نخواهد بود، چرا که هدفگیری دولت؛ تحکیم بازدارندگی کشور در برابر انزوا و تحریم است.»
    • ۲ نوامبر ۲۰۱۵/ ۱۱ آبان ۱۳۹۴؛ «در همایش سفرا و روسای دفاتر و نمایندگی‌های ایران در خارج از کشور» [۱۱۶]
نظر یک مأمور امنیتی نمی‌تواند معیار ارزیابی فعالیت‌های رسانه‌ای باشد.

—۸ نوامبر ۲۰۱۵/ ۱۷ آبان ۱۳۹۴

Colored dice with white background
انتقاد حقِّ همهٔ مردم و ازجمله رسانه‌هاست، اما نباید انتقاد سازنده را با تخریب، ایراد، تهمت و دروغ اشتباه بگیریم.
Colored dice with checkered background
اگر قدرت در هر کشوری مورد انتقاد و سوال قرار نگیرد، به انحراف و استبداد کشیده خواهد شد.
  • «همان‌طور که نیازمند نهاد رسانه هستیم، نیازمند نظام مطبوعاتی شفاف، روشن و قانونمند هستیم. اگر قانون روشن باشد هر روز جمعی با بدست آوردن یک کلمه و جمله نمی‌توانند با حقوق و آزادی مطبوعات بازی کنند.»
  • «نظر یک مأمور امنیتی نمی‌تواند معیار ارزیابی فعالیت‌های رسانه‌ای باشد.»
  • «معنا ندارد رسانه‌ای برای همیشه حاشیه امنیت داشته باشد و یا به جای اطلاع‌رسانی، نقش پلیس مخفی را نیز ایفا کند و شما از محتوای آن آگاه شوید که فردا چه کسی بازداشت خواهد شد و کجا تعطیل می‌شود و یا آبروی چه کسی ریخته خواهد شد.»
  • «انقلاب اسلامی واقع شد تا جان، آبرو و اموال مردم محفوظ باشد، انقلابی بودن به معنی دروغ گفتن و تهمت زدن به دیگران و مخدوش کردن چهره بزرگانی نیست که در انقلاب، دوران دفاع مقدس و دوران سازندگی و تا امروز برای کشور زحمت کشیده‌اند.»
  • «انتقاد حق همه مردم و از جمله رسانه‌هاست، اما نباید انتقاد سازنده را با تخریب، ایراد، تهمت و دروغ اشتباه بگیریم.»
  • «از همه رسانه‌های کشور و از آزادی بیان و انتقاد حمایت می‌کنم، اما نمی‌توانیم از کسی که در این عرصه اخلاق را زیر پا می‌گذارد و بذر ناامیدی را در جامعه می‌پراکند، تجلیل کنیم.»
  • «چرا باید بی‌جهت هر روز مردم را از دشمن بترسانیم و تصویر سیاهی از وضعیت جامعه برای آنان ترسیم کنیم.»
  • «نباید اصول انقلاب و اخلاق زیر پا گذاشته شده و تهمت و دروغ و تخریب جای نقد سازنده را بگیرد. نباید به صرف اتهام جایی یا فردی قبل از رسیدگی قضایی آبروی کسی را ببریم، این خلاف شرع و قانون اساسی است.»
    • ۸ نوامبر ۲۰۱۵/ ۱۷ آبان ۱۳۹۴؛ «رییس جمهوری در نمایشگاه مطبوعات و خبرگزاری‌ها» [۱۱۷]
  • «دولت یازدهم در پی پیروزی جناح خاصی نیست و تلاش می‌کند که شرایط برای مشارکت همه جناح‌ها، احزاب و گروه‌ها فراهم شود.»
    • ۱۸ نوامبر ۲۰۱۵/ ۲۷ آبان ۱۳۹۴؛ «در جلسه هیات دولت» [۱۱۸]
  • «امروز مبارزه با استکبار و دشمنان با کار، جهاد اقتصادی و تلاش و نه با شعار ممکن است و هرچه در مسیر پیشرفت، توسعه و آبادانی ایران اسلامی بیشتر تلاش کنیم دشمنان مایوس تر خواهند شد.»
    • ۲ دسامبر ۲۰۱۵/ ۱۱ آذر ۱۳۹۴؛ «در جمع کارگران کارخانه شیشه مینا » [۱۱۹]
  • «از مهمترین جاهایی که قدرت باید در آن نقد شود، دانشگاه است و اساسا اگر قدرت در هر کشوری مورد انتقاد و سوال قرار نگیرد، به انحراف و استبداد کشیده خواهد شد.»
  • «هیچ مقامی در جمهوری اسلامی وجود ندارد که توسط مردم انتخاب نشود و اینکه گفته می‌شود در جمهوری اسلامی دو نوع مقام انتصابی و انتخابی داریم، توهین است.»
  • «این درست است که ما باید در برابر دیگران بایستیم و مشکلات کشور را با امکانات داخلی بسازیم، اما آیا معنای آن این است که نباید با دنیا سخن بگوییم و مشکلات خود را تا سرحد جنگ با دیگران به پیش ببریم؟ ما در برابر هر توطئه احتمالی می ایستیم و پیروزیم اما جنگ و درگیری باید آخرین راه حل باشد.»
  • «اگر آمادگی دفاعی‌مان صد در صد نباشد جنگ بر ما تحمیل خواهد شد؛ لذا همزمان با پیروزی در برجام، مهمترین موشک راهبردی خود را نیز آزمایش کردیم.»
  • «دانشگاه نیازمند فضای امن و نه فضای امنیتی است.»
    • ۷ دسامبر ۲۰۱۵/ ۱۶ آذر ۱۳۹۴؛ «در دانشگاه شریف» [۱۲۰]
Colored dice with white background
تا زمانی که گفتمان، گفتمان عادلانه و متعادل و به دور از افراط و تفریط نباشد، نتیجه آن خشونت عملی هم خواهد بود.
Colored dice with checkered background
می‌توان با منطق و استدلال، دنیای بزرگ امروز را به منطق و راه حق و مسیر درست کشاند، می‌توان در دنیای امروز مشکلات عظیم و پیچیده را با مذاکره حل و فصل کرد.
  • «مهمترین ستون نظام جمهوری اسلامی، رهبری معظم انقلاب است و امروز اگر در کشورمان اتحاد، انسجام و هماهنگی وجود دارد و می‌توانیم به راحتی از مشکلات مهم عبور کنیم، در سایهٔ ولایت فقیه و شخص ولی فقیه است.»
  • «در ایران هیچ چیز بر مبنای جنسیت نیست بلکه همه امور بر اساس شایستگی می‌باشد.»
  • «اهمیت انتخابات به این است که به دنیا با گفتار و هم با عمل اعلام می‌کنیم که تصمیم گیر اصلی برای مدیریت کشورمان آراء مردم و صندوق‌های انتخاباتی می‌باشد.»
    • ۲۱ دسامبر ۲۰۱۵/ ۳۰ آذر ۱۳۹۴؛ « در بازدید از ستاد انتخابات کشور» [۱۲۱]
  • «وظیفه ما تامین امنیت با کمترین هزینه است والا ایجاد فضای امنیتی خود هزینه ساز است.»
  • «افراط هیچ‌گاه نتوانسته شرایط و نتایج مطلوب فراهم کند و مسیر اعتدال، مسیری است که اسلام به آن دستور داده و امام راحل نیز انقلاب را در این مسیر هدایت کردند.»
  • «صلح، امنیت و ثبات در شرایطی به وجود می‌آید که قدرت ایجاد آن در جامعه وجود داشته باشد.»
  • «امروز ولایت فقیه به عنوان سقف و خیمه‌ای در جامعه است که همه زیر لوای آن قرار داریم.»
    • ۲۲ دسامبر ۲۰۱۵/ ۱ دی ۱۳۹۴؛ « در دیدار مدیران، مشاوران و کارکنان وزارت اطلاعات» [۱۲۲]
  • «بی‌تردید آغاز خشونت، از خشونت ذهنی و فکری یک جمعیت برمی‌خیزد. در آغاز اندیشه، فکر، از تعادل خارج می‌شود، آنچه درک می‌شود، از متون اسلامی، متأسفانه درک و فهم، ناصحیح است. اگر خشونت از فکر آغاز شد، این خشونت به سخن و گفتار و سپس به گفتمان تبدیل می‌شود و خطر آن روزی است که در یک جامعه اسلامی و یا غیراسلامی، گفتمان، گفتمان خشونت و افراط باشد.»
  • «تا زمانی که گفتمان، گفتمان عادلانه و متعادل و به دور از افراط و تفریط نباشد، نتیجه آن خشونت عملی هم خواهد بود.»
  • «اگر تفاوت‌ها وجود دارد و تفسیرها یکی نیست، این طبیعت انسان است. تفاوت قابل قبول است؛ اما تنازع چرا؟»
  • «آنچه به نام هلال شیعه عده‌ای تبلیغ می‌کنند، این گفتمان، بیمارگونه غلط است، ما نه هلال شیعی و نه هلال سنی داریم، ما یک بدر اسلامی داریم و همه مسلمان‌ها در دنیایی هستیم که در کنار هم باید متحد باشیم.»
  • «آیا این برای دنیای اسلام شرم نیست که مسلمان‌ها با بچه‌های کوچک، با زن‌ها در زمستان سرد از میان آب و رودخانه، دریا، دریاچه و قایق، به پناه یک کشور غیراسلامی بروند و آن کشور غیراسلامی آنها را پشت دروازه نگاه دارد؟ آیا پیامبر و اصحاب پیامبر اگر امروز در میان ما بودند این فاجعه بزرگ را تحمل می‌کردند؟»
  • «ما باید از خشونت فکری و گفتمانی کار را آغاز کنیم، باید جلوی خشونت فکری و گفتمانی بایستیم، باید تصویر منفی اسلام را در فضای مجازی و حقیقی دنیای امروز بگیریم. ظلم بزرگ تنها بر مسلمان‌ها نیست، ظلم بزرگ تنها بر مردم لیبی، سوریه و عراق و یمن نیست. بزرگ‌ترین ظلم بر چهره اسلام رحمانی است. «وَما اَرْسَلْناکَ اِلّا رَحْمَةً لِلعالَمینَ» این پیامبر، پیامبر رحمت است؛ این دین دین رحمت است؛ این دین دینی است که در هر نمازش، آغاز قرائتش با نام خدای رحمان و رحیم آغاز می‌شود و پایان این نماز، با سلام، صلح و دوستی تمام می‌شود.»
  • «بیاییم فقر فرهنگی و مادی را در جامعه اسلامی از بین ببریم، سال‌ها و سال‌ها از وحدت سخن گفتیم، مگر وحدت دنیای اسلام، بدون اتصال اقتصاد دنیای اسلامی، امکان‌پذیر است.»
  • «می‌توان با منطق و استدلال، دنیای بزرگ امروز را به منطق و راه حق و مسیر درست کشاند، پس می‌توان در دنیای امروز مشکلات عظیم و پیچیده را با مذاکره حل و فصل کرد.»
  • «آینده کشورها به دست ملت‌هاست، به دست مردم آن کشور است، هیچ خارجی و قدرت خارجی نمی‌تواند برای آینده حکومت یک ملتی تصمیم بگیرد.»
    • ۲۷ دسامبر ۲۰۱۵/ ۶ دی ۱۳۹۴؛ « در کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی» [۱۲۳]

۲۰۱۶

[ویرایش]

۱۱ دی ۱۳۹۴–۱۲ دی ۱۳۹۵

۲۰۱۶

Colored dice with white background
بدانید با دعوا و اختلاف و افراطی‌گری به هیچ جا نمی‌رسیم. خراب کردن و آتش زدن کاری ندارد بلکه ساختن و آباد کردن کار مهمی است. به‌هم‌زدن‌ها و تحریم درست کردن‌ها کاری ندارد و آسان است، تحریم برداشتن و تعامل سخت است.
Colored dice with white background
هیچ مقامی در این کشور بدون رأی مستقیم و غیرمستقیم مردم مشروعیت ندارد.
Colored dice with checkered background
بسیار مهم است که وقتی فردی در صفِّ مقدَّم اقدام می‌کند، چگونه حمایت شود. نمی‌توان در میدان مسابقه در کنار میدان بایستیم و به جای حمایت از تیم ملی، از برخی نکات ایراد بگیریم.
  • «علم فقط در زمینهٔ مسائل مربوط به صنعت نیست؛ ما در زمینهٔ سیاسی هم نیاز به عمل و دانش و فناوری داریم. باید از پیچ-و-خم‌ها با علم، دانش، خرد، منطق، استعداد، همکاری، هماهنگی، انسجام و اتحاد گذشت. بدانید با دعوا و اختلاف و افراطی‌گری به هیچ جا نمی‌رسیم. خراب کردن و آتش زدن کاری ندارد بلکه ساختن و آباد کردن کار مهمی است.»
  • «به‌هم‌زدن‌ها و تحریم درست کردن‌ها، کاری ندارد و آسان است. تحریم برداشتن و تعامل سخت است.»
  • «کار خوب تنها نماز و روزه و حج نیست که البته اینها خیر است. کار خوب باید انجام دهیم. هر چند دین یک بخشی از آن را توضیح داده و بقیهٔ آن را هم به عقلمان سپرده است. اگر می‌خواهید به فلاح و رستگاری برسید هم در برابر خدا سر فرود بیاورید و عبادت کنید و هم انواع کارهای خوب را انجام دهید که فلاح و رستگاری از آن شما باشد.»
    • ۱۱ ژانویه ۲۰۱۶/ ۲۱ دی ۱۳۹۴؛ «در مراسم افتتاح فازهای ۱۵ و ۱۶ پارس جنوبی»[۱۲۴]
  • «در تاریخ هر ملتی، لحظاتی وجود دارد که به‌خوبی جایگاه و شخصیت آن ملت را نشان می‌دهد؛ لحظاتی که چشم جهان را به تصمیم و ارادهٔ یک ملت، خیره می‌کند و نفس‌ها را در سینه، حبس و ذهن‌ها را متمرکز می‌کند تا صدای مردمان یک کشور را بشنوند.»
  • «ما ایرانیان، دستان خود را به‌سوی جهانیان به نشانهٔ دوستی دراز کرده‌ایم و با عبور از همه دشمنی‌ها و بدگمانی‌ها و توطئه‌چینی‌ها، فصل تازه‌ای در روابط کشورمان با جهان گشوده‌ایم.»
  • «اجرای برجام به ضرر هیچ کشوری نیست؛ دوستان ایران خوشحال‌اند و رقیبان نیز نباید نگران باشند. ما برای هیچ دولت و ملتی تهدید نیستیم؛ ما ضمن آمادگی کامل برای حفاظت از کیان ایران، پیام‌آور صلح و ثبات و امنیت در منطقه و جهان هستیم.»
    • ۱۷ ژانویه ۲۰۱۶/ ۲۷ دی ۱۳۹۴؛ «بیانیه به‌مناسبت برجام»[۱۲۵]
  • «امروز همه از فرجام برجام خوشحال‌اند؛ جز صهیونیست‌ها، تفرقه‌افکنان میان دنیای اسلام و یک گروه افراطی کوچک در آمریکا.»
  • «برجام فقط یک فضا و شرایط نوین است. ما از این فضا و از این شرایط باید برای رشد و توسعهٔ کشور، رفاه مردم و ثبات و امنیت منطقه استفاده کنیم و این امکان‌پذیر نیست مگر آنکه همه با هم متحد باشیم.»
  • «در جریان این مذاکرات توانستیم قدرت‌های بزرگ را وادار کنیم تا حقوق هسته‌ای ما را به رسمیت بشناسند، پروژه ایران‌هراسی را با شکست مواجه نماییم، چهرهٔ مخدوشی که از ما در جهان ایجاد کرده بودند را بازسازی کنیم و نشان دهیم که دولت و ملت ایران، منطقی، صلح‌دوست و در عین حال در دفاع از حقوق خود مقتدر است.»
    • ۱۷ ژانویه ۲۰۱۶/ ۲۷ دی ۱۳۹۴؛ «هنگام تقدیم لایحه بودجه سال ۱۳۹۵ و برنامه ششم توسعه به مجلس شورای اسلامی»[۱۲۶]
  • «برجام به این معناست که دو طرفی که اختلافی با یکدیگر دارند می‌توانند این اختلاف را از طریق منطق به حل-و-فصل و به مرحلهٔ اعتمادسازی برسانند.»
    • ۱۷ ژانویه ۲۰۱۶/ ۲۷ دی ۱۳۹۴؛ «در نشستی با خبرنگاران داخلی و خارجی»[۱۲۷]
  • «اقتصاد ایران همانند جوان و انسان بی‌گناهی است که ۱۲ سال در زندان، با غل و زنجیر نابحق و نابجا نگه داشته شده است.»
    • ۱۹ ژانویه ۲۰۱۶/ ۲۹ دی ۱۳۹۴؛ «در همایش:اجرای برجام؛ فصل نو در اقتصاد ایران»[۱۲۸]
  • «مجلس خانهٔ ملت است نه خانهٔ یک جناح، و دولت طرفدار جناح و حزب و کاندیدای خاصی نیست و با این وضعیت جهانی، باید بهترین‌ها به مجلس بروند.»
  • «مجلس شورای اسلامی، نامش خانهٔ ملّت است نه خانهٔ یک جناح؛ بگذاریم خانهٔ ملت آینهٔ واقعی ملت باشد و متعلق به همه مردم.»
  • «باید بدانیم ادارهٔ کشور متعلق و در اختیار مردم است؛ صاحب و ولی‌نعمت کشور و ما مردم هستند و هیچ مقامی در این کشور بدون رأی مستقیم و غیرمستقیم مردم مشروعیت ندارد.»
  • «امروز باید با همین قانون اساسی، کار را به بهترین شیوه به پیش ببریم.»
  • «بسیار مهم است که وقتی فردی در صفِّ مقدَّم اقدام می‌کند، چگونه حمایت شود. نمی‌توان در میدان مسابقه در کنار میدان بایستیم و به جای حمایت از تیم ملی، از برخی نکات ایراد بگیریم.»
    • ۲۱ ژانویه ۲۰۱۶/ ۱ بهمن ۱۳۹۴؛ «در همایش استانداران، معاونان ومدیران کل سیاسی و انتخابات و فرمانداران سراسر کشور»[۱۲۹]
  • «هیچ‌کس در دنیا تردید ندارد که اگر تلاش و کمک ایران نبود، امروز نه یک گروه تروریستی، بلکه یک دولت تروریستی در کشورهای منطقه حاکم بود.»
  • «با عشقی که در شما مردم به ایران اسلامی سراغ دارم، تردیدی ندارم که آینده، درخشان و روشن است و ملت ایران به همه اهداف بلندش دست خواهد یافت.»
    • ۲۸ ژانویه ۲۰۱۶/ ۸ بهمن ۱۳۹۴؛ «در جمع ایرانیان مقیم فرانسه»[۱۳۰]
  • «بین ایران و آمریکا [...] هیچ اختلافی بین دو کشور مهم دائمی نخواهد بود؛ اما در عین حال بخاطر پیچیدگی‌هایی که دارد در کوتاه مدت نمی‌شود همه مسایل را حل کرد.»
  • «ما خواهان تنش در روابط [ایران و عربستان] نبوده و نیستیم و معتقدیم همه مسائل باید از راه صحیح و عاقلانه‌ای حل و فصل شود.»
  • «باید ترور و تروریسم را در سوریه از بین برد و بعد از ایجاد امنیت و ثبات آوارگان را به خانه‌هایشان برگردانید و کارهای زیاد دیگری هم باید انجام شود. از جمله مذاکراتی که باید بین مخالفین سیاسی و دولت انجام شود و بعد هم انتخابات عمومی برگزار شود. اما آتش‌بس و توقف کشتار از مهمترین این کارهاست.»
  • «هر کشوری که توسط تروریست‌ها اشغال شود، دولت و ارتش آن کشور مقابله می‌کند تا کشورش را پاکسازی و تروریست‌ها را بیرون براند. کشورهای غربی یا غیرغربی باید این واقعیت را بپذیرند و همه باید بدانند که هیچ‌کس حق ندارد به جای مردم سوریه تصمیم بگیرد. تصمیم نسبت به سوریه را باید مردم سوریه بگیرند.»
  • «من همیشه با انتقاد موافق بودم و انتقاد را به نفع کشور می‌دانم. آن‌هایی که نظری دارند باید نظرشان را ابراز کنند. البته همیشه هم توصیه کردم که این انتقادات باید اخلاقی بوده، با واقعیت منطبق و در چارچوب قانون باشد.»
    • ۳۰ ژانویه ۲۰۱۶/ ۱۰ بهمن ۱۳۹۴؛ «در گفت وگویی مشترک با شبکه تلویزیونی فرانس ۲۴، رادیو فرانس کولتور و روزنامه لوموند»[۱۳۱]
  • «مردم ایران حق دارند به‌خاطر این همه ظلمی که به آن‌ها شده، به قدرت‌های بزرگ اعتماد نداشته باشند، اما راهی که مردم از خرداد ۹۲ انتخاب کردند این بود که اکثریت مردم تعامل سازنده با جهان را، راه رسیدن به برجام می‌دانستند.»
  • «برجام به این معنا نیست که دروازهٔ کشور گشوده شده و باید تحقیق و پژوهش کنار گذاشته شود، بلکه بدین معناست که راه برای ارتباط و تعامل با دنیا باز شده و بایستی از دانش و فناوری‌های روز دنیا استفاده کنیم.»
    • ۳ فوریه ۲۰۱۶/ ۱۴ بهمن ۱۳۹۴؛ «در مراسم رونمایی از دستاوردهای فناوری فضایی کشور»[۱۳۲]
Colored dice with white background
متأسفانه برخی اندیشه و فکر افراطی دارند، گاهی هم به نام دین افراطی می‌اندیشند و دین را افراطی تبیین می‌کنند.
Colored dice with white background
ما تفکر فمینیستی را قبول نداریم، اما تحجر را هم نمی‌پذیریم.
  • «متأسفانه برخی اندیشه و فکر افراطی دارند، گاهی هم به نام دین افراطی می‌اندیشند و دین را افراطی تبیین می‌کنند.»
  • «اعتدال تنها یک روش، منش و شعار نیست، بلکه یک بینش، مسیر تفکری و گفتمان است و امروز باید این گفتمان را احیاء کنیم.»
  • «بخش زیادی از مشکلات امروز جهان از افراط و افراط‌گرایی است و عده‌ای نگاه افراطی به جهان دارند. درست است که نباید به همه و غریبه‌ها اعتماد صد در صدی داشته باشیم، اما به هر حال هر مسئله‌ای یک نقطهٔ اعتدال دارد. متأسفانه عده‌ای راهی جز افراط گری بلد نیستند.»
  • «ما تفکر فمینیستی را قبول نداریم، اما تحجر را هم نمی‌پذیریم.»
  • «زندگی حضرت زهرا (س) نشان می‌دهد که زنان لیاقت و استعداد دستیابی به هر مقامی را دارند.»
    • ۷ فوریه ۲۰۱۶/ ۱۸ بهمن ۱۳۹۴؛ «در همایش ملی:زنان، اعتدال و توسعه»[۱۳۳]
  • «نقد در فضایی قابل تأمل است که کسی به فکر حذف دیگری نباشد و همه در سایهٔ تحمل به تضارب آراء احترام بگذارند و از فواید این تضارب آراء استفاده کنند. اگر در جامعه‌ای کسی از حذف دیگری لذت ببرد، آن جامعه پیشرفت نخواهد کرد و به تجربه نیز دیده‌ایم که جوامعی پیشرفت می‌کنند که در آن‌ها نقد و ارائهٔ نظر آزاد باشد.»
  • «بدانیم که وجود اندیشهٔ مخالف و منتقد عیب نیست، بلکه باید کاری کنیم که مخالف ما معاند نباشد. مخالف کسی است که دارای فکر و اندیشه خاص است و اساساً امکان این وجود ندارد که همه را در یک مسیر و خطِّ فکری قرار دهیم.»
    • ۷ فوریه ۲۰۱۶/ ۱۸ بهمن ۱۳۹۴؛ «در مراسم سی و سومین دوره جایزه کتاب سال ایران»[۱۳۴]
  • «برای توسعه و پیشرفت کشور نیاز به اجماع داخلی داریم؛ ما نیاز به برنامه جامع اقدام ملی (برجام ۲) داریم و همه باید برای ساختن ایران به یک اقدام مشترک ملی دست بزنیم.»
  • «باید زبان انقلاب را روزآمد کنیم. ما اهل گفتگو، منطق، مذاکره و تفاهم هستیم. انقلابی در عصر ما یعنی اهل مشارکت انقلابی، یعنی اهل مدارا، یعنی اهل مقاومت و یعنی اینکه کالای کشورش در بازار جهانی توان رقابت داشته باشد و یعنی اهل امید، اهل نشاط و اهل سازندگی.»
    • ۱۱ فوریه ۲۰۱۶/ ۲۲ بهمن ۱۳۹۴؛ «در مراسم راهپیمایی ۲۲ بهمن»[۱۳۵]
  • «باید به‌گونه‌ای کار کنیم تا کارگران نه تنها نسبت به امنیت شغلی خود، بلکه نسبت به اشتغال فرزندان خود نیز مطمئن باشند.»
    • ۲۰ فوریه ۲۰۱۶/ ۱ اسفند ۱۳۹۴؛ «در همایش:کارگران، آینده اقتصاد ایران»[۱۳۶]
Colored dice with white background
Colored dice with white background
اگر قبل از انقلاب، دست‌های بیگانه برای ادارهٔ کشور تصمیم می‌گرفتند، اکنون مردم ایران هستند که با حضور در پای صندوق‌های رأی و با آرای خود، برای کشور تصمیم می‌گیرند.
  • «اگر قبل از انقلاب، دست‌های بیگانه برای ادارهٔ کشور تصمیم می‌گرفتند، اکنون مردم ایران هستند که با حضور در پای صندوق‌های رأی و با آرای خود، برای کشور تصمیم می‌گیرند.»
  • «رضایت مردم برای دولت یازدهم اهمیت ویژه‌ای دارد. اینکه دروازه‌ها را ببندیم، خودرویی تولید و به ملتی تحمیل کنیم و به مردم نیز بگوییم قدرت انتخاب شما همین است، چنین منطقی را این دولت ابداً نمی‌پذیرد.»
  • «صنعت خودروسازی در ایران باید به طور کامل خصوصی‌سازی و رقابتی شود.»
  • «امنیت جان و سلامت مردم و سلامت محیط زیست، میزان مصرف انرژی و حضور ایران در صحنه‌های جهانی از مواردی است که باید در صنعت خودروسازی مدنظر قرار گیرد.»
  • «انتخابات همواره دمیدن روح جدید در کالبد جامعه برای حضور و حرکت پرشتاب‌تر در مسیر توسعه و رفاه جامعه بوده و هست.»
    • ۱ مارس ۲۰۱۶/ ۱۱ اسفند ۱۳۹۴؛ «در همایش بین المللی صنعت خودرو»[۱۳۸]
  • «بسیاری از افراد در گذشته و حال بر این عقیده بوده و هستند که مگر می‌شود هم سانتریفیوژها و هم زندگی مردم با هم بچرخند، اما امروز می‌بینند که هم سانتریفیوژها می‌چرخند و هم بانک‌ها فعال‌اند و هم سرمایه‌های خارجی به کشور وارد می‌شود.»
  • «برجام یک مثل آفتاب تابان است، اما اگر کسی چشم خود را ببندد، فکر می‌کند شب است؛ چشم‌ها را باید باز کرد.»
  • «در زمینهٔ کار قضایی، ما با زندان موافق نیستیم. به هر میزان که دوران زندان را کم کنیم و زندانی‌ها در فضای دیگری باشند، از آن استقبال می‌کنیم.»
    • ۶ مارس ۲۰۱۶/ ۱۶ اسفند ۱۳۹۴؛ «در نشست خبری با رسانه‌های داخلی و خارجی»[۱۳۹]
  • «کسانی که جان خود را در راه خدا تقدیم می‌کنند، جاودانه و پایدار خواهند بود و این وعدهٔ الهی است که شهیدان زنده و نزد خدا متنعم هستند… مقام شهید لحظه به لحظه ارتقا می‌یابد و تا قیامت ادامه خواهد داشت… خداوند این مقام را به آن‌هایی داده که عزیزترین سرمایهٔ خود را در راه خدا نثار کرده‌اند.»
  • «ما تابع دین هستیم و از خاندان رسالت و خط رهبری دفاع کرده و به دنبال ساختن ایران عزیز هستیم و در برابر هر کس که به این کشور خدمت می‌کند سر فرود می‌آوریم.»
    • ۱۲ مارس ۲۰۱۶/ ۱۶ اسفند ۱۳۹۴؛ «در همایش بزرگداشت روز شهید»[۱۴۰]
  • «کسی که انرژی خود را در ورزش به‌کار گیرد، هم بدن سالم‌تری دارد و هم در زندگی اجتماعی، نشاط و بهره بیشتری خواهد داشت.»
  • «اخلاق، تواضع، جوانمردی و فتوت همواره در تاریخ کشور ما با ورزش توأم بوده است.»
    • ۱۵ مارس ۲۰۱۶/ ۱۶ اسفند ۱۳۹۴؛ «در مراسم تقدیر از افتخار آفرینان ورزشی»[۱۴۱]
  • «خرمشهر باید خرم‌ترین شهر ما و آبادان نیز باید به آبادترین شهر کشور تبدیل شود و هر کاری که در این راستا انجام دهیم با توجه به رشادت‌های مردم این دو شهر در دوران جنگ تحمیلی اندک است.»
    • ۲۲ مارس ۲۰۱۶/ ۱۶ اسفند ۱۳۹۴؛ «در نشست شورای عالی و مدیران عامل مناطق آزاد»[۱۴۲]
Colored dice with white background
تروریست‌هایی که به نام اسلام دست به مسلمان‌کشی می‌زنند، تنها انسان‌ها و مسلمانان را نمی‌کشند، بلکه معنویت، حقیقت و واقعیت اسلام را ذبح می‌کنند.
Colored dice with white background
این عمل ماست که مبنای قضاوت مردم جهان اسلام در مورد اسلامیت رفتار ما قرار می‌گیرد نه ادعاها و القاب و عناوین ما.
مذاهب مختلف، راه‌های مختلف به سمت حقیقت واحد هستند.
Colored dice with white background
اساس دین ما این است که جامعهٔ بشری را به ویژه جامعهٔ اسلامی را یک خانواده بزرگ می‌بینیم و غیر از این نیست. اگر می‌خواهیم رحمت الهی شامل حال ما در دنیا و آخرت شود باید به جامعه‌مان رحم کنیم و باید مهربانی و شفقت در جامعه ما حکمفرما باشد.
  • «اسلام دین برادری، محبت، عشق و دوستی به انسان‌های دیگر است و ما باید فرهنگ راستین اسلام را به جهان معرفی کنیم و اجازه ندهیم عده‌ای فریبکار به نام اسلام، بر چهره اسلام شمشیر بکشند.»
  • «تروریست‌هایی که به نام اسلام دست به مسلمان‌کشی می‌زنند، تنها انسان‌ها و مسلمانان را نمی‌کشند، بلکه معنویت، حقیقت و واقعیت اسلام را ذبح می‌کنند.»
  • «هویت ما، شیعه در برابر سنی نیست؛ بلکه هویت ما، هویت اسلام در برابر کفر و نفاق است و باید به هویت اسلامی خود بنازیم و افتخار کنیم.»
  • «مذاهب مختلف، راه‌های مختلف به سمت حقیقت واحد هستند.»
  • «چرا باید مسلمانان به جان هم بیفتند و صهیونیست‌ها خندان شوند؟ و چرا باید در خاورمیانه، صهیونیست‌ها زندگی آرامی داشته باشند و مسلمانان خون یکدیگر را بریزند؟ و چرا باید سوریه و عراق تخریب شده و یمن نابوده شود؟»
    • ۲۶ مارس ۲۰۱۶/ ۷ فروردین ۱۳۹۵؛ «در دیدار علما و نخبگان پاکستان»[۱۴۳]
  • «نه دولت ما جناحی است و نه رئیس جمهور. دولت تدبیر و امید یک دولت فراجناحی است.»
    • ۲۷ مارس ۲۰۱۶/ ۸ فروردین ۱۳۹۵؛ «در نخستین جلسه هیات دولت در سال ۹۵»[۱۴۴]
  • «وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات باید در بخش‌های مختلف ارایهٔ خدمات، امین مردم باشد و اگر کسی امکانات لازم را در اختیار دارد، نباید در امانت مردم خیانت کند، چرا که مهم‌ترین اصل ما در امنیت ارتباطات است و مردم باید به ما اعتماد کنند و این حق را نداریم که بخواهیم در زندگی خصوصی مردم دخالت کنیم.»
    • ۴ آوریل ۲۰۱۶/ ۱۶ فروردین ۱۳۹۵؛ «در دیدار وزیر، مدیران و کارکنان وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات»[۱۴۵]
  • «رشد پایدار اقتصادی در گرو حذف رانت و انحصار، شفافیت اطلاعات و همچنین ایجاد رقابت سالم و اخلاقی است.»
    • ۵ آوریل ۲۰۱۶/ ۱۷ فروردین ۱۳۹۵؛ «در جلسه شورای عالی انقلاب فرهنگی»[۱۴۶]
  • «معنای اعتدال این است که رویکرد ما نسبت به جهان و کشورهای دیگر رویکردی متوازن باشد. ما اعتدال را پذیرفته‌ایم و با رویکرد اعتدالی، با هزینه‌ای کمتر و مسیری کوتاه‌تر به مقصد می‌رسیم.»
  • «ایران برای کسی تهدید نیست و علیه هیچ کشوری جنگی را آغاز نکرده و نخواهد کرد.»
  • «فرصتی که برجام برای وحدت، پیشرفت و تعامل آفرید، دائمی و ابدی نیست. برجام امروز یک فرصت بزرگ، برای ملت ما در زمینهٔ جذب فناوری، مسایل اقتصادی، تعامل با جهان، جذب سرمایه‌گذاری و در مهمتر از همه تقویت وحدت و اتحاد در درون کشور است.»
    • ۷ آوریل ۲۰۱۶/ ۱۹ فروردین ۱۳۹۵؛ «در مراسم بزرگداشت روز ملی فناوری هسته‌ای»[۱۴۷]
  • «این عمل ماست که مبنای قضاوت مردم جهان اسلام در مورد اسلامیت رفتار ما قرار می‌گیرد نه ادعاها و القاب و عناوین ما.»
  • «اسلام به ما آموخته است که جنایت به هر نامی و در هر مکانی که انجام شود، جنایت است؛ چه در سرزمین مظلوم فلسطین باشد و چه در لاهور و بیروت و دمشق و استانبول و یا در نیویورک و پاریس و بروکسل. مهم آن است که ریشه‌ها و زمینه‌ها را به‌درستی بشناسیم و با عزمی استوار و اراده‌ای راسخ، درصدد مقابله با همه صورت‌های آن برآییم.»
    • ۱۴ آوریل ۲۰۱۶/ ۲۶ فروردین ۱۳۹۵؛ «در جمع سران سازمان همکاری اسلامی؛ استانبول»[۱۴۸]
  • «چنین نیست که هر کس یا نهاد و ارگانی بخواهد با اقداماتی به دنبال کنترل مردم باشد.»
  • «حق نداریم در زندگی خصوصی و عمومی مردم دخالت کنیم جز در زمینهٔ اجرای قانون.»
    • ۲۰ آوریل ۲۰۱۶/ ۱ اردیبهشت ۱۳۹۵؛ «در جلسه هیات دولت»[۱۴۹]
  • «توسعه‌ای پایدار است که به واسطهٔ آن، انسان در مسیر حرکت برای صنعتی‌شدن و استفاده از منابع متعدد، در برابر کرهٔ زمین و محیط زیست نیز احساس مسئولیت کند.»
  • «جهان ما باید عاری از خشونت و افراط و سوء استفاده از نعمات طبیعی و افراط در رفتار با طبیعت باشد.»
    • ۲۳ آوریل ۲۰۱۶/ ۴ اردیبهشت ۱۳۹۵؛ «در سمینار بین‌المللی محیط زیست، دین و فرهنگ»[۱۵۰]
  • «کتاب نور است و راه را به ما نشان داده و ما را از تاریکی و گمراهی نجات می‌دهد.»
    • ۳ مه ۲۰۱۶/ ۱۴ اردیبهشت ۱۳۹۵؛ «در آیین افتتاح نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در شهر آفتاب»[۱۵۱]
  • «اقتصادی که قدرت رقابت در صحنه‌های جهانی را نداشته باشد، در بلندمدت نمی‌تواند مسایل داخلی خود را حل--فصل کند و اگر نتوانیم در اقتصاد از لحاظ کمیت و کیفیت با دنیا رقابت کنیم، موفق نخواهیم بود.»
  • «افق روشنی پیش روی ملت ایران در تعامل سازنده با جهان قرار دارد.»
    • ۱۵ مه ۲۰۱۶/ ۲۶ اردیبهشت ۱۳۹۵؛ «در جمع سفرا و روسای نمایندگی‌های ایران در خارج از کشور»[۱۵۲]
  • «دولت یازدهم اجازه نمی‌دهد در یک کشور اسلامی تفاوتی میان اقوام گذاشته شود، چرا که همهٔ ما شاخه‌های یک درخت تنومند به نام ایران اسلامی هستیم.»
  • «تمام ادیان و اقوام در ایران زیر یک پرچم قرار دارند و باید همه متحد و منسجم در مسیر رشد و توسعهٔ کشور تلاش کنند.»
    • ۳۰ مه ۲۰۱۶/ ۱۰ خرداد ۱۳۹۵؛ «در سخنرانی عمومی، ارومیه»[۱۵۳]
  • «پیام انقلاب، آزادی، استقلال و دین‌باوری است. ما در تمام انقلاب‌های دنیا شاهد بوده‌ایم که بعد از پیروزی انقلاب، صندوق نیست بلکه سرکوب است، اما انقلاب اسلامی تنها انقلابی است که امام صندوق و آراء را به مردم ارائه داد و بدان عمل کرد.»
  • «آنانی که آرزو دارند فاصلهٔ ما با یکدیگر و قوا با رهبری را مشاهده کنند، این آرزو را با خود به گور خواهند برد.»
    • ۲ ژوئن ۲۰۱۶/ ۱۳ خرداد ۱۳۹۵؛ «در آئین سالگرد درگذشت امام خمینی»[۱۵۴]
  • «اساس دین ما این است که جامعهٔ بشری را به ویژه جامعهٔ اسلامی را یک خانواده بزرگ می‌بینیم و غیر از این نیست. اگر می‌خواهیم رحمت الهی شامل حال ما در دنیا و آخرت شود باید به جامعه‌مان رحم کنیم و باید مهربانی و شفقت در جامعه ما حکمفرما باشد.»
    • ۸ ژوئن ۲۰۱۶/ ۱۹ خرداد ۱۳۹۵؛ «در مراسم افطار با ایتام و مددجویان تحت پوشش کمیته امداد و سازمان بهزیستی»[۱۵۵]
  • «مردم از روحانیت انتظار دارند که از قدرت و اختیاراتی که دارد، عادلانه و به خوبی در جهت منافع مادی و معنوی جامعه بهره‌برداری کند.»
    • ۱۱ ژوئن ۲۰۱۶/ ۲۲ خرداد ۱۳۹۵؛ «در ضیافت افطار با جمعی از علما و روحانیون»[۱۵۶]
Colored dice with white background
ما چنین تفکری در اسلام نداریم که یک نوع جنسیت به عنوان نقش اول و یک جنسیت به عنوان نقش دوم مطرح باشد. انسان در پیشگاه خداوند دارای کرامت است.
این چه اندیشه‌ای است که یا زن باید در جامعه حضور یابد و یا بتواند وظیفه خانوادگی و مادری خودش را خوب انجام دهد...و یا اینکه زن باید بین خانواده و شغل، علم و دانش یا دین و مذهب و یا دنیا و یا آخرت، یکی را انتخاب کند. چنین تفکری در اسلام نداریم.
  • «زنان جامعهٔ ما راهگشای توسعهٔ بیش از پیش جامعه هستند و بر خلاف آنچه که برخی تنگ‌نظران فکر می‌کنند، زن، مشکل و معضل جامعه نیست.»
  • «برخلاف آنچه برخی از تنگ نظران فکر می‌کنند، زن مشکل جامعه نیست و آنچنان که برخی از دیدگاه‌های نادرست و غلط این چنین معرفی می‌کنند، زن معضل جامعه نیست بلکه زن، فرصت و مسیر راه توسعه جامعه است.»
  • «این چه اندیشه‌ای است که یا زن باید در جامعه حضور یابد و یا بتواند وظیفه خانوادگی و مادری خودش را خوب انجام دهد - البته تردیدی نیست که وظیفه مادری، وظیفه‌ای بسیار مهم است که شاید هیچ وظیفه‌ای به پای آن نرسد که یک مادری بتواند بهترین فرزندان را تحویل جامعه بدهد - و یا اینکه زن باید بین خانواده و شغل، علم و دانش یا دین و مذهب و یا دنیا و یا آخرت، یکی را انتخاب کند. چنین تفکری در اسلام نداریم.»
  • «زنان، قومیت و مذهب، هیچ‌یک مشکل نیستند.»
  • «این چه اندیشه‌ای است که گفته شود یا زن باید بتواند وظیفهٔ مادری خود را انجام دهد که البته بسیار مهم است و یا حضور در جامعه پیدا کند. ما چنین تفکری در اسلام نداریم، در اسلام زن و مرد در خلقت و ایفای نقش برابرند، البته زن‌ها نقش خاص خود را در برخی موارد دارند و اگر بخواهیم امتیاز انسان‌ها را بر مبنای کاری که انجام می‌دهند، بسنجیم در برخی موارد زن‌ها وظایف خطیرتر و سخت‌تری را بر دوش دارند.»
  • «ما چنین تفکری در اسلام نداریم که یک نوع جنسیت به عنوان نقش اول و یک جنسیت به عنوان نقش دوم مطرح باشد. انسان در پیشگاه خداوند دارای کرامت است.»
  • «آنچه ما در اسلام داریم شایسته‌سالاری است و در رسیدن به این شایستگی، تفاوتی بین زن و مرد وجود ندارد. حضور زنان در فعالیت‌های اجتماعی نیز منافاتی با وظایف مادری و خانوادگی آنان ندارد.»
  • «این چه تفکری است که فکر می‌کنند امنیت و اخلاق زن فقط در داخل خانه تأمین می‌شود؛ خانه‌ای که حتماً درب آن بسته و دو قفله باشد. یک همچین چیزی است واقعاً؟ یعنی بعد از ۳۷ سال از انقلاب اسلامی، همچون تفکری در ما هست؟ که اگر هست نقص ماست. اگر همچون نقصی وجود دارد، چطور یک زن اگر در خانه امنیت دارد، در خیابان، اداره و فعالیت اجتماعی نداشته باشد؟ آنچه اسلام برای ما مقرر کرده، برقراری امنیت کامل زنان و مردان در کنار یکدیگر است.»
  • «ما نه پدر‌سالار داریم نه مادر‌سالار، نه خانم‌سالار و نه مرد‌سالار. آنچه در اسلام داریم شایسته سالار است و در این شایستگی هیچ تفاوتی وجود ندارد.»
  • «فرصت اجتماعی، سیاسی و اقتصادی را حق زنان جامعه‌مان می‌دانیم. کسی فکر نکند حضور زن در جامعه و فعالیت در فرصت‌های مختلف با آن وظایف مادری و یا وظایف خانوادگی و یا حراست از اخلاقی که زنان عفیف جامعه ما همواره خودشان از آن حراست کردند، منافاتی خواهد داشت.»
    • ۱۳ ژوئن ۲۰۱۶/ ۲۴ خرداد ۱۳۹۵؛ «در ضیافت افطار با فعالان حوزه زنان و خانواده»[۱۵۷]
  • «من خوشحالم افرادی که نقدی دارند، انتقاد بکنند و دولت گوش شنوایی برای شنیدن نقد و انتقاد دارد، اما در عین حال خوشحالم که بگویم در این دولت، سوءاستفاده‌های میلیارد دلاری نه وجود داشته و نه وجود خواهد داشت و اگر مشکلی هست آن مشکل را همه باید با هم حل بکنیم.»
  • «واقعاً آن خاک جبهه چه برکتی داشت [...] آنجا وسط آن خاک و خستگی و در کنار خط و شب عملیات واقعاً انسان نور ایمان را می‌دید و اگر نبودند و ایستادگی نمی‌کردند ما خوزستان، کردستان، کرمانشاه، تهران و حتی ایران را داشتیم؟»
    • ۱۶ ژوئن ۲۰۱۶/ ۲۷ خرداد ۱۳۹۵؛ «در ضیافت افطار با خانواده شهدا و ایثارگران»[۱۵۹]
  • «در همه جای دنیا حزب و جناح وجود دارد اما جایی که بحث مسایل و منافع ملی در میان است، منافع حزبی و جناحی مفهوم و معنای خود را از دست می‌دهد.»
  • «انقلاب اسلامی انقلابی فرهنگی بود اما هنوز نتوانسته‌ایم موجبات جلب اعتماد میان اهالی فرهنگ و رسانه با سیاستمداران را بوجود آوریم.»
    • ۱۸ ژوئن ۲۰۱۶/ ۲۹ خرداد ۱۳۹۵؛ «در ضیافت افطار با اصحاب رسانه»[۱۶۰]
  • «پهلوانی را در زندگی سیاسی نیز نباید از یاد ببریم.»
  • «پهلوانی بالاتر از قهرمانی است و چقدر نیک که افرادی هم قهرمان و هم پهلوان باشند و البته متأسفانه شمار پهلوانان سیاسی ما کمتر از قهرمانان سیاسی است.»
  • «ورزش گاهی تبلیغی از یک ملتی می‌کند که شما اگر هزارها ساعت، تبلیغات مکتوب و تصویری از یک ملت انجام دهید، نمی‌توانید آن مقدار چهره و بزرگی یک ملت را به رخ جهانیان بکشانید.»
    • ۲۰ ژوئن ۲۰۱۶/ ۳۱ خرداد ۱۳۹۵؛ «در ضیافت افطار با ورزشکاران»[۱۶۱]
Colored dice with white background
اگر ما می‌گوییم انقلاب، انقلاب یعنی: استقلال، آزادی و جمهوری اسلامی. انقلاب به معنی داد کشیدن و سر-و-صدا نیست. انقلاب همان استقلال، آزادی و نظام جمهوری اسلامی است و چیز دیگری نیست.
لطفاً از جیب مردم شعار ندهیم و از جیب خودمان شعار دهیم. اساس قانون اساسی این است که ادارهٔ کشور با مردم و رأی آنان است و همه مقام‌ها نیز با رای مستقیم و غیرمستقیم مردم انتخاب می‌شود. اگر این چنین است، پس در ادارهٔ کشور باید رأی، نظر و خواست مردم مورد توجه ما باشد.
  • «اگر می‌خواهیم شعار بدهیم، لطفاً از جیب مردم شعار ندهیم و از جیب خودمان شعار دهیم. اساس قانون اساسی این است که اداره کشور با مردم و رای آنان است و همه مقام‌ها نیز با رای مستقیم و غیرمستقیم مردم انتخاب می‌شود. اگر این چنین است پس در اداره کشور باید رأی، نظر و خواست مردم مورد توجه ما باشد.»
  • «باور را مگر می‌شود با اجبار بوجود آورد؟ باور باید با آگاهی و آزادی شکل گیرد.»
  • «اگر ما می‌گوییم انقلاب، انقلاب یعنی استقلال، آزادی و جمهوری اسلامی. انقلاب به معنی داد کشیدن و سر و صدا نیست. انقلاب همان استقلال، آزادی و نظام جمهوری اسلامی است و چیز دیگری نیست.»
  • «متأسفانه برخی‌ها که هرگز میدان انقلاب و جنگ را ندیده‌اند به گونه‌ای از کشور و نظام حرف می‌زنند که انسان را دچار شگفتی می‌کنند.»
    • ۲۱ ژوئن ۲۰۱۶/ ۱ تير ۱۳۹۵؛ «در ضیافت افطار با اساتید و پزشکان»[۱۶۲]
  • «افراط باعث بدبختی کشور می‌شود، فرصت‌ها را نابود و روابط ما با دنیا و مردم را خراب می‌کند.»
  • «اضافه کردن مخالف هنر نیست هنر این است که صف مقابل را جذب و در درون انقلاب هضم کنیم.»
  • «هر روز یک برنامه‌ریزی می‌شود که هم ذهن مردم تخریب و هم ما را از مسیر منحرف کند اما این‌ها در پیشبرد هیچ‌یک از طرح‌هایشان موفق نبوده و نخواهند بود.»
  • «اگر خطایی صورت پذیرد دولت از عذرخواهی لکنت زبان نخواهد داشت اما در عین حال متوقع نباشید که فسادهای گذشته را نیز برای مردم تبیین نکنیم.»
    • ۲۳ ژوئن ۲۰۱۶/ ۳ تير ۱۳۹۵؛ «در ضیافت افطار با وزرا، استانداران و روسای سازمان‌ها»[۱۶۳]
  • «بیکاری سرآغاز همه مشکلات در جامعه است. »
  • «موتور قوی بخش غیردولتی می تواند اقتصاد و جامعه را به حرکت در آورد.»
    • ۲۵ ژوئن ۲۰۱۶/ ۵ تير ۱۳۹۵؛ «در ضیافت افطار با فعالان اقتصادی»[۱۶۴]
  • «در هیچ کشوری، امنیت حفظ نخواهد شد، مگر آنکه مردم در پناه یک قوه قضائیه بی‌طرف، عالم و کارآمد در زمینه رفع مخاصمات، مبارزه با مجرمین و ایجاد عدل و داد باشند.»
  • «اگر اعتماد مردم به نظام حاصل نشود و یا تضعیف گردد، بی‌تردید بزرگترین سرمایه خود را که همان سرمایه اجتماعی است، از دست خواهیم داد.»
  • «مردم می‌خواهند دستگاه قضایی پناهگاه و مورد اعتمادشان باشد.»
  • «مردم نباید چنین احساس کنند که قوه قضائیه فقط در برابر مجرم قرار دارد، بلکه باید احساس کنند که از آزادی حقوق عمومی آنها هم حمایت می‌کند.»
  • «به هر مقدار که احکام قضایی شفافیت بیشتری داشته و با استدلال دقیقی همراه باشد، وجدان عمومی جامعه را به دنبال خود خواهد داشت و وجدان عمومی بزرگترین قاضی برای افکار عمومی داخلی و جهانی است و می‌تواند به راحتی افکار عمومی را نسبت به احکام صادر شده اقناع کند.»
  • «هیچ کس در این کشور سرمایه‌گذاری نخواهد کرد مگر آنکه به قوه قضائیه اعتماد داشته باشد. هیچ سرمایه‌ای از خارج نخواهد آمد مگر آنکه به قوه قضائیه اعتماد باشد و هیچ فناوری به جامعه عرضه نمی‌شود مگر اینکه به مالکیت فکری در این کشور، احترام گذاشته شود.»
    • ۲۸ ژوئن ۲۰۱۶/ ۸ تير ۱۳۹۵؛ «در همایش گرامیداشت هفته قوه قضاییه»[۱۶۵]
  • «همه ما ایرانیان امروز اهداف، آرزوها و مشکلات مشترک داریم که برای تحقق اهداف و آرزوها و رفع مشکلات، باید دست به دست هم دهیم.»
  • «ما می‌توانیم مشکلات پیچیده را در سطح جهانی حل و فصل کنیم و به دنیا بگوییم که ایران‌هراسی نابجا بوده و تعامل با ایران به نفع منطقه وجهان است.»
  • «اختلاف نظر و سلیقه در یک کشور ۸۰ میلیونی با قومیت‌ها، افکار، ایده‌ها، احزاب و جناح‌های مختلف طبیعی است اما مهم این است که تلاش کنیم در برخورد با یکدیگر اعمال سلیقه نکنیم.»
  • «با دست لرزان نمی‌توان نقاشی خوب و همچنین با دل ترسان نمی‌توان کار هنری بزرگ تحویل جامعه داد.»
    • ۳۰ ژوئن ۲۰۱۶/ ۱۰ تير ۱۳۹۵؛ «در ضیافت افطار با اهالی فرهنگ و هنر»[۱۶۶]
  • «روزه تنها دست کشیدن از خوردن و آشامیدن نیست بلکه در ماه رمضان بایدتمرینی برای پاکی زبان از دروغ، تهمت، افترا، بدگویی‌ها و تحقیر دیگران و اجتناب از دروغی که پیامبر اسلام (ص) آن را ام المعاصی نامید، باشد.»
  • «ماه رمضان برای آن است که با مفهوم اجتماعی فقر و رنج جامعه بیشتر آشنا شویم؛ از خودخواهی به دیگربینی و دیگرخواهی برسیم و خود را جزئی از کل جامعه اسلامی بیابیم و ببینیم.»
  • «هر رمضانی نسبت به رمضان گذشته برای انجام و وظایف مان آماده‌تر و به هدف نهایی روزه که پایبندی به قوانین اسلام و تقوا است نزدیک تر شده باشیم.»
    • ۶ ژوئیه ۲۰۱۶/ ۱۶ تير ۱۳۹۵؛ «در دیدار عیدانهٔ رهبر معظم ایران با مسئولان و سفرای کشورهای اسلامی»[۱۶۷]
  • «تنها هنر عده‌ای اقلیت اما پر صدا، دمیدن روح یاس در جامعه و سیاهنمایی است. این عده اگر چه بسیار اقلیت هستند، اما صدایشان بلند است.»
  • «متأسفانه امروز در منطقه ما کشورهایی قرار دارند که هنوز فکر می‌کنند با کودتا و تانک و توپ و هلی‌کوپتر می‌توانند قدرت را جابجا و حکومت مردمی را سرنگون کنند.»
  • «متأسفانه امروز در منطقه هم رژیم کودک‌کش و هم رژیم کودک‌صفت وجود دارند. رژیم‌های کودک صفتی هستند که به دنبال لاشه‌های متعفن تروریسم هستند و هنوز سران کودک‌صفتی وجود دارند که با هواپیما مردم بی‌گناه یمن را به خاک و خون می‌کشند
    • ۱۷ ژوئیه ۲۰۱۶/ ۲۷ تير ۱۳۹۵؛ «سخنرانی عمومی در شهر کرمانشاه»[۱۶۸]
  • «ورزش امروز، نمادی بزرگ برای قدرت، فعالیت و نشاط یک ملت به‌ویژه در صحنه‌های بین‌المللی است.»
  • «بزرگترین ظلم را کسانی می‌کنند که ملت را از آینده مأیوس می‌کنند و بزرگترین خدمت از سوی کسانی است که در زبان و عمل امید را به ملت هدیه می‌دهند.»
    • ۲۰ ژوئیه ۲۰۱۶/ ۳۰ تير ۱۳۹۵؛ « در مراسم بدرقه کاروان ورزشی المپیک و پارالمپیک ریو»[۱۶۹]
Colored dice with white background
انقلاب به معنای آن است که دست ما به سوی کسی دراز نباشد و با اراده خود تصمیم بگیریم و با اتکا به رأی مردم در برابر دیگران سر فرود نیاوریم.
Colored dice with white background
انقلابی بودن به معنای آزادی ملت و آزادی اندیشه، بیان و انتقاد است.
Colored dice with checkered background
عزت ما در سایه اراده و اراده ما به واسطه سیاست درست و خردورزی حاصل می‌شود؛ نه با شعار. اگر ملتی مدام مشغول شعاردهی باشد نمی‌تواند، عزتمند باشد اما اگر در مسیرخردورزی حرکت کند، کشور در مسیر عزت، سربلندی و استقلال، قرار خواهد گرفت.
Colored dice with checkered background
ما غیر از برخورداری از فرهنگ اسلام که فرهنگ، اخلاق، مودت و اعتدال است و به ما می‌آموزد که قبل از سخن گفتن اندیشه کنید، ایرانی و از تمدن بزرگ و اخلاق والا برخورداریم.
  • «انقلاب به معنای آن است که دست ما به سوی کسی دراز نباشد و با اراده خود تصمیم بگیریم و با اتکا به رأی مردم در برابر دیگران سر فرود نیاوریم.»
  • «انقلابی بودن به معنای آزادی ملت و آزادی اندیشه، بیان و انتقاد است و اینکه امروز مردم ما در فضای مجازی سلیقه، نظر و انتقاد خود را نسبت به حاکمیت ، برنامه‌ها و تصمیمات دولت ابراز می‌کنند، موجب می‌شود تا زیبایی انقلاب و آزادی را نه در فضای حقیقی، بلکه در فضای مجازی هم احساس کنیم.»
  • «برجام اعمال اراده یک ملت و برداشتن زور و تحمیل است.»
  • «عزت ما در سایه اراده و اراده ما به واسطه سیاست درست و خردورزی حاصل می‌شود؛ نه با شعار. اگر ملتی مدام مشغول شعاردهی باشد نمی‌تواند، عزتمند باشد اما اگر در مسیرخردورزی حرکت کند، کشور در مسیر عزت، سربلندی و استقلال، قرار خواهد گرفت.»
    • ۱ اوت ۲۰۱۶/ ۱۱ مرداد ۱۳۹۵؛ «در همایش پنجاهمین سالگرد تاسیس شرکت ملی گاز»[۱۷۰]
  • «بسیاری از امور را می‌توان به مردم واگذار کرد و مردم هم بهتر و دقیق‌تر می‌توانند این امور را اداره کرده و رقابت سالمی هم در جامعه بوجود می‌آید.»
  • «همه این مفاسدی که متأسفانه در گوشه و کنار وجود داشته، هست و هنوز ریشه کن نشده و باید با آن مقابله کنیم، ریشه‌اش این است که از اخلاق فاصله گرفتیم؛ همه آسیب‌های اجتماعی که می‌بینیم و با آن مواجه هستیم بخاطر این است که از اخلاق فاصله گرفتیم .»
  • «اگر شکافی در جامعه ما میان احزاب، گروه‌ها، جناح‌ها و قومیت‌ها بوجود می‌آید و وحدت ملی را خدشه‌دار می‌کند و یا انسجام ملی را دچار آسیب می‌کند بخاطر ضعف اخلاق است.»
    • ۲ اوت ۲۰۱۶/ ۱۲ مرداد ۱۳۹۵؛ «در گفتگوی تلویزیونی با مردم»[۱۷۱]
  • «جمهوری اسلامی ایران همواره اسلام اعتدالی را در عمل توضیح داده و تبلیغ کرده است؛ اسلامی که دین اعتدال، عدالت و رحمت است و به کمک مسلمانان و مظلومان می‌شتابد.»
  • «ما به هیچ عنوان نمی‌خواهیم که هیچ انسان مظلومی در هر نقطه از جهان کشته شود و خواستار صلح، صفا، برادری و امنیت در جهان هستیم.»
    • ۷ اوت ۲۰۱۶/ ۱۷ مرداد ۱۳۹۵؛ « در دیدار با روحانیون و اندیشمندان جمهوری آذربایجان»[۱۷۲]
  • «یادتان باشد، خوش‌بینی به برجام به معنای خوش‌بینی به ابرقدرت‌ها نیست؛ ما به برجام خوش‌بین هستیم و به آمریکا بدبین. »
    • ۷ اوت ۲۰۱۶/ ۱۷ مرداد ۱۳۹۵؛ «سخنرانی عمومی، در یاسوج»[۱۷۳]
  • «امروز روحیه جهاد، ایمان و باور به اینکه قادر هستیم به اهداف بلند دست پیدا کنیم، اساس کار است و این در حالی است که ما همواره خدا را پایه و اساس همه امور می‌دانیم.»
    • ۲۱ اوت ۲۰۱۶/ ۳۱ مرداد ۱۳۹۵؛ « در مراسم روز صنعت دفاعی»[۱۷۴]
  • «برخی تصور می‌کنند که پزشکان فقط درمانگر بیماری جسم هستند در صورتی که آنها پناهگاه و ملجاء مردم محسوب می‌شوند. پزشکان قبل از اینکه درمان کنند، به بیمار و خانواده وی، آرامش و اطمینان می‌دهند.»
  • «چه بسا نوع نگاه و کلام پزشک به بیمار شفا و اطمینان می‌دهد و بسیار مهم است که پزشک در برابر بیمار خود، کار خود را با نام و توکل به خدا آغاز می‌کند.»
  • «عالم و متخصص بودن با توکل به حق و اعتقاد به اینکه شفا دهنده حقیقی خدای متعال است، منافاتی ندارد.»
  • «پزشکی در کنار علم نیازمند ایمان هم هست و پزشکی که به کار خود ایمان نداشته باشد، تأثیرگذار نخواهد بود و از این‌رو پزشک علاوه بر اینکه هنرمند است به معنای واقعی کلمه حکیم محسوب می‌شود.»
  • «ما غیر از برخورداری از فرهنگ اسلام که فرهنگ، اخلاق، مودت و اعتدال است و به ما می‌آموزد که قبل از سخن گفتن اندیشه کنید، ایرانی و از تمدن بزرگ و اخلاق والا برخورداریم
  • «در کشورمان فقط یک مجلس شورای اسلامی به عنوان مجلس قانون‌گذاری وجود دارد و هر کسی که تریبونی در اختیار می‌گیرد، نمی‌تواند قانون‌گذاری کند.»
  • «بی‌قانونی به نام دلسوزی از دین، اقدام بدتری است.»
    • ۲۲ اوت ۲۰۱۶/ ۱ شهريور ۱۳۹۵؛ «در مراسم بزرگداشت روز پزشک»[۱۷۵]
  • «آن‌هایی که به امید مردم لطمه می‌‌زنند خدمتی به مردم نکرده‌اند بلکه به دشمنان این نظام و آب و خاک امید بخشیده‌اند.»
  • «امام در سایه تفکر نوین خود و تفسیری که از اسلام و قرآن داشت، که یکی از پایه‌های مهم آن آمیختگی دین و سیاست بود، انقلاب را به پیروزی رساند و سپس نظام مدرن و نوین اسلامی را پایه‌گذاری کرد که بر مبنای اسلام، قانون الهی و مبتنی بر آراء مردم بود.»
    • ۲۳ اوت ۲۰۱۶/ ۲ شهريور ۱۳۹۵؛ «در مراسم تجدید میثاق با آرمان‌های امام راحل»[۱۷۶]
  • «کسانی که در دنیا به واسطه حرمین الشریفین القاب زیبایی برای خود کسب کردند، باید بدانند که وظیفه اولیه آن‌ها احترام واقعی به حرم‌های شریف و زائرین حرمین است و یکی از وظایف اولیه آنها ایجاد امنیت و آسایش برای حجاج می‌باشد.»
    • ۷ سپتامبر ۲۰۱۶/ ۱۷ شهريور ۱۳۹۵؛ «در جلسه هیات دولت»[۱۷۷]
Colored dice with white background
ایران... هیچگاه از دیدگاه تقابل امر «ملّی» وامر «جهانی»، حرکت نکرده است؛ و دفاع ما از جنبش‌های حق‌طلبانهٔ جهان، به هیچ‌وجه، به مفهوم تقابل با ارزش‌های مقبول و مشروع انسانی و به معنای مداخله در امور داخلی دیگران نیست.
Colored dice with white background
برعکس، نظریه گفتمانیِ ایران علیه سلطه‌گری و جهان آشوبی، به همان اندازه که ریشه در آرمان‌های دینی دارد، از پیشرفت‌های فکری نوین و ادبیات آزادیخواهی جهانی و اصول منشور ملل متحد نیز برخوردار است.
Colored dice with white background
آرمان‌هایی نظیر استقلال، آزادی، جمهوریت، مردم‌سالاری و حق تعیین دموکراتیک سرنوشت در پای صندوق‌های رأی، به همان اندازه که دینی و ملّی است، سرشتی جهانی دارد.
  • «ایران برخلاف تصویرسازی بنیادگرایانه‌ای که از سوی بنگاه‌های دروغ‌پرداز و جنگ‌افروز بر آن تحمیل می‌شود، هیچگاه از دیدگاه تقابل امر «ملّی» وامر «جهانی»، حرکت نکرده است؛ و دفاع ما از جنبش‌های حق‌طلبانه جهان، به هیچ‌وجه، به مفهوم تقابل با ارزش‌های مقبول و مشروع انسانی و به معنای مداخله در امور داخلی دیگران نیست. برعکس، نظریه گفتمانیِ ایران علیه سلطه‌گری و جهان آشوبی، به همان اندازه که ریشه در آرمان‌های دینی دارد، از پیشرفت‌های فکری نوین و ادبیات آزادیخواهی جهانی و اصول منشور ملل متحد نیز برخوردار است. آرمان‌هایی نظیر استقلال، آزادی، جمهوریت، مردم‌سالاری و حق تعیین دموکراتیک سرنوشت در پای صندوق‌های رأی، به همان اندازه که دینی و ملّی است، سرشتی جهانی دارد.»
  • «سنت الهی و تجربه تاریخی، مؤید این واقعیت است که ایستادگی در مقابل خواسته‌های مشروع ملت‌ها، چیزی جز هزینه و بدنامی به همراه ندارد و قدرت‌های مداخله‌کننده و تجاوزگر، نهایتاً راهی جز تسلیم شدن در مقابل خواست مردم نخواهند داشت.»
  • «به اعتقاد ما، دفاع از مردم فلسطین به نژاد یا مذهب خاصی محدود نیست، بلکه یک موضوع انسانی است که وظیفه همگان می‌باشد. »
    • ۱۷ سپتامبر ۲۰۱۶/ ۲۷ شهريور ۱۳۹۵؛ « در سخنرانی افتتاحیه اجلاس سران جنبش عدم تعهد، جزیره مارگاریتا ونزوئلا»[۱۷۸]
شاید سخت‌ترین دوران زمانی بود که از لحاظ فرهنگی، اسلام را مساوی سنت قرار دادند و این در حالی است که سنت‌ها، آداب و رسوم ملت‌ها با مفهوم جامع سنتی که در اسلام به عنوان سنت پیامبر (ص) یاد می‌شود،دو مقولهٔ متفاوت است.
  • «شاید سخت‌ترین دوران زمانی بود که از لحاظ فرهنگی، اسلام را مساوی سنت قرار دادند و این در حالی است که سنت‌ها، آداب و رسوم ملت‌ها با مفهوم جامع سنتی که در اسلام به عنوان سنت پیامبر(ص) یاد می‌شود دو مقوله متفاوت است.»
  • «اسلام با تجدد به معنای علم و فناوری‌های جدید هرگز مخالف نبوده و نیست، اما عده‌ای تقابل غیرواقعی بین اسلام، علم و تجدد بوجود آوردند در حالی که اسلام دین فهم، عقل و فقه به معنای درک عمیق مسایل است.»
    • ۲۱ سپتامبر ۲۰۱۶/ ۳۱ شهريور ۱۳۹۵؛ «در دیدار رهبران مسلمان جامعه آمریکا»[۱۷۹]
  • «یک سیاستمدار واقعی زمانی سیاستمدار است که بتواند از بروز جنگ و نزاع جلوگیری کند و چنانچه سیاستمداری وارد جنگ شد، سیاست و سیاستمدار هر دو شکست خورده‌اند.»
  • «سیاستمدار باید کاری کند که بر جنگ پیروز شود و اجازه ندهد که جنگی اتفاق بیفتد؛ نه اینکه در جنگ پیروز شود.»
  • «برخی سیاستمداران می‌خواهند جنگی انجام شود تا در آن پیروز شوند و بر مبنای آن منافع شخصی و حزبی خود را در جامعه پیش ببرند که به نظر من سیاستمداری که بر این مبنا وارد جنگ شود، شکست خورده است.»
  • «در خصوص تروریسم موضوع مهم این است که همه به این مسئله بیندیشند که ریشه‌های تفکر تروریسم از کجا و کدام سرزمین نشأت گرفته و با کدام تفکر انحرافی آغاز شده است.»
  • «برای مبارزه با تروریسم باید به ریشه‌های شکل‌گیری آن توجه کرد.»
    • ۲۱ سپتامبر ۲۰۱۶/ ۳۱ شهريور ۱۳۹۵؛ «در دیدار رهبران مسلمان جامعه آمریکا»[۱۸۰]
  • «تأمین امنیت در یک نقطهٔ جهان به قیمت ناامن کردن نقاط دیگر، نه تنها ممکن نیست بلکه به ناامنی بیشترنیز دامن می‌زند.»
  • «قرنی که با ترور و خشونت در نیویورک آغاز شد نباید با رقابت‌های خصمانه و آتش‌افروزی فزاینده در خاورمیانه ادامه یابد .»
  • «ما بر این باوریم که کشورهای منطقه با تکیه بر تاریخ و فرهنگ مشترک، می‌توانند آینده مشترک خود را بیافرینند وجریان‌های تروریستی را منزوی سازند. نباید اجازه داد منطقه‌ای که صد سال پیش به کشورهای متعدد تجزیه شد یک‌بار دیگر در معرض تجزیه مجدد قرار گیرد.»
  • «تبدیل تفاوتهای مذهبی به تقابل های پر تنش، از مطامع سیاسی برخی کشورها سرچشمه می گیرد که می‌کوشند با پوشش‌های مذهبی، قدرت طلبی خود را پنهان سازند.»
  • «برجام فقط یک توافق سیاسی نیست، بلکه یک رویکرد جدید و روشی خلاقانه برای تعامل سازنده به‌منظور حل و فصل مسالمت‌آمیز بحران‌ها و چالش‌ها است.»
  • «من عمیقاً بر این باورم که اعتدال بر افراط، صلح‌‌طلبی بر خشونت‌گرایی، دانایی بر نادانی، و نهایتاً عدالت بر ظلم و بیداد غلبه خواهد کرد. آنچه مهم است ایمان، امید، تحرک و تلاش در جهت تحقق صلح و عدالت است و تردیدی نیست که خداوند متعال ، دوستداران صلح و عدالت و اعتدال را یاری خواهد کرد: وَلَيَنْصُرَنَّ اللَّهُ مَنْ يَنْصُرُهُ إِنَّ اللَّهَ لَقَوِيٌّ عَزِيزٌ [حج] »
    • ۲۲ سپتامبر ۲۰۱۶/ ۱ مهر ۱۳۹۵؛ «نشست سران کشورها در سازمان ملل متحد»[۱۸۱]
  • «کمک‌رسانی به مردم، مبارزه با تروریست‌ها و همچنین آماده کردن زمینه برای حضور همه در حکومت و ایجاد دمکراسی واقعی در سوریه سه مسأله مهمی است که باید درباره این کشور در نظر گرفت.»
    • ۲۳ سپتامبر ۲۰۱۶/ ۲ مهر ۱۳۹۵؛ « کنفرانس مطبوعاتی، نیویورک»[۱۸۲]
  • «خشونت تنها جنگ و ترور نیست، بلکه بی‌احترامی به یکدیگر، نبود اخلاق دوستانه، خواهرانه و برادرانه و محروم کردن نوجوانان از تحصیل و مدرسه و وادار کردن کودکان و نوجوانان به کار پرزحمت و رفتار خارج از چارچوب اخلاق اسلامی در خانواده‌ها با کودکان نیز خشونت است.»
  • «خاطرات بسیار خوبی از محیط مدرسه و معلمان دلسوز و مهربان خود دارم.»
    • ۲۴ سپتامبر ۲۰۱۶/ ۳ مهر ۱۳۹۵؛ «مراسم بازگشایی و آغاز سال تحصیلی ۹۶-۹۵»[۱۸۳]
Colored dice with white background
ما باید این درس را بیاموزیم که تعامل سازنده با دنیا به معنای آن است که با دنیا با حفظ اصول، اخلاق، فرهنگ، دین و انقلاب‌مان بتوانیم سخن گفته و آنچه برای پیشرفت کشور لازم است به دست آوریم.
Colored dice with white background
زندگی ما زمانی با نشاط و شادمانی توأم است که با هم‌نوعان خود دارای انس، رأفت و مهربانی باشیم.
Colored dice with white background
هر میزان که مقام یک فرد در جامعه بالا می‌رود باید تواضعش نیز بالا رود و دچار خودشیفتگی نشود.
  • «اختلاف سلیقه و فکر اشکال ندارد اما تنازع، جدایی، شکاف و قطب بندی مطلوب جامعه ایران اسلامی نیست. در دعواهای جناحی، روی موضوعات اصل انقلاب، نظام اسلامی، ایران عزیز و منافع ملی بحثی وجود ندارد و باید به این نکته توجه شود که رقابت‌ها زمانی شیرین می‌شود که به مرزها و خط قرمزها توجه کنیم.»
  • «هر میزان که مقام یک فرد در جامعه بالا می‌رود باید تواضعش نیز بالا رود و دچار خودشیفتگی نشود.»
  • «در این منطقه آشفته هر کشوری که در مخمصه قرار می‌گیرد وقتی ندای مظلومیتش بلند می‌شود، چه در سوریه و فلسطین و چه در لبنان و بحرین و یمن باید به آن پاسخ دهیم.»
    • ۲۸ سپتامبر ۲۰۱۶/ ۷ مهر ۱۳۹۵؛ «در دیدار علما، ایثارگران و برگزیدگان استان قزوین»[۱۸۴]
  • «سالمندان الهام‌بخش خانواده‌ها، کانون‌های محبت و استحکام نظام خویشاوندی و پیونددهنده نسل‌ها هستند.»
  • «عاطفه در نظام خویشاوندی در تعامل با سالمندان خانواده نقش تاثیر گذاری دارد و ارتباطات خانوادگی را قوام می‌بخشد.»
    • ۱ اکتبر ۲۰۱۶/ ۷ مهر ۱۳۹۵؛ «پیام به همایش تکریم منزلت سالمندان»[۱۸۵]
  • «برای نجات دنیای اسلام راهی جز اعتدال و مبارزه با خشونت نمی بینم و هر فردی که شکافی در دنیای اسلام ایجاد کند ، در خط اسلام نیست.»
  • «دنیای اسلام نیازمند وحدت، امنیت و توسعه است و خشونت و افراطی گری و یاس و عدم خودباوری آینده جهان اسلام را تهدید می کند.»
  • «راهی جز این نداریم که از همه توانمان برای تغییر گفتمان در میان نسل جوان دنیای اسلام استفاده کنیم. به جای گفتمان تخریب، خشونت و یا یاس، باید گفتمان توسعه، پیشرفت و گفتمانی جایگزین شود که حاصل آن، وحدت و یکپارچگی دنیای اسلام و جهان در حال توسعه در برابر قدرتهای بزرگ باشد.»
  • «پیامبر ما پیامبر مهربانی و رحمت برای همه جهانیان بوده و ترور هیچ نسبتی با اسلام و آیات قرآن مجید ندارد.»
    • ۸ اکتبر ۲۰۱۶/ ۱۷ مهر۱۳۹۵؛ «در دیدار نخبگان علمی، فرهنگی و رسانه ای مالزی»[۱۸۶]
  • «برخی فکر می کنند که ما وقتی می‌گوییم تعامل سازنده یعنی برویم با غربی‌ها و اروپایی‌ها لبخند بزنیم و حرف بزنیم.»
  • «مگر در دنیای امروز می‌تواند کشوری بگوید من بدون رابطه با دنیا به پیشرفت می‌رسم. »
  • «بعضی‌ها می‌گویند ارض الله ایران است. از مرز که می‌خواهیم خارج شویم، افکار ما را می‌دزدند ما را گول می‌زنند. بعضی‌ها عظمت ملت ایران را هنوز باور نکردند.»
  • «باید برگردیم به قرن جدید. بعضی‌ها در قرن قبلی و قرن قبل زندگی می‌کنند.»
    • ۲۰ اکتبر ۲۰۱۶/ ۲۹ مهر ۱۳۹۵؛ «در مراسم گرامیداشت روز ملی صادرات»[۱۸۷]
  • «ما غاصب را از باغ خود بیرون کردیم و درب باغ به روی مردم باز شده است و امروز عده‌ای کودک به درب باغ آمده و می‌گویند، سیب و گلابی کجاست که می‌خواهیم میل کنیم. امروز این باغ که نهال‌های آن تازه غرس شده آماده باروری است، اما برای به ثمر نشستن صبر لازم است.»
  • «انسان دروغگو و فحاش و یأس‌پراکن هرگز یک انقلابی نیست و آنهایی که از یأس سخن می‌گویند با انقلاب اسلامی ایران رابطه‌ای ندارند.»
  • «نباید بگذاریم عده‌ای اخلاق را در جامعه سرکوب کرده و دروغ، استهزاء و اتهام را شایع کنند.»
  • «ما به ایران و اسلام آن افتخار می‌کنیم.»
    • ۲۴ اکتبر ۲۰۱۶/ ۲ آبان ۱۳۹۵؛ «سخنرانی عمومی، اراک»[۱۸۸]
  • «ما باید این درس را بیاموزیم که تعامل سازنده با دنیا به معنای آن است که با دنیا با حفظ اصول، اخلاق، فرهنگ، دین و انقلاب‌مان بتوانیم سخن گفته و آنچه برای پیشرفت کشور لازم است به دست آوریم.»
    • ۲۴ اکتبر ۲۰۱۶/ ۲ آبان ۱۳۹۵؛ «در دیدار علما، ایثارگران و برگزیدگان استان مرکزی»[۱۸۹]
  • «از قلم شکسته و دهان بسته کاری ساخته نیست.‏»
  • «باید در جامعه با صدای بلند آزادی مسؤولانه را فریاد بزنیم. امنیت برای ما اصل است، ‌اما تنها با تفنگ این امنیت ساخته و حفظ نمی‌شود.»
  • «نمی‌توان فضای مجازی را نادیده گرفت و مثل اینکه برخی در کشور اصل ششم قانون اساسی و اینکه مردم به عنوان صاحبان کشور هستند و همه چیز از کنار صندوق رأی ساخته می‌شود را فراموش کرده اند.»
  • «در یک نظام مردم‌سالاری دینی، مردم تصمیم می‌گیرند و تمامی مسؤولین در کشور با رأی مستقیم یا غیرمستقیم مردم انتخاب می‌شوند.»
  • «هرکجا اخلاق نبود، انقلاب نیز وجود ندارد و هر فردی که راستی ، اخلاق و امانت را حفظ می کند، انقلابی است.»
  • «هر فردی که کوتاه‌ترین راه را برای عزت و توسعه ایران و تثبیت منافع ملی، انتخاب کند، انقلابی است.»
  • «ما مفهوم دیگری جز اخلاق، برای انقلاب نمی‌شناسیم. از انقلاب بالاتر اسلام است چرا که انقلاب اسلامی باید ما را به آرمان‌های اسلامی رهنمود سازد.»
  • «به عنوان کسی که تمام نوجوانی، جوانی و عمر خود را برای انقلاب صرف کردم، برایم قابل تحمل نیست که فردی دم از انقلاب بزند، اما دروغ بگوید و تهمت بزند.»
  • «دولت نیازمند هدایت و انتقاد است چرا که قوه مجریه اعتقادی به عصمت ندارد و معتقدیم که ما نیز اشتباه می‌کنیم و نیاز به هدایت داریم.»
  • «این هنر نیست که نشریه‌ای داشته باشیم و مدام به هتاکی بپردازیم. هتاکی هنر نیست، اما انتقاد و نقد سازنده هنر است.»
    • ۵ نوامبر ۲۰۱۶/ ۱۵ آبان ۱۳۹۵؛ «در بیست و دومین نمایشگاه مطبوعات»[۱۹۰]
  • «زندگی ما زمانی با نشاط و شادمانی توأم است که با هم‌نوعان خود دارای انس، رأفت و مهربانی باشیم. ‏»
  • «ریشه، روح و منشأ اسلام و همه ادیان آسمانی در نقطه مقابل آن چیزی است که امروز افراطیون در جهان فریاد می‌زنند. افراط‌گراها فقط خود و جمع خود را می‌بینند و گروه مقابل را کوچک می‌پندارند و به جز خود و یارانشان، همه را ناحق می‌پندارند. ‏»
اساس و پایهٔ اسلام این است که تمام جامعهٔ بشری یک واحد مشترک است که در آن انسان‌ها یا برادران ما یا هم‌نوعان ما هستند.
  • «اساس و پایه اسلام این است که تمام جامعه بشری یک واحد مشترک است که در آن انسان‌ها یا برادران ما و یا هم‌نوعان ما هستند. ‏»
  • «هر جا که اُنس نباشد، انسان هم نیست، چون انسان از انس نشأت گرفته است. اگر می‌خواهیم در کنار هم باشیم باید یکدیگر را یاری کنیم و چه بسا یاری‌دهنده بیشتر از یاری‌گیرنده محتاج است. ‏احتیاج یاری‌گیرنده عمدتاً مادی است و احتیاج یاری‌دهنده عمدتاً روحی و معنوی است و این بسیار ارزشمندتر است. ‏»
  • «انسان در زندگی روزمره خود، احتیاج به یاری دیگران دارد و همه زندگی ما به این است که همدیگر را یاری کرده و از سرمایه‌های جامعه خود حفاظت کنیم. ‏‏»
    • ۱۴ نوامبر ۲۰۱۶/ ۲۴ آبان ۱۳۹۵؛ «در نخستین همایش مسوولیت اجتماعی کشور»[۱۹۱]
Colored dice with white background
ما دشمنانی مثل فقر، بیکاری، رکود، تورم، قهر طبیعت، ‏خشکسالی و مشکلات زیست محیطی پیش رو داریم.
Colored dice with white background
با شعر و شعار توسعه محقق نمی شود؛ آبادانی نیازمند تلاش، سرمایه گذاری و فناوری است.
Colored dice with white background
هیچ‌کس از قانون مستثی نیست و همه باید در چارچوب قانون حرکت کنیم.
  • «ما در عین حال که دشمنان فراوانی ‏پیش رو داریم ، دوستان بسیار زیادی نیز همراه خود داریم. ما دشمنانی مثل فقر، بیکاری، رکود، تورم، قهر طبیعت، ‏خشکسالی و مشکلات زیست محیطی پیش رو داریم.‏»
  • «جوانان های کشور بر خلاف نظر برخی، نه یکی از مشکلات ‏جامعه، بلکه سرمایه بزرگ کشور ما هستند‎.‎»
    • ۱۶ نوامبر ۲۰۱۶/ ۲۶ آبان ۱۳۹۵؛ «سخنرانی عمومی، کرج»[۱۹۲]
  • «با شعر و شعار توسعه محقق نمی شود؛ آبادانی نیازمند تلاش، سرمایه گذاری و فناوری است.»
    • ۱۶ نوامبر ۲۰۱۶/ ۲۶ آبان ۱۳۹۵؛ «در دیدار علما، ایثارگران و برگزیدگان استان البرز»[۱۹۳]
  • «بسیج به معنای این است که همه مردم ایران آموزش‌های لازم را برای روز خطر گذرانده‌اند و تردیدی نیست که اگر همه مردم به عنوان بسیج ده‌ها میلیونی، در آمادگی باشند در این صورت اصل بازدارندگی که در قرآن و در قوانین کشورمان برای نیروهای مسلح پیش بینی شده، به خوبی تحقق خواهد یافت.»
  • «بسیج شامل همه جناح ها ، مذاهب و قومیت ها و همه ملت ایران است.»
    • ۲۳ نوامبر ۲۰۱۶/ ۳ آذر ۱۳۹۵؛ «در جلسه هیات دولت»[۱۹۴]
  • «انقلاب عظیم و بزرگ ما به سادگی به دست نیامده است. هیچ کس فکر نمی‌کنم پشیمان باشد و به یاد ندارم... من انقلابی پشیمان را نمی‌شناسم.»
  • «انقلاب، یعنی تحولِ بزرگ در جامعه، برای آرمان‌های بزرگ و بلند یک ملتِ ‌عزت‌خواه و عدالت‌جو. آیا به همه اهداف انقلاب رسیده‌ایم؟ به همه نرسیدیم، اما به خیلی از اهداف انقلاب دست یافته‌ایم.»
  • «تمام ملت ما بسیجی‌اند، اگر روزی خطر بخواهد این کشور را تهدید بکند، همه جوان‌های ما بسیجی هستند. آن وقت که دیگر جناح، حزب ، این دانشگاه و آن دانشگاه، این طایفه و آن طایفه، این قوم و آن قوم ندارد. بحث ملی است؛ بحث جناحی دیگر نیست و همه از کشورمان دفاع خواهیم کرد.»
    • ۶ دسامبر ۲۰۱۶/ ۱۶ آذر ۱۳۹۵؛ «در مراسم بزرگداشت روز دانشجو، دانشگاه تهران»[۱۹۵]
  • «مبنای جمهوری اسلامی از ابتدا، پذیرش تنوع مذهبی، قومی و فرهنگی بوده است.»
  • «مشکلاتی که امروز در کشور وجود دارد، مشکلات شیعه، سنی، یهودی و مسیحی و ادیان مختلف نیست، بلکه مشکل همه ایرانی‌هاست.»
  • «قرآن ما را به برادری، یعنی عضویت در یک خانواده دعوت کرده است؛ اگر به دنبال اختلاف و انشقاق برویم، معنایش این است که از اصل اسلام و قرآن فاصله گرفته و جدا شده و به لبه پرتگاه رسیده ایم.»
    • ۱۱ دسامبر ۲۰۱۶/ ۲۱ آذر ۱۳۹۵؛ «در دیدار جمعی از علما و نمایندگان اهل سنت سراسر کشور»[۱۹۶]
  • «هم هلال شیعی و هم مثلث سنی غلط است؛ شیعه و سنی برادر و پیرو اسلام و سیره پیامبرند.»
  • «آن روزی امت واحده هستیم که به جای آمریکا، انگلیس، سلاح تروریست‌ها و قدرت‌های بزرگ، خداوند تکیه گاه ما باشد.»
  • «به جهادی افتخار می‌کنیم که طبق منطق قرآن مجید باشد و ما هرگز جهادی جز ایستادگی در برابر ظلم و دفاع از عزت اسلام و مسلمین نمی‌شناسیم.»
  • «از چه زمانی جهاد به معنای کشتن و جنگ مسلمان در برابر مسلمان و با اشاره قدرت‌های بزرگ است؟»
  • «اگر شفاف سخن بگوییم، برخی از این افکار منحرف دنیای امروز در برخی مدارس دینی پرورش یافت و خشونت ضد اسلام، شیعه و سنی و هر قومیت ناروا و مردود است.»
    • ۱۵ دسامبر ۲۰۱۶/ ۲۵ آذر ۱۳۹۵؛ «در همایش بین المللی وحدت اسلامی»[۱۹۷]
  • «هیچ‌کس از قانون مستثی نیست و همه باید در چارچوب قانون حرکت کنیم.»
  • «اسلام چیزی جز حکومت قانون نیست و بزرگترین امتیاز پیامبر گرامی اسلام (ص) در حدود ۱۴۰۰ سال پیش برقراری حکومت قانون بود.»
  • «مگر ما برجام را آوردیم؛‌ خدا برجام را آورد.»
    • ۲۴ بهمن ۱۳۹۴؛ «در جمع دست‌اندرکاران برجام»[۱۹۹]
  • «تقوا بشر را از انحراف باز می‌دارد و انسان متقی کسی است که دارای توانمندی نفسانی و قدرتی در درون بوده که می‌تواند او را از انحراف باز دارد.»
  • «وجدان انسان که محکمه‌ای در درون اوست یک نهاد بازرسی و محکمه درونی است که قبل از هر دستگاهی، انسان را به محکمه می‌کشاند اما در عین حال در کنار کنترل باطنی ، نیاز به کنترل مادی و ظاهری هم داریم، تا بتواند کنترل داخلی را تقویت کند.»
  • «سقوط اخلاقی در جامعه زمانی است که کسی از منکر، گناه و افترا خوشحال شود. »
  • «برای ما، همه افراد از لحاظ قانون و مقررات باید مساوی بوده و هیچ‌کس تفاوتی با دیگر افراد در جامعه نداشته باشد.»
    • ۲۸ دسامبر ۲۰۱۶/ ۸ دی ۱۳۹۵؛ «در در نشست تخصصی جامعه نظارت و بازرسی دولت»[۲۰۰]

۲۰۱۷

[ویرایش]

۱۲ دی ۱۳۹۵–۱۱ دی ۱۳۹۶

۲۰۱۷

Colored dice with white background
در فضای آرام و اعتدالی، فرمان الهی و دستورات خداوند و اخلاق زیر پا گذاشته نمی‌شود.
Colored dice with white background
از میان تمامی معضلاتی که جهان امروز با آن مواجه است، نبود تحمل و درک متقابل بین ملت‌ها، جدی‌ترین آن‌هاست.
Colored dice with checkered background
اگر دیواری هم بین ملت‌ها باشد، باید برداشت و دنیای امروز، دنیایی نیست که بین ملت‌ها و مردمان سرزمین‌های مختلف فاصله ایجاد کرد. امروز روز همسایگی است؛ همه از لحاظ فرهنگی، علمی و تمدنی همسایه یکدیگر شده‌ایم و هستیم و جهان ارتباطات و فناوری اطلاعات فاصله‌های ملت‌ها را کمتر کرده است.
Colored dice with checkered background
ما بیگانه‌پرست و بیگانه‌هراس، تافتهٔ جدابافته و همچنین تار-و-پود گمشده در نقش جهان نیستیم بلکه ما مسلمان، انقلابی و ایرانی با وجود همه شباهت‌ها و تفاوت‌ها با دیگر مردمان جهان هستیم.
  • «تردیدی ندارم که برجام یک کار بزرگ ملت ایران بود. ‏ این یک موضوع ملی است. اشکال ندارد کسی نظری داشته باشد و نظرش را بگوید و نقد کند. این‌ها در جامعه دمکراتیک طبیعی است. در جامعهٔ ما همه آزاد هستند حرف بزنند، اما برجام دستاوردی بود که در سایهٔ آن حماسه‌ای که در سال ۹۲ مردم در انتخابات آفریدند و فضای جهانی را برای مذاکره مناسب کردند، یک کار بزرگی در مذاکره با ۶ قدرت بزرگ انجام گرفت و به نتیجه‌ای رسیدیم که هیچ‌کس در دنیا نیست که بگوید، ایران در این معامله ضرر کرده، سرش کلاه رفته و یا شکست خورده است… ما از اول گفتیم این توافق و مذاکرات برد – برد خواهد بود. ‏»
  • «ایران نقش بسیار مهمی هم در مبارزه با تروریسم و شکست تروریست‌ها و هم در دیپلماسی دارد و این دو در کنار هم به موفقیت خواهند رسید. ‏»
  • «خدا اصلاً حکمی که مشکل‌آفرین باشد وضع نکرده… اگر می‌بینیم خیلی مشکل را به‌هم‌پیچیده و نمی‌توانیم درست زندگی کنیم، معلوم است درست اسلام را تفسیر نکرده‌ایم، بنابراین باید جامعه را بانشاط ببینیم و آزادی‌ها را بیشتر کنیم. ‏»
  • «مردم بدانند این حقوق غیرنامتعارف مختص قوه مجریه نیست. به اندازه همین ۳۰۰ نفر در خیلی جاهای دیگر هستند. حتی در نهادهای انقلابی و قوای دیگر هستند. ‏»
    • ۱ ژانویه ۲۰۱۷/ ۱۲ دی ۱۳۹۵؛ «در گفت و گوی زنده و مستقیم تلویزیونی»[۲۰۱]

۸ ژانویه ۲۰۱۷/ ۱۹ دی ۱۳۹۵: درگذشت اکبر هاشمی رفسنجانی

  • «مهمتر از هر چیزی آن است که در فضای آرام و اعتدالی، فرمان الهی و دستورات خداوند و اخلاق زیر پا گذاشته نمی‌شود. نکند به خاطر برخی از مسایل فردی، گروهی و جناحی، راستی، درستی، اخلاق حسنه و همچنین شیوه‌هایی که خداوند بزرگ، قرآن مجید به ما توصیه کرده است، به دست فراموشی سپرده شود.»
  • «برجام به دولت یازدهم یا به شخص خاصی تعلق ندارد. برجام ازآن ملت بزرگ ایران است … به استقامت یک ملت تعلق دارد و یک دستاورد بزرگ ملی است.»
  • «به دنیا گفته بودیم که دنبال سلاح هسته‌ای و کشتار جمعی نیستیم، به دنیا گفته بودیم آنچه که به نظام ایران و دولت ایران و حکومت ایران دربارهٔ سلاح کشتار جمعی تهمت زده می‌شود، دروغ و اتهام است. ما در برجام برای دنیا به اثبات رساندیم که ملت و نظام ایران، نظامی راستگوست و آن‌ها که علیه این نظام به ناروا سخن گفتند، امروز در تاریخ جهان و در پیشگاه اخلاق باید سرافکنده باشند.»
  • «در مذاکرات هسته‌ای و برجام از لحاظ سیاسی پیروز و موفق شدیم چون به دنیا گفتیم که
    ایران نظامی نیست که با آن رفتار امنیتی در دنیا شود.
    خواستیم به دنیا بگوییم که ایران کشوری است که می‌تواند در مسایل مختلف جهان به عنوان یک بازیگر فعال و سازنده در صحنه باشد و غیبت ایران در صحنه‌های سیاسی منطقه و جهان یک خسارت برای همه جهانیان بود.
    ما می‌خواستیم به دنیا بگوییم که ایران‌هراسی نادرست است و از ایران نترسید، ایران به دنبال صلح و امنیت منطقه وجهان است
    می‌خواستیم به دنیا بگوییم که ایران استحقاق آن را دارد که تحت فصل ۷ سازمان ملل به عنوان کشوری که صلح و امنیت جهانی را به خطر افکنده است، نباشد.»
  • «ما با عربستان به عنوان یک کشور مسلمان و همسایه از نظر روابط دو جانبه مشکلی نداریم که بخواهیم حل کنیم بلکه اساس مشکلات ما به تجاوز عربستان به یمن، به مداخلات عربستان در بحرین، به مداخلات و برنامه‌هایی که عربستان در موضوع تروریسم در منطقه دارد، مربوط می‌شود.»
    • ۱۷ ژانویه ۲۰۱۷/ ۲۸ دی ۱۳۹۵؛ «نهمین نشست خبری خود با خبرنگاران داخلی و بین المللی»[۲۰۲]
  • «اگر دیواری هم بین ملت‌ها باشد، باید برداشت و دنیای امروز، دنیایی نیست که بین ملت‌ها و مردمان سرزمین‌های مختلف فاصله ایجاد کرد. امروز روز همسایگی است؛ همه از لحاظ فرهنگی، علمی و تمدنی همسایه یکدیگر شده‌ایم و هستیم و جهان ارتباطات و فناوری اطلاعات فاصله‌های ملت‌ها را کمتر کرده است.»
  • «امروز کسی نمی‌تواند در مقابل جهانی شدن بایستد.»
  • «اگر کمک ایران به مردم و ارتش‌های عراق و سوریه نبود، امروز در دمشق و بغداد، تروریست‌ها حاکم بودند و به جای گروه‌های تروریستی در این کشورها شاهد دولت‌های تروریستی بودیم.»
  • «در هر کجای دنیا اگر هر ملت آزاده‌ای برای مبارزه با تروریسم از ما کمک بخواهد، با همه توان به آن مردم مظلوم در برابر تروریسم کمک خواهیم کرد چرا که تروریسم خطر بزرگی برای جهانیان، منطقه ما و همه انسان‌ها می‌باشد.»
  • «هیچ چیز قدرتمندتر از ارتباط مردم با یکدیگر نیست و این برای ما فرصتی است که به جهان نشان دهیم هر کسی که برای ساختن دیوار تلاش می‌کند، قادر به منزوی کردن هیچ کشوری نیست بلکه فقط و فقط خودش را منزوی می‌سازد.»
  • «از میان تمامی معضلاتی که جهان امروز با آن مواجه است، نبود تحمل و درک متقابل بین ملت‌ها، جدی‌ترین آن‌هاست.»
  • «صرفنظر از این که چه کسب-و-کاری داریم، همه باید در راستای ساختن جهانی بهتر گام برداریم.»
    • ۲۸ ژانویه ۲۰۱۷/ ۹ بهمن ۱۳۹۵؛ «در هفدهمین کنوانسیون جهانی راهنمایان گردشگری»[۲۰۳]
  • «ما بیگانه‌پرست و بیگانه‌هراس، تافتهٔ جدابافته و همچنین تار-و-پود گمشده در نقش جهان نیستیم بلکه ما مسلمان، انقلابی و ایرانی با وجود همه شباهت‌ها و تفاوت‌ها با دیگر مردمان جهان هستیم.»
  • «چهل سالگی به معنای بلوغ و پختگی یک فرد و نظام است. پختگی، به معنای گذار از دوران حرکت‌های هیجانی به سمت عقل، تدبیر و اعتدال است.»
    • ۳۰ ژانویه ۲۰۱۷/ ۱۱ بهمن ۱۳۹۵؛ «در حرم مطهر امام خمینی (ره)»[۲۰۴]
  • «اینکه فقط متکی به خرید از خارج باشیم و یا تجربهٔ دنیا را کنار بگذاریم؛ هر دو غلط است باید از توان بومی، دانشمندان خود و تجارب جهانی به طور توأم، استفاده کنیم.»
  • «امروز دیگر دورانی که بخواهیم از دیوار برای فاصله میان ملت‌ها استفاده کنیم، سپری شده است.»
    • ۱ فوریه ۲۰۱۷/ ۱۳ بهمن ۱۳۹۵؛ «در مراسم روز ملی فناوری فضایی»[۲۰۵]
  • «برجام مانند یک ابر است و اگر بخواهد ببارد و سرزمین ما را پرآب کند، این درخت‌های سرو بلند و جنگل‌ها و مراتع هستند که ابر را وادار به باریدن می‌کند. برخی گفتند که صدای رعد و برق را نشنیدیم، اما باران را که می‌بینید بر این مردم نازل شده است؛ شاید در آن زمان به خواب رفته بودید.»
  • «به شما و ملت بزرگ ایران اعلام می‌کنم که هر کجا با هم بودیم، پیروز بودیم. ما می‌توانیم شعار درستی است و اگر با هم باشیم و در کنار هم اختلافات را کنار بگذاریم و به تعبیر عامیانه با هم بسازیم، می‌توانیم کشورمان را به خوبی بسازیم.»
    • ۹ آوریل ۲۰۱۷/ ۲۰ فروردین ۱۳۹۶؛ «در مراسم یازدهمین سالروز ملی فناوری هسته‌ای»[۲۰۶]
  • «هیچ‌کس با دروغ، تخریب و تهمت به جایی نمی‌رسد و به فرض محال هم که برسد ارزشی ندارد و با نردبان دروغ نمی‌توان به پشت بام عدالت رسید.»
  • «روستا به معنای صفا، محبت، قلب پاک و مهربان، ارتباط نزدیک‌تر انسان‌ها با خداوند بزرگ، حضور نوابغ بزرگ، تولید و خودکفایی است.»
  • «اگر به دنبال اقتصاد مقاومتی هستیم، مقاومت اقتصاد از روستاها آغاز می‌شود.»
  • «تولید و حرکت اقتصادی و پیشگیری از مهاجرت‌های بی‌رویه از روستاها آغاز می‌شود لذا روستا می‌تواند پایه و ستون اقتصاد سربلند یک کشور باشد.»
  • «باید بدانیم که عفت، حجاب، تقوا و اخلاق بانوان کشورمان هیچ منافاتی با کار و تلاش ندارد و بانوان ما پرچمدار حجاب و عفاف هستند.»
    • ۸ آوریل ۲۰۱۷/ ۱۹ فروردین ۱۳۹۶؛ «در همایش ملی اقتصاد مقاومتی و توسعهٔ روستایی»[۲۰۷]
Colored dice with white background
ایران صندوق رأی را تنها برای تهران، اصفهان و کشور ایران توصیه نمی‌کند، بلکه آن را برای همهٔ منطقه توصیه می‌کند. اگر همهٔ منطقه مثل ایران اتکایشان به صندوق آراء باشد، مشکلاتشان کم شده و در نهایت تمام می‌شود.
Colored dice with white background
یکدیگر را دوست داشته باشیم، چرا که برادر-خواهریم و از یک مملکت هستیم و باید به دنبال آبادانی ایران و تلاش برای تولید و اشتغال باشیم.
  • «بالاترین خیانت به یک ملت آن است که یک کسی به مردم آمار و حرف دروغ بگوید. مخصوصاً دروغی که باعث یأس و ناامیدی مردم شود و به‌واسطهٔ آن دروغ‌ها مردم بگویند بعد از ۳۹ سال نتیجه این همه خون و فراز و نشیب و فداکاری چه شد؟»
  • «اگر می‌خواهیم همه شغل داشته باشند، بدون فناوری، سرمایه‌گذاری و امنیت که مقصود امنیت اجتماعی و فرهنگی است، امکان‌پذیر نخواهد بود.»
  • «نباید آینده را تاریک و سیاه کنیم؛ بعضی‌ها مانند ماشین دودی هستند و همین‌طور حرف می‌زنند و همه فضا را سیاه می‌کنند در حالی که ما یک فضای روشن و ایران آبادی داریم و حتماً ایران بهتری خواهیم داشت.»
  • «کشور ما باید به روزی برسد که هیچ‌کس نیاز به یارانهٔ نقدی نداشته باشد.»
  • «ایران صندوق رأی را تنها برای تهران، اصفهان و کشور ایران توصیه نمی‌کند، بلکه آن را برای همهٔ منطقه توصیه می‌کند. اگر همهٔ منطقه مثل ایران اتکایشان به صندوق آراء باشد، مشکلاتشان کم شده و در نهایت تمام می‌شود.»
  • «همه باید احساس کنند این کشور، کشور مردم‌سالار دینی است.»
  • «اگر یک نفر، از یک نظر، حزب و جناحی حمایت کرده است، معنا ندارد که به خاطر این موضوع زندان برود.»
  • «معمولاً شیوه‌هایی که بعضی‌ها به کار می‌برند و فردی را می‌خواهند شنبه صبح احضار کنند، این کار را نمی‌کنند چرا که اگر شنبه احضارش کنند، مثلاً باید وثیقه‌ای بگذارد ولی پنج‌شنبه بازداشت می‌کنند که به دلیل تعطیلات آخر هفته دو شب در آنجا بازداشت باشد. برخی می‌گویند، آب خنک مستحب است و بماند.»
  • «مردم‌فریبی، عوام‌فریبی و کارهای پوپولیستی در شأن ملت و کشور ما نیست.»
  • «راه‌حل این است: مسایلی را که مردم می‌بینند و مورد رضایت آن‌ها نیست، با فکر، سلیقه و آزادی مورد انتظار آن‌ها منطبق نیست، باید با یک صدای رسایی بیان شود که آن بقیه بفهمند که مردم ناراضی‌اند.»
  • «همه می‌دانیم مردم صاحب کشور و حکومت هستند. اگر مشکل امنیتی و اقتصادی و هر مسئله‌ای پیش بیاید، این مردم هستند که مشکل را حل می‌کنند. ما که چیزی نداریم جز خداوند. نه ابرقدرتی با ما است نه پیمانی. آنچه داریم مردم هستند. سرمایه ما مردم هستند.»
    • ۱۰ آوریل ۲۰۱۷/ ۲۱ فروردین ۱۳۹۶؛ «در نشست خبری»[۲۰۸]
  • «اخلاق می‌تواند در جامعه، آرامش، معنویت و اعتماد ایجاد کند.»
  • «یکدیگر را دوست داشته باشیم، چرا که برادریم و از یک مملکت هستیم و باید به دنبال آبادانی ایران و تلاش برای تولید و اشتغال باشیم.»
  • «کینه‌ها را کنار بگذاریم چرا که کینه‌ها به خودمان هم رنج می‌دهد. مگر اینکه کینه‌ای در راه خدا باشد که این موارد نیز استثناست و نباید برای دنیا غمگین بود.»
    • ۱۱ آوریل ۲۰۱۷/ ۲۲ فروردین ۱۳۹۶؛ «در مراسم افتتاح و آغاز عملیات اجرایی ۴۳ طرح و پروژه در استان مازندران»[۲۰۹]
فریاد کردن در راه حق، رسالت و وظیفه‌ای همگانی بر دوش همه است.
  • «ما هرگز به مردم دروغ نگفتیم و دولت تا جایی که امکان داشته به قول خود به مردم عمل کرده و هر جا که اشتباه کردیم از آنان عذرخواهی کردیم و هیچگاه از عذرخواهی کردن از مردم دریغ نکردیم.»
  • «فریاد کردن در راه حق، رسالت و وظیفه‌ای همگانی بر دوش همه است.»
    • ۱۱ آوریل ۲۰۱۷/ ۲۲ فروردین ۱۳۹۶؛ «نشست با جوانان و نخبگان استان مازندران»[۲۱۰]
  • «ما از نیمهٔ راه برنمی‌گردیم و آن را تا پایان ادامه خواهیم داد.»
  • «من دوباره آمده‌ام برای ایران، برای اسلام و از همه ایرانیان می‌خواهم که دوباره بیایند برای ایران، برای اسلام.»
    • ۱۴ آوریل ۲۰۱۷/ ۲۵ فروردین ۱۳۹۶؛ «پس از ثبت نام در دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری»[۲۱۱]
  • «در منطقهٔ خاورمیانه دخالت قدرت‌ها و غدهٔ سرطانی اسراییل همواره مایهٔ نگرانی، ناامنی و برخورد در منطقه بوده و هست. در طول تاریخ هیچگاه نبوده که قدرت‌های بزرگ در سراسر این منطقه مطامعی نداشته و به دنبال منافع خود نبوده باشند.»
  • «ایران هیچ‌گاه قصد تجاوزگری نداشته، ندارد و نخواهد داشت، اما در عین حال صلح، جاده یک‌طرفه‌ای نیست که اگر تصمیم گرفتیم، صلح‌خواه باشیم، طرف مقابل هم بخواهد صلح‌خواه باشد؛ لذا باید همواره مراقبت و هوشیاری وجود داشته باشد. باید همیشه خودمان را آماده نگه داریم.»
  • «ما در میدان نبرد، ایمان، تجهیزات و مدیریت را توأمان نیاز داریم.»
  • «تقویت بنیهٔ دفاعی نیروهای مسلح ایران، تنها برای دفاع از کشورمان است و هیچ وقت علیه کشور دیگری به کار گرفته نخواهد شد چرا که ما قربانی تجاوز ناجوانمردانه هستیم و از هیچ‌کس برای تقویت نیروهای مسلح و ساخت موشک و هواپیما اجازه نخواهیم گرفت.»
    • ۱۵ آوریل ۲۰۱۷/ ۲۶ فروردین ۱۳۹۶؛ «در مراسم رونمایی از دستاوردهای صنعت دفاعی»[۲۱۲]
  • «بزرگترین هدف ما ایرانیان، ایران پیشرفته و پیشرو است.»
  • «یادمان باشد که بزرگترین هدف ما آن است که ایران را به نقطه اوجی برسانیم که همهٔ ایرانیان در تاریخ در انتظار آن بودند.»
  • «ملت ایران، ملتی فرهنگی و عاشق قرآن و اهل بیت (ع) بوده و عشق به اخلاق دارد، لذا نباید اجازه داد تا فضای جامعه با دروغ، تهمت و گفتن سخن خلاف، آلوده شود و بایستی اخلاق و رفتار ما نشانگر، راستگویی، شفافیت و احترام به حقوق یکدیگر باشد.»
  • «اگر به جای نفرت‌پراکنی و تشدید خشونت، روحیهٔ سازگاری، دوستی و همدلی برای ساختن ایران شکل بگیرد، همگان شاهد جهش در توسعه کشور خواهیم بود.»
    • ۱۶ آوریل ۲۰۱۷/ ۲۷ فروردین ۱۳۹۶؛ «در مراسم بهره‌برداری از ۶ فاز منطقه انرژی پارس جنوبی»[۲۱۳]
  • «قدرت ما تدافعی و بازدارنده و نه تهاجمی است اما نشان داده‌ایم که در برابر تجاوز متجاوزان تا چه حد سخت و قاطعانه از ملت و کشورمان دفاع می‌کنیم.»
  • «هیچ قدرت، تجهیزات و امکاناتی جای ایمان، انگیزه و نیروی انسانی نیروهای مسلح را نمی‌گیرد.»
  • «فرماندهی کل قوا از اسلام، فقه، ولایت و عقل و اعتدال، نشأت دارد و این جایگاه به لحاظ دینی و قانونی دارای شأن و مرتبه است.»
    • ۱۸ آوریل ۲۰۱۷/ ۲۹ فروردین ۱۳۹۶؛ «در مراسم گرامیداشت روز ارتش جمهوری اسلامی»[۲۱۴]
  • «نتیجهٔ پوپولیسم، نفی پیش‌بینی و آینده‌نگری است و غیرقابل پیش‌بینی بودن شرایط آینده، می‌تواند زندگی و آرامش مردم جهان را بهم بریزد، چنین شرایطی در کنار ناامنی و بی‌ثباتی حاکم در منطقه، ضرورت هوشیاری را دوچندان می‌کند.»
    • ۱۸ آوریل ۲۰۱۷/ ۲۹ فروردین ۱۳۹۶؛ «در نشست با روسای دانشگاه‌های کشو»[۲۱۵]
قرآن کریم به یک عصر و یک نسل متعلق نیست، کتاب خداوند برای رهایی نوع انسان و نجات او از سرگشتگی‌ها و بن‌بست‌هاست. هرچه انسان و جامعه و جهان به جهل-و-جور-و-جمود بیشتر گرفتار می‌شود، نیاز به برخورداری و بهره‌مندی از این چراغ هدایت نیز بیشتر می‌گردد.
  • «قرآن کریم به یک عصر و یک نسل متعلق نیست، کتاب خداوند برای رهایی نوع انسان و نجات او از سرگشتگی‌ها و بن‌بست‌هاست. هرچه انسان و جامعه و جهان به جهل-و-جور-و-جمود بیشتر گرفتار می‌شود، نیاز به برخورداری و بهره‌مندی از این چراغ هدایت نیز بیشتر می‌گردد.»
  • «فهم قرآن و عمل به آن، خرد انسان را بارور می‌کند و بر احساس مسئولیت انسان در پیشگاه خداوند برای خدمت به بشریت می‌افزاید.»
    • ۱۹ آوریل ۲۰۱۷/ ۳۰ فروردین ۱۳۹۶؛ «در پیام به مسابقات بین‌المللی حفظ و قرائت قرآن کریم»[۲۱۶]
  • «چرا برخی نمی‌خواهند واقعیت‌ها را ببینند و تابش خورشید در روز روشن را نمی‌بینند.»
  • «انتخابات برای نزاع و تهمت زدن به یکدیگر نیست، بلکه انتخابات باید در راستای سربلندی کشور باشد و همه وظیفه داریم تا مردم را برای حضور پرشور پای صندوق‌ها تشویق کنیم، اگر همه پای صندوق بیایند، مطمئناً جایزه این حضور را از صندوق دریافت خواهند کرد.»
    • ۱۹ آوریل ۲۰۱۷/ ۳۰ فروردین ۱۳۹۶؛ «در نشست با جوانان و نخبگان آذربایجان شرقی»[۲۱۷]
از تمدن گذشته می‌آموزیم که از سوداگری در خانه‌سازی، شهر ایجاد نمی‌شود و می‌آموزیم که ریشه‌های فرهنگی، اساس شهرسازی است و نحوهٔ معماری‌ها هم به گونه‌ای است که مردم بتوانند راحت‌تر زندگی کنند، نه آنکه ساختمان‌ها پرسودتر ساخته شود.
  • «از تمدن گذشته می‌آموزیم که از سوداگری در خانه‌سازی، شهر ایجاد نمی‌شود و می‌آموزیم که ریشه‌های فرهنگی، اساس شهرسازی است و نحوهٔ معماری‌ها هم به گونه‌ای است که مردم بتوانند راحت‌تر زندگی کنند، نه آنکه ساختمان‌ها پرسودتر ساخته شود.»
  • «ساختمان باید محل سکونت و آرامش مردم باشد و به همین دلیل آن را مسکن نام‌گذاری کردند.»
  • «ساختمان‌های بلند مانند سدِّ بزرگی جلوی دید صدها و هزاران خانه را می‌گیرد و حتی دیدن آسمان و ستاره‌ها را برای مردم دشوار می‌سازد و از لحاظ شهرسازی نادرست است.»
    • ۲۲ آوریل ۲۰۱۷/ ۳ اردیبهشت ۱۳۹۶؛ «در اجلاس بین المللی مجمع جهانی شهرهای اسلامی»[۲۱۸]
  • «تا زمانی که جامعه نسبت به آیندهٔ خود نگران باشد و هر روز یک تهدید و حصر جدیدی را شاهد باشیم، نشاطی باقی نمی‌ماند و وقتی هر روز یک محدودیت غیر از آنچه که قانون گفته، برای جوانان به وجود بیاید، مسلماً در آینده زندگی آن‌ها تأثیر می‌گذارد.»
  • «یکی از مسائل بسیار مهم، مسئلهٔ واگذارکردن امور غیرحاکمیتی به مردم است. ما باید در اداره کشور به مردم اعتماد کنیم و بخش خصوصی ما در این حوزه فعال شود و سرمایهٔ اجتماعی بین مردم و دولت برقرار شود و دولت به مردم و مردم به دولت اعتماد داشته باشند. متأسفانه برخی از رسانه‌ها باعث تضعیف این سرمایهٔ اجتماعی در جامعه شده‌اند. یکی از کارهایی که برخی از این رسانه‌ها انجام می‌دهند، ایجاد فاصله بین مردم و نظام است.»
    • ۲۸ آوریل ۲۰۱۷/ ۸ اردیبشهت ۱۳۹۶؛ «در مناظرهٔ تلویزیونی، شبکهٔ یک صدا و سیما»[۲۱۹]
Colored dice with white background
عده‌ای به اینکه کشور متعلق به مردم بوده و مردم صاحبان کشور هستند اعتقادی ندارند و می‌گویند مردم فقط باید از ما تبعیت داشته باشد.
Colored dice with white background
وقتی آزادی برای کارگر و برای انتخاب شغل وجود ندارد، کارگر مجبور است کاری را با شرایط سخت و با حقوق کم بپذیرد. آزادی که از آن سخن می‌گوییم، اولین مرحله اش آزادی در انتخاب راه و مسیر و انتخاب نوع شغل متناسب با حقوق دریافتی و منصفانه بودن دستمزد با کاری است که کارگر انجام می‌دهد، و این حق او است.
  • «وقتی آزادی برای کارگر و برای انتخاب شغل وجود ندارد، کارگر مجبور است کاری را با شرایط سخت و با حقوق کم بپذیرد. آزادی که از آن سخن می‌گوییم، اولین مرحله اش آزادی در انتخاب راه و مسیر و انتخاب نوع شغل متناسب با حقوق دریافتی و منصفانه بودن دستمزد با کاری است که کارگر انجام می‌دهد، و این حق او است.»
  • «زمانی که روحانی از امنیت سخن می‌گوید، اولین مقصود از آن امنیت شغلی است. بدترین ناامنی، ناامنی شغلی است و لذا باید تلاش کنیم تا زندگی کارگران در مسیر درست قرار گیرد.»
    • ۱ مه ۲۰۱۷/ ۱۱ اردیبهشت ۱۳۹۶؛ «در مراسم بزرگداشت روز جهانی کارگر»[۲۲۰]
  • «ما هیچگاه به مردم دروغ نگفته و نخواهیم گفت، چرا که اساس کار ما بر مبنای صداقت و شفافیت است و اگر اشتباه کنیم از مردم عذرخواهی خواهیم کرد و زبان ما برای عذرخواهی از مردم و بیان حقایق و واقعیت‌ها به آنها دچار لکنت نمی‌شود.»
  • «تندروی، خشونت و افراط و تفریط آن شرایط گذشته را به دنبال داشت و اعتدال، عقلانیت با دنیا درست حرف زدن و جهان را وادار کردن به اینکه با ایران به درستی سخن بگوید، شرایط امروز را رقم زده است.»
  • «عده‌ای به اینکه کشور متعلق به مردم بوده و مردم صاحبان کشور هستند اعتقادی ندارند و می‌گویند مردم فقط باید از ما تبعیت داشته باشد.»
    • ۲ مه ۲۰۱۷/ ۱۲ اردیبهشت ۱۳۹۶؛ «در مراسم آغاز تولید انبوه خودروهای دناپِلاس و پژو۲۰۰۸»[۲۲۱]
  • «شعار ما را به جایی نمی‌رساند.»
  • «شعار دادن ساده و آسان است، اما مهم ارائه برنامه دقیق و تعیین منبع درآمدها و مشخص کردن این است که هزینه‌ها از کدام درآمدها تأمین شود.»
  • «ما در کشور درصد درست نکردیم و همه اقوام و مذاهب را به یک چشم دیدیم. ما از ابتدا دولت صد در صدی بودیم و تا آخر نیز این طور خواهیم بود.»
  • «حقوق شهروندی همهٔ ایرانیان با هم مساوی است.»
  • «اگر در مدرسه و کلاس، درس اخلاق را بیاموزیم، آنگاه پشت تریبون و در تلویزیون، آبروی مردم را نمی‌بریم.»
  • «ایران ابدی و ملت ایران پاینده است و ما باید به فکر ایران، شرف و اخلاق‌مان باشیم.»
  • «ما قدرت را برای هراساندن دیگران نمی‌خواهیم بلکه می‌خواهیم قدرت ما وسیله دوستی با دنیا و همسایگان‌مان باشد، البته اگر کسی بخواهد نسبت به کشورمان تعرض و تجاوزی داشته باشد، با قدرت و اقتدار در برابر او قاطعانه و یکپارچه می‌ایستیم.»
    • ۶ مه ۲۰۱۷/ ۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۶؛ «در همایش معلم، تولید و اقتصاد دانش بنیان»[۲۲۲]

۱۹ مه ۲۰۱۷/ ۲۹ اردیبهشت ۱۳۹۶؛ انتخابات ریاست‌جمهوری ایران، دورهٔ دوازدهم، پیروزی ۵۸٫۵٪ حسن روحانی با ۲۳٬۵۴۹٬۶۱۶ میلیون رأی.

  • «ما به سمت سال ۱۴۰۰ یعنی به سمت قرن جدید حرکت می‌کنیم و باید تلاش کنیم با آمادگی کامل وارد این قرن شویم.»
  • «کشور فقط با قانون اداره می‌شود و متأسفانه دو مشکلی که همواره وجود داشته قانون‌گریزی و اخلاق‌گریزی است که باید برای حل این دو مشکل به هم کمک کنیم.»
    • ۱۹ مه ۲۰۱۷/ ۲۹ اردیبهشت ۱۳۹۶؛ «پس از شرکت در انتخابات ریاست جمهوری و شوراهای شهر و روستا»[۲۲۳]
Colored dice with white background
شاید عربستان فکر می‌کند باید سلاح بخرد. ما که نیاز نداریم سلاح بخریم، ما سلاح می‌سازیم. ما قدرت ساخت هر سلاحی که مورد نیازمان باشد، داریم و می‌سازیم و در این راستا مشکلی نداریم. به نظر من عربستان نمی‌تواند از این سلاح‌ها استفاده کند و باز هم ناچار است مستشارهای نظامی آمریکا را به منطقه خودش بیاورد.
Colored dice with white background
راه قدرت، سلاح نیست، آن هم خریدن سلاح از دیگران و حتی راهِ قدرت، درست کردن سلاح هم نیست...اساس قدرت، قدرت ملی است و این قدرت با انتخابات و حضور مردم پای صندوق آراء به دست می‌آید.
  • «مردم خواستند بگویند هیچ‌کس حق ندارد سلیقه خود را به دیگران تحمیل کند و همه باید تابع قانون باشیم و هیچ فرد و نهادی فرای قانون نمی‌شناسیم. سلیقه‌ها به جای خودش محترم است اما تحمیل سلیقه معنا و مفهومی ندارد. مردم می‌خواهند طبق دین و فرهنگ و انقلاب‌شان زندگی کنند. مردم بهتر از همه معنای انقلاب را می‌فهمند. این مردم بودند که در انقلاب همه گفتند استقلال، آزادی و جمهوری اسلامی و انقلاب غیر از این سه کلمه نیست.»
  • «همه مردم ما انقلابی هستند و هیچ‌کس حق ندارد انقلاب را به درون خیمه خود بکشاند.»
  • «انقلاب، دین و اعتقادات ما آسمانی بر سر همه ما است. همه ملت نسبت به دین، اعتقادات و فرهنگ دینی‌شان حساس هستند. انتخابات ما یک پیام داشت؛ مردم خواستند بگویند ای همه مسئولین، مردم را باور کنید.»
  • «با جلسه و با دادن پول ملتی به یک ابرقدرتی، مسئلهٔ تروریسم حل نمی‌شود.»
  • «آن کسی که در این منطقه توانسته در برابر تروریسم بایستد ملت سوریه و ملت عراق و ملت لبنان بوده و ملت ایران از طریق دیپلمات‌ها و مستشاران نظامی‌اش به دو ملت بزرگ سوریه و عراق کمک کرده و خواهد کرد. چه کسی باعث شد که داعش در شهرهای بزرگ عراق مستقر نباشد، جز ملت عراق؟ چه کسی باعث شد که داعش در دمشق نباشد جز ملت سوریه؟ ملت‌های منطقه در برابر تروریسم ایستادگی کردند و البته ایران در کنار آن‌ها بوده و خواهد بود.»
  • «آمریکایی‌ها منطقه ما را نمی‌شناسند و اشکال این است، و آن‌هایی هم که به آمریکایی‌ها مشورت می‌دهند متأسفانه حاکمانی هستند که یا آمریکا را منحرف می‌کنند یا با پول، افرادی را در آمریکا خریداری می‌کنند. امیدوارم دولت آمریکا اگر به فکر منافع دیگران نیست دستکم به فکر منافع مردم آمریکا باشد.»
  • «واقعاً هرچه ما به این مردم خدمت کنیم، کم است. مردم بزرگی داریم که دارای افکار و آرمان‌های بلند هستند و امیدوارم بتوانیم پیرو راه این مردم و جوان‌ها باشیم.»
  • «شاید عربستان فکر می‌کند باید سلاح بخرد. ما که نیاز نداریم سلاح بخریم؛ ما سلاح می‌سازیم. ما قدرت ساخت هر سلاحی که مورد نیازمان باشد، داریم و می‌سازیم و بنابراین در این راستا مشکلی نداریم. به نظر من عربستان نمی‌تواند از این سلاح‌ها استفاده کند و باز هم ناچار است مستشارهای نظامی آمریکا را به منطقه خودش بیاورد.»
  • «راه قدرت، سلاح نیست، آن هم خریدن سلاح از دیگران و حتی راه قدرت درست کردن سلاح هم نیست - که قادریم درست کنیم و درست می‌کنیم و حواسمان جمع است - اساس قدرت، قدرت ملی است و این قدرت با انتخابات و حضور مردم پای صندوق آراء به دست می‌آید. »
  • «کشور دارای چارچوب و مقررات است و ما همه باید در پی اجرای مقررات در کشور باشیم. قوه قضائیه، قوه مجریه و قوه مقننه مسئولیت‌هایی دارند. ما در چارچوب قانون اساسی حرکت می‌کنیم.»
  • «سیاست ما تعامل با جهان است. ما راهی برای پیشرفت و صلح و ثبات در جهان جز تعامل با کشورهای مختلف نداریم. با آمریکایی‌ها هم اگر مشکل داریم، مشکل را آنها شروع کردند والا ابتدای انقلاب با آمریکا مشکل نداشتیم.»
  • «بهترین قاضی بعد از خدا، وجدان عمومی مردم و جامعه است.»
  • «این تفکر که مرد بالاتر از زن است و کار را بهتر از زن می‌تواند انجام دهد، صحیح نیست، البته برخی مشاغل هستند که مردها مناسب‌ترند و در یک مشاغلی هم زن‌ها مناسب‌ترند. خود خلقت ویژگی‌هایی برای مردها و زن‌ها قرار داده است ولی مقام زن از مقام مرد پایین‌تر نیست، حبس زن در خانه نه با منطق اجتماعی سازگار است و نه با منطق قانون و نه با منافع ملی.»
    • ۱۹ مه ۲۰۱۷/ ۱ خرداد ۱۳۹۶؛ «در نشست مطبوعاتی داخلی و بین المللی»[۲۲۴]
  • «مردم ایران نه تنها آزادی بیان می‌خواهند، بلکه در حرکت اجتماعی، انتخاب شغل و مسایل فرهنگی نیز باید آزادی داشته باشند، چرا که این شعار انقلاب است. ‏»
  • «ما نمی‌پذیریم که هر کسی در هر شهری ادعای رهبری مردم را داشته باشد و بخواهد با قانون و سلیقه خود با زندگی مردم بازی کند چرا که معتقدیم آرامش مردم در صورتی امکان‌پذیر است که هر روز قانون را عوض نکرده و زندگی مردم را تغییر ندهیم. ‏»
  • «۲۴ میلیون نفری که در پای صندوق مسیر خود را به عنوان اکثریت انتخاب کردند، برای ما هیچ تفاوتی با دیگر افرادی که راه‌های دیگری انتخاب کردند ندارند البته شیوه مدیریت کشور بر مبنای نظر اکثریت خواهد بود. ‏»
    • ۳ ژوئن ۲۰۱۷/ ۱۳ خرداد ۱۳۹۶؛ «در ضیافت افطار، مقام‌داران دولتی»[۲۲۵]
  • «صبر و حلم برای صلح، سخت‌تر از صبر و استقامت در میدان جنگ است.»
  • «از جان گذشتن و شجاعت در میدان نبرد، کار دشواری است، اما با این حال تحمل صلح بسیار دشوارتر از جنگیدن است.»
  • «شهامت بسیار زیادی می‌خواهد که انسان برای مصالح جامعه اسلامی در برابر دشمنان دست صلح دراز کند.»
    • ۱۰ ژوئن ۲۰۱۷/ ۲۰ خرداد ۱۳۹۶؛ «در نشست مطبوعاتی داخلی و بین المللی»[۲۲۶]
Colored dice with white background
ولله، بالله، جز اعتدال راه دیگری وجود ندارد.
Colored dice with white background
بسیاری از سنت‌ها در ‏جامعه ما وجود دارد که هیچ ارتباطی با تفکر اسلام ندارد.
  • «رسانه سازندهٔ خبر نیست، رسانه ابلاغ‌کننده است.»
  • «انتخابات ریاست جمهوری در سطح کشور و ملی است و کسی که انتخاب می‌شود مبنای قانون اساسی این است که رئیس جمهور و همه مردم و مجری وظایفی باشد که قانون اساسی بر دوش او گذاشته است.»
  • «انتقاد مثل نمک می ماند هر غذایی نمک می خواهد اما آیا باید همه غذا نمک باشد؟»
  • «با لحن تند ما به جایی نمی رسیم، ولله، بالله، جز اعتدال راه دیگری وجود ندارد
  • « چرا فحش را افتخار می دانیم؟ چرا ناسزا گویی را انقلابی گری می دانیم؟ »
    • ۱۲ ژوئن ۲۰۱۷/ ۲۵ خرداد ۱۳۹۶؛ «در ضیافت افطار با اصحاب رسانه»[۲۲۷]
  • «هر خطایی در زندگی قابل جبران است و هیچ‌کس نیست که اگر مسیر خطا و اشتباهی را انتخاب کرد، راه بازگشت برای او نباشد.‏»
  • «باید در ‏جامعه افکار یکدیگر را بپذیریم، مطمئناً دو نظر مانند هم نیستند و در جامعه ما نیز نظرات و افکار ‏مختلف وجود دارد و باید به این آراء مختلف احترام بگذاریم.‏»
  • «مردسالاری، تفکری سنتی و غیر اسلامی است.»
  • «بسیاری از سنت‌ها در ‏جامعه ما وجود دارد که هیچ ارتباطی با تفکر اسلام ندارد.»
  • « در تفکر اسلامی امتیازی برای مردها، قایل ‏نیستیم.‏»
  • «باید تفکر سنتی که مرد برتر از زن ‏است کنار گذاشته شده و در جامعه امروز، مردان و زنان مساوی باشند.‏»
    • ۲۳ ژوئن ۲۰۱۷/ ۳ تیر ۱۳۹۶؛ «در ضیافت افطار با فعالان حوزه زنان و خانواده»[۲۲۸]
  • « دین خدا را در میدان‌های کوچک سیاست آوردن و از نام و احکام دین خدا به عنوان ابزار استفاده کردن در شأن اسلام و مسلمانان نیست »
    • ۲۵ ژوئن ۲۰۱۷/ ۵ تیر ۱۳۹۶؛ « در دیدار مسوولان نظام و سفرای کشورهای اسلامی»[۲۲۹]
  • «اسلام به ما اجازه نمی‌دهد که اگر مجرمی، مرتکب جرمی شده است، بیش از حد مجازات آن جرم، او را تحت فشار قرار دهیم.»
  • «چند بار پیش و پس از انقلاب به قوه قضائیه دعوت شدم؛ این تعبیر زیبایی نیست، اما ترسیدم که به قوه قضائیه بروم و هیچگاه جرأت نکردم که به دستگاه قضایی بروم. کار سخت و سنگینی بر عهده قاضی است چه قاضی نشسته و چه قاضی ایستاده.»
  • «اگر قاضی زمانی در محکمه بین دو نفر به دلیل قومیت، مذهب و تمایلات سیاسی و حزبی تفاوت قایل شود بی تردید آن قضاوت مورد تردید خواهد بود. قاضی باید بی‌طرف باشد. جناح راست و چپ، ترک، کرد، بلوچ، عرب، ترکمن، شیعه، سنی، مسیحی و مسلمان در قضاوت جایی ندارد .»
    • ۲ ژوئیه ۲۰۱۷/ ۱۱ تیر ۱۳۹۶؛ «در همایش سراسری قوه قضاییه»[۲۳۰]
  • « عظمت و جایگاه سیاسی هر کشوری در دنیا، به اعتماد نسبت به آن کشور و احترامی که آنان به تعهدات خودشان دارند، مربوط می شود.»
  • « تخریب هیچ کس نسبت به دولتی که از طرف ملت انتخاب شده و نماینده مردم است، قابل قبول نیست. رییس جمهور تنها کسی در کشور است که با آرای مستقیم مردم از سراسر کشور انتخاب می شود و ما دیگر چنین انتخاباتی نداریم.»
  • « فردی که به عنوان رییس جمهور و با رای اکثریت برگزیده می شود ، منتخب و نماینده کل ملت ایران است.»
  • « رییس جمهور از طرف مردم حرف می زند و اقدام می کند و وظیفه اش نیز احترام به افکار عمومی است.»
    • ۱۹ ژوئیه ۲۰۱۷/ ۲۸ تیر ۱۳۹۶؛ «در جلسه هیات دولت»[۲۳۱]
۳ اوت ۲۰۱۷/ ۱۱ مرداد ۱۳۹۶، آغاز دورهٔ دوم ریاست‌جمهوری روحانی و دولت دوازدهم جمهوری اسلامی ایران
Colored dice with white background
ایران با همهٔ عظمت و شوکت تاریخی‌اش، در برابر اسلام از سر ادب و اعتقاد تسلیم شد و به شوق برابری انسان‌ها در برابر خداوند و حکومت قانون، پیام وحی را به جان پذیرفت.
Colored dice with white background
آنچه ایران را به اسلام آورد نه برق شمشیر [ ِ امیران] که نور نبوت و امامت بود.
  • «ایران با همهٔ عظمت و شوکت تاریخی‌اش، در برابر اسلام از سر ادب و اعتقاد تسلیم شد و به شوق برابر انسان‌ها در برابر خداوند و حکومت قانون پیام وحی را به جان پذیرفت
  • «آنچه ایران را به اسلام آورد نه برق شمشیر که نور نبوت و امامت بود که اینک هزاران سال پس از ورود اسلام به این سرزمین آن را چنان با حکمت محمدی (ص) آمیخته که جدایی آن‌ها از هم ناممکن است. ما ایرانی هستیم و مسلمانیم و دوستدار اهل بیت (ع). ما امامت را از امام علی (ع)، شهادت را از امام حسین (ع) و شریعت را از امام صادق (ع) آموختیم.»
  • «جمهوری اسلامی ایران ترکیبی یکپارچه از جمهوریت و اسلامیت است و نباید هیچ یک از آن دو را نادیده گرفت.»
  • « جامعه ایرانی از لحاظ سبک زندگی دارای تنوع است. زنان، مردان، جوانان، روستائیان و شهرنشینان ما به یک شیوه زندگی نمی‌کنند و همه برداشت یکسانی از فرهنگ و هنر ندارند. این تفاوت و تنوع را باید به رسمیت شناخت و پاس داشت چه اینکه همه اقوام ایرانی پاره تن مام وطن هستند و حق دارند که خواهان توجه و مشارکت بیشتر باشند تا توسعه اقتصادی، اجتماعی و سیاسی متوازن و عادلانه در همه کشور محقق شود.»
  • «این دولت می‌خواهد دولتی معتدل باشد که نه با هر پرخاشی بترسد و تسلیم شود و نه با هر هیجانی برآشفته شود و بجنگد. ما دولتی مصلح هستیم، چه در سیاست داخلی و چه خارجی که صلح را برجنگ و اصلاح را بر جمود ترجیح می‌دهیم.»
  • «ما همیشه آماده برای دفاع از ملت خود هستیم، اما دفاع را فقط با سلاح ممکن نمی‌دانیم. ما پشتیبان نیروهای مسلح خود هستیم، اما بزرگترین سلاح ما رأی ملت ما است. »
  • «صلح ما به سلاح ما متکی است و سلاح ما بر صلح ما تکیه دارد.»
  • «ملت ایران ثابت کرده است که احترام را با احترام و تحریم و تحقیر را با اقدام متناسب و استقامت و مقابله به مثل پاسخ خواهد داد. ما با نوآمدگان جهان سیاست کاری نداریم، اما به کهنه سواران اعلام می‌کنیم که می‌توان تجربه برجام را به یک الگو در روابط و حقوق بین‌الملل تبدیل کرد.»
  • «امروز، روزگار رونمایی از مادر بمب‌ها نیست، بیایید از مادر مذاکرات رونمایی کنیم. امروز روزگار رونمایی از مادر تحریم‌ها نیست، بیایید از مادر همکاری‌ها رونمایی کنیم.»
  • «ما به دنبال منطقه‌ای قدرتمند، با ثبات، پیشرفته و بهم پیوسته‌ایم. می‌خواهیم صدای اعتدال، منطق و گفتگو را به صدای غالب در منطقه تبدیل کنیم، تا از این منطقه که مهد اسلام رحمانی و ادیان الهی است، صدای افراط و نفرت و خشونت هرگز به گوش نرسد.»
    • ۵ اوت ۲۰۱۷/ ۱۴ مرداد ۱۳۹۶؛ «سخنرانی در مراسم تحلیف، مجلس شورای اسلامی»[۲۳۳]
  • «هیچ کشوری نتوانسته است با مصرفِ بدون جایگزینی دارایی‌های طبیعی و مالی خود ،رفاه پایدار را برای مردمش به ارمغان بیاورد. نکته اصلی و مشترک در میان مشکلات متنوع ما در همین واقعیت تلخ نهفته است که دارایی‌هایمان را به جای آنکه حفظ کنیم و بر آنها بیفزاییم، مصرف کرده‌ایم و امروز بخش بزرگی از این دارایی‌ها در مرز هشدار قرار گرفته‌اند.»
  • «اگر اقتصاد کشور دچار بیماری است، مردم از ما انتظار دارند درمان درد کنیم، نه کتمان بیماری.مردم از ما شفافیت و صراحت بیشتری می‌طلبند. ما دو گزینه بیشتر، پیش‌رو نداریم: یا از سر اختیار و با تدبّر و تأمل، اصلاحات اقتصادی را به اجرا درآوریم، یا با تشدید مشکلات و پس از پرداخت هزینه‌های فراوان، به صورت منفعلانه به مهار دشواری‌ها و بحران‌های ناشی از نپرداختن درست به مسایل، تن دهیم.»
  • « ایران برجام را نه تهدید علیه کشورها و نه تسلیم در برابر قدرت‌ها؛ بلکه توافقی برد - برد و متوازن می داند که مسیر همکاری و اعتمادسازی را با جهان، گشوده است.»
  • «منطقه پرتنش غرب آسیا به دلیل مداخلات خارجی و گسترش افراطی‌گری و خشونت در وضعیت بسیار خطرناکی بسر می برد. ایران خواستار منطقه‌ای امن، قدرتمند، باثبات و پیشرفته است و همکاری منطقه‌ای در حوزه‌های سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و امنیتی را تنها راه دستیابی به اهداف مشترک و مقابله با نابسامانی‌های درونی و تحمیلی بر منطقه می‌داند.»
  • «بی‌ثباتی در منطقه دو نتیجه بیشتر نخواهد داشت؛ گسترش افراطی‌گری و تشدید وابستگی.»
  • «مشکلات منطقه فقط راه حل منطقه‌ای دارد.»
  • «برای جامعه پیچیده آینده خود نیازمند دانش‌آموزانی هستیم که جامعه را بشناسند و بتوانند در آن جامعه فعالیت کنند، بتوانند از هویت و فرهنگ خودشان به خوبی دفاع کنند و محفوظات تحویل آنها ندهیم که بعد از یک به چپ چپ و به راست راست بعد از خدمت نظام، نیمی از آنها فراموش شود. باید علم و دانش را به گونه‌ای یاد بگیرند که بتوانند در زندگی خودشان بکار ببرند.»
  • «نمی شود درِ فضای مجازی را قفل زد، این قفل را روحانی باز نکرده، این قفل را مردم باز کردند؛ قفلی که مردم با اراده باز می‌کنند دیگر نمی‌شود بست. اگر قفلی را رییس جمهور باز کرده، ممکن است کس دیگری بیاید و قفل دیگری بزند و دردسر درست کند.»
  • « وقتی کسی با چماق بالا سر شما بایستد، حالا می گوییم که جرأت نمی‌کند بزند، بله جرأت نمی‌کند، ولی دائماً حواس شما را پرت می‌کند که بالا را نگاه کنید. »
    • ۱۵ اوت ۲۰۱۷/ ۲۴ مرداد ۱۳۹۶؛ «سخنرانی در مجلس شورای اسلامی، معرفی وزرای دولت دوازدهم»[۲۳۴]
  • «ما غاصب را از باغ خود بیرون کردیم و درب باغ به روی مردم باز شده است ولی امروز عده‌ای کودک به درب باغ آمده و می‌گویند، سیب و گلابی کجاست که می‌خواهیم میل کنیم؟ امروز این باغ که نهال‌های آن تازه غرس شده آماده باروری است، اما برای به ثمر نشستن صبر لازم است.»
    • آبان ۹۵؛ «سخنرانی در جمع مردم اراک»[۱۹۹]
  • «برجام یک، مانند آفتاب تابان بود و اگر کسی چشمانش را می‌بندد و می‌گوید شب است، باید چشمانش را باز کند تا آفتاب را ببیند.»
    • اسفند ۹۵؛ «سخنرانی در جمع کارآفرینان»[۱۹۹]

۲۰۱۸

[ویرایش]

۱۱ دی ۱۳۹۶–۱۱ دی ۱۳۹۷

  • «هیچ استثنایی در کشور برای انتقاد کردن وجود ندارد و در کشور ما معصوم نداریم، ضمن اینکه پیامبر اسلام (ص)هم به مردم اجازه انتقاد می‌دادند و بالاتر از مقام پیامبر در تاریخ وجود ندارد.»
  • «مذهب شیعه - همان‌طور که مرحوم شریعتی نیز به آن اشاره کرده است- مذهب نقد و اعتراض است.»
  • «نفی وضع موجود خطرناک اما نقد وضع موجود سازنده است. »
  • «کشور خوب و پرنعمت با مردمان بسیار خوبی داریم و از تاریخ بسیار درخشان و فرهنگ و دین متعالی برخوردار هستیم و انقلاب خوبی نیز داشته و داریم. امروز همه باید به میدان بیاییم و به مردم کمک کنیم. »
    • ۸ ژانویه ۲۰۱۸/ ۱۸ دی ۱۳۹۶؛ «در دیدار وزیر و معاونان وزارت امور اقتصادی و دارایی»[۲۳۵]
  • «علم بدون تضارب آرا پیشرفت نمی‌کند. اینکه ما چارچوب قرار دهیم و بگوییم همه باید در همین چارچوب اظهارنظر کنند، بدون تضارب آرا و انتقاد، بدون بحث و رویارویی دقیق اخلاقی و علمی، علم تولید نمی‌شود.»
  • «باید فضای مناسب نقد و انتقاد ایجاد شود و اختلاف فکری و نظری را به رسمیت شناخت… این اختلاف نظر می‌تواند برای وحدت جامعه مفید باشد در حالی که برعکس آن فشار برای وحدت ماشینی می‌تواند برای انسجام جامعه ما خطرناک باشد.»
  • «هرکس حرف می‌زند یا اعتراضی می‌کند، یا خس و خاشاک است یا گاو یا گوساله یا آشغال. این چه طرز حرف زدن است. چرا توهین کرده و بی‌ادبانه با جامعه برخورد می‌کنیم.»
  • «شرع و عقل از مردم، جامعه و فطرت اجتماعی جدا نبوده و در کنار هم هستند.»
    • ۱۴ ژانویه ۲۰۱۸/ ۲۴ دی ۱۳۹۶؛ «سخنرانی در نهمین جشنواره بین المللی فارابی»[۲۳۶]
  • «ما یک ملت هستیم و یک آرمان داریم و در پی عظمت ایران بزرگ و تفوق فرهنگ اسلام و هویت ایرانی – اسلامی در دل جوانان عزیزمان هستیم.»
    • ۱۱ فوریه ۲۰۱۸/ ۲۲ بهمن ۱۳۹۶؛ «سخنرانی ۲۲ بهمن در میدان آزادی تهران»[۲۳۷]
  • «نه تنها ما مسلمانان باید برادر باشیم و با مهربانی و رحمت با یکدیگر رفتار کنیم بلکه مسلمانان باید مایه رحمت برای همه جهانیان باشند.پیامبر اسلام (ص) تنها مسلمانان را هدایت نکرد بلکه علم و اخلاق و مسیر انسانیت را برای همه مردم جهان به ارمغان آورد.»
  • «شیعه و سنی و فرق مختلف اسلامی یک هدف دارند و آن حرکت در مسیر آموزه های راستین پیامبراسلام (ص) است و بزرگترین وظیفه ما ایجاد مهربانی و وحدت میان انسان ها است.»
    • ۱۶ فوریه ۲۰۱۸/ ۲۷ بهمن ۱۳۹۶؛ «سخنرانی در مکه-مسجد، حیدرآباد، هند»[۲۳۸]

۲۰۱۹

[ویرایش]
  • «وقتی طبیعت را خشک کنید ابر نگاه می‌‌کند به پایینش و می‌بیند خبری نیست و کویر است و می‌گوید برای چه بباریم، می‌روم جای دیگر.»
    • ۱۷ دی ۹۷؛ «در وزارت جهاد کشاورزی»[۱۹۹]
  • «برجام یک توافق برد برد است و آمریکا نمی‌تواند آن را به برد و باخت تبدیل کند. اگر به فرض هم این گونه بشود، باخت باخت می‌شود. برجام یا برد برد است یا باخت باخت.»
    • ۸ مه ۲۰۱۹/ ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۸؛ «در جلسه هیئت دولت»[۲۳۹]
  • «من روزانه نظرسنجی می‌کنم! در خیابان وقتی با ماشین می‌روم تمام چهره‌های مردم را نگاه می‌کنم که چند نفر لبخند دارند، چند نفر عصبانی هستند و چند نفر قیافه‌شان گرفته‌است.»
    • ۳ خرداد ۹۸؛ « در ضیافت افطاری با اصحاب رسانه»[۱۹۹]

۲۰۲۰

[ویرایش]
  • «صبح امروز گفته شد، وضعیت اقتصادی آلمان منفی ۵.۲ است که اقتصادشان کوچک شده و رشد اقتصادی‌شان منفی است. آلمان یک کشور پیشرفته است که تحریم نیست. حتما اقتصاد ما وضعیت بهتری از این رقم داشته و رشد ما مثبت شده یا اگر منفی شد، وضعیت ما بهتر از وضعیت آلمان باشد.»
    • ۳ اکتبر ۲۰۲۰/ ۱۲ مهر ۱۳۹۹؛ «در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا»[۲۴۰]

درباره

[ویرایش]
Colored dice with white background
مسیح یکی از پیامبران بزرگی بود که پیش از بعثت پیامبر گرامی اسلام، دعوتی جهانی کرد و سیاه و سفید، زن و مرد و بزرگ و کوچک را به دین الهی فراخواند. مسیح پیامبری بود که اجازه نداد پیروانش خود را قوم برگزیده بخوانند... مسیح (ع) با خُلق فراگیر خود ...
Colored dice with checkered background
و محمد (ص) با دعوت عام خویش انبیائی بودند که پیروان آنان مرز زبان و نژاد و رنگ و خون و خوی را در نوردیدند و جهان را موحد ساختند.

از او دربارهٔ رخدادها

[ویرایش]
  • [ دربارۀ مداخله نظامی به فرماندهی عربستان در یمن (۲۰۱۵ میلادی] «آن همسایه به جای کمک کردن به مردم فقیر یک کشور در حال توسعه، با هواپیماهایی که از قدرت‌های بزرگ که معلوم نیست با پول چه کسانی خریداری شده و خلبانان آن‌ها چه کسانی هستند، بر روی مردم بمب می‌ریزد... دولتی که همیشه با دلار کارش را انجام می‌داد، به جای دلار بمب را انتخاب کرده و فکر می‌کند با بمب می‌تواند نشان دهد قدرتمند است و در منطقه تأثیر دارد و این یک خطای استراتژیک و بزرگی است که اینان مرتکب شدند»[۲۴۱]

از او دربارهٔ دیگران

[ویرایش]
  • «نلسون ماندلا به آزادی و برابری انسانها نه تنها در کشورش آفریقای جنوبی بلکه در پهنه جهان، باور شک ناپذیری داشت و در این باور راستین هیچگاه به خود تردید راه نداد. او در این راه پر فراز و نشیب و سراسر رنج، با تحمل آوارگی، دوری از خانه و خانواده و زندانهای طویل‌المدت «راه طولانی آزادی» را شکوهمندانه معنا بخشید. او بی تردید شخصیت ممتازی بود که پس از پیروزی و به بار نشستن مبارزات، با پیوند اخلاق و سیاست، شیرینی بخشش در عین فراموش نکردن را حتی به زندانبانان و به بند کشندگان خود چشانید و از خود خاطره کم‌نظیری برای جهان بشریت به جا گذاشت. شگفتی زندگی او در آن بود که می‌دانست چگونه زندگی کند.»[۲۴۲]
  • مرتضی مطهری: «او شخصیتی جامع و استثنائی بود. از سال ۱۳۴۸ به بعد که بیشتر خدمتشان می‌رسیدم، بهره‌های فراوان علمی از ایشان بردم. از سال ۱۳۵۶ هم در جمع جامعه روحانیت مبارز تهران (که ریاست آن جمع را بر عهده داشت)، از حضورشان بهره مضاعف می‌بردم. غیرت دینی و شهامتش در برابر افکار انحرافی و التقاطی بی‌نظیر بود».[۲۴۳]
  • سید حسن مدرس «افتخار مجلسیان این است که ادامه دهنده راه مدرس باشند که او بی تردید یک الگوی بزرگ در سیاست، اخلاق، شهامت، شجاعت و در قانونگذاری بود... هنوز هم حرف‌های مدرس نو و تازه‌است و اگر یک بار دیگر نطق‌های مدرس، سخنان مدرس را مرور کنیم، می‌بینیم آنچه او بیش از یک قرن قبل سخن گفت، چه بوده‌است.»[۲۴۴]
  • «بزرگداشت «میرزاکوچک‌خان» تلاشی برای زنده نگه داشتن روح دینداری برای آزادگی، مبارزه برای عدالت، مقاومت در برابر بیگانه، پاسداشت ایثار و رادمردی برای زندگی شرافتمندانه است.»[۲۴۵]
  • «مسیح در شرایطی به رسالت و نبوت مبعوث شد که دو قدرت با هم در ستیز بودند و شگفتا که هر یک پوشاننده بخشی از حقیقت بودند، یک گروه به نام ارباب دین و اصحاب شریعت آگاهی را از انسان دریغ می‌کردند و گروه دیگر به نام ارباب دولت و اصحاب قدرت رهایی را از انسان دریغ می‌ساختند... بنای امپراطوری رم باستان در آن زمان بر برده‌داری بود و انسان عصر مسیح در تقابل بردگی و آزادگی، مفهوم آزادی را بهتر از انسان عصر ما درک می‌کرد. مسیح در جامعه‌ای زاده و برانگیخته شد که هنوز آزادی موهبتی الهی و فطری و طبیعی نبود و اراده انسانهای قدرتمند و ثروتمند آن را محدود می‌کرد...»
    • پیام او به مناسبت میلاد حضرت عیسی به مسیحیان، 2014[۲۴۶]
  • «مسیح آزادی را یک موهبت الهی اعلام کرد... از سوی دیگر، گروهی که نماد اقتدار دینی و معنوی زمانه بودند چونان در سلسله مراتب خود فرورفته بودند و اقتداری دنیوی بنا کرده بودند که جز رهایی قوم خویش دغدغه‌ای نداشتند و البته در این رهایی خواهی برای خود سروری می‌جستند و برای برگزیده نامیدن خود چنان خرافات و پیرایه‌هایی به دین خدا بسته بودند که دایره هدایت الهی و رسالت نبوی حضرت موسی (ع) را محدود به عده‌ای معدود کرده بودند و در واقع با توسعه جهل بر دامنه ظلم می‌افزودند.»
    • پیام او به مناسبت میلاد حضرت عیسی به مسیحیان، 2014[۲۴۷]
  • «مسیح عظیم‌الشان در برابر این هر دو قرار گرفت... بر اشراف دینی و دنیوی شورید و ندای آزادی و برابری و برادری سر داد. رستگاری را به یک قوم و قبیله محدود نکرد و جهان را به رستگاری فراخواند. مسیح یکی از پیامبران بزرگی بود که پیش از بعثت پیامبر گرامی اسلام، دعوتی جهانی کرد و سیاه و سفید، زن و مرد و بزرگ و کوچک را به دین الهی فراخواند. مسیح پیامبری بود که اجازه نداد پیروانش خود را قوم برگزیده بخوانند و هر گروه به تنهایی خود را از قوم مسیح بدانند.»
    • پیام او به مناسبت میلاد حضرت عیسی به مسیحیان، 2014[۲۴۸]
  • «امروزه در جهان هستند کسانی که مسیح را نه به صورت نقاشی‌ها و پیکره‌های مرسوم دو هزار ساله سفید رنگ و چشم آبی، که با رنگهای مختلف و صورتهای متفاوت تصور می‌کنند... از زمان ظهور آدم نبی (ع) بر کره خاکی تا عصر ظهور ابراهیم خلیل (ع) به عنوان پدر ادیان توحیدی و از زمان ظهور ادیان توحیدی تا عصر بعثت عیسی (ع) همه پیامبران بر توحید، تأکید داشتند اما متأسفانه پس از رحلت انبیاء الهی پیروان آنان گاه چنان در جهل و گمراهی فرومی‌رفتند که از انبیاء الهی تصویر یک بزرگ قومی و قبیله‌ای ارایه می‌کردند.»
    • پیام او به مناسبت میلاد حضرت عیسی به مسیحیان، 2014[۲۴۹]
  • «مسیح (ع) با خُلق فراگیر خود و محمد (ص) با دعوت عام خویش انبیائی بودند که پیروان آنان مرز زبان و نژاد و رنگ و خون و خوی را درنوردیدند و جهان را موحد ساختند.»
    • پیام او به مناسبت میلاد حضرت عیسی به مسیحیان، 2014[۲۵۰]
  • «من گاهی اوج هنر ایرانی را در حافظ می‌بینم، ... هنرمند ایرانی می‌تواند مقتدایش حافظ باشد، حافظ حافظه تاریخی ادبی و هنری ملت ایران است. حافظ، با سینه‌ای مالامال از آموزه‌های دینی و قرآنی اما از جهل، خرافه و ریا بیزار ... حافظ با همه نقد و انتقادی که بر حکومت و جامعه داشت در طول تاریخ کتابش قدر دیده و بر صدر نشسته و گاهی آن چنان تعالی یافته که جایکاهش در کنار کتاب حق و قرآن مجید قرار گرفته است... در عین ایمان و در عین انتقاد، هرگز از ایمانش دست برنداشت و هرگز از انتقادش پشیمان نشد.»
  • (دربارهٔ محمدابراهیم باستانی پاریزی) «این استاد فرزانه بیشتر عمر گرانمایه خود را با نگاه ستایش آمیز به تاریخ و تمدن ایرانی صرف تبیین ارزش‌های انسانی فرهنگ کشورمان کرد و ده‌ها اثر ارزشمند از خود به یادگار گذاشت که همچنان پربار و روشنگر خواهد بود.»[۲۵۲]
  • «آیا با وجود شخصیتی در میان زنان جهان، همچون فاطمه (س) باز هم نیاز است که از مقام و استعداد و شایستگی و عروج زن سخن گفت؟»[۲۵۳]
  • «شهید رجایی و شهید باهنر معلمانی بودند که هیچگاه وظیفه معلمی خود را فراموش نکردند و حتی هنگامی که در جایگاه نمایندگی مجلس و سپس نخست‌وزیری و رئیس جمهوری قرار گرفتند، تفاوتی در رفتار و اخلاق‌شان مشاهده نشد.»[۲۵۴]
  • «امام هشتم، امام بزرگ شیعیان و امام پرافتخار برای ایرانیان و سرزمین پارس و پارسیان و شیعیان و اقوام مختلف سرزمین ایران است. امام هشتم راه وسط و اعتدال را انتخاب کرد و راهی را بر مبنای تدبیر امامت برگزید. او از شعار افراطیون و تندروها نترسید که بگویند چرا امام هشتم در برابر دعوت یک خلیفه جائر تسلیم شده است که او تسلیم نشده بود. امام رضا (ع) راه وسط، راه اعتدال و راه تدبیر را در زندگی سیاسی به ما آموخت. او علیرغم اینکه پیام مأمون را رد نکرد و بعد از اصرار قبول کرد، در برابر قبر پیامبر آنچنان سخن گفت که نارضایتی خود را به گوش جهانیان رساند. او از فرصتی که دشمن برایش فراهم کرده بود، بهره‌برداری کرد..»[۲۵۵]
  • «هیچ مصوبه‌ای در شورای عالی امنیت ملی نسبت به حضرت آقای خاتمی رئیس جمهوری دوران هفتم و هشتم کشور ما وجود نداشته است.»[۲۵۶]

دربارهٔ او

[ویرایش]
Colored dice with white background
دکتر روحانی در آن زمان دوران سربازی خود را در سپاه دانش می‌گذراند و در یکی از روستاهای اطراف نیشابور خدمت می‌کرد. آن روستا به شهر خیلی نزدیک بود و دکتر روحانی جمعه‌شب‌ها به مسجد جامع نیشابور می‌آمد…
Colored dice with checkered background
آقای روحانی آن وقت‌ها جوان کت و شلواری شیک‌پوش و خوش‌بیانی بود و نسل جوان به او علاقه داشت. ~محسن غرویان
Colored dice with white background
رئیس جمهوری مصمم است تا به وعده‌هایش عمل کند و بارهایی که سال‌های طولانی است به ویژه در دوران آقای احمدی‌نژاد بر دوش مردم گذاشته شده، بردارد و کشور را در مسیر پیشرفت قرار دهد. این اراده و فهم و درک آن وجود دارد.
Colored dice with checkered background
شخصیت آقای روحانی در گروی این است که بتواند به وعده‌هایی که داده عمل کند و اگر نتواند یکی از ناکام‌های تاریخ محسوب خواهد شد. ~حسین انصاری‌راد
Colored dice with white background
اعتدال با ذات دکتر روحانی آمیخته شده است و وی تحت شرایط مختلف اعتدال خود را حفظ می‌کند. ~سید محمود علوی
Colored dice with checkered background
امروز نیازها و مشکلات مردم بیشتر از گذشته است و باید این نیازها از طریق سازوکارهای مشخص مطرح و پاسخ داده شود اما نامه‌نوشتن به شخص رئیس‌جمهور یک کاغذبازی صوری و نمایشی مضحک است که در آن که میلیون‌ها نامه را در گونی جمع کنند. ~عباس عبدی
Colored dice with checkered background
جناب آقای رئیس‌جمهور… در مقوله فرهنگی نیز در پی سازگاری با جهان باشید. شما نماینده ملتی صلح‌جو هستید. شما گفتید رئیس‌جمهور تمام مردم ایران هستید، در این کشور هنرمند، متفکر، روشنفکر و از این قبیل طایفه کم نیستند که از شما درخواست‌هایی دارند و شما وظیفه دارید که به این درخواست‌ها پاسخ مثبت دهید. ~بهرام دبیری
Colored dice with checkered background
امیدوارم دولت جدید ترفندهایی را به‌کار ببرد تا بتواند وضعیت طبقات زیرین جامعه را رشد دهد. متأسفانه سیاست‌های اقتصادی نادرست و کارشناسی‌نشده دودولت پیشین، به اختلاف عمیق طبقات منجر شد و حتی به لحاظ روانی صدمات گاه جبران‌ناپذیری به طیف‌های مختلف طبقه متوسط وارد آورد. ~تهمینه میلانی
  • «شخصیتی مستقل، با فرهنگ، مجرب و توانا. نزدیکی نظرات و رویکردهای ما امری است که از قدیم وجود داشته است و طبعاً راه هایمان نیز می‌تواند یکی یا نزدیک به هم باشد ولی تعبیر این که ایشان ادامه دهنده راه من هستند درست نیست، ما هر دو راه انقلاب با آرمان‌های والایش و راه اصلاح امور بر اساس آن آرمان‌ها را طی می‌کنیم.»
  • «رئیس جمهوری مصمم است تا به وعده‌هایش عمل کند و بارهایی که سال‌های طولانی است به ویژه در دوران آقای احمدی‌نژاد بر دوش مردم گذاشته شده، بردارد و کشور را در مسیر پیشرفت قرار دهد. این اراده و فهم و درک آن وجود دارد. شخصیت آقای روحانی در گروی این است که بتواند به وعده‌هایی که داده عمل کند و اگر نتواند یکی از ناکام‌های تاریخ محسوب خواهد شد
  • «مهمترین موفقیت آقای روحانی در سیاست خارجی و نوع برخوردی است که با سازمان‌های بین‌المللی دارند. آقای روحانی از خودشان، سیاست هایشان، مدیریت کشور و از نوع رابطه‌ای که باید با خارج از کشور وجود داشته باشد، تصویری روشن داده‌اند.»
  • «با توجه به محدودیت‌هایی که امروز در جامعه ما وجود دارد و موانع و مشکلاتی که دولت آقای روحانی در برابر خودشان می‌بینند، آقای روحانی در بخش‌های مختلف اداره کشور مثبت و مؤثر عمل کرده‌اند. البته انتظارات مردم و وعده‌های گذشته از طرف آقای روحانی، به طور قطع نتوانسته در همه بخش‌ها جامه عمل بپوشد و به نتایج مطلوب و کافی بیانجامد، ولی وضعیت و شرایط جامعه و حدود اختیاراتی که در کشورما برای ریاست جمهوری است و نیز مجلسی که سیاست‌هایش با دولت هماهنگ نیست را نیز باید در نظر داشته باشیم. از طرفی آقای روحانی در برابر مراکز قدرتی هستند که به هیچ‌کس پاسخگو نیستند و از مصونیت آهنین برخوردارند. با توجه به همه این شرایط آقای روحانی کارشان مثبت بوده و به نسبت موفق بوده‌اند.»
  • «اگر آقای روحانی بتواند مسائل اقتصادی و هسته‌ای را حل کند و انتخابات مجلس را حتی به صورت نسبی آزاد و راحت تر از گذشته‌ها پشت سر بگذارد و مجلسی نزدیک تر به مردم تشکیل شود، به نظرم خود این امر مایه دلگرمی است و بهترین وسیله دلجویی از کسانی است که در گذشته آسیب دیده‌اند.»
  • «اکنون که رأی قاطعِ ملّتِ ایران شخصیّتی دانشمند، و کارآزمودهٔ میدان‌های گوناگون، و دارای سوابق جهادی متعدّد، و مفتخر به حضور در مسئولیّت‌های دینی و سیاسی را به مدیریت اجرائی کشور، برگزیده‌است؛ اینجانب نیز به پیروی از آنان و همراه با تبریک به ایشان، رأی ملّت را تنفیذ و جناب حجةالاسلام آقای دکتر حسن روحانی را به ریاست جمهوری اسلامی ایران منصوب می‌کنم و از خداوندِ متعال توفیقات بزرگ ایشان را در این مسئولیّتِ خطیر و با ارزش مسألت می‌نمایم. بدیهی است که آن رأی و این تنفیذ تا هنگامی است که ایشان به تعّهد در پیمودن صراطِ مستقیمی که تاکنون در پیش داشته‌اند یعنی راه آرمان‌های نظام اسلامی و دفاع از حقوقِ ملّت و ایستادگی در برابر زورگویان و مستکبران پایبند باشند که به کمکِ الهی چنین خواهد بود، انشاءالله.»[۲۶۲]
  • «برادرِ مکّرم جناب آقای دکتر حسن روحانی که از دوستانِ فاضل اینجانب و از سابقون در انقلاب می‌باشند از زمانی که در مباحثات اینجانب شرکت می‌کردند موردِ علاقه وافر اینجانب بودند»
  • «آشنایی بنده با دکتر روحانی به قبل از انقلاب بازمی‌گردد. من در واقع جزو شاگردان آقای روحانی در دوران قبل از انقلاب بودم. دکتر روحانی در آن زمان دوران سربازی خود را در سپاه دانش می‌گذراند و در یکی از روستاهای اطراف نیشابور خدمت می‌کرد. آن روستا به شهر خیلی نزدیک بود و دکتر روحانی جمعه‌شب‌ها به مسجد جامع نیشابور می‌آمد... آقای روحانی آن وقت‌ها جوان کت و شلواری شیک‌پوش و خوش‌بیانی بود و نسل جوان به او علاقه داشت. آقا روحانی خیلی هم خوب سخنرانی می‌کرد و سخنرانی‌هایش نیز محتوای مذهبی و انقلابی داشت… سخنرانی‌های دکتر روحانی در مسجد جامع نیشابور تقریباً در تمام مدت خدمت سربازی ایشان برقرار بود…»
  • «کوهنوردی یکی از ورزش‌های مورد علاقهٔ حسن روحانی است و رئیس جمهور ایران معمولاً هفته‌ای یک یا دوبار برای حفظِ سلامتی خود به کوه‌های اطراف تهران می‌رود. روحانی که پیشتر و در زمان دبیری شورای عالی امنیت ملی همواره فعالیت ورزشی را در نظر داشت، با وجود اینکه دولت یازدهم روزهای پر مشغله‌ای از شروع فعالیتش را پشت سر گذاشته و رسیدگی به امور مختلف در دستور کار دولت قرار دارد، با این حال، ورزش را ترک نکرده است. آنچه کوهپیمایی را برای رئیس جمهور، دل‌پسندتر می‌کند، دختران و پسران، زنان و مردانی هستند که با او هم‌صحبت می‌شوند و امیدها و آرزوهای خود را با او در میان می‌گذراند.»
    • پایگاه اینترنتی او[۲۶۵]
  • «دکتر روحانی به عنوان چهره برجسته از دانشمندان و متفکران صاحبنظر در حوزه‌های فرهنگی، سیاسی و اجتماعی است. رابطه فکری، اعتقادی و عاطفی ایشان با حوزه‌های علمیه بسیار قوی و مستحکم است و به هیچ چیز جز تعالی و پیشرفت اسلام و اجرای احکام الهی و اسلامی نمی‌اندیشد.»
  • «ما هشت سال دوران اصلاحات را تجربه کرده‌ایم و نمی‌خواهم بگویم که وضعیت مانند آن زمان است ولی برای مثال در بخش تئاتر یا نشر کتاب شاهد رونق نسبی هستیم. با این همه کار بسیار زیادی وجود دارد.»
  • «ایران با تجربه جدیدی رو به رو شده است. پیش از این دولت، هشت سال فضا را بستند و مشکلات زیادی ایجاد کردند. این به راستی یک بی‌احترامی ملی بود. در جامعه‌شناسی سیاسی معمولاً گفته می‌شود که در چنین شرایطی نه تنها عموم مردم بلکه نخبگان هم تشنه یک کاریزمای رهایی بخش می‌شوند. جالب این است که در ایران، امروز کسی روی کار آمده که بیشتر یک سیاست پیشه است تا یک چهره کاریزماتیک سیاسی.»
  • دولت روحانی از معدود دولت‌هایی است که از همان سال‌های اول مشکلات زیادی گریبانش را گرفت، این دولت در میان دولت‌های اصول گرا و اصلاح طلب گذشته، از جهاتی شبیه به دولت هاشمی است و از جهاتی هم نه؛ اینکه می‌گویند شبیه به هاشمی است به خاطر مشی و روشی است که این دولت برگزیده و درعین حال دو دولت وارث ۸ سال ویرانی بودند.»
  • «اعتدال با ذات دکتر روحانی آمیخته شده است و وی تحت شرایط مختلف اعتدال خود را حفظ می‌کند
  • «ما نمی‌خواهیم همه مشکلات را بگوییم، اما دانستن بخشی از آنها برای مردم خوب است. زمانی که اول کار دولت گفتیم خزانه دولت را خالی تحویل گرفته‌ایم، عده‌ای به ما خرده گرفتند که چرا به مردم می‌گویید؛ اما نظر ما این بود که دانستن چنین شرایطی خواست مردم را نسبت به دولت کنترل می‌کند. حالا من بعد از دو سال می‌خواهم عرض کنم نه فقط خزانه خالی بود، بلکه منفی هم بود.»
  • «دولت نباید فراموش کند جوانان به‌عنوان مؤثرترین گروه اجتماعی که نقش تعیین‌کننده‌ای در ۲۴ خرداد سال ۹۲ در استقرار دولت تدبیر و امید داشته و عقلانی‌ترین رفتار را برای تشویق حضور و مشارکت مردم در انتخابات برعهده داشتند، سزاوار نیست مسائل اساسی آنها همچنان در بلاتکلیفی .»
  • «به‌نظر می‌رسد فرصت‌سوزی همکاران ما در دولت در برخی از حوزه‌ها مشابه امور جوانان، بیش از فرصت‌سازی است و این مهم در شرایط سخت کشور که امیدها در میان مردم و جوانان، جوانه زده است، مناسب نیست. باید همتی مضاعف و تلاشی مؤثر از سوی رئیس‌جمهور روحانی انجام شود. سپردن تصمیمات بزرگ به بخش‌های اداری غیرمرتبط، فرصت‌سوزی‌ها را مضاعف و یأس و ناامیدی در میان جوانان را افزون می‌کند و سرمایه اجتماعی دولت که مهم‌ترین تکیه‌گاه برای تحقق وعده‌ها و برنامه‌هاست، تحلیل خواهد رفت. باید چشم‌ها را شست و جور دیگری به مسائل جوانان نگاه کرد.»
  • «امروز اتفاقاً نیازها و مشکلات مردم بیشتر از گذشته است و باید این نیازها از طریق سازوکارهای مشخص مطرح و پاسخ داده شود اما نامه‌نوشتن به شخص رئیس‌جمهور یک کاغذبازی صوری و نمایشی مضحک است که در آن که میلیون‌ها نامه را در گونی جمع کنند.»
  • «جناب آقای رئیس‌جمهور، اگر شما به درستی و دلسوزی در پی راه‌های تعامل با جهان هستید، در مقوله‌های سیاسی و… جزو وظایف قطعی شماست که در مقوله فرهنگی نیز در پی سازگاری با جهان باشید. شما نماینده ملتی صلح‌جو هستید. شما گفتید رئیس‌جمهور تمام مردم ایران هستید، در این کشور هنرمند، متفکر، روشنفکر و از این قبیل طایفه کم نیستند که از شما درخواست‌هایی دارند و شما وظیفه دارید که به این درخواست‌ها پاسخ مثبت دهید.»
  • «متأسفانه صداوسیما در جایگاه رسانه اپوزیسیون نسبت به دولت عمل می‌کند. این در حالی است که جایگاه رسانه ملی، جایگاه یک رسانه اپوزیسیون نیست. اصولاً صداوسیما باید حامی رئیس‌جمهور باشد و در عین حال نظرات مردم را در رابطه با دولت منعکس کند.»
  • «دولت نسبت به رفتار صداوسیما در قبال دولت، نقدهای جدی دارد. شخص رئیس‌جمهور و ارکان دولت هم منتقد رفتارها و عملکرد صداوسیما در قبال دولت هستند.»
  • «... متأسفانه صداوسیما به وظیفه ملی خودش در قبال دولت عمل نمی‌کند.»
  • «ما انتخاباتی برگزار کردیم با روش مردمسالاری دینی و یک رئیس‌جمهوری تعیین شده است، رئیس‌جمهور ما روحانی و تحصیلاتش دینی است، دکترا در سطح بین‌المللی هم دارد و در دوران مبارزات انقلابی و ۳۵ساله بعد از انقلاب در سنگرهای حساس امنیتی- دفاعی و سیاستگذاری کشور خدمت کرده است. ما باید به این رئیس‌جمهور افتخار کنیم و شکرگزار وجود ایشان باشیم و باید همه همتمان را بگذاریم در پشتیبانی دولت که بتواند در این شرایط حساس، کشتی کشور را پیش ببرد.»
  • «دولت تاکنون دربرابر هجمه‌ها و حملات افراطیون، خویشتنداری کرده، این در حالی است که افراطیون می‌خواهند با برهم‌زدن فضای آرامش در کشور، دولت را از راه به‌در کنند؛ ولی دولت باید آرام باشد و آرامش‌خواهی و خویشتنداری را به جامعه تزریق کند.»
  • «اگر همان‌طور که رئیس‌جمهور وعده داده است پول‌های بلوکه شده کشور در بخش‌های مختلف تولید سرمایه‌گذاری شود و رونق به بخش اشتغال بگردد، دست ایشان را می‌بوسم.»
  • «من مطمئن هستم که ایشان وعده‌هایش را پیگیری می‌کند. اما به‌نتیجه‌رسیدن آن، مسئله دیگری است. انتظارات باید در اندازه توان رئیس‌جمهوری باشد.»
  • «ما همیشه تصور می‌کنیم که خواسته‌های ملت ایران، همین خواسته‌هایی است که ما در سطح سیاسی داریم؛ ولی وظیفه رئیس‌جمهوری رسیدگی به نیازهای همه‌جانبه همه مردم است. مثل فقر، کاهش تورم و…، آقای روحانی باید تعادلی در بین مطالبات ایجاد کند تا بتواند به خواسته‌های هر دو گروه (توده مردم و روشنفکران) پاسخ دهد.»
  • «شاید اصلی‌ترین دلیل انتخاب آقای روحانی این بود که مردم ایران به هیچ‌وجه نمی‌خواستند چهار سال یا هشت سال دیگر را با احمدی‌نژاد دیگری سر کنند. واقعاً مردم دلزده شده بودند. به‌ویژه آمدن یکی از کاندیداهای همسو با آقای احمدی‌نژاد به پیروزی حسن روحانی کمک شایان توجهی کرد.»
  • «امیدوارم دولت جدید ترفندهایی را به‌کار ببرد تا بتواند وضعیت طبقات زیرین جامعه را رشد دهد. متأسفانه سیاست‌های اقتصادی نادرست و کارشناسی‌نشده دودولت پیشین، به اختلاف عمیق طبقات منجر شد و حتی به لحاظ روانی صدمات گاه جبران‌ناپذیری به طیف‌های مختلف طبقه متوسط وارد آورد.»
  • «امید اگر تنها دستاورد دوستان ما در دولت بود، بسیار ارزشمند بود؛ چه رسد به آنکه در حوزه‌های مختلف کارهای بزرگی در کشور انجام گرفته است.»
  • «مهم این است که آدم همیشه بخندد. حالا اگر بنزین یا دلار بالا می‌روند عیب ندارد. تا الان پول دادیم، از این به بعدش هم می‌دهیم. حالا درست است که آقای روحانی اولش کلید نشان داد، ولی مثل این که کلید را گم کرده است.»
  • [طنز] «آقای مدرس کوکا! باور کن با همین کار کلید می تونی رئیس جمهور بشیا! جان تو!»
  • «امروز اکثریت بر این نکته تأکید دارند که برجسته‌ترین کار دولت در رابطه با روابط خارجی و ارتباطات بین‌المللی بوده و خوشبختانه این دولت توانسته است وحدت رویه دشمنان علیه ایران را از بین ببرد.»
  • «فکر می‌کنم که آقای رئیس جمهور، بارها نسبت به اراده دولت برای برگزاری یک انتخابات سالم و انتخابات آزاد برای حضور همه جناحها تا همه کسانی که به قانون اساسی ایران معتقدند و کسانی که علاقه مندند به آینده ایران، بتوانند در انتخابات آینده مجلس شرکت بکنند.»
  • «از زمان روی کار آمدن حسن روحانی، سیاست‌های میانه‌رویی از او ندیده‌ایم و به جای آن، مجموعه‌ای از کنش‌های خصمانه بر ضد صورت گرفته است.»
  • «ایرانیان داخل و خارج از کشور به شدت آسیب دیده‌اند، دچار تفرقه شده‌اند. به آنها اتحاد و دموکراسی را نشان بدهید. نشان بدهید که ما علی‌رغم طبقات اجتماعی و مذاهبی که داریم، خواه مسلمان، خواه مسیحی و خواه یهود، همه ایرانی هستیم. یک تصویر جدید از کشور ارائه بدهید که بتواند الگویی برای صلح و دموکراسی و عدالت باشد.»
  • «نمی‌توان به‌راحتی از تلاشی که دولت برای نهایی‌شدن برجام و رفع تحریم‌ها کرد، چشم پوشید. تجربیات، مهارت‌ها و ساعت‌ها کار توان‌فرسا صورت گرفته که ما امروز شاهد برجام هستیم … مردم ما هم صبور و شکیبا هستند و با گوشت و پوست و استخوان تأثیر فعالیت‌های دیپلماتیک دولت را در سطح بین‌المللی احساس می‌کنند. بااین‌حساب، منتقدان باید مراقب باشند با رفتارهای تحریک‌آمیز، کاری نکنند که دودش به چشم همه برود. حتی اگر دولت منتقدانی دارد، این اختلاف‌ها و انتقادها نباید به چوبی لای چرخ دو سال مذاکره فشرده تیم مذاکره‌کننده ایران با دنیا بدل شود. ما چند سال تاوان ندانم‌کاری‌های دولت گذشته را با شدت‌گرفتن تحریم‌ها و فشارهای اقتصادی دادیم و حالا وقت آن است که مردم ثمره اعتمادی را که به دولت و تیم مذاکره‌کننده داشتند، بچشند…»
  • «اساساً گفتمان فرهنگی آقای دکتر روحانی مبتنی بر اصل اعتدال فرهنگی است که چهار شاخص اصلی دارد: عقلانیت فرهنگی، انسجام فرهنگی، تنوع فرهنگی و دیانت فرهنگی. این نکته‌ای بسیار کلیدی است.»
  • «می‌توان بهترین نمرهٔ کارنامهٔ آقای روحانی را در بخش سیاست خارجی در نظر گرفت؛ چراکه مهم‌ترین و بزرگ‌ترین بحران کشور را از پیشِ روی ایران برداشتند و ایران را در مسیر تعامل و حضور عزتمند در جامعهٔ جهانی قرار دادند.»
  • «دولت در خدمت مردم است، نه حاکم بر مردم. این تفکر امام (ره) و مقام معظم رهبری هم بوده و هست. دکتر روحانی هم چنین اندیشه‌ای دارد.»

شعارها

[ویرایش]
  • «دکتر کلید رو کن ایران رو زیر و رو کن»
  • «[نام شهر یا استانِ میزبانِ او ] یک کلام روحانی وسلام»
  • «امروز حمایت می‌کنیم، جمعه قیامت می‌کنیم»
  • «هاشمی زنده‌باد، روحانی پاینده باد»
  • «اعتدال، اصلاحات؛ اتّحاد، مبارک»

نوشتارهای وابسته

[ویرایش]

در پروژه‌های خواهر می‌توانید در مورد حسن روحانی اطلاعات بیشتری پیدا کنید.

Search Wikipedia در میان مقاله‌ها از ویکی‌پدیا
Search Commons در میان تصویرها و رسانه‌ها از ویکی‌انبار
Search Wikinews در میان خبرها از ویکی‌گزارش

پیوند به بیرون

[ویرایش]

منابع

[ویرایش]
  1. «۱۱ تن از نمایندگان مجلس شورای اسلامی پاسخ دادند:آیا در مجلس آزادانه می‌توان حرف زد؟». کیهان. ۱۸ اسفند ۱۳۵۹، دوره ۱۱۲۴۶،۱۴. 
  2. مواضع و عملکرد حجت‌الاسلام حسن روحانی در مجلس شورای اسلامی. didban.ir، ۲۲ تیر ۱۳۹۳. ۷. 
  3. مواضع و عملکرد حجت‌الاسلام حسن روحانی در مجلس شورای اسلامی. didban.ir، 17 دی ۱۳۶8؛. ۲۳. 
  4. مواضع و عملکرد حجت‌الاسلام حسن روحانی در مجلس شورای اسلامی. didban.ir، ۱۸ فروردین ۱۳۷۲. ۲۸. 
  5. «The flexibility of Shariah (Islamic law), with reference to the Iranian experience». The British Library Board. 
  6. «سخنرانی حسن روحانی در راهپیمایی مردم تهران در ۲۳ تیر ماه ۷۸». ویکی‌نبشته، ۲۳ تیر ۱۳۷۸. 
  7. «دکتر حسن روحانی: دوران سازندگی مال یک نفر نیست افتخار تمامی ملت ایران است». ایسنا، ۱۵ بهمن ۱۳۷۸. 
  8. «دبیر شورای عالی امنیت ملی ارکان اساسی امنیت ملی را توصیف کرد». ایسنا، ۲۴ مرداد ۱۳۷۹. 
  9. «دبیر شورای عالی امنیت ملی: مدیران آگاه برای مهار بحران‌ها نداریم». ایسنا، ۲۵ بهمن ۱۳۷۹. 
  10. «/سیاسی - خارجی/ دیدار اسقف اعظم ارمنستان با دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران». ایسنا، ۲۷ تیر ۱۳۸۰. 
  11. «دبیر شورای عالی امنیت ملی در گردهمایی ائمه جمعه: خاور میانه همواره یک هدف راهبردی برای آمریکاییان بوده است». ایسنا، ۱۷ مهر ۱۳۸۰. 
  12. «دبیرشورای امنیت ملی: جمهوری اسلامی ایران بر همکاری با سازمان ملل متحد در ریشه‌کن کردن تروریسم مصمم است». ایسنا، ۲۱ آبان ۱۳۸۰. 
  13. «دبیر شورای عالی امنیت ملی: آمریکا نمی‌تواند خود را جای سازمان ملل یا نهادهای بین‌المللی دیگر قرار دهد». ایسنا، ۱۲ بهمن ۱۳۸۰. 
  14. «/گفت‌وگو/ دبیر شورای عالی امنیت ملی: قبل از صدور حکم نباید اتهامات را در رسانه‌ها منعکس کنیم». ایسنا، ۲۰ بهمن ۱۳۸۰. 
  15. «/ اختصاصی/ دکتر حسن روحانی: تنها مشکل موجود در خلیج فارس حضور نیروهای آمریکایی است». ایسنا، ۱۸ اسفند ۱۳۸۰. 
  16. «دبير شورايعالي امنيت ملي : تبليغات رسانه‌هاي غربي تغيير در جهت‌گيري «جنگ عليه تروريسم» به «جنگ عليه اسلام‌گرايي» است». ایسنا، ۲۰ خرداد ۱۳۸۱. 
  17. «دبير شوراي عالي امنيت ملي در يك كنفرانس خبري اعلام كرد: / 1 / معتقد بوديم خود مطبوعات مسائل را مراعات مي‌كنند در پي احساس خطر وزارت اطلاعات اطلاعيه داديم». ایسنا، ۲۶ تیر ۱۳۸۱. 
  18. «حجت‌الاسلام حسن روحانی: چقدر مضحک است که یک دیکتاتور جنگ‌طلب قیافهٔ مصلحانه به خود بگیرد نباید فکر کنیم که بیانیهٔ بوش به نفع دسته‌ای و علیه دستهٔ دیگر است». ایسنا، ۲۸ تیر ۱۳۸۱. 
  19. «حجت‌الاسلام حسن روحانی در گفت‌وگو با شبکهٔ (ABC): نظر ایران توسط رهبر معظم انقلاب به صراحت اعلام شده است /۱/». ایسنا، ۲۲ شهریور ۱۳۸۱. 
  20. «دبیر شورایعالی امنیت ملی: سیاست‌های آمریکا برای آیندهٔ صلح جهانی بسیار نگران‌کننده و خطرناک است». ایسنا، ۲۷ آذر ۱۳۸۱. 
  21. «دبیر شورای امنیت ملی: ثبات سیاسی اصلی مهم برای تقویت وحدت ملی است». ایسنا، ۲۵ دی ۱۳۸۱. 
  22. «دبیر شورای عالی امنیت ملی: هدف همیشگی آمریکا کشاندن اقتصاد و تکنولوژی به جنگ است». ایسنا، ۲۶ دی ۱۳۸۱. 
  23. «دبیر شورای عالی امنیت ملی: قواعد بازی سیاسی را به هم ریخته‌ایم مشکل، یکی شدن حاکمیت و اپوزیسیون است». ایسنا، ۱۰ اسفند ۱۳۸۱. 
  24. «دبیر شورای‌عالی امنیت ملی: آمریکا دچار توهم شده است». ایسنا، ۲۳ اسفند ۱۳۸۱. 
  25. «رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام: نزاع‌ها را کنار بگذاریم و با یکدیگر وحدت داشته باشیم». ایسنا، ۲۵ آذر ۱۳۸۴. 
  26. «/۲۲ بهمن؛ جلوهٔ همبستگی و پایداری ملی/ دبیر سابق شورای عالی امنیت ملی: راه حل سیاسی، تنها چارهٔ پروندهٔ هسته‌ای ایران است». ایسنا، ۲۲ بهمن ۱۳۸۴. 
  27. «حسن روحانی: صرفاً با فریادزدن به اهدافمان نمی‌رسیم در بحث انرژی هسته‌ای استراتژی چندوجهی نیاز داریم با مسئله‌ای ملی مواجهیم؛ دایره مشاورانمان را بزرگ کنیم». ایسنا، ۲۲ بهمن ۱۳۸۴. 
  28. «دبیر سابق شورای امنیت ملی: جرم ما این است که می‌خواهیم مستقل باشیم غرب به زور خودش را کدخدای دهکدهٔ جهانی می‌داند». ایسنا، ۱۰ اسفند ۱۳۸۴. 
  29. «حسن روحانی: - هیچ مشکلی با شعاردادن حل نمی‌شود - سلامت انتخابات کافی نیست؛ احساس سلامت نیاز است - انفعال نسل جوان، فضای سیاسی کشوررا به بن‌بست هدایت می‌کند». ایسنا، ۵ شهریور ۱۳۸۶. 
  30. «تا زمانی که اخلاق سیاسی در جامعه جایگاه خود را پیدا نکرده، مشکلات ادامه خواهد یافت». آفتاب‌نیوز، ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۱. 
  31. «بزرگداشت ولادت حضرت فاطمه و جشن روز زن». وبسایت حسن روحانی، ۱۲ اردیبهشت ۱۳۹۲. 
  32. «بزرگداشت ولادت حضرت فاطمه و جشن روز زن». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱۲ اردیبهشت ۱۳۹۲. 
  33. «دیدار رئیس مجلس الجزایر با دکتر روحانی». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱۳ مرداد ۱۳۹۲،. 
  34. «متن کامل سخنان دکتر روحانی در مراسم تحلیف». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱۳ مرداد ۱۳۹۲،. 
  35. «رئیس جمهور در اولین کنفرانس خبری:به عهد خود با مردم وفادار و پایبندم». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱۵ مرداد ۱۳۹۲. 
  36. «رئیس جمهور در پیامی به همایش تبیین مفهوم اعتدال؛ اعتدال را محملی برای بهتر زیستن ایرانیان می‌دانم». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۵ شهریور ۱۳۹۲. 
  37. «یادداشت دکتر روحانی در روزنامه واشینگتن پست:زمان تعامل سازنده فرا رسیده است». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۲۹ شهریور ۱۳۹۲. 
  38. «متن کامل گفتگوی شبکه تلویزیونی ان.بی. سی آمریکا با دکتر روحانی». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۲۹ شهریور ۱۳۹۲. 
  39. «متن کامل سخنان رئیس جمهور در مراسم رژه نیروهای مسلح به مناسبت گرامیداشت هفته دفاع مقدس». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۳۱ شهریور ۱۳۹۲. 
  40. «متن کامل سخنرانی در مراسم بازگشایی مدارس کشور». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱ مهر ۱۳۹۲. 
  41. «متن کامل سخنان دکتر روحانی در شصت و هشتمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۳ مهر ۱۳۹۲. 
  42. «متن کامل سخنرانی در دیدار با برخی از رهبران جامعه اسلامی آمریکا». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۳ مهر ۱۳۹۲. 
  43. «متن کامل مصاحبه رئیس جمهور با شبکه CNN». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۳ مهر ۱۳۹۲. 
  44. «سخنان مهم دکتر روحانی در اولین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل دربارهٔ خلع سلاح هسته‌ای». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۴ مهر ۱۳۹۲. 
  45. «متن کامل مصاحبه رئیس‌جمهوری اسلامی ایران با شبکه PBS». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۴ مهر ۱۳۹۲. 
  46. «درسی و دومین مراسم دانش‌آموختگی دانشجویان دانشگاه علوم انتظامی امین». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱۷ مهر ۱۳۹۲. 
  47. «دولت تدبیر و امید فشارهای محفلی بر دانشگاه را نخواهد پذیرفت». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۲۲ مهر ۱۳۹۲. 
  48. «اقلیت‌های دینی در ایران از آزادی و روابط صمیمانه‌ای با مردم برخوردارند». وبسایت حسن روحانی، ۱۴ آبان ۱۳۹۲. 
  49. «هر جا گوهر دین پاس داشته شود، همه از آن بهره می‌برند». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۶ دی ۱۳۹۲. 
  50. «از انتخاب و حضور استانداران در استان‌ها هیچ جناحی نباید احساس شکست کند». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱۷ دی ۱۳۹۲. 
  51. «هنرمند نه زینت المجالس است نه اپوزیسیون». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱۸ دی ۱۳۹۲. 
  52. «خوزستان نماد مقاومت یک ملت است». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۲۵ دی ۱۳۹۲. 
  53. «دکتر روحانی: باید همه توان خود را برای جلوگیری از ادامه خونریزی در میان امت اسلام به کار گیریم». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۲۷ دی ۱۳۹۲. 
  54. «ایران، امروز نزدیک‌ترین، همگون‌ترین و با ظرفیت‌ترین اقتصاد نسبت به اقتصادهای موفقِ نوظهور است». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۳ بهمن ۱۳۹۲. 
  55. «امروز شرایط برای فعالیت اقتصادی و سرمایه‌گذاری جهانی در ایران مهیا است». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۳ بهمن ۱۳۹۲. 
  56. «متن کامل مصاحبه با شبکه یورو نیوز (داووس)». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۳ بهمن ۱۳۹۲. 
  57. «متن کامل مصاحبه با شبکه تلویزیونی CNN (داووس)». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۵ بهمن ۱۳۹۲. 
  58. «خط قرمز تحقیق و علم، منافع و مصالح ملی است». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱۵ بهمن ۱۳۹۲. 
  59. «رای داشتن جهانی امن و سرشار از صلح باید با خشونت، افراطی‌گری و تروریسم مقابله کنیم». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۲۱ بهمن ۱۳۹۲. 
  60. «دولت برای تحقق اهداف تا پای جان مقاومت و ایستادگی می‌کند». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۲۲ بهمن ۱۳۹۲. 
  61. «ایران پیوسته مبنای فکر و مدیریت خود را با جهان‌بینی اسلامی پیوند زده است». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۲۹ بهمن ۱۳۹۲. 
  62. «ایران پیوسته مبنای فکر و مدیریت خود را با جهان‌بینی اسلامی پیوند زده است». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۳ اسفند ۱۳۹۲. 
  63. «مطبوعات و رسانه‌ها باید امنیت‌آفرین بوده و در حل مشکلات اساسی کشور به صحنه بیایند». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱۷ اسفند ۱۳۹۲. 
  64. «بدترین افراط‌ها نگفتن واقعیت‌ها به مردم است». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۶ فروردین ۱۳۹۳. 
  65. «لزوم اقدام چهارجانبه مشترک برای حفظ امنیت و مبارزه با افراطی‌گری و تروریسم». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۷ فروردین ۱۳۹۳. 
  66. «متن کامل سخنرانی دردیدار با اعضا و خانواده‌های یگان حفاظت ریاست جمهوری». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۹ فروردین ۱۳۹۳. 
  67. «حضور زنان در صحنه‌های اجتماعی فرصت است، نه تهدید». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۳۱ فروردین ۱۳۹۳. 
  68. «کتاب همانند دین و فرهنگ مرز نمی‌شناسد». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۹ اردیبهشت ۱۳۹۳. 
  69. «دولت راهی جز اعتدال، عقلانیت و دوری از افراط و تفریط نمی‌شناسد». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱۴ اردیبهشت ۱۳۹۳. 
  70. «همه باید در مسیر ساختن کشور مددکار یکدیگر باشیم». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۲۳ اردیبهشت ۱۳۹۳. 
  71. «همه باید در مسیر ساختن کشور مددکار یکدیگر باشیم». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۳ خرداد ۱۳۹۳. 
  72. «متن کامل سخنان رئیس جمهوری در روز عید مبعث (حسینیه امام خمینی «ره» ۱۳۹۳/۳/۶)». وبسایت حسن روحانی، ۷ خرداد ۱۳۹۳. 
  73. «متن کامل سخنرانی در دیداربا کارکنان سازمان حفاظت محیط‌زیست». وبسایت حسن روحانی، ۱۰ خرداد ۱۳۹۳. 
  74. «متن کامل سخنان رئیس جمهوری در جشن بزرگ انتظار و امید». وبسایت حسن روحانی، ۲۲ خرداد ۱۳۹۳. 
  75. «برگزیده سخنان رئیس‌جمهوری در کنگره بین‌المللی حضرت امام حسن مجتبی (ع)». وبسایت حسن روحانی، ۱ تیر ۱۳۹۳. 
  76. «متن کامل سخنرانی در مراسم بزرگداشت روز صنعت و معدن». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱۰ تیر ۱۳۹۳. 
  77. «متن کامل سخنرانی در مراسم افطار جمعی از ایتام تحت پوشش کمیته امداد حضرت امام خمینی (ره)». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱۰ تیر ۱۳۹۳. 
  78. «برگزیده سخنان رئیس جمهوری در دیدار پژوهشگران و مدیران جهاد دانشگاهی در مرکز رویان». وبسایت حسن روحانی، ۲۵ مرداد ۱۳۹۳. 
  79. «رسالت بزرگ آموزش و پرورش تربیت نسل با نشاط و دین‌باور است / دولت برای قشر فرهیخته معلمین از هیچ تلاشی دریغ نمی‌کند». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱ شهریور ۱۳۹۳. 
  80. «زمان احیای تمدن اسلامی با رشد تفکر علمی و عقلی/ تمدن اسلامی یک تمدن علمی و فرهنگی است». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱۸ شهریور ۱۳۹۳. 
  81. «مقابله با ملت ایران، اشتباه بزرگ قدرت‌ها و مرتجعین / هفته دفاع مقدس، هفته درس‌آموزی برای دشمنان ما است / ملت‌های منطقه با ایستادگی، تروریست‌ها را به جای خودشان خواهند نشاند». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۳۱ شهریور ۱۳۹۳. 
  82. «متن کامل سخنان دکتر روحانی در مجمع عمومی سازمان ملل تاریخ =۳ مهر ۱۳۹۳». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری. 
  83. «متن کامل سخنرانی در مراسم افطار جمعی از ایتام تحت پوشش کمیته امداد حضرت امام خمینی (ره)». وبسایت حسن روحانی، ۱۰ تیر ۱۳۹۳. 
  84. «استعمار و صهیونیسم بین‌الملل به دنبال نزاع و برخورد بین مذاهب هستند». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱۷ دی ۱۳۹۳. 
  85. «دولت با تمام قدرت و تا آخر برای اجرای وعده‌هایش می‌ایستد/ علم و دانش محیط آزاد می‌خواهد». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱۱ بهمن ۱۳۹۳. 
  86. «متن سخنان رئیس جمهوری در مراسم جایزه کتاب سال». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱۹ بهمن ۱۳۹۳. 
  87. «متن سخنان رئیس جمهوری در مراسم با شکوه ۲۲ بهمن». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۲۲ بهمن ۱۳۹۳. 
  88. «ترکیب تیم مذاکره کننده نشانه اراده ایران برای تعامل است». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۳ اسفند ۱۳۹۳. 
  89. «تا از نعمت پدر و مادر بهره‌مند هستید، قدر آنان را بدانید». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۲ فروردین ۱۳۹۴. 
  90. «وحدت دنیای اسلام بزرگترین رسالت مسلمانان است». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۳ اردیبهشت ۱۳۹۴. 
  91. «مردم و دولت قدردان زحمات نیروی انتظامی هستند». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۵ اردیبهشت ۱۳۹۴. 
  92. «متن سخنان رئیس جمهوری در آیین گشایش نمایشگاه بین‌المللی کتاب». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۴. 
  93. «شریعت اسلامی نسبتی با خشونت ندارد». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۲۶ اردیبهشت ۱۳۹۴. 
  94. «متن سخنان رئیس جمهوری در اجتماع بزرگ مردم شهرهای غرب استان تهران». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۵ خرداد ۱۳۹۴. 
  95. «متن سخنان رئیس جمهوری در اجتماع بزرگ مردم استان خراسان شمالی». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۲۴ خرداد ۱۳۹۴. 
  96. «دولت یازدهم به بخش خصوصی و غیردولتی برای احیای اقتصاد اعتماد دارد/ دولت کوچک‌تر و چابک‌تر به نفع کشور است/ تأکید بر ضرورت توجه به صنایع و بنگاه‌های کوچک و متوسط». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱ تیر ۱۳۹۴. 
  97. «دکتر روحانی در ضیافت افطاری با فرماندهان ارشد نظامی و انتظامی». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۶ تير ۱۳۹۴. 
  98. «دکتر روحانی در ضیافت افطار با خادمان قرآن و ذاکرین اهل بیت‌(ع)». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۷ تير ۱۳۹۴. 
  99. «رییس جمهوری در ضیافت افطار با اصحاب رسانه و مطبوعات:». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۹ تير ۱۳۹۴. 
  100. «دکتر روحانی در مراسم ضیافت افطار اصحاب فرهنگ و هنر». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۲۰ تير ۱۳۹۴. 
  101. «دکتر روحانی در ضیافت افطار با ورزشکاران». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۲۴ تير ۱۳۹۴. 
  102. «رییس جمهوری در همایش سازمان های مردم نهاد در نظام سلامت». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱ مرداد ۱۳۹۴. 
  103. «رییس جمهوری در گفت و گوی تلویزیونی با مردم:». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱۱ مرداد ۱۳۹۴. 
  104. «دکتر روحانی در اجلاس سالانه مدیران و روسای آموزش و پرورش سراسر کشور». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱۳ مرداد ۱۳۹۴. 
  105. «دکتر روحانی در اجلاس مجمع جهانی اهل بیت (ع):». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۲۴ مرداد ۱۳۹۴. 
  106. «دکتر روحانی در نشست مشترک هیات دولت و استانداران سراسر کشور». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۲۸ مرداد ۱۳۹۴. 
  107. «رییس جمهوری در اجلاس روز جهانی مساجد». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۲۹ مرداد ۱۳۹۴. 
  108. «متن سخنان رییس جمهوری در مراسم سالروز صنعت دفاعی کشور». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۳۱ مرداد ۱۳۹۴. 
  109. «رییس جمهوری در حرم مطهر حضرت امام خمینی(ره)». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۲ شهريور ۱۳۹۴. 
  110. «رییس جمهوری در دیدار علما، ایثارگران و برگزیدگان استان همدان». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۳ شهريور ۱۳۹۴. 
  111. «رییس جمهوری در نشستی با خبرنگاران داخلی و بین المللی». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۷ شهريور ۱۳۹۴. 
  112. «متن سخنان رییس جمهوری در کنگره بین‌المللی ۱۷ هزار شهید ترور». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۹ شهريور ۱۳۹۴. 
  113. «رییس جمهوری در مراسم بازگشایی مدارس سراسر کشور». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱ مهر ۱۳۹۴. 
  114. «رییس جمهوری در نشست مجمع عمومی سازمان ملل». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۶ مهر ۱۳۹۴. 
  115. «رییس جمهوری در نخستین نشست هم اندیشی فعالان اقتصاد دانش بنیان و نوآوری». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۲۶ مهر ۱۳۹۴. 
  116. «رییس‌ جمهوری در همایش سفرا و روسای دفاتر و نمایندگی‌های ایران در خارج از کشور». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱۱ آبان ۱۳۹۴. 
  117. «رییس جمهوری در نمایشگاه مطبوعات و خبرگزاری ها». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱۷ آبان ۱۳۹۴. 
  118. «رییس جمهوری در جلسه هیات دولت:». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۲۷ آبان ۱۳۹۴. 
  119. «رییس جمهوری در جلسه هیات دولت:». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱۱ آذر ۱۳۹۴. 
  120. «رییس جمهوری درجمع دانشگاهیان در دانشگاه شریف». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱۶ آذر ۱۳۹۴. 
  121. «رییس جمهوری در جریان بازدید از ستاد انتخابات کشور». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۳۰ آذر ۱۳۹۴. 
  122. «رییس جمهوری در دیدار مدیران، مشاوران و کارکنان وزارت اطلاعات». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱ دی ۱۳۹۴. 
  123. «متن سخنان رییس جمهوری در کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۶ دی ۱۳۹۴. 
  124. «متن سخنان رئیس جمهوری در مراسم افتتاح فازهای ۱۵ و ۱۶ پارس جنوبی». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۲۱ دی ۱۳۹۴. 
  125. «رئیس جمهوری در بیانیه‌ای خطاب به ملت ایران». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۲۷ دی ۱۳۹۴. 
  126. «رئیس جمهوری در مجلس شورای اسلامی». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۲۷ دی ۱۳۹۴. 
  127. «رئیس جمهوری در نشستی با خبرنگاران داخلی و خارجی». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۲۷ دی ۱۳۹۴. 
  128. «رئیس جمهوری در همایش «اجرای برجام؛ فصل نو در اقتصاد ایران». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۲۹ دی ۱۳۹۴. 
  129. «رئیس جمهوری در همایش استانداران، فرمانداران و معاونان ومدیران کل سیاسی و انتخابات». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱ بهمن ۱۳۹۴. 
  130. «دکتر روحانی در جمع هموطنان مقیم فرانسه». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۸ بهمن ۱۳۹۴. 
  131. «رئیس جمهوری در گفت وگوی مشترک با سه رسانه فرانسوی». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱۰ بهمن ۱۳۹۴. 
  132. «دکتر روحانی در مراسم رونمایی از دستاوردهای فناوری فضایی کشور». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱۴ بهمن ۱۳۹۴. 
  133. «دکتر روحانی در مراسم رونمایی از دستاوردهای فناوری فضایی کشور». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱۸ بهمن ۱۳۹۴. 
  134. «رئیس جمهوری در مراسم سی و سومین دوره جایزه کتاب سال ایران». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱۸ بهمن ۱۳۹۴. 
  135. «متن سخنان رئیس جمهوری در اجتماع بزرگ مردم تهران در مراسم راهپیمایی ۲۲ بهمن». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۲۲ بهمن ۱۳۹۴. 
  136. «رئیس جمهوری در همایش «کارگران، آینده اقتصاد ایران»». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱ اسفند ۱۳۹۴. 
  137. «رئیس‌جمهوری پس از شرکت در انتخابات و در جمع خبرنگاران». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱ اسفند ۱۳۹۴. 
  138. «دکتر روحانی در همایش بین‌المللی صنعت خودرو». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱۱ اسفند ۱۳۹۴. 
  139. «رئیس جمهوری در نشست خبری با رسانه‌های داخلی و خارجی». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱۶ اسفند ۱۳۹۴. 
  140. «رئیس جمهوری در همایش بزرگداشت روز شهید». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۲۲ اسفند ۱۳۹۴. 
  141. «دکتر روحانی در مراسم تقدیر از افتخار آفرینان ورزشی». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۲۲ اسفند ۱۳۹۴. 
  142. «رئیس جمهوری در نشست شورای عالی و مدیران عامل مناطق آزاد». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۲۲ اسفند ۱۳۹۴. 
  143. «دکتر روحانی در دیدار علما و نخبگان پاکستان». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۷ فروردین ۱۳۹۵. 
  144. «در نخستین جلسه هیئت دولت در سال ۹۵». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۸ فروردین ۱۳۹۵. 
  145. «دکتر روحانی در دیدار وزیر، مدیران و کارکنان وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۸ فروردین ۱۳۹۵. 
  146. «رئیس جمهوری در جلسه شورای عالی انقلاب فرهنگی». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱۷ فروردین ۱۳۹۵. 
  147. «رئیس جمهوری در مراسم بزرگداشت روز ملی فناوری هسته‌ای». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱۷ فروردین ۱۳۹۵. 
  148. «رئیس جمهوری در جمع سران سازمان همکاری اسلامی». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۲۶ فروردین ۱۳۹۵. 
  149. «رئیس جمهوری در جلسه هیئت دولت». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱ اردیبهشت ۱۳۹۵. 
  150. «دکتر روحانی در سمینار بین‌المللی محیط زیست، دین و فرهنگ». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱ اردیبهشت ۱۳۹۵. 
  151. «رئیس جمهوری در آیین افتتاح نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در «شهر آفتاب»». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱۴ اردیبهشت ۱۳۹۵. 
  152. «دکتر روحانی در جمع سفرا و روسای نمایندگی‌های ایران در خارج از کشور». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۲۶ اردیبهشت ۱۳۹۵. 
  153. «دکتر روحانی در اجتماع بزرگ و صمیمی مردم استان آذربایجان غربی در ارومیه». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱۰ خرداد ۱۳۹۵. 
  154. «دکتر روحانی در آئین سالگرد ارتحال حضرت امام (ره)». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱۳ خرداد ۱۳۹۵. 
  155. «متن سخنان دکتر روحانی در مراسم افطار با ایتام و مددجویان تحت پوشش کمیته امداد و سازمان بهزیستی». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱۹ خرداد ۱۳۹۵. 
  156. «دکتر روحانی در ضیافت افطار با جمعی از علما و روحانیون». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۲۲ خرداد ۱۳۹۵. 
  157. «متن سخنان رییس جمهوری در ضیافت افطار با فعالان حوزه زنان و خانواده». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۲۴ خرداد ۱۳۹۵. 
  158. «متن سخنان دکتر روحانی در دیدار رمضانی سران قوا و مسئولان ارشد نظام با رهبر معظم انقلاب». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۲۶ خرداد ۱۳۹۵. 
  159. «متن سخنان دکتر روحانی در ضیافت افطار با خانواده معظم شهدا و ایثارگران». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۲۷ خرداد ۱۳۹۵. 
  160. «دکتر روحانی در ضیافت افطار با اصحاب رسانه». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۲۷ خرداد ۱۳۹۵. 
  161. «متن سخنان رییس جمهوری در ضیافت افطار با ورزشکاران». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۳۱ خرداد ۱۳۹۵. 
  162. «رییس جمهوری در ضیافت افطار با اساتید و پزشکان». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱ تير ۱۳۹۵. 
  163. «رییس جمهوری در ضیافت افطار با وزرا، استانداران و روسای سازمان ها». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۳ تير ۱۳۹۵. 
  164. «رییس جمهوری در ضیافت افطار با فعالان اقتصادی». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۵ تير ۱۳۹۵. 
  165. «رییس جمهوری در همایش گرامیداشت هفته قوه قضاییه». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۸ تير ۱۳۹۵. 
  166. «رییس جمهوری در ضیافت افطار با اهالی فرهنگ و هنر». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱۰ تير ۱۳۹۵. 
  167. «دکتر روحانی در دیدار عیدانه رهبر معظم انقلاب با مسئولان و سفرای کشورهای اسلامی». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱۶ تير ۱۳۹۵. 
  168. «رییس جمهوری در جمع پر شور مردم استان کرمانشاه». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۲۷ تير ۱۳۹۵. 
  169. «دکتر روحانی در مراسم بدرقه کاروان ورزشی المپیک و پارالمپیک ریو». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۳۰ تير ۱۳۹۵. 
  170. «رییس جمهوری در همایش پنجاهمین سالگرد تاسیس شرکت ملی گاز». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱۱ مرداد ۱۳۹۵. 
  171. «رییس جمهوری در گفتگوی تلویزیونی با مردم». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱۲ مرداد ۱۳۹۵. 
  172. «رییس جمهور در دیدار صمیمی با روحانیون و اندیشمندان جمهوری آذربایجان». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱۷ مرداد ۱۳۹۵. 
  173. «متن سخنان رییس جمهوری در اجتماع بزرگ مردم استان کهگیلویه و بویر احمد». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱۷ مرداد ۱۳۹۵. 
  174. «رییس جمهوری در مراسم روز صنعت دفاعی». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۳۱ مرداد ۱۳۹۵. 
  175. «دکتر روحانی در مراسم بزرگداشت روز پزشک». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱ شهريور ۱۳۹۵. 
  176. «کتر روحانی در مراسم تجدید میثاق اعضای دولت تدبیر و امید با آرمان‌های امام راحل». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱ شهريور ۱۳۹۵. 
  177. «دکتر روحانی در جلسه هیات دولت». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱ شهريور ۱۳۹۵. 
  178. «رییس جمهوری در سخنرانی افتتاحیه اجلاس سران جنبش عدم تعهد». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱ شهريور ۱۳۹۵. 
  179. «دکتر روحانی در دیدار رهبران مسلمان جامعه آمریکا:». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱ شهريور ۱۳۹۵. 
  180. «دکتر روحانی در دیدار نخبگان و اندیشمندان آمریکایی». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱ مهر ۱۳۹۵. 
  181. «رییس جمهوری در نشست سران کشورها در سازمان ملل متحد». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱ مهر ۱۳۹۵. 
  182. «رییس‌ جمهوری در کنفرانس مطبوعاتی در نیویورک». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۲ مهر ۱۳۹۵. 
  183. «رییس جمهوری در مراسم بازگشایی و آغاز سال تحصیلی ۹۶-۹۵». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۳ مهر ۱۳۹۵. 
  184. «رییس جمهوری در دیدار علما، ایثارگران و برگزیدگان استان قزوین». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۷ مهر ۱۳۹۵. 
  185. «دکتر روحانی در پیامی به همایش تکریم منزلت سالمندان». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱۰ مهر ۱۳۹۵. 
  186. «دکتر روحانی در دیدار نخبگان علمی، فرهنگی و رسانه ای مالزی». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱۷ مهر ۱۳۹۵. 
  187. «متن کامل سخنان رییس جمهوری در مراسم گرامیداشت روز ملی صادرات». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۲۹ مهر ۱۳۹۵. 
  188. «رییس جمهور در اجتماع بزرگ مردم استان مرکزی:». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۲ آبان ۱۳۹۵. 
  189. «دکتر روحانی در دیدار علما، ایثارگران و برگزیدگان استان مرکزی». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۲ آبان ۱۳۹۵. 
  190. «رییس جمهوری در بیست و دومین نمایشگاه مطبوعات». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱۵ آبان ۱۳۹۵. 
  191. «رییس جمهوری در نخستین همایش مسوولیت اجتماعی کشور». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۲۴ آبان ۱۳۹۵. 
  192. «رییس جمهوری در اجتماع پرشور مردم استان البرز در کرج». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۲۶ آبان ۱۳۹۵. 
  193. «رییس جمهوری در دیدار علما، ایثارگران و برگزیدگان استان البرز». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۲۶ آبان ۱۳۹۵. 
  194. «رییس جمهوری در جلسه هیات دولت». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۳ آذر ۱۳۹۵. 
  195. «متن سخنان رییس جمهوری در مراسم بزرگداشت روز دانشجو در دانشگاه تهران». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱۶ آذر ۱۳۹۵. 
  196. «رییس جمهور در دیدار جمعی از علما و نمایندگان اهل سنت سراسر کشور». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱۶ آذر ۱۳۹۵. 
  197. «دکتر روحانی در همایش بین المللی وحدت اسلامی». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱۶ آذر ۱۳۹۵. 
  198. «رییس جمهوری در همایش قانون اساسی و حقوق ملت؛ رونمایی از منشور حقوق شهروندی». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۲۹ آذر ۱۳۹۵. 
  199. ۱۹۹٫۰ ۱۹۹٫۱ ۱۹۹٫۲ ۱۹۹٫۳ ۱۹۹٫۴ «۵ اظهارنظر عجیب و غریب روحانی؛‌ "نظرسنجی خودرویی" از کِی تا حالا؟ +جدول». خبرگزاری تسنیم، ۰۶ خرداد ۱۳۹۸. 
  200. «رییس جمهوری در نشست تخصصی جامعه نظارت و بازرسی دولت ، وزارتخانه ها، سازمان ها و استانداری های سراسر کشور». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۸ دی ۱۳۹۵. 
  201. «دکتر روحانی در گفت و گوی زنده تلویزیونی با مردم». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱۲ دی ۱۳۹۵. 
  202. «رئیس جمهوری در نشست خبری با خبرنگاران داخلی و بین‌المللی». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۲۸ دی ۱۳۹۵. 
  203. «رئیس جمهوری در نشست خبری با خبرنگاران داخلی و بین‌المللی». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۹ بهمن ۱۳۹۵. 
  204. «دکتر روحانی در حرم مطهر امام خمینی (ره)». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱۱ بهمن ۱۳۹۵. 
  205. «رئیس جمهور در مراسم روز ملی فناوری فضایی». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱۳ بهمن ۱۳۹۵. 
  206. «دکتر روحانی در یازدهمین سالروز ملی فناوری هسته‌ای». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۲۰ فروردین ۱۳۹۶. 
  207. «رئیس جمهور در همایش ملی اقتصاد مقاومتی و توسعه روستایی». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱۹ فروردین ۱۳۹۶. 
  208. «دکتر روحانی در نشست خبری با خبرنگاران داخلی و بین‌المللی». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۲۱ فروردین ۱۳۹۶. 
  209. «رئیس جمهور در مراسم افتتاح و آغاز عملیات اجرایی ۴۳ طرح و پروژه در استان مازندران». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۲۱ فروردین ۱۳۹۶. 
  210. «رئیس جمهور در نشست صمیمی با جوانان و نخبگان استان مازندران». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۲۱ فروردین ۱۳۹۶. 
  211. «دکتر روحانی پس از ثبت نام در دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۲۵ فروردین ۱۳۹۶. 
  212. «رئیس جمهور در مراسم رونمایی از دستاوردهای صنعت دفاعی». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۲۶ فروردین ۱۳۹۶. 
  213. «رئیس جمهور در مراسم بهره‌برداری از ۶ فاز منطقه انرژی پارس جنوبی». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۲۷ فروردین ۱۳۹۶. 
  214. «رئیس جمهور در مراسم گرامیداشت روز ارتش جمهوری اسلامی». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۲۹ فروردین ۱۳۹۶. 
  215. «دکتر روحانی در نشست صمیمی با روسای دانشگاه‌های کشور». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۲۹ فروردین ۱۳۹۶. 
  216. «دکتر روحانی در پیامی به مسابقات بین‌المللی حفظ و قرائت قرآن کریم». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۳۰ فروردین ۱۳۹۶. 
  217. «رئیس جمهور در نشست صمیمی با جوانان و نخبگان آذربایجان شرقی». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۳۰ فروردین ۱۳۹۶. 
  218. «رئیس جمهوری در اجلاس بین‌المللی مجمع جهانی شهرهای اسلامی». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۳ اردیبهشت. 
  219. «نخواستم گناه آقای قالیباف زیاد شود». روزنامهٔ شرق، ۹ اردیبهشت ۱۳۹۶. 
  220. «رئیس جمهور در مراسم بزرگداشت روز جهانی کارگر:». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱۱ اردیبهشت ۱۳۹۶. 
  221. «رئیس جمهور در مراسم آغاز تولید انبوه خودروهای دناپِلاس و پژو۲۰۰۸». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱۲ اردیبهشت ۱۳۹۶. 
  222. «رئیس جمهور در همایش معلم، تولید و اقتصاد دانش بنیان». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۶. 
  223. «کتر روحانی پس از شرکت در انتخابات ریاست جمهوری و شوراهای شهر و روستا». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۲۹ اردیبهشت ۱۳۹۶. 
  224. «دکتر روحانی در نشست مطبوعاتی داخلی و بین‌المللی». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱ خرداد ۱۳۹۶. 
  225. «دکتر روحانی در مراسم ضیافت افطار با وزرا، معاونان، استانداران و روسای سازمانهای دولتی». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱۳ خرداد ۱۳۹۶. 
  226. «رئیس جمهور در مراسم تجلیل از خادمان قرآنی». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۲۰ خرداد ۱۳۹۶. 
  227. «رییس جمهور در ضیافت افطار با اصحاب رسانه». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۲۵ خرداد ۱۳۹۶. 
  228. «رییس جمهور در ضیافت افطار با فعالان حوزه زنان و خانواده». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۳ تیر ۱۳۹۶. 
  229. «دکتر روحانی در دیدار مسوولان نظام و سفرای کشورهای اسلامی با مقام معظم رهبری». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۵ تیر ۱۳۹۶. 
  230. «رییس جمهور در همایش سراسری قوه قضاییه». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱۱ تیر ۱۳۹۶. 
  231. «دکتر روحانی در جلسه هیات دولت». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۲۸ تیر ۱۳۹۶. 
  232. «متن کامل سخنان دکتر روحانی در مراسم تنفیذ حکم ریاست جمهوری». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱۲ مرداد ۱۳۹۶. 
  233. «متن سخنان دکتر روحانی در آیین تحلیف در مجلس شورای اسلامی». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱۲ مرداد ۱۳۹۶. 
  234. «دکتر روحانی در مجلس شورای اسلامی». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۲۴ مرداد ۱۳۹۶. 
  235. «رییس جمهور در دیدار وزیر و معاونان وزارت امور اقتصادی و دارایی». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۱۸ دی ۱۳۹۶. 
  236. «رئیس جمهور در نهمین جشنواره بین المللی فارابی». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۲۴ دی ۱۳۹۶. 
  237. «رئیس جمهور در اجتماع بزرگ مردم تهران در مراسم راهپیمایی 22 بهمن». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۲۲ بهمن ۱۳۹۶. 
  238. «رئیس جمهور در اجتماع نمازگزاران جمعه "مکه مسجد" حیدرآباد هند». پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، ۲۷ بهمن ۱۳۹۶. 
  239. «از امروز فروش اورانیوم غنی شده و آب سنگین را متوقف می‌کنیم». خبرگزاری ایسنا، ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۸. 
  240. همشهری آنلاین. «روحانی: اقتصاد ما شرایط بهتری نسبت به آلمان دارد | اعلام بالاترین تخلف کرونایی؛ جریمه ماسک نزدن تعیین می‌شود | اصناف متخلف پلمپ می‌شوند». ۱۲ مهر ۱۳۹۹. 
  241. http://persian.euronews.com/2015/05/09/0905-rohani-attack-against-yemen-is-a-huge-mistake/
  242. http://rouhani.ir/event.php?event_id=212
  243. http://rouhani.ir/rooznevesht.php?rooznevesht_id=14
  244. http://president.ir/fa/70004
  245. http://www.rouhani.ir/event.php?event_id=208
  246. http://rouhani.ir/event.php?event_id=229
  247. http://rouhani.ir/event.php?event_id=229
  248. http://rouhani.ir/event.php?event_id=229
  249. http://rouhani.ir/event.php?event_id=229
  250. http://rouhani.ir/event.php?event_id=229
  251. http://www.rouhani.ir/event.php?event_id=240
  252. http://president.ir/fa/76219
  253. http://rouhani.ir/event.php?event_id=404
  254. http://rouhani.ir/event.php?event_id=589
  255. http://www.rouhani.ir/event.php?event_id=602
  256. http://www.tabnak.ir/fa/news/572931/روحانی-ممنوع-التصویری-خاتمی-به-شوخی-شبیه-است
  257. http://aftabnews.ir/fa/news/236923/سیدمحمد-خاتمی-روحانی-روحانی-است-و-ادامه-دهنده-راه-من-نیست
  258. http://persian.euronews.com/2015/06/14/iran-politics-hassan-rohani/
  259. http://persian.euronews.com/2015/06/14/iran-politics-hassan-rohani/
  260. http://persian.euronews.com/2015/06/14/iran-politics-hassan-rohani/
  261. http://persian.euronews.com/2015/06/14/iran-politics-hassan-rohani/
  262. http://rouhani.ir/event.php?event_id=116
  263. http://rouhani.ir/event.php?event_id=88
  264. http://www.asriran.com/fa/news/284130/خاطرات-محسن-غرویان-از-حسن-روحانی
  265. http://www.rouhani.ir/event.php?event_id=213
  266. http://www.rouhani.ir/event.php?event_id=603
  267. http://persian.euronews.com/2015/06/10/iran-polls-hassan-rohani/
  268. http://persian.euronews.com/2015/06/10/iran-polls-hassan-rohani/
  269. http://irneda.ir/fa/news/25165/روحانی-وارث-8-سال-ویرانی-است
  270. http://www.sharghdaily.ir/News/71736/تشکیل-شورای-تعیین-صلاحیت--در-وزارت-اطلاعات-
  271. http://www.sharghdaily.ir/News/67962/جوانان-آری-یا-نه!
  272. http://www.sharghdaily.ir/News/67962/جوانان-آری-یا-نه!
  273. http://www.sharghdaily.ir/News/70565/عبدی:-پاسخ‌گویی-به-مردم؛-و-نه-پوپولیسم
  274. http://www.sharghdaily.ir/News/31548/دنیا-خانه-من-است
  275. http://www.sharghdaily.ir/News/34792/نقد-جدی-روحانی-به-«صداوسیما»
  276. http://www.sharghdaily.ir/News/34792/نقد-جدی-روحانی-به-«صداوسیما»
  277. http://www.sharghdaily.ir/News/34792/نقد-جدی-روحانی-به-«صداوسیما»
  278. http://www.sharghdaily.ir/News/34666/باید-به-روحانی-افتخار-کنیم-و-شکرگزار-وجودش-باشیم
  279. http://www.sharghdaily.ir/News/33518/دولت-خویشتنداری-را-به-جامعه-تزریق-کند
  280. http://gazipoor.com/fa/news/show/10613
  281. http://www.sharghdaily.ir/News/41867/اصلاح‌طلبان-ابزار-ارتباط-با-مردم-ندارند
  282. http://www.sharghdaily.ir/News/41867/اصلاح‌طلبان-ابزار-ارتباط-با-مردم-ندارند
  283. http://www.sharghdaily.ir/News/71608/روحانی-اصلاحات-را-آغاز-خواهد-کرد
  284. http://www.sharghdaily.ir/News/46365/-گفت-از-«روشنفکرنماها»-بترس
  285. http://www.sharghdaily.ir/News/71967/اسلام-کاریکاتوری،-امام-کاریکاتوری-هم-به-‌همراه-خواهد-داشت
  286. http://sima.jamejamonline.ir/NewsPreview/1966965400233864322
  287. http://tabnak.ir/fa/news/526222/شوخی-جناب-خان-با-کلید-روحانی
  288. http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=13940123001284
  289. http://persian.euronews.com/2015/09/18/iranian-vp-ebtekar-hopeful-of-new-beginning-for-iran/
  290. http://farsi.alarabiya.net/fa/middle-east/2016/07/19/الجبیر-فرقه-گرایی-با-ظهور-خمینی-در-سال-1979،-به-منطقه-آمد.html
  291. «پیام شیرین نشاط به روحانی در اجلاس داووس». رادیو فردا، ۳ بهمن ۱۳۹۲. 
  292. «نامه‌های بی‌اثر به ترامپ». روزنامه شرق، ۶ دی ۱۳۹۵. 
  293. «با اجتهادهای سلیقه‌ای و محلی مخالفیم». روزنامهٔ شرق. ۲ اسفند ۱۳۹۵. 
  294. «تعامل و حضور عزتمند در جامعه جهانی». روزنامه شرق، ۵ اسفند ۱۳۹۵. 
  295. «نتیجه حمایت روحانی از احزاب، موفقیت در انتخابات بود». روزنامه شرق، ۲ خرداد ۱۳۹۶.