محمدعلی کشاورز
محمّدعلی کشاورز (۱۵ آوریل ۱۹۳۰ – ۱۴ ژوئن ۲۰۲۰) (۲۶ فروردین ۱۳۰۹ – ۲۵ خرداد ۱۳۹۹) بازیگر ایرانی بود. در اصفهان از خانوادهٔ گُرجیتبار زاده شد. از هنرستان هنرپیشگی تهران و دانشکده هنرهای دراماتیک دانشآموخته شد. نخستین بار در تلهتئاتر «خودکشی» به کارگردانی علی نصیریان در سال ۱۳۳۹ش/۱۹۶۰م کار حرفهای خود را آغاز کرد، سپس در نمایشهایی مانند «ویولن ساز کره مونا»، «آنتیگون»، «آندورا»، «ادیپوس شهریار»، «بازی استریندبرگل» نقش آفرید. در سال ۱۳۴۳ش/۱۹۶۴م با بازی در فیلم «شب قوزی» ساختهٔ فرخ غفاری وارد تلویزیون شد. سپس در فیلمها و سریالهای گوناگون ایرانی و خارجی تا سال ۱۳۸۷ش/۲۰۰۸م نقشهای بسیاری بازی کرد، مانند: «آقای هالو، «دایی جان ناپلئون، «جعفرخان از فرنگ برگشته، «مردی که موش شد»، «کمال الملک»، «ناصرالدینشاه آکتور سینما، «سلطان و شبان»، «کفشهای میرزانوروز»، «یک مرد یک خرس و «روزی که خواستگار آمد» وغیره. در طول حرفهٔ بازیگریاش جوایز گوناگونی گرفت و در کنار داوود رشیدی، عزتالله انتظامی، جمشید مشایخی و علی نصیریان به عنوان پنج بازیگر مرد ماندگار تاریخ سینما در ایران شمرده میشود. او در سن ۹۰ سالگی به سبب نارسایی کلیه در تهران درگذشت.[۱][۲]
گفتاوردها
[ویرایش]- هنرمند با سیاست کاری ندارد. یک هنرمند نمیتواند سیاسی باشد. نزدیک کردن تمام انسانهای دنیا به همدیگر و ایجاد صلح و آزادی و انسانیت وظیفهٔ هنرمند است.
- ۲ دسامبر ۲۰۰۵/ ۱۱ آذر ۱۳۸۴، گفتگو با خبرگزاری «ایسنا»[۳]
- خودم به خودم انرژی میدهم. هرکسی خودش باید خودش را پشتیبانی کند. هرکسی به هرجایی رسیده حتماً آن را مرهون اتکا به خودش است. هر فردی اگر بخواهد و ارادهٔ راسخ داشته باشد، میتواند پیشرفت کند و ادامه بدهد و حتی سختترین بیماریها را هم پس بزند و به سلامت از آنها عبور کند.
- ۱۵ آوریل ۲۰۱۴/ ۲۶ فروردین ۱۳۹۳، گفتگو با روزنامهٔ «شرق»[۴]
- قدر جوانیتان را بدانید به نقاط مختلف ایران سفر کنید تا مردم را خوب بشناسید. هر قدر هم زندگی به شما سخت بگیرد یک روز میآید که فقط خاطرهها برایتان ماندهاست.
- ۲۱ فوریه ۲۰۱۷/ ۳ اسفند ۱۳۹۵، گفتگو با «باشگاه خبرنگاران جوان»[۵]
جستارهای وابسته
[ویرایش]منابع
[ویرایش]- ↑ امید، جمال. فرهنگ سینمای ایران. تهران: نگاه، ۱۳۷۷ش-۱۹۹۸م. ۳۵۹. شابک ۹۶۴۶۱۷۴۸۹۲.
- ↑ http://www.sourehcinema.com/People/People.aspx?Id=138112030190
- ↑ «محمدعلی کشاورز: وظیفه صداوسیما کمک به سینما نیست درها برای فعالیت هنرمندان باز است» (مصاحبه). ایسنا، ۱۱ آذر ۱۳۸۴–۲ دسامبر ۲۰۰۵. بایگانیشده از نسخهٔ اصلی در ۲۲ مارس ۲۰۲۲.
- ↑ عسل عباسیان. «مردم همیشه بهترین قاضی هستند» (مصاحبه). شرق، ۲۶ فروردین ۱۳۹۳–۱۵ آوریل ۲۰۱۴. بایگانیشده از نسخهٔ اصلی در ۲۲ مارس ۲۰۲۲.
- ↑ «گفت و گویی خواندنی با محمدعلی کشاورز، پدرسالار دوست داشتنی» (مصاحبه). باشگاه خبرنگاران جوان، ۳ اسفند ۱۳۹۵–۲۱ فوریه ۲۰۱۷. بایگانیشده از نسخهٔ اصلی در ۲۲ مارس ۲۰۲۲.