پرش به محتوا

کارگردان فیلم

از ویکی‌گفتاورد
(تغییرمسیر از کارگردان)

کارگردان فیلم سینماگری است که با تهیه و تصویرسازی فیلمنامه یا داستان، جنبه‌های هنری و دراماتیک فیلم خود را می‌سازد و در عین حال بازیگران فیلم و گروه فیلمبرداری را در تحقق آن دیدگاه راهنمایی می‌کند. کارگردان فیلم نقش اصلی را در ساخت فیلم (به همراه اولین اپراتور که نقش کلیدی در فیلمبرداری دارد) در انتخاب اول بازیگران، چیدمان گرافیک صحنه‌ها و طراحی تولید و سایر جنبه‌های هنری و خلاقانه دارد.

گفتاوردها

[ویرایش]
  • تكنيك قوی را کارگردان بوجود می آورد و کارگردان را ذوق و سواد. ما کارگردان فراوان داریم ولی عده معدودی از آنها ذوق دارند (همین چندی پیش عوارض فیلم های فارسی کم شد و به نسبت هر يك ريال كه کم شده ده کارگردان باین آب و خاك افزوده گشت ). باید کارگردانان ایران به آموختن اصول بپردازند و یا بکلی سینمای ملی را تعطیل کنند و ما را رهین منت خود فرمایند . سرمایه کافیست ، تهیه‌کنندگان سینما مثل کالای تجارتی نگاه میکنند ، و این خود بزرگترین حربه‌ایست که بتوان باین هنر زد.
    • بهرام بیضایی، ۲۹ جولای ۱۹۵۹/ ۶ امرداد ۱۳۳۸؛ مصاحبه با روزنامهٔ «اطلاعات»[۱]
  • انسان باهوش، فقط خوب نمی‌بیند و نمی‌شنود، بلکه می‌تواند به وقتش چیزی را نبیند یا نشنود. دکوپاژ هر کارگردان، در عرصهٔ سینما هم همین است.
    • محسن مخملباف، ۳ سپتامبر ۱۹۹۸/ ۱۲ شهریور ۱۳۷۷؛ مصاحبه با «بیانکو اند نرو» ایتالیایی[۲]
  • من آموخته‌ام که در سینما کارگردان حرف اول را می‌زند و بقیه نفر دوم این امرند.
  • کارگردان هدایت‌کننده و تصمیم‌گیرنده نهایی است اما محال است که یک کارگردان بتواند از یک چوب خشک بازی باشکوهی بگیرد بلکه تنها می‌تواند او را کنترل کند زیرا ارائهٔ یک بازی خوب، نیازمند عواملی چون شناخت محیط و خود، نقش و هدایت درست کارگردان است.
    • فاطمه معتمدآریا، ۲۵ فوریه ۲۰۰۴/ ۶ اسفند ۱۳۸۲؛ چهارمین روز سمینار «تحلیل بازیگری»، خانه هنرمندان[۴]
  • من همان کاری را انجام می‌دهم که کارگردان از من می‌خواهد و در نهایت خودم را تسلیم نظر کارگردان می‌کنم. رهبری توسط کارگردان اتفاق می‌افتد و یک بازیگر متوسط هماهنگ بسیار بهتر از یک بازیگر عالی اما ناهماهنگ است.
  • بازیگر تجلی اندیشهٔ کارگردان است و در دوران فعالیتم این امر برای من یک اصل بوده‌است. من به فکر نویسنده و کارگردان، هویت مجدد می‌دهم و فقط می‌توانم تجلی اندیشهٔ او باشم. اما می‌توانم با خلاقیتم این کار را به بهترین و مطلق‌ترین شکل انجام دهم.
  • رابطهٔ کارگردان و بازیگر در یک متن خلاصه می‌شود و باید قبل از آغاز یک کار دربارهٔ آن متن به تفاهم رسید و غیر از این نیازی به تفاهم دیگری میان بازیگر و کارگردان نیست. باید یاد بگیریم به جای اینکه بیشتر حرف بزنیم، بیشتر گوش کنیم.
    • فاطمه معتمدآریا، ۲۴ اکتبر ۲۰۱۰/ ۲ آبان ۱۳۸۹؛ در جلسه هم‌اندیشی «چالش بازیگر و کارگردان در تئاتر»[۵]
  • کارگردان خوب می‌تواند از بازیگر ضعیف طوری بازی بگیرد که به جایزه برسد، کارگردان بد هم بازیگر خوب را بد نشان می‌دهد؛ یعنی همه چیز به انتخاب درست مربوط می‌شود.
  • ادبیات، منبع خوبی برای سینماست. یک فیلمنامه خوب اهمیت زیادی دارد. شما یک داستان را برمی‌دارید و نمی‌دانید با آنچه کار کنید و یک فیلمنامه بد از آن می‌سازید. این داستان می‌تواند توسط شما یا دیگری نوشته شود. به نظرم یک کارگردان باید روی فیلمنامه تسلط داشته باشد تا از آن فیلمی خوب بسازد.

منابع

[ویرایش]
  1. بیضایی، بهرام. (۱۳۳۸). بحث دفاع از سینمای ملی؛ برای تهیه فیلم خوب سرمایه کافی در اختیار داریم. روزنامه اطلاعات، شمارۀ ۹۹۷۲، صفحۀ 7.
  2. «موسولینی: به راستی چه می‌خواستیم، چه شد؟». وبسایت رسمی خانه فیلم مخملباف، ۳ سپتامبر ۱۹۹۸. بایگانی‌شده از نسخهٔ اصلی در ۶ ژوئن ۲۰۲۲. 
  3. مخملباف، محسن (مهر و آبان ۱۳۸۰). «رابطه چهاروجهی من و سمیرا یا نقش قربانی در وقوع جرم یا آنچه از زبانم دررفت». کارنامه (۲۳–۲۲): ۲۳.
  4. «فاطمه معتمدآریا: جایزه دادن به نابازیگران، هم باعث بدبخت شدن آن فرد می‌شود و هم موجب دل‌آزردگی 90 درصد بازیگران». ایسنا. ۶ اسفند ۱۳۸۲. بایگانی‌شده از نسخهٔ اصلی در ۱۰ ژوئن ۲۰۲۲. 
  5. «فاطمه معتمدآریا: وقتی بازیگر خلاقیت داشته باشد، دیگر هیچ بازیگری مانند او نیست». ایسنا. ۲ آبان ۱۳۸۹. بایگانی‌شده از نسخهٔ اصلی در ۱۰ ژوئن ۲۰۲۲. 
  6. «روح‌الله مفیدی در گفتگو با مهر - ۱معروف به «گریمور هاونگی» بودم/ نگذاشتم فرزندانم بازیگر شوند». مهر، ۱۰ فروردین ۱۳۹۵. بایگانی‌شده از نسخهٔ اصلی در ۱۱ ژوئن ۲۰۲۲. 
  7. «آدم خوب همیشه حالش خوب است/ ماجرای پسربچه تپل و اکبر عبدی». مهر، ۱۰ فروردین ۱۳۹۵. بایگانی‌شده از نسخهٔ اصلی در ۱۱ ژوئن ۲۰۲۲. 
  8. «“Just narrating a tale with no purpose otherwise is superficial”». فیروزان فیلم، ۱۹ ژانویه ۲۰۱۲. بایگانی‌شده از نسخهٔ اصلی در ۱۵ ژوئن ۲۰۲۲. 

پیوند به بیرون

[ویرایش]
ویکی‌پدیا مقاله‌ای دربارهٔ