لبنان
ظاهر
(تغییرمسیر از لبنانی)
لبنان کشوری در غرب آسیا و خاورمیانه و در کرانه دریای مدیترانه، پایتخت آن بیروت است.
گفتاوردها
[ویرایش]- «لبنان، در درون مرزهای خود که در قانون اساسی تعیین شده و در سطح بینالمللی به رسمیت شناخته شده است، یک میهن مقتدر، آزاد و مستقل، میهنی مصرح برای تمامی فرزندان خویش، واحد در خطِّ مردم و نهادهای خود میباشد.»
- قانون اساسی جمهوری لبنان، مقدمه، الف[۱]
- «لبنان از هویّت و وابستگی عربی برخوردار است، یکی از اعضای بنیانگذار و فعال اتحادیه دولتهای عربی و به قراردادهای آن پایبند میباشید. لبنان همچنین از اعضای بنیانگذار و فعال سازمان ملل متحد است و به کنوانسیونهای آن و بیانیه جهانی حقوق بشر پایبند میباشد. دولت لبنان اصول مزبور را در کلیه زمینه و عرصهها بدون هیچ استثنایی اجرا میکند.»
- قانون اساسی جمهوری لبنان، مقدمه، ب[۲]
- «لبنان جمهوری دمکراتیک و پارلمانی است که بنیاد آن بر پایه احترام به آزادیهای عمومی و در رأس آنها آزادی عقیده و مسلک و برقراری عدالت اجتماعی و برابری در حقوق و وظایف در میان کلیه اتباع، بدون هیچ تبعیض و تمایزی، استوار میباشد.»
- قانون اساسی جمهوری لبنان، مقدمه، ج[۳]
- «سرزمین لبنان سرزمینی یکپارچه برای تمامی مردم لبنان است و هر لبنانی حق اقامت در هر بخش از آن را در سایه حاکمیت قانون دارد. هیچگونه تبعیض بین مردم براساس تعهد خاصی یا تقسیمبندی یا افراز یا اقامت وجود ندارد.»
- قانون اساسی جمهوری لبنان، مقدمه، ط[۴]
- «ما در سالهای اخیر دچار اثرات منفی غرق شدن عمیقتر در باتلاق درگیریهای فرقهای و جناحی [در لبنان] شدهایم، تا جایی که به زبان روزمره ما تبدیل شده است. اما من این منطق را رد میکنم، برای اینکه چهار میلیون شهروند لبنانی و شمار بیشتری را که در خارج زندگی میکنند به دیده یک ملت مینگرم، نه مجموع ای از فرقههایی که در یک سرزمین مشارکت دارند که به نادرست کشور خوانده میشود ... به همین دلیل ما باید از ریشه و فرهنگ شروع کنیم. ما در زندگی هر روز خود یک ملت هستیم، صرف نظر از آنکه شهروند وابسته به کلیسا یا مسجد هستیم .»
- «لبنان تنها کشوری در جهان است که مسلمانان و مسیحیان در حاکمیت مشارکت دارند و تنها کشوری در دنیای مسلمین است که سنیها و شیعیان در گرداندن این نظام در کنار مسیحیان مشارکت دارند.»
- «ما از ترویج و تقویت همزیستی حرف میزنیم برای اینکه اثر مثبتی بر مردم سالاری دارد، به ویژه که ما در لبنان مدلی از مردم سالاری داریم که براساس دو اصل است، نخست با حقوق افراد ارتباط دارد و دوم در رابطه با تضمینهایی برای فعالیت گروهها میباشد»
- «مردم لبنان باید به جای این که به کشورشان بیاهمیت باشند، باید به آن عشق بورزند. آنها باید به لبنان وفادار بمانند. جبران خلیل جبران که بیشتر از زمانی که در لبنان روزگار بگذراند، در بوستون اقامت داشت، یاد روزگار زیبایی بود که تا پایان عمرش در دره قادسیه گذرانده بود. لبنان در ادبیات و نقاشیهای او حضور داشت و به همین دلیل است که من فکر میکنم که حتی اگر ما به ناچار لبنان را ترک کنیم، هنوز میتوانیم به شیوه خود به وطنمان وفادار بمانیم... آنها با نگارش و تاباندن نور بر اهمیت، ویژگیهای خاص و منحصر به فرد لبنان و اهمیت حفظ میراث تاریخی، فرهنگی و ارزش تمدن آن میتوانند نقش ایفا کنند.»
- «درست است که لبنان از نظر مساحت جغرافیایی کوچک است و جمعیت اندکی دارد، اما اهمیت تاریخی و فرهنگی و دستاوردهای مردم آن، چه در داخل و چه در خارج از کشور از مساحت جغرافیایی آن اهمیت بیشتری دارند.»
- «به رغم آزادی که از آن برخورداریم، تحت تأثیر فشارهای اجتماعی مانند سنتها، هنجارها، بزرگ شدن و مذهب قرار داریم».
- «لبنان همواره الگویی برای همزیستی مسالمت آمیز اقوام و مذاهب بوده است که باید تلاش کرد این موضوع تقویت شود.»
- «ما درصدد فراهم کردن شرایط همزیستی در لبنان و برقراری آزادی هستیم اما کسانی که قصد دارند روابط لبنان را با جهان عرب و دنیا مخدوش کنند به کشتار متوسل میشوند... ما از حق شهدای خودمان نمیگذریم و جنایتکاران نمیتوانند با انتشار دروغ و فریبکاری به زندگی خود ادامه دهند، آنها به سوی نابودی میروند و ما تصمیم گرفتهایم که هرگز نترسیم و عقبنشینی نکینم، ما تصمیم گرفتهایم با آنان مقابله کنیم و به همراه ملت لبنان مقاومت دموکراتیک مسالمت آمیز را ادامه دهیم.»
- فؤاد سنیوره در مجلس لبنان، در مراسم تشییع جنازه «محمد شطح»، ۰۸/۱۰/۱۳۹۲،[۱۴]
- «حاکمیت ملّی، امنیت و ثبات لبنان، وظیفة پاسداری از انقلاب فلسطین، ایمان، همزیستی، یکپارچگی میان شهروندان یک کشور به رغم وجود فرقههای گوناگون، ضرورت برقراری عدالت اجتماعی و مساوات میان همة شهروندان، حفظ میهن از خطرهای وجود محرومیتهای سیاسی و اجتماعی و معنوی، آگاهی از خطرهای ناشی از تبعیض میان گروههای مردمی، همهٔ این موارد، اصولی است که کشور بر پایهٔ آنها استوار است و برخاسته از باور لبنانیان در طول تاریخ است.»
- «همگان میدانند که ساختار جمعیت کنونی لبنان از لحاظ تمدنی برای جهان اهمیت بسیار دارد و نشانهٔ آزاداندیشی و تسامح مسلمانان و نماد گفتوگوی عربی- اروپایی است؛ از این رو، هیچکس نسبت به لبنان و این ثروت بزرگ انسانی کوتاهی و بیاعتنایی نمیکند.»
- «در لبنان سیاست به جای آنکه وسیله باشد هدف شده است؛ به طوری که افراد و گروهها و رهبران با بهرهجویی از آن زندگی میکنند. این خطمشی عامل همة حوادثی است که در برابر چشمان ما رخ میدهد و از حد انتظار و طاقت فراتر رفته است؛ به گونهای که هر انسانی دردمندانه میپرسد: «آیا این همان لبنان است؟». سیاست در لبنان یعنی عامل محرومیت؛ یعنی روی برتافتن از حقایق؛ یعنی به تعویق انداختن چارهٔ کار و فراهم کردن زمینهٔ مناسب برای بحرانها؛ و متأسفانه هنوز بدون هیچ رحم و توجهی به بازیگری میپردازد و سازش میکند تا بیگناهانی دیگر قربانی شوند و مناطقی دیگر ویران گردد و زندگی عمومی از حرکت بایستد. مهم این است که بازیگری موفقیتآمیز باشد و معاملهها و سازشها کارساز شود.»
- «لبنان همین است که دلش را به روی علم و تشکیلات و ارشاد دینی تمام فرقههای خود گشوده است. لبنانْ و ملت بزرگش پشت این پدیده قرار دارند، زیرا فضیلت در فضایی مناسب رشد میکند و میبالد و شمار علما و تولیداتشان در چنین کشوری فزونی میگیرد.»
- «وجود اسرائیل در منطقه و اهدافی که تعقیب میکند، خطر بسیار بزرگی برای ماست؛ برای شمال و جنوب ما، برای سرزمین و ملت ما، برای ارزشها و فرهنگ ما، برای اقتصاد و سیاست ما. اسرائیل هم امروز برای ما ایجاد خطر کرده و هم در آینده ایجاد خطر خواهد کرد. این خطر سرتاسر منطقه و تاریخ و جغرافیا و مردم لبنان را تهدید میکند. این اصول نیازی به اثبات ندارند، مگر برای کسی که از ماهیت اسرائیل بیاطلاع است، یا خود را به نادانی میزند.»
- «ما در لبنان از دهها سال پیش در این میهن زندگی میکنیم. همه یا برخی از ما هنوز احساس صادقانه هموطن بودن را نچشیدهایم. بیشتر ما در همه کارهایمان فرقهگرا هستیم. معمولاً از مقامات رسمی مثل نماینده و وزیر و رئیس منافع شخصی خود را میخواهیم و از آنان میخواهیم که تنها مصالح خاص ما را مد نظر داشته باشند. من وجودِ ظالم و مظلوم را نفی نمیکنم، اما نمیخواهم مظلوم به ظالم و ظالم به مظلوم تبدیل شود.»
- «اگر در جغرافیای جهان، کشوری مانند لبنان با این ویژگیها (ادیان، طوایف، احزاب و اندیشههای گوناگون) وجود نمیداشت، مصلحت شیعه ایجاب میکرد که چنین سرزمینی را تأسیس میکردیم.»
- «نمیشود از آزادی حرف زد، حال آنکه هرکس با هر مقامی و هر درجهای حتی اگر علامه باشد، برای مثال نتواند در کشوری مانند لبنان برای خود شغلی پیدا کند، مگر اینکه وابسته به طایفهای باشد. این فقط لبنان نیست، همه اعراب اینطورند. همه در یک دایره بسته دور میزنند. ما همیشه عمرمان را صرف تغییر نظامها کردهایم؛ گفتیم فلان وزیر را برداریم و به جای او فلان وزیر را بگذاریم. اما اینها هیچ چیزی را تغییر نداده است.»
- «در لبنان دوگانگی مضافعی میان ده و شهر، میان بخش کوهستانی و نوار ساحلی وجود دارد. دوگانگیای که به نحو شگفتانگیزی خودش را در میان ما [مهاجران از روستا به شهر] نشان میدهد...»
- امین معلوفدر مصاحبه با، اِگی وُلرانی (Egi Vollerrani)، در ۲۳ ژوئن ۲۰۱۱
- «در لبنان فاصلههای عینی همیشه ناچیزند، اما فاصلههای حقیقی، فاصلههای درونی، بسیار چشمگیرند. گاهی از یک دره به درة دیگر، احساس میکنی از اقیانوس عبور کردهای!»
- امین معلوف در مصاحبه با، اِگی وُلرانی (Egi Vollerrani)، در ۲۳ ژوئن ۲۰۱۱
- «به منظور برقرای عدالت پایا در لبنان ما نیاز به ایجاد امنیت در مناطق اطراف لبنان داریم. ما چطور میتوانیم با توجه به شرایط موجود در منطقه و درگیریهای سوریه در امان باشیم؟»
- «ما میخواهیم تمام شرایط لازم و ضروری را برای استخراج درست به وجود آوریم تا این نفت سرمایه لبنان باشد و آینده این کشور را بسازد، نه اینکه در نتیجه مدیریتی ضعیف باعث شرمساری و مصیبت ما شود».
- «یک عامل مهم رسیدن به صلح این است که جوامع موفق باشند. وقتی کشوری در فقر زندگی کند، تروریسم به وجود میآید؛ بنابراین عواملی وجود دارد که بتواند به ما در راه رسیدن به صلح و ثبات کمک کند».
- «اصلاً در لبنان زندانی سیاسی مفهومی ندارد. هیچیک از کشورهای منطقه به جز لبنان آزادی ندارند و کشورهای منطقه به دلیل فقدان آزادی بزرگترین ضربه را میخورند.»
- «لبنان بدون آزادی معنا نمیدهد. لبنان مهد دموکراسی و آزادی است. لبنان تنها کشور منطقه است که آزادی خود را از حاکمان نگرفته، بلکه از سال ۱۸۶۴ میلادی این آزادی را دارد.»
- «اسرائیل نمیتواند همزیستی مسالمت آمیز طوایف مختلف لبنانی را تحمل کند؛ چرا که خود درصدد ایجاد دولتی نژادی و عنصری در سرزمینهای اشغالی است.»
- «لبنان، پیوندِ دو رود است، رود اسلامی و رودِ مسیحی، و باید مرکز همیشگی گفتگوی تمدّنها باشد.»
- «از هنگامی که ایران تصمیم گرفت انقلابش را به لبنان صادر کند که به صورت متوالی خوراک تفرقه و درگیری داخلی را به لبنانیها تقدیم میکند، پیش از اینکه به زیان سایر گروههای لبنانی تمام شود، به شیعیان برخورد کرد که در دهه هشتاد قرن گذشته به نبرد بین برادران جنبش آمل و حزبالله معروف شد.»
- «لبنانیها به سادگی راضی نمیشوند که جزئی از امپراتوری ایرانی یا جبههای از جبهههای قاسم سلیمانی شوند.»
- «ما ملتی یکپارچه هستیم که یک از یک فرهنگ و یک اراده و یک آینده برخورداریم و شهروندی پایه و اساس تعاملات ما به شمار میآید.»
- «لبنان ارزشی ندارد اگر یک رنگ شود، نه یک رنگ در سیاست و نه در دین و نه در مذهب. ارزش لبنان در آزادی است و در این است که هر انسان در اظهار و بیان آزاد است بی آنکه دیگری را بیازارد.»
- «این وطن چیزی نیست جز خانوادهای واحد که - چنانکه حضرتعالی بیان کردید - ایمان به خدای یگانه و پروردگارِ وصفناپذیر و تعریفناپذیر آن را وحدت بخشیده است. عامل دیگری که به این وطن وحدت و یکپارچگی بخشیده است، ایمان به ارزشهای معنوی است که بهترین بنیان این وطن بهویژه در این دوره حساس است که بیش از هر زمان دیگر بر ما ایجاب میکند صفوف خود را در برابر خطرهایی که لبنان را تهدید میکند، بههم پیوسته و نیروهای پراکندهمان را یکپارچه کنیم.»
- «مرد عادل مانند درخت نخل شکوفا میشود و مانند سرو لبنان رشد میکند.»
- انجیل:مزامیر:فصل ۲: ۹۲
- «ای لبنان درهای خود را باز کن تا آتش، سروهای آزاد تو را بسوزاند.»
- انجیل:زکریا:فصل ۱۱:۱
- آنکه میخواهد لبنانیِ راستین را بشناسد باید به روستاهای زیبایش که در کوهپایهها پراکنده شده، بهشتاب درشود و در پیچوخم درههایی با بلندای دوهزار متر از دریاکنار. اما شهرهای ساحلی لبنان، دریایش را آنگونه نمایان نمیسازد که چشمههای بلوریِ روان از سینة کوههایش. در آن روستاها، سرشتِ لبنانی در راستترین معنیها و دیدهها آشکار میشود..»
- میخائیل نعیمه، المجموعة الکاملة، دارالعلم للملایین، بیروت، ۱۹۷۸، المجلد الخامس، ص۶۰۳–۴
- «بهراستی این دردناک است که لبنان بهزیباییاش بنازد، سپس فرزندانش آن زیبایی را بهدستان خود ویران سازند. آیا کسی شک دارد که گنجشک، سرمایة بنیادی در زیبابی لبنان است؟ سودِ درخت چیست اگر گنجشکی بر شاخهای از شاخههایش آواز درندهد یا در گوشهای از گوشههایش لانهای نسازد؟.»
- میخائیل نعیمه، المجموعة الکاملة، دارالعلم للملایین، بیروت، ۱۹۷۸، المجلد الخامس، ص۳۸۹
- کسی که روستای لبنانی را نمیشناسد، لبنان را نمیشناسند؛ و کسی که نمیداند مردم چه چیزهایی در شهرها و روستاهایش دستیوار میسازند، ملت لبنان را نمیشناسد..»
- میخائیل نعیمه، المجموعة الکاملة، دارالعلم للملایین، بیروت، ۱۹۷۸، المجلد الثامن، ص۱۹۰
- «لبنانی، سختترینِ شرقیها در طبیعتدوستی و بستگی به آن، گرایش به خوبیها و توانا بر انگاشتن آن است.»
- طه حسین، بَین بَین، دارالعلم للملایین، ۱۹۸۸، ص۱۱۶
- «ما بخشی از جهان عرب هستیم، و اجازه نخواهیم داد حزب الله، دولت لبنان را کنترل کند».
- «لبنان هیچ گاه از همبستگی عربی بیرون نبوده، و هر کوتاهی یا اشتباهی به این معنا نیست که هر چه اتفاق افتاده درست است. کشورهای خلیج و به خصوص عربستان سعودی هیچ گاه در مورد لبنان کوتاهی نکردند به همین دلیل ما نباید این گونه پاسخ دهیم و همان گونه که در قانون اساسی ما تصریح شده، انسجام با جهان عرب را بیان می کنیم».
- «در لبنان، دین و ادب و فرهنگ و هنر و سیاست، تابلویی زیبا و خیره کننده را پیش روی چشم بشر میگذارد. درخشش گوهر شب تاب لبنان، چشم شب اندیشان را میآزارد و آنان را وامیدارد تا با سنگ تجاوز و اشغال، این گوهر گرانبها را بشکنند؛ غافل از این که ماندگاری لبنان و زندگی سرافرازانهٔ لبنانی را ایمانهای استوار، قلبهایی که به عشق خدا و زندگی میتپد و جانهای تشنهای که جز از آبشخور مردم سالاری، عدالتخواهی و مقاومت سیراب نمیشود، تضمین کرده است. لبنان زنده و پایدار است؛ زیرا لبنانی بیدار و ماندگار است.»
- «من وقتی به گفتوگوی تمدنها و فرهنگها میاندیشیدم و اندیشم، مصداق بارز آن را در لبنان مییافتم و مییابم و وقتی آزادی و مدارا را مایه حیات هر ملتی میدانستم و میدانم، تجلی آشکار آن را در لبنان میدیدم و میبینم. لبنان نمونه پیروزی گفتوگوست در میانهٔ گرایشها و اندیشههای مختلف و نشانهٔ پیروزی نهایی منطق گفتوگو و مردم سالاری است بر جنگ و خودکامگی.»
- «لبنان سرزمین سربلند پایداری در جهان امروز است؛ رمز بقا و وحدت لبنان نیز در همین پایداری است. همه لبنان در برابر شیوههای اسراییل متجاوز ایستاد و مقاومت مشروع همهٔ گروهها و طوایف، پیروزی را از آن همه ملت کرد. جهان این مقاومت جوانمردانه را ستود و ما نیز هم چنان، این پایداری بزرگ را میستاییم. حمایت ما از تمام لبنان است، نه از یک مذهب و گروه و طایفه خاص. حمایت ما از آزادی و استقلالی است که یک ملت متحدا در پی آن بوده و هست. ما از حق مسلم مردم لبنان برای دفاع از تمامیت کشور و تأمین امنیت سرزمینشان دفاع کردهایم و میکنیم، چنانکه جهان دفاع کرده است و میکند.»
- «مردم لبنان همواره قدرت انتخاب داشتهاند و دارند و احزاب و گروهها و طوایف لبنانی نیز در راه پایداری، همیشه مستقل و متکی به خود بودهاند. هیچ حزب و گروهی که در میان مردم لبنان معتبر و محترم است را نمیتوان با اتهام و تهدید از صحنه خارج کرد. مردم داور اصلی و تعیین کننده جایگاه و پایگاه احزاب و گروههای سیاسی هر کشورند. لبنان سرفراز به رغم همه رنجهایی که برده است، سرزمین نابردباری، خشونت و تروریسم نیست؛ بلکه مهد مدارا صلح و آزادی است.»
- محمد خاتمی ۱۳ مه ۲۰۰۳/ ۲۳ اردیبهشت ۱۳۸۲ منبع
درباره
[ویرایش]- «پرچم : «رنگهای قرمز و سفید موجود در پرچم لبنان یادگاری از قیمومیت فرانسه بر سرزمین لبنان بهشمار میآید که لبنان در آن زمان، پرچم فرانسه را برمیافراشت . در وسط رنگ سفید یک درخت سدر دیده میشود که گفته میشود این درخت از زمان پادشاهی حضرت سلیمان در این سرزمین میروید. تصویر این درخت در سال ۱۹۴۳ به پرچم لبنان افزوده شد :.»
- رسول خیراندیش در اثرش چاپ ۱۳۷۰/ ۱۹۹۱م[۳۷]
وابسته
[ویرایش]منابع
[ویرایش]- ↑ http://ar.wikisource.org/wiki/دستور_لبنان
- ↑ http://ar.wikisource.org/wiki/دستور_لبنان
- ↑ http://ar.wikisource.org/wiki/دستور_لبنان
- ↑ http://ar.wikisource.org/wiki/دستور_لبنان
- ↑ http://nna-leb.gov.lb/ar/show-news/144545/
- ↑ http://newspaper.annahar.com/article/210926-المؤتمر-الدائم-لسلام-لبنان-شق-طريقه-شخصيات-محورها-سمير-فرنجيه-ولجنة-متابعة
- ↑ http://www.alankabout.com/articles/74530.html
- ↑ http://newspaper.annahar.com/article/210926-المؤتمر-الدائم-لسلام-لبنان-شق-طريقه-شخصيات-محورها-سمير-فرنجيه-ولجنة-متابعة
- ↑ http://www.alankabout.com/articles/74530.html
- ↑ http://al-shorfa.com/ar/articles/meii/features/2015/01/19/feature-02?change_locale=true
- ↑ http://al-shorfa.com/ar/articles/meii/features/2015/01/19/feature-02?change_locale=true
- ↑ http://mawtani.al-shorfa.com/ar/articles/iii/features/entertainment/2011/02/15/feature-04?change_locale=true
- ↑ http://www.rouhani.ir/event.php?event_id=674
- ↑ http://www.fuadsiniora.com/
- ↑ http://www.imam-sadr.com/اندیشه/نمایش-اندیشه/tabid/108/ArticleId/9662/بیانیهٔ-اعتصاب-غذا--خاك-وطن-را-آلوده-كردند،-پس-به-خانهٔ-خدا-پناه-آوردم-.aspx
- ↑ http://www.imam-sadr.com/اندیشه/نمایش-اندیشه/tabid/108/ArticleId/9662/بیانیهٔ-اعتصاب-غذا--خاك-وطن-را-آلوده-كردند،-پس-به-خانهٔ-خدا-پناه-آوردم-.aspx
- ↑ http://www.imam-sadr.com/اندیشه/نمایش-اندیشه/tabid/108/ArticleId/9662/بیانیهٔ-اعتصاب-غذا--خاك-وطن-را-آلوده-كردند،-پس-به-خانهٔ-خدا-پناه-آوردم-.aspx
- ↑ http://www.imam-sadr.com/اندیشه/نمایش-اندیشه/tabid/108/ArticleId/4314/فرق،-دریچه-های-تمدن-.aspx
- ↑ http://www.imam-sadr.com/اندیشه/نمایش-اندیشه/tabid/108/ArticleId/4312/اصالت-ميهن-دوستى.aspx
- ↑ http://www.imam-sadr.com/اندیشه/نمایش-اندیشه/tabid/108/ArticleId/4305/درباره-فرقه-گرايى.aspx
- ↑ http://www.bayynat.ir/index/?state=rl&id=964&sw=لبنان
- ↑ http://assafir.com/Article/426167
- ↑ http://www.sharqparsi.com/2014/06/article18855
- ↑ http://www.sharqparsi.com/2014/06/article18855
- ↑ http://www.sharqparsi.com/2014/06/article18855
- ↑ http://www.imam-sadr.com/اخبار/نمایش-اخبار/tabid/99/ArticleId/1025/گفتوگو-با-حسين-الحسيني-رئيس-سابق-مجلس-لبنان؛-ديپلماسي-تدبير-و-آرامش-.aspx
- ↑ http://www.imam-sadr.com/اخبار/نمایش-اخبار/tabid/99/ArticleId/1025/گفتوگو-با-حسين-الحسيني-رئيس-سابق-مجلس-لبنان؛-ديپلماسي-تدبير-و-آرامش-.aspx
- ↑ http://isna.ir/fa/news/93082211232/دیدار-سفیر-ایران-با-رییس-سابق-پارلمان-لبنان
- ↑ http://www.nabihberry.com/الرئيس-بري-العرب-بحاجة-لقانون-لالغاء-ا-2/
- ↑ http://assafir.com/Article/430579/Archive
- ↑ http://www.alraimedia.com/Articles.aspx?id=571472
- ↑ http://assafir.com/Article/431558/Archive
- ↑ http://www.elnashra.com/news/show/734512/بهية-الحريري-الحوار-الذي-يؤدي-الى-السلام-ولا-يكون-
- ↑ http://www.imam-sadr.com/اندیشه/نمایش-اندیشه/tabid/108/ArticleId/4314/فرق،-دریچه-های-تمدن-.aspx
- ↑ http://persian.aawsat.com/2016/02/article27753
- ↑ http://persian.aawsat.com/2016/02/article27753
- ↑ خیراندیش، رسول و سیاوش شایان. ریشهیابی نام و پرچم کشورها. انتشارات کویر، تابستان ۱۳۷۰. ص۱۹۶.
|