زرتشتیان ایران
ظاهر
زرتشتیان ایران گروهی قومی-دینی ایرانی هستند و از کهنترین جامعهٔ دینی برجامانده در ایران بهشمار میروند. دین زرتشتی/مزدَیَسنا تا پیش از فتح ایران توسط مسلمانان در ۶۳۳م، دین اصلی ایرانِ ساسانی بود. بر اساس سرشماری رسمی کشور، تا سال ۲۰۱۱م/۱۳۹۰ش، ۲۵٬۲۷۱ زرتشتی در کشور وجود داشتهاست.
گفتاوردها
[ویرایش]- فرهنگ و تاریخ زرتشتیان بسیار پرافتخار و مثالزدنی است و ریشه و خاستگاهی به غیر از ایران ندارد. ایران سرزمین مادری زرتشتیان است… ما زرتشتیان در هر کجا که زندگی میکنیم، یک خانواده هستیم. زبان، خط، آداب، سنتها، میراث ملموس و به ویژه میراث ناملموس ما زرتشتیان، روح و روان ما است. اعتبار ما و هویت ماست…
- اسفندیار اختیاری، ۳ ژوئن ۲۰۱۸/ ۱۲ خرداد ۱۳۹۷، سخنرانی در یازدهمین کنگرهٔ جهانی زرتشتیان، پرث، استرالیا[۱]
- ما ایرانیان با تفاوت قوم، نژاد و دین، همه ایرانی هستیم و به ایرانی بودن خود افتخار میکنیم. گلستان ایران با گلهای رنگارنگ معنا پیدا میکند، همه برای دفاع از حقِّ هر شهروند ایرانی، آماده هستیم.
- اسفندیار اختیاری، ۲۱ ژوئیه ۲۰۱۸/ ۳۰ تیر ۱۳۹۷، پیام عمومی[۲]
- خوبیِ گلستانِ ایران تفاوتِ رنگهاست و ما ایرانیان یادگرفتیم به تشابهات خود افتخار کنیم و به تفاوتهای خود احترام بگذاریم.
- اسفندیار اختیاری، ۱۴ دسامبر ۲۰۲۰/ ۲۴ آذر ۱۳۹۹، در مراسمی در «انجمن زرتشتیان تهران»[۳]
- سخن در جانِ مردمان مشرقزمین تأثیری ویژه دارد. گاه پژواک سخنی پردههای زمان و مکان را درمینوردد، برای همیشه در تار-و-پود جانِ آنان طنین انداخته و اثر خود را همچنان بر رفتارشان میگذارد. آنگاه که بتوان چنین وضعی را شاملِ دیگر ملل شرق دانست، کمترین تردیدی برای پژوهشگر نمیماند که ایرانیان باستان را در این باره، بهترین نمونهٔ روح شرق بشمارد؛ روحی که به سخنان حکمتآمیز و پندها و مثلها باور دارد.»
- «میتوانیم بگوییم نخستین حکیمی که شرق او را میشناخت، زرتشت است که به جان و تن، و به دست و زبان، ایرانی است. کتابش اوستا، مایهٔ افتخار نه تنها ایرانیان که همهٔ ملل شرق است. او توانست طی مدتی نه چندان کوتاه، ملتی پراکنده و نیرو از کفداده را پیرامون خود گرد آورد و به سوی زندگی، قدرت و حکومت راه نماید.»
- «اردشیر بابکان به تیزبینی خود دریافت که پس از تأثیر ویرانگر جنگها و دشمنیها، برای سامان یافتن از-همگسیختگی ملت و ترمیم پراکندگیهای مردم، بازگشت به آیین زردشت ضروری است.»
- «بسیار شگفتآور است که خلیفه عمر بن خطاب دربارهٔ زردشتیان گفته است: «با آنان همچنان رفتار کنید که با اهل کتاب.»، و از آن شگفتانگیزتر اینکه پیروان زردشت، کاروانِ تمدن اسلامی را در دوران عباسیان همراهی کردند؛ کاری که تناه از عهدهٔ افراشتهقامتان سرافراز ساخته بود.» [۴]
- عیسی علی العاکوب (۱۹۸۹م/ ۱۳۶۷ش)
- «ایرانیان در فرهنگِ کهنِ خود، پیوسته پاسدارِ محیط زیست بودهاند و چهار عنصر آب، هوا، خاک و آتش را آلوده نمیکردند، به فکر محیط زیست ایران باشیم.
ایرانیانِ آزاداندیش همواره در پی کسب دانش و کار و تلاش بودند و از بیکاری و کاهلی دوری میکردند.
ایرانیان میدانستند که توانایی در دانایی است، پس به دنبال اعتیاد، فساد، بیبند-و-باری و دریوزگی نبودهاند، با توجه به اینکه اکنون درسدِ قابل توجهی از ایرانیان با سوادند و به ابزار دانش آراسته شدهاند، باید از نو فرهنگسازی کرد.
ایرانیان پیوسته از هوش سرشاری برخوردار بودهاند و بیگمان پیامبر بزرگوار اسلام نیز از این داده خدایی آگاه بودهکه فرمودند: «دانش اگر در ثریا هم باشد، مردانی از سرزمین پارس بر آن دست خواهند یافت»، پس گوهرِ گرانبهای دانش و فرهنگ و تمدنِ دیرینه خود را با خردمندی نگهداری کنیم و آن را به دستِ نسلِ آینده بسپاریم.
نشانِ شیر و خورشید یکی از کهنترین نمادهای ملی ایرانیان است، نگهداری این نماد در گذر هزارهها نشانه ارزشِ آن نزد نیاکانمان بوده است. یادگارهای بدست آمده از دو نماد خورشید و شیر، هر کدام جداگانه بهاندازهای برجسته است که بیگمان از ارزشِ ویژه این دو نماد در فرهنگ و باورهای گذشته ایران سخن میگوید.» [۵]- کوروش نیکنام (۱۷ مه ۲۰۰۷/ ۹ خرداد ۱۳۸۶)
نوشتارهای وابسته
[ویرایش]منابع
[ویرایش]- ↑ «آداب، سنتها و میراث ملموس و ناملموس زرتشتیان، اعتبار و هویت ماست» (خبر). ایسنا، ۱۲ خرداد ۱۳۹۷.
- ↑ «اختیاری: برای دفاع از حق هر شهروند ایرانی، آماده هستیم» (پیام). ایسنا، ۳۰ تیر ۱۳۹۷.
- ↑ «اختیاری: اعضای شعبه ویژه زرتشتیان شورای حل اختلاف مشکلگشا خواهند بود» (مصاحبه). ایسنا، ۲۴ آذر ۱۳۹۹.
- ↑ العاکوب، عیسی علی. تأثیر پند پارسی بر ادب عرب؛ پژوهشی در ادبیات تطبیقی. ترجمهٔ عبدالله شریفی خجسته. تهران: شرکت انتشارات علمی و فرهنگی، ۱۳۷۴ش/۱۹۹۵م. ۳۲.
- ↑ «دومین سخنرانی پیش از دستور نماینده زرتشتیان ایران». kniknam.com. ۹ خرداد ۱۳۸۶.