ژولین اوفره دو لا متری

از ویکی‌گفتاورد
[لا متری] در کتاب تاریخ طبیعی نفس استدلال می‌کند که زندگی نفسانیِ فکر و ارادهٔ انسان از حواس ناشی می‌شود و با تربیت بسط می‌یابد. آنجا که حواسی نباشد، اندیشه‌ای هم در کار نیست؛ هر چه حس کمتر باشد، اندیشه هم کمتر است؛ و آنجا که تربیت یا آموزش کمتر باشد فقر اندیشه بیشتر است… لامتری می‌گوید که حواس فیلسوفانِ او هستند. فردریک کاپلستون

ژولین اوفره دو لا متری (به فرانسوی: Julien Offray de La Mettrie) پزشک و فیلسوف قرن هجدهم میلادی اهل فرانسه است.

گفتاوردها[ویرایش]

  • «دین نه تنها کاملاً جدا از اخلاق است، بلکه همچنین مخالف آن است.»
    • فن لذت بردن یا مکتب لذت[۱]

دربارهٔ او[ویرایش]

  • «[لا متری] پزشکی بود که از مشاهدهٔ آثار تب در ذهن و فکر خود بر آن شد که به تحقیق در روابط بین عوامل وظایف‌الاعضایی و اعمال نفسانی بپردازد… در کتاب تاریخ طبیعی نفس استدلال می‌کند که زندگی نفسانیِ فکر و ارادهٔ انسان از حواس ناشی می‌شود و با تربیت بسط می‌یابد. آنجا که حواسی نباشد، اندیشه‌ای هم در کار نیست؛ هر چه حس کمتر باشد، اندیشه هم کمتر است؛ و آنجا که تربیت یا آموزش کمتر باشد فقر اندیشه بیشتر است… لامتری می‌گوید که حواس فیلسوفانِ او هستند.»
  • «لامتری در مسائل دین لاادری مذهب کامل است؛ ولی عموماً او را به دیدهٔ ملحد نگاه می‌کردند، چه او از بل نیز فراتر می‌رفت: بل می‌گفت که کشوری مرکب از ملحدان ممکن است و او می‌گفت نه تنها ممکن است، بلکه مطلوب است.»
  • «نوشته‌های لامتری تأثیر قابل توجهی بر جای گذاشت، ولی مهمترین بیان موضع مادی‌مذهبانه کتابی است به نام نظام طبیعت یا قوانین جهان مادی و جهان اخلاقی (۱۷۷۰) از بارون پول فن هلباخ

منابع[ویرایش]

ویکی‌پدیا مقاله‌ای دربارهٔ
  1. به نقل از فردریک کاپلستون، تاریخ فلسفه، جلد ششم: از ولف تا کانت، ترجمهٔ اسماعیل سعادت و منوچهر بزرگمهر، انتشارات سروش، ۱۳۷۵، صفحهٔ ۶۲.
  2. کاپلستون، تاریخ فلسفه، جلد ششم، صفحهٔ ۶۱.
  3. کاپلستون، تاریخ فلسفه، جلد ششم، صفحهٔ ۶۲.
  4. کاپلستون، تاریخ فلسفه، جلد ششم، صفحهٔ ۶۲.