حسین آقا ملک

از ویکی‌گفتاورد
«من در مقابل ایشان سر تعظیم فرود می‌آورم، یعنی فکر می‌کنم این‌ها آدم‌های بزرگی‌اند؛ بزرگ به معنای واقعی‌اش.» ژاله آموزگار

حسین مَلِک (۳۱ مه ۱۸۷۱، تهران -۲۶ ژوئیه ۱۹۷۲، مشهد) معروف به حاج حسین آقا ملک، مؤسس ایرانی کتابخانه و موزه ملک در سال ۱۳۱۶ بود.

گفتاوردها دربارهٔ او[ویرایش]

  • «من در مقابل ایشان سر تعظیم فرود می‌آورم، یعنی فکر می‌کنم این‌ها آدم‌های بزرگی‌اند؛ بزرگ به معنای واقعی‌اش.»
  • «کتابخانه و منزل ایشان در بازار بین الحرمین بود که آن موقع به بازار حلبی سازها معروف بود. فضای آنجا برای من گیرایی عجیبی داشت. در کتابخانه مرحوم ملک، شش نسخه خطی پیدا کردم. من برای این، به تهران آمدم و رفتم که حتماً نسخه‌ها را ببینم. بعداً، رساله دکترایم طوری بود که باید حتماً در کتابخانه ملی فرانسه کار می‌کردم و شما هم می‌توانید آنجا ببینید که معتبر است ولی هیچ وقت به من مزه کتابخانه ملک را نداد.»
  • «گنجینه دست نخورده ایشان هم به دلیل وسواسی است که خودشان داشتند. ایشان بیشتر نسخه‌هایی را یا شاید هم بهتر است بگوییم تمام نسخه‌هایی را که خریده بودند (نوزده هزار نسخه خطی) را می‌خواندند و بعد حاشیه نویسی می‌کردند، یعنی صفحه اول بیش تر نسخه‌ها دستخط ایشان هست که نوشته‌اند من این نسخه را خواندم و نسخه بسیار خوبی برای شناخت تاریخ ایران است.»
  • «حتی با وجود اینکه سال‌های آخر، ایشان به دلیل مرض دیابت، بینایی شان را از دست داده بودند، حتی می‌گفتند که ندیده نسخه‌ها را می‌شناختند؛ یعنی مثلاً می‌گفتند که فلان نسخه را برای من بیاورید و وقتی برایشان می‌آوردند، می‌گفتند برای من از خط‌اش بگو. مثلاً می‌گفتند که خط ثلث است و خط ثلث یا نسخ معمولی است، می‌گفتند نه نه نه، نسخه من خط نسخ عالی دارد و این تذهیب‌ها را دارد و این را اشتباه آوردید، همان نسخه اصل را بروید و بیاورید.»

منابع[ویرایش]

ویکی‌پدیا مقاله‌ای دربارهٔ
  1. ۱٫۰ ۱٫۱ ۱٫۲ ۱٫۳ ژاله آموزگار، «عشق ورزی به نسخه خطی»، روزنامه ایران، شمارهٔ ۵۹۸۵، ۴ مرداد ۱۳۹۴، صفحهٔ ۷.