پرش به محتوا

ویکی‌گفتاورد:شیوه‌نامه

از ویکی‌گفتاورد
(تغییرمسیر از ویکی‌گفتاورد:شیوه)
سیاست‌ها و رهنمودهای ویکی‌گفتاورد
محتوایی
رفتاری
اجرایی

این صفحه در اصل شیوه‌نامه‌ای برای یکدست نمودن قالب نوشتارها در ویکی‌گفتآورد است. محتویات این صفحه توصیه‌هایی هستند که در هنگام ساختن، ساختاربندی و افزودن به صفحات گفتآورد به کار خواهند آمد.

عمومی

[ویرایش]

کلیه صفحات ویکی‌گفتاورد باید مختصر معرفی‌ای در ابتدای آنها داشته‌باشند. صفحاتی که مشابه آنها در ویکی‌پدیا وجود دارند را می‌توانید با استفاده از الگوی {{ویکی‌پدیا}} به آن صفحه مشابه مرتبط کنیدتا کاربرانی که مایل به خواندن مقاله نیز هستند بتوانند از این طریق به آن مقاله در ویکی‌پدیا دست یابند. توجه داشته باشید که تمامی گفتاوردهای موجود یا گفتاوردهایی که در حال ساخت آنها هستید بایستی به یک رده پیوند داشته باشند، این کار باعث آسان‌تر شدن مراحل پیدا کردن گفتاوردی خاص می‌شود. روش پیوند دادن به یک رده به صورت [[رده:نام رده]] می‌باشد که در پایان گفتاورد مورد نظر افزوده می‌شود.


نوشتارهای افراد

[ویرایش]

نوشته‌های بسیاری در ویکی‌گفتاورد به‌صورت نقل‌شده یا نوشته‌شده توسط اشخاص نوشته می‌شود.

مواد مقدماتی

[ویرایش]

نوشتارهای مربوط به اشخاص، باید با زندگینامه کوتاه آن شخص شروع شود (معمولا ۱ تا ۴ جمله نوشته می‌شود). توجه داشته‌باشید که باید نام شخص به صورت سیاه‌شده (توپُر) کرده‌باشید و باید به مقاله موجود در ویکی‌پدیا (اگر موجود بود) پیوند داشته‌باشد. اگر از وضعیت آن شخص آگاه هستید، باید تاریخ تولد و تاریخ مرگ را نیز در گفتاورد مربوطه بگنجانید. محبوب‌ترین روش این است که، کلمات مورد نظر را به بخش معرفی در ویکی‌گفتاوردی دیگر یا ویکی‌پدیا پیوند می‌دهند.

ساختار صفحات

[ویرایش]

در مورد ساختار صفحات نکات زیر را رعایت نمایید:

  • نام شخص یا موضوعی که گفتآوردهایی دربارهٔ آن در صفحهٔ در دستِ ساخت آمده است باید در ابتدای نوشتار بصورت پُررنگ (با استفاده از ''') و همراه با پیوند به ویکی‌پدیا بیاید، مثال:
آرتور چارلز کلارک
  • در صورتی که گفتآوردها از شخص خاصی است، پس از آوردن نام او در ابتدای مقاله، تاریخ تولد و محل وفات و کشور در پرانتز ذکر می‌شود:
آرتور چارلز کلارک (۱۶ دسامبر ۱۹۱۷ میلادی، سامرست، انگلستان)

البته استفاده از حالت ویکی برای تاریخ‌ها توصیه می‌شود:

آرتور چارلز کلارک (۱۶ دسامبر، ۱۹۱۷، سامرست، انگلستان) در این حالت، تاریخ هجری شمسی (خورشیدی) به شکل [[W:۱۳۸۵ (خورشیدی)|۱۳۸۵]] و تاریخ هجری قمری به شکل [[W:۱۴۲۰ (قمری)|۱۴۲۰]] نوشته می‌شود.
  • بند اول نوشتار باید توضیحی کوتاه در مورد موضوع یا شخصی که گفتآوردها به آن مربوط است ارائه نماید. مثلاً در مورد اشخاص باید به پیشه و ملیّت آنها اشاره نماید. در صورتی که مقاله‌ای در مورد آن موضوع یا شخص درویکی‌پدیا وجود دارد، می‌توان خلاصه‌ای از بند اول آن را در چند جملهٔ در نوشتار ویکی‌گفتآورد آورد.
  • بقیهٔ محتویات مقاله باید در بخش‌بندی مربوط قرار گیرند. بخش‌بندی‌های عمده عبارتند از:
    • «منبع‌دار»؛ برای گفتآوردهای دارای منبع.
    • «منسوب»؛ برای گفتآوردهایی که به شخصی نسبت داده شده است ولی گویندهٔ آن شخص دیگری است. در این مورد، باید این مسئله حتماً با ذکر منبع مشخص شود.
    • «پیوند به بیرون»
  • در پایان مقاله از الگوی {{میانبر}} استفاده می‌شود که پیوندهای مهّم ویکی‌گفتآورد را نمایش می‌دهد.
  • پس از الگوی میانبر رده‌ها می‌آید.

پیوندها

[ویرایش]

پیوند به ویکی‌پدیا

[ویرایش]

ساختار استاندارد برای پیوند دادن به ویکی‌پدیای فارسی در ویکی‌گفتآورد فارسی و پروژه‌های فارسی دیگر ویکی‌مدیا، چنین است:

[[w:نام یا موضوع|نام یا موضوع]]

یا اگر عنوان پیوند با عنوان مقصد پیوند یکسان باشد:

[[w:نام یا موضوع|]]

این پیوند درابتدای مقاله استفاده می‌شود. اگر در ویکی‌پدیا صفحه‌ای هم‌عنوان با صفحهٔ ویکی‌گفتآورد وجود دارد، معمولاً در بخش «پیوند به بیرون» با استفاده از الگوی خاصی پیونددهی به آن صفحه انجام می‌شود:

{{ویکی‌پدیا}}

اگر صفحه‌ای که در ویکی‌پدیا وجود دارد عنوان متفاوتی داشته باشد، از الگوی دیگری استفاده می‌شود:

{{ویکی‌پدیا با عنوان|عنوان مقاله در ویکی‌پدیا}}

در صورتی که بخواهیم از ویکی‌گفتآورد - یا پروژه‌های دیگر ویکی‌مدیا - به ویکی‌پدیای زبان خاصی پیوند دهیم، باید از شناسهٔ دوحرفی زبان نیز استفاده کنیم. در مثال زیر ایجاد یک پیوند به ویکی‌پدیای انگلیسی (با شناسهٔ زبان en) نمایش داده شده است:

[[w:en:Name or subject|عنوان به فارسی]]

شناسهٔ دو حرفی برای زبان‌های فرانسه، آلمانی و عربی به ترتیب fr، de و ar است. برای فهرست کاملی از شناسه‌های دوحرفی زبان‌ها می‌توانید فهرست شناسه‌های استاندارد ایزو ۶۳۹–۲ را در ویکی‌پدیای انگلیسی ببینید.

پیوند به ویکی‌گفتآورد از پروژه‌های دیگر ویکی‌مدیا

[ویرایش]

برای ایجاد پیوند به صفحات ویکی‌گفتآورد از پروژه‌های دیگر (در صورتی که زبان هر دو پروژه یکی باشد) باید از شیوهٔ زیر استفاده کرد:

[[q:عنوان مقصد پیوند|متن نمایش‌داده‌شده برای پیوند]]

در صورتی که صفحهٔ ویکی‌گفتآورد و صفحه‌ای از ویکی‌پدیا عنوان یکسانی دارد، می‌توانید از الگوی زیر در بخش «پیوند به بیرون» در مقالهٔ ویکی‌پدیا استفاده نمایید:

{{ویکی‌گفتاورد}}

و در صورتی که عنوان صفحهٔ ویکی‌پدیا با گفتآورد یکی نباشد:

{{ویکی‌گفتاورد با عنوان|عنوان صفحه در ویکی‌گفتآورد}}

ساختار گفتآوردها

[ویرایش]

گفتآوردهایی که به هر یک از بخش‌های سه‌گانه افزوده می‌شوند باید به ترتیب زمانی یا در صورت عدم وجود اطلاعات کافی در مورد زمان نشر کتاب، مقاله یا مصاحبهٔ حاوی گفتآورد، به صورت الفبایی مرتب شوند.

نقل‌قول از افراد

[ویرایش]

گفتآوردهای افراد باید به شکل زیر بیاید:

* «متن گفتاورد».
** منبع: ''نام کتاب، مصاحبه یا مقاله''، تاریخ انتشار.
** یادداشتی در توضیح گفتآورد یا موارد دیگر.

گفتآورد از رُمان‌ها، نمایشنامه‌ها و آثار دیگر

[ویرایش]

اگر این گفتآوردها در صفحهٔ پدیدآورندهٔ آن اثر بیاید، باید زیربخشی در قسمت گفتآوردهای منبع‌دار به آنها اختصاص داده شود و عنوان آن زیربخش به شکل زیر باشد:

=== ''نام اثر'' (سال انتشار) ===

گفتآورد از فیلم‌ها

[ویرایش]

بند اول صفحهٔ گفتآورد فیلم‌ها علاوه برداشتن نام فیلم (به شکل پُررنگ)، سال ساخت و نام کارگردان، باید خلاصه‌ای هم در مورد مضمون آن داشته باشد. ساختار آوردن گفتآوردها به شکل زیر خواهد بود:


== نام شخصیت اول ==
* «متن گفتآورد».

== نام شخصیت دوم ==
* «متن گفتاورد».

برای آوردن گفتگوها نیز باید از ساختار زیر پیروی کرد:


== گفتگوها ==
:: '''شخصیت ۱''': «متن گفتآورد شخصیت ۱»
:: '''شخصیت ۲''': «متن گفتآورد شخصیت ۲»

اگر فیلم یک شعار یا جملهٔ کوتاه تبلیغاتی دارد آن در بخش «شعار» بیاورید. بسیار خوب است اگر در صفحات گفتآورد مربوط به فیلم‌ها بخشی با عنوان «بازیگران» ساخته و در در مقابل نام بازیگر، نام شخصیتی را که در این فیلم بازی کرده است، آورده شود. مثلاً:


== بازیگران ==
* [[w:رابرت دنیرو]] - ''دون کورلئونهٔ جوان''
* [[w:آل پاچینو]] - ''مایکل کورلئونه''

نام‌گذاری

[ویرایش]

به عنوان یک قاعدهٔ کلی عنوان یک صفحهٔ ویکی‌گفتاورد باید هم‌نام صفحهٔ ویکی‌پدیا با همان موضوع باشد. در مواردی که عنوان یک نوشتار ویکی‌پدیا دارای عبارت ابهام‌زدا (کلمه یا کلماتی داخل پرانتز) است، استفاده از عنوان کامل صفحهٔ ویکی‌پدیا برای ویکی‌گفتاورد نگهداری و اصلاح پیوندها بین پروژه‌ها را تسهیل می‌کند، هرچند چنین کاری همیشه ضروری نیست.

عنوان و ساختار رده‌ها عموماً بین ویکی‌گفتاورد و ویکی‌پدیا تفاوت دارد. مشخصاً از آنجا که ویکی‌گفتاورد صفحه‌های بسیار کمتری در قیاس با ویکی‌پدیا دارد، رده‌های ویکی‌گفتاورد معمولاً عمومی‌تر از رده‌های هم‌ارزشان در ویکی‌پدیا هستند.

جستارهای وابسته

[ویرایش]