پرش به محتوا

لغت‌نامه دهخدا

از ویکی‌گفتاورد

لغت‌نامهٔ بزرگ دهخدا شامل شرح و معنی واژگان آثار ادبی و تاریخی زبان فارسی است. این لغت‌نامه، بزرگ‌ترین و مهم‌ترین اثر دهخدا است، که بیش از ۴۰ سال از عمر او، صرف آن شد.

گفتاوردها دربارهٔ آن

[ویرایش]
  • «نخستین دایرة المعارف به سبک نوین لغت نامه دهخدا است.»
  • «سال تحصیلی ۱۳۱۵ و ۱۳۱۶ روزی سر کلاس درس دانشسرای عالی، مرحوم استاد بدیع‌الزمان فروزانفر فرمودند: دیروز با آقای احمد بهمنیار و فاضل تونی برای ارزیابی لغتنامه دهخدا به خانه ایشان رفتیم. پس از صرف چای سه گونی بزرگ در بسته و سربسته وسط اتاق گذاشتند و گفتند این مطالعات و تحقیقات آقای دهخدا است بنده عرض کردم که با گونی دربسته و سربسته که نمی‌توان کاری را ارزیابی کرد. یکی از آنها را باز کنید. در یکی از آنها که باز شد کاغذ خط دار و بی خط نمودار شد ۳۰–۴۰ پاره کاغذ را برداشتم، دیدم کنج یک کاغذ لغتی نوشته‌اند و شرحی ندارد. کاغذ دیگر دو سه کلمه شرح نوشته‌اند و تمام شرح‌ها ناقص است عرض کردم اینها که نظم و ترتیبی ندارد تا ما بخوانیم و ارزیابی کنیم پس آقای دهخدا آنها را پاکنویس کنند و پس از اتمام ما را خبر کنند... خلاصه پاکنویس ۱۰ سالی به درازا کشید تا سال ۱۳۲۵ مجلس شورا با بودجه‌ای که برای این کار پیش بینی کرده بود به چاپ آن اقدام نمود.»

منابع

[ویرایش]
ویکی‌پدیا مقاله‌ای دربارهٔ
  1. ۱٫۰ ۱٫۱ جمشید جلالی شیجانی، «دائرةالمعارف نویسی؛ ضرورت‌ها و کاستی‌ها: گفت و گوی منتشر نشده با منوچهر ستوده در یکصد و سومین سالگرد تولدش»، روزنامه ایران، شمارهٔ ۶۲۶۲، ۲۷ تیر ۱۳۹۵، صفحهٔ ۱۲.