اعظم طالقانی
ظاهر
اعظم طالقانی (۱۹۴۴، تهران - ۳۰ اکتبر ۲۰۱۹، تهران) سیاستمدار اصلاحطلب و روزنامهنگار ایرانی، فرزند محمود طالقانی است. نمایندهٔ مجلس ایران (۲۸ مه ۱۹۸۰ – ۲۸ مه ۱۹۸۴) بوده است.
گفتاوردها
[ویرایش]- «آن مسوولانی که تصور میکنند با «جلوگیری» موفق میشوند جلوی خطرات و مشکلات را بگیرند، باید این فهم خود را اصلاح کنند؛ چرا که اگر در جامعهای نیازهای عاطفی، اجتماعی و معیشتی ارضا نشود، مانند بمبی خواهد شد که در انتظار یک نوع حرکت و انفجار است و این خطر جامعه را تهدید میکند.»
- ۲۱ تیر ۱۳۸۲/ ۱۲ ژوئیه ۲۰۰۳[۱]
- «در جامعهٔ اسلامی هر کسی حق دارد، نظر خود را با استدلال و پشتوانهٔ منطقی بیان کند و کسی حق ندارد وی را مورد مؤاخذه قرار دهد.»
- ۱۷ آذر ۱۳۸۲/ ۸ دسامبر ۲۰۰۳[۲]
- «بخشی از حاکمیت با افراد جامعه به صورتی برخورد میکند که گویی انتظار دارد که همه مطیع باشند. در نماز جمعه نباید بدون استدلال و منطق به فکر دشمنتراشی بود؛ این با فلسفهٔ نماز جمعه منافات دارد.»
- «باید در نماز جمعه به نحوی عمل شود که همه در آن شرکت کنند و خودی و غیرخودی رنگ ببازد. ارکان عالی نظام باید بالهایشان را باز کنند و تمام افراد جامعه را زیر بال خود بگیرند و افراد نیز مطمئناً در زیر این بال قرار خواهند گرفت.»
- ۴ مرداد ۱۳۸۳/ ۲۵ ژوئیه ۲۰۰۵[۳]
- «تفسیر کلمهٔ رجال از دیدگاه شورای نگهبان «مردان» است اما به نظر ما تفسیر کلمه رجال از دید شورای نگهبان علمی، حقوقی و متناسب با زمان نیست و نمیتوانیم آن را بپذیریم.»
- ۱۷ خرداد ۱۳۸۴/ ۱ ژوئن ۲۰۰۵[۴]
- «حتی اگر جریانهای روشنفکر، زنان را نیمه، تلقی کنند با آنها چالش خواهیم کرد. زنان استقلال حقوقی خود را حفظ خواهند کرد و در کنار نیمه دیگر جامعه ایفای نقش میکنند.»
- «رسالت امروز ما خودباوری و نیاز به جمعآوری اطلاعات ضروری برای جامعه توسعهیافته است. باید خودمان باشیم که رای دهیم و روزی برسد که من و شما نیمه نباشیم و یک باشیم.»
- ۱۷ خرداد ۱۳۸۴/ ۷ ژوئن ۲۰۰۵[۵]
- «ما انتخابات میخواهیم نه انتصابات و نباید اجازه دهیم که جریان اقتدارگرا میدان را برای انتصاب بهدست گیرد.»
- ۲۴ خرداد ۱۳۸۴/ ۱۴ ژوئن ۲۰۰۵[۶]
- «زمانی که تفکر این باشد که بگذاریم جامعه رو به فساد برود و در عین حال فساد هم تنها بیبند و باری زنان و مردان تلقی شود و بگوییم چارهای نیست و باید صبر کرد تا حضرت ولی عصر (عج) ظهور کند قطعاً هیچگاه هیچ کار زیربنایی و اساسی به طور منظم صورت نخواهد گرفت.»
- ۱ شهریور ۱۳۸۴/ ۲۳ اوت ۲۰۰۵[۷]
- «اگر جمهوریت و آزادیهای مردم اعم از آزادیهای سیاسی و مدنی و رعایت حقوق شهروندی محقق نشود، استقلال هم به خطر میافتد.»
- «در جامعهای که فضای نقد وجود نداشته باشد، پیشرفت، ارتقا، شفافیت و آیندهنگری و … جایگاهی نخواهد داشت.»
- «در دنیای امروز دیگر هدایت فردی اکتفا نمیکند و عقل جمعی میتواند هدایتکنندهٔ جامعه باشد. عقل جمعی میتواند در قالب نهادها و ساختارهای مدنی، فکری و سیاسی، هدایتکنندهٔ جامعه باشد. این موضوعی است که نباید در کشور ما مغفول بماند.»
- ۷ بهمن ۱۳۸۴/ ۲۷ ژانویه ۲۰۰۶[۸]
- «تا زمانیکه زنده هستم. بر این باورم که پیوسته باید این چالش [در تفسیر «رجل سیاسی» در قانون اساسی ایران] را بهعنوان حقالناس نیمی از جمعیت ایران ادا کرد؛ زیرا فریضه عدالت و رفع تبعیض از انسانها مبنای حقوق تساوی بینالناس است.»
- «این را میدانم و حاضرم در هر دادگاهی شهادت دهم که حسب نگاه قرآنی، منع زنان از ریاستجمهوری قابل اثبات نیست. قرآن اصلاً در امور سیاسی و اجتماعی نگاه جنسینی ندارد.»
- «انکار مسائل حقوق زنان از سوی هر طیف و گروه سیاسی صرفاً به ریزش زنان فعال در آن طیف فکری منجر خواهد شد. نباید وقتی جامعهای سرشار از زنان تحصیلکرده و فعال داریم، به آنها حس ندیدهشدن و بیتوجهی بدهیم.»
منابع
[ویرایش]- ↑ «اعظم طالقانی: ضرر تعطیل کردن قانون اساسی بیش از مسائل دیگر است». ایسنا. ۲۱ تیر ۱۳۸۲.
- ↑ «اعظم طالقانی: نباید افراد را به دلیل بیان نظرات منطقی مورد مؤاخذه قرار داد». ایسنا. ۱۷ آذر ۱۳۸۲.
- ↑ «/سالروز برگزاری اولین نماز جمعه پس از انقلاب/ اعظم طالقانی: آیتالله طالقانی همواره نسبت به انحصارطلبی و جناحبازی هشدار میداد». ایسنا. ۴ مرداد ۱۳۸۳.
- ↑ «در اعتراض به تفسیر واژهٔ “رجال سیاسی“ انجام شد: تجمع اعتراضآمیز جمعی از فعالان سیاسی زن در نزدیکی ساختمان نهاد ریاستجمهوری * حقمان را میگیریم». ایسنا. ۱۱ خرداد ۱۳۸۴.
- ↑ «اعظم طالقانی: حتی اگر جریانهای روشنفکر، زنان را “نیمه” انگارند، با آنها چالش خواهیم کرد». ایسنا. ۱۷ خرداد ۱۳۸۴.
- ↑ «اعظم طالقانی: ما انتخابات میخواهیم نه انتصابات». ایسنا. ۲۴ خرداد ۱۳۸۴.
- ↑ «اعظم طالقانی: امام خمینی (ره) بارها تأکید کردهاند که مواظب قشریگری باشید رفتارهای نامتعادل و افراطی نسبت به امام زمان (عج) از مصادیق بارز تحجر است». ایسنا. ۱ شهریور ۱۳۸۴.
- ↑ «/آرمانهای اصیل انقلاب اسلامی/ اعظم طالقانی: هیچکدام از اصول انقلاب به صورت مجرد تحقق نمییابد بسیاری از صاحبنظران و فعالان سیاسی احساس خطر میکنند». ایسنا. ۷ بهمن ۱۳۸۴.
- ↑ «پای تفسیر «رجل سیاسی» ایستادهام». روزنامهٔ شرق. ۲ اردیبهشت ۱۳۹۶.