پرش به محتوا

احمد قوام

از ویکی‌گفتاورد

احمد قوام (۲ ژانویه ۱۸۷۳، تهران - ۲۳ ژوئیه ۱۹۵۵، تهران) ملقب به قوام‌السلطنه، سیاستمدار ایرانیِ پایان دوران قاجار و روزگار پهلوی بود که پنج بار نخست‌وزیر ایران شد (دو بار در پایان دوران قاجار و سه بار در زمان حکومت محمدرضا پهلوی).

گفتاوردها دربارهٔ او

[ویرایش]
  • «اگر بخواهیم ویژگی‌های سیاستمدار معاصری را نزدیک به چرچیل بدانیم تا حدودی احمد قوام‌السلطنه را می‌توان در نظر گرفت. او قدرت تسلط شخصیتی داشت، منافع ملی را حتی بر حقوق ملی ترجیح می‌داد، می‌دانست در کجاها باید کوتاه بیاید و در کجاها باید ایستادگی کند.»
    • سیاست‌نامهٔ روزنامه اعتماد، ۱۳۹۴[۱]
  • او در دوران قاجاریه و قبل از به سلطنت رسیدن رضا شاه هم صدراعظم ایران شده بود و او بود که در کابینه‌اش به رضا خان پست وزارت جنگ را داد. قوام آدمی بود زیرک و به اصطلاح عوام کلک، اهل بده بستان، نه چندان درستکار و بدون کمترین به دمکراسی. من توافق فکری و همدلی خاصی با او ندارم ولی اقرار می‌کنم که او مردی بسیار لایق بود و قادر بود در وقت لزوم بگوید «خیر!» در زمان بروز اختلافاتی که ما را در مقابل روس‌ها قرار داد، قوام السلطنه با مانورهای مناسب، درست عمل کرد و به این ترتیب خدمتی شایان به مملکتش نمود. به‌طور خلاصه قوام السلطنه موفق شد سر استالین را شیره بمالد.
  • قوام آدم بازیگری بود. هم ما را بازی می‌داد و هم روس‌ها و هم توده ای‌ها را … کم‌کم با قوام مخالفت کردم، برای اینکه به ظاهر، پیشه‌وری را تقویت می‌کرد و در مقابل روس‌ها راجع به نفت شمال نیز روی موافقت نشان می‌داد…

منابع

[ویرایش]
ویکی‌پدیا مقاله‌ای دربارهٔ
  1. «چرچیل‌ترین ایرانی»، روزنامه اعتماد، شمارهٔ ۳۴۴۸، ۴ بهمن ۱۳۹۴، صفحهٔ ۷.
  2. بختیار، شاپور. یکرنگی. ترجمهٔ مهشید امیرشاهی. ویرایش چهارم، ۲۰۰۶. پاریس: انتشارات خاوران، ۱۹۸۲م/۱۳۶۱ش. ۵۶. شابک ‎۹۷۸۲۹۱۲۴۹۰۶۴۳. 
  3. فرامرزی، عبد الرحمن. خاطرات استاد عبدالرحمن فرامرزی. تهران، ۱۳۷۷. ۱۹۵. شابک ‎۹۶۴۶۵۵۵۱۲۸.