پرش به محتوا

هیلاری پاتنم

از ویکی‌گفتاورد
برای من، فلسفه یک زندگی سلامت است!

هیلاری وایتهال پاتنم (به انگلیسی: Hilary Whitehall Putnam) ‏ (۱۹۲۶–۲۰۱۶) یک فیلسوف و ریاضی‌دان آمریکایی است.

گفتاوردها

[ویرایش]
  • «دیویی عنوان می‌کرد که فلسفه زمانی خود را بازمی‌یابد که وسیله‌ای برای مواجهه با مشکلات فیلسوفان نباشد و به روشی – که توسط فیلسوف‌ها پرورش می‌یابد – برای مواجهه با مشکلات انسان تبدیل شود، من فکر می‌کنم که مشکلات فیلسوف‌ها و مشکلات آدم‌ها با هم مرتبط هستند و بخشی از فلسفه متعهد برقرار کردن این ارتباط است.»
  • «شک دربارهٔ اینکه قضاوت‌های هنجاری و به طور خاص قضاوت‌های اخلاقی می‌توانند عینی باشند این روزها تقریباً فراگیر شده است و این مسئله مشخصاً با این دیدگاه که تمایزی بنیادین بین واقعیت‌ها و ارزش‌ها وجود دارد – دیدگاهی که از دکان فلسفه بیرون آمده است – مرتبط است. زیر سؤال بردن این تمایز، از نظر من مسئولیتی است که در آن واحد یکی از بیماری‌های واقعی جهان و مشکلات فلسفه نظری را حل می‌کند.»
  • «آنچه در آثار دریدا بدیع است، گونه‌ای از خوانش است که به کشف تناقض‌های کشنده بین معنای رسمی یک متن و استعاره‌های به کار برده شده در متن می‌انجامد. به نظر من، این روش خوانش متن ارزش دارد؛ ولی نه به عنوان روشی برای خواندن هر متنی. برای من بسیار عجیب است فیلسوفی که مدعی است «ساختارشکن» است و از لحن حق به جانب اظهار تأسف می‌کند، خود به شکلی سرسختانه کلی‌گویی می‌کند و حق به جانب است.»
  • «دو چیز به من کمک می‌کند ایده‌های جدید بپرورانم: نقد خود - یعنی نقد هر آنچه که قبلاً منتشر کرده‌ام - و خواندن آثار فیلسوف‌های بزرگ. در مورد نقد خود، همیشه نسبت به آنچه که در گذشته نوشته‌ام موردی برای نارضایتی‌ام وجود دارد و تشخیص آن نارضایتی و فکر کردن به اینکه چرا از آن ناراضی هستم و چه کاری باید با آن انجام دهم، معمولاً هدف و مقصد کار بعدی من را تعیین می‌کند؛ ولی این روش می‌تواند به چرخیدن دور خود ختم شود و من همیشه با خواندن آثار کانت یا ارسطو یا ویتگنشتاین یا جان دیویی یا ویلیام جیمز یا هابرماس یا یکی از همکارانم در هاروارد امکان‌هایی جدید یافته‌ام. هر چه من زیرک‌تر می‌شوم، کانت و ارسطو و سایرین هم زیرک‌تر می‌شوند.»
  • «برای من، فلسفه یک زندگی سلامت است!»

منابع

[ویرایش]
ویکی‌پدیا مقاله‌ای دربارهٔ
  1. ۱٫۰ ۱٫۱ ۱٫۲ ۱٫۳ ۱٫۴ جاش هارلن، «سرسخت‌ترین منتقد خود بود: گفت وگو با پروفسور هیلاری پاتنم»، ترجمهٔ زهیر باقری نوع‌پرست، روزنامه ایران، شمارهٔ ۶۱۸۴، ۲۱ فروزدین ۱۳۹۵، صفحهٔ ۱۷.