پرش به محتوا

گردشگری در ایران

از ویکی‌گفتاورد

گردشگری در ایران به تلقی‌ها، انعکاسات، جبهه‌گیری‌ها و در یک کلمه گفتمان‌های مربوط به مسائل حول گردشگری در ایران می‌پردازد.

گفتاوردها

[ویرایش]
  • «اگر چه هدف هدف اصلی سیاحان و جهانگردان از مسافرت به نقاطی مانند ایران بیشتر به منظور مشاهده آثار تاریخی و هنری کشور ماست و نام پرسپولیس یعنی تخت جمشید و اصفهان آنها را بسوی ایران می‌کشاند اما نباید غافل بود که همراه با این برنامه برای سیاح خارجی مشاهده مناظر کوهستانی يك كشور آسیائی مانند ایران مخصوصاً نواحی ساحل دریای خزر و آذربایجان که از این جهت در فلات ایران موقعیتی خاص دارند نیز کمتر از هدف اول آنها نیست و استانی مانند آذربایجان با مناظر گوناگون طبیعی آن که به‌حد وفور دارد و بخصوص از اینجهت که در مسیر راه زمینی و هوائی ایران به اروپا واقع شده می‌تواند جانشین وضع تاریخی خود در راه بزرگ ابریشم قدیم باشد و سیل سیاح و جهانگرد را بسوی خود جلب مسير کند موجب افتخار ما ایرانیان است که شاهنشاه آریامهر به این موضوع حساس توجه خاص مبذول فرموده اند و با قبول فرمودن سمت عالیه سرپرستی آثار و ابنیه تاریخی و هنری ایران بملت ایران افتخار دیگری بخشیده‌اند و وزارتخانه‌ها و مؤسساتی مانند وزارت فرهنگ و هنر و سازمان جلب سیاحان را مأمور اجرای منویات عالیه خود فرموده‌اند تا با اتخاذ کلیه وسایل و تدابیر لازم به‌سرعت در اتمام و ترمیم آثار تاریخی و تبلیغ و عرضه کردن آنها به دنیای معلوم آنچنانکه شایسته یک کشور متمدن و مترقی و تاریخی مانند ایران است بکوشند ...»
  • «سخن درباره صنعت بسیار مهم جهانگردی و رشد شتابناک آن در جهان و برشمردن نارسایی‌های وحشتناک این صنعت در ایران امروز مطلبی نیست که در یک نوشته چند صفحه‌ای بتوان بدان پرداخت بلکه نیاز به بحث‌های کارشناسانه‌ای دارد که باید در یک همایش واقعی و نه تشریفاتی بدان پرداخت در سالهای اخیر گاه به گاه از برگزاری سمینارهای مربوط به جهانگردی و ایرانگردی خبرهایی در برخی روزنامه‌ها انتشار یافته است که بخش عمده آنها را سخنان افرادی تشکیل می‌دهد که کمترین آشنایی با ابعاد این صنعت مهم و ویژگیهای بنیادین آن ندارند. در بیشتر این گفته‌ها به جای آنکه با واقعیتهای این صنعت و رشد روز افزون آن و چگونگی سامان‌دهی این پدیده در ایران برخوردی آگاهانه بشود سخنرانان کوشیده‌اند تا به اهمیت امر سفر و توجه منابع دینی به پدیده سفر بپردازند. گویی آنکه همه مردم جهان درها را بروی خود بسته‌اند و در خانه‌ها زانوی غم در بغل گرفته‌اند. و این آقایان برآنند تا با برشمردن جنبه‌های مثبت سیر و سفر، مردم را بخود آورند و وادار به سفر کنند؟! باری وقتی صحبت از برگزاری همایش میکنم قصدم آنست تا نشستی محدود ولی پربار از صاحبنظران تشکیل شود و با شناخت و در عین حال جرأت درباره اهمیت موضوع به گفت و شنود بپردازند و راه کارهای لازم را برگزینند و مسئولان اجرائی بر آنها گردن نهند. نه آنکه برای سفر چندروزه به اصفهان یا شیراز یا کیش جماعتی چمدانها را ببندند و برای خالی نبودن عریضه نوشته‌ای را تنظیم و برای سمیناررَوَندگان حرفه‌ای بخوانند و دین خود را به دعوت‌کنندگان بپردازند.»
  • «بررسی‌های علمی انجام‌شده درباره پدیده جهانگردی نشان داده است که فقط یکی از سیزده گونه انگیزه‌های جهانگردی بر جنبه‌های فساد‌آمیز استوار است. به عبارت دیگر اکثریت نزدیک به اتفاق جهانگردان به نیت عیاشی و رفتار غیراخلاقی به سرزمینهای دیگر سفر نمی‌کنند. امروز در چهارگوشه جهان جزیره‌ها و شهرهای بندری و غیربندری بسیاری وجود دارد که تمامی شرایط و امکانات لازم برای لهو و لعب در آنها فراهم است. کدام دیوانه‌ایست که جزایر کارائیب، هاوائی جزایر مالدیو، پاریس، لندن، هامبورگ، تایلند، استانبول، بیروت و بسیاری دیگر از شهرها را بگذارد و به نیت عیاشی راهی شهرهای ایران بشود. آخر شما چرا با واقعیتها قهر می‌کنید و از سوی دیگر به شخصیت مردم باشرف و با‌اخلاق خود توهین روا می‌دارید که اگر پای جهانگرد به این سرزمین باز بشود با خودش فساد خواهد آورد و همه را آلوده خواهد کرد؟؟ فرهنگ ملی ما به شهادت نوشته‌های تاریخی و سفرنامه‌ها از چنان توانی برخوردار بوده است که در کمتر نوشته‌ای شاهد آنیم که به فساد چشمگیر در این سرزمین اشاره شده باشد. در برخورد آگاهانه با پدیده جهانگردی باید به این نکته مهم توجه داشت که همانطور که ما انتظار داریم تا جهانگردان به اصول اخلاقی و رفتاری معقول ما حرمت بگذارند و به آنچه که با باور رایج جامعه ما مباینت دارد دست نیازند. ما نیز باید بپذیریم که حق نداریم در تمامی زمینه‌ها الگوی خودمان را به آنها تحمیل کنیم.»
  • «عدم توجه به قابليت‌ها و توانمنديهای مناطق مختلف گردشگری به رشد نامتوازن و قارچ‌گونه مقصدهای گردشگری منجر می‌شود، رشد آنی كه پيامدهای منفی اقتصادی، اجتماعی-فرهنگی و زيست‌محيطی را برای منطقه و ساكنان به ارمغان خواهد آورد. چنين پديده‌هايی را در بسياری از استانهای ايران می‌توان مشاهده كرد كه تمركز و بارگذاری بيش از حد برخي مقصدها، تعادل توسعه در منطقه را برهم زده و موجب شكل‌گيری مقصدهای برخوردار و مقصدهای محروم گردشگری شده است.»
  • «آمار دقیق غارها با نقشه‌برداری و تشکیل پرونده زمین‌شناسی، باستان‌شناسی و زیست‌شناسی ممکن است و آن زمان است که می‌توان به گردشگر خارجی گفت برای مطالعات به فلان غار برود.در ایران ماهی کوری وجود دارد که در دنیا به نام "ایرانا" شهرت دارد که توسط زیست‌شناس خارجی در یکی از غارها کشف شده این ماهی را به نام خود و آدرس ایران به ثبت رسانده است تا ظرفیتی باشد برای زیست‌شناسان جهان. با اینکه بزرگترین غار نمکی جهان در ایران است، دومین غار نمکی جهان در 5500 متر در فلسطین ثبت جهانی شده ولی غار نمکی قشم هنوز به ثبت جهانی نرسیده است. 12کیلومتر از غار کتله‌خور زنجان توسط غارنورد خوب دنیا لومن آلمانی و غارنورد سوئیسی رنه شرر نقشه‌برداری شده، 10 کیلومتر توسط غارنوردان ایرانی نقشه‌برداری شده جمعا 22 کیلومتر از این غار در 5 طبقه نقشه‌برداری شده که این غار می‌تواند در جذب توریست حرفه‌ای موثر باشد و بدون اینکه به غار صدمه‌ای بزند از آن بازدید کند و در حال حاضر هزار متر از این غار برای بازدید عموم آماده شده است.»
  • «. به طور کلی می‌توان گفت کشور ما به دلیل تعدد غارها و عجایب بی‌نظیر موجود در هر یک از آنها یکی از مناسب‌ترین مکان‌ها برای غارنوردی است. در گذشته انگیزه اصلی بسیاری از غارنوردان کنجکاوی و لذت بردن برای دست یافتن و دیدن پدیده‌های شگفت‌انگیز داخل غارها بوده است که این انگیزه تا به امروز ادامه داشته اما متأسفانه تاکنون آنچنان که باید شاهد استقبال از این قطب گردشگری نبوده‌ایم و اگر هم غارهای ناشناخته مورد بازدید قرار می‌گیرد عمدتاً به وسیله گروه‌های تخصصی و فنی است.»

منابع

[ویرایش]

پیوند به بیرون

[ویرایش]
ویکی‌پدیا مقاله‌ای دربارهٔ
  1. هنرفر، لطف‌الله. (1345). اصفهان در آئینۀ زمان. شورای مرکزی جشن شاهنشاهی ایران، تبریز، صفحه‌ی 4 و 5.
  2. ورجاوند، پرویز (اسفند ۱۳۷۶ و فروردین ۱۳۷۷). «صنعت گردشگری: باید چشم‌ها را باز کرد، باید واقعیت‌ها را دید». گزارش (۸۵ و ۸۶): ۶۱.
  3. ورجاوند، پرویز (اسفند ۱۳۷۶ و فروردین ۱۳۷۷). «صنعت گردشگری: باید چشم‌ها را باز کرد، باید واقعیت‌ها را دید». گزارش (۸۵ و ۸۶): ۶۳.
  4. ضیایی, محمود, & شجاعی, مسلم. (1389). سطح‌بندی مقصدهای گردشگری: واکاوی مفهومی نو در برنامه ریزی فضایی گردشگری. مطالعات مدیریت گردشگری, 5(13), 25-46.
  5. بیست هزار فرسنگ زیر زمین. مصاحبه با سعیده احسانی‌راد، روزنامه ایران، 21 آذر 1392، صفحۀ 11
  6. «غارنوردی» جامانده ازگردشگری، روزنامه ایران، سه‌شنبه ۲۴ فروردین ۱۳۸۹، شماره ۴۴۷۶، صفحۀ 19