پرش به محتوا

مهرداد درویش‌پور

از ویکی‌گفتاورد

مهرداد درویش‌پور (۶ سپتامبر ۱۹۶۰) (۱۵ شهریور ۱۳۳۹) جامعه‌شناس ایرانی-سوئدی، دانشیار و محقق مددکاری اجتماعی در آکادمی بهداشت، مراقبت و رفاه در دانشگاه مالاردالن است. زادهٔ تهران، از ۱۹۸۴ به عنوان پناهندهٔ سیاسی به سوئد رفت. در سال ۲۰۰۳ از دانشگاه استکهلم دانش‌آموخته شد. او دربارهٔ خانواده، جنسیت و قومیت پژوهش می‌کند و به مسائل گروه‌های گوناگون آنان می‌پردازد.

گفتاوردها

[ویرایش]
  • امروز ناسیونالیسم عظمت‌طلب رشد پیدا کرده، از جمله به عنوان یک واکنش در برابر اسلام​گرایی سیاسی یا حکومت اسلامی. این تشدید حس ناسیونالیستی، زمینه‌های رشد نژادپرستی را تشدید می​کند. فراموش نکنیم در همه جای دنیا یکی از منابع تغذیه نژادپرستی همین ناسیونالیسم‌های عظمت​طلب و افراطی بوده که امروز در جامعهٔ ایرانی به هرحال در حال رشد است، گیریم که به عنوان واکنش در برابر حکومت اسلامی.
    • ۶ مه ۲۰۱۵/ ۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۴؛ گفتگو با «دویچه وله»[۱]
  • بردگی صرفاً به معنی در تصاحب دیگری قرار داشتن نیست. حتی برخی حیوانات خانگی که در تصاحب صاحبانشان هستند، از شرایط زندگی لوکسی برخوردارند، ولی بردگان هرگز از چنین شرایطی برخوردار نبودند و به همین خاطر بردگی به نوعی با مفهوم بربریت گره خورده‌است.
  • خیلی از ما ایرانی‌ها فکر می‌کنیم در ایران اصلاً مسئلهٔ نژادپرستی یا خارجی‌ستیزی وجود ندارد؛ در حالی‌که نوع رفتار حکومت ایران با افغانستانی‌تبارها و تا حدی رفتار خود مردم با آن‌ها، نشانهٔ شدت خارجی‌ستیزی - که می‌توان اسم آن را نژادپرستی هم گذاشت- در ایران است که معطوف به گروه خاصی شده‌است.
  • … اما در رابطه با این‌که چرا وجود برده‌داری در ایران انکار می‌شود، باید گفت که در جوامعی که فرهنگ دموکراتیک در آن وجود ندارند، اصولاً نگاه انتقادی به خود، ساختار حاکم و حتی گذشته نیز بسیار ضعیف است. هم‌چنین در جوامعی که آینده‌نگری و افق پیشروی چندانی پیشِ رو نیست، ایده‌آل‌سازی از گذشته، به هویت‌یابی انسان‌ها یاری می‌رساند… چنان به خواری افتادیم که راه حلی پیش روی خودمان نمی‌بینیم و راهی جز رمانتیزه کردن آن گذشته نمی‌یابیم.
    • ۲۴ ژوئیه ۲۰۱۶/ ۳ مرداد ۱۳۹۵؛ مصاحبه با ماهنامهٔ «خطّ صلح»[۲]

منابع

[ویرایش]

پیوند به بیرون

[ویرایش]
ویکی‌پدیا مقاله‌ای دربارهٔ