صادق خلخالی
ظاهر
صادق خلخالی (۱۳۰۵ /۱۹۲۶–۱۳۸۲ /۲۰۰۳م)، روحانی شیعه ایرانی، نخستین رئیس دادگستری (حاکم شرع) دادگاه انقلاب اسلامی(۱۹۷۹–۱۹۸۰).
گفتاوردها
[ویرایش]- «فقط به کسانی اجازه داده میشود وکیل داشته باشند که لال باشند.»[۱]
- «بهعنوان اینکه افتتاحی بشود برای تخریب، بنده هم اولین کلنگ خرابکاری را زدم.»
- دربارهٔ تخریب آرامگاه رضا شاه
دربارهٔ او
[ویرایش]- «شهید بهشتی وقتی مسوولیت قوه قضاییه را بر عهده گرفت، یکی از اولین اقداماتش برکناری آقای خلخالی بود و همین باعث شد که خلخالی در مجلس، موضعگیریهای تندی علیه شهید بهشتی داشته باشد و شاید هم بتوان گفت به گونهای انفعالی، در زمره فراکسیون مخالفان حزب جمهوری اسلامی طرفداران بنیصدر درآمد؛ بدون اینکه ضرورتاً باوری به صلاحیت بنیصدر داشته باشند. ارزیابی ما در آن زمان این بود که مخالفتهای خلخالی با شهید بهشتی، واکنشی بود نسبت به برخورد قاطع و بدون تعارف شهید بهشتی با تخلفاتی که در قوه قضاییه رخ داده بود.»
- «در اوایل پیروزی انقلاب کمیتههایی در ادارات تشکیل شده بود به نام «کمیته پاکسازی» که عوامل رژیم گذشته را کنار بگذارند و اجرای آن در شورای انقلاب و دولت آقای بازرگان دنبال شده بود. زمانی به امام گزارش دادند که این کمیتهها خیلی تندروی میکنند؛ مثلاً دادگاههای انقلاب تند برخورد میکردند و در مصادره اموال مردم و متهمانی که با رژیم گذشته همکاری میکردند، سختگیری میکردند... امام این مسئله را با مشی عمومی خودش در تعارض میدید لذا فرمان هشت مادهای را دربارهٔ حقوق مردم، قانون، قوه قضاییه و لزوم اسلامی شدن روابط و قوانین صادر کرد. بر اساس این فرمان با تعدادی از قضات که موجه هم بودند، برخورد شد. شهید اسدالله لاجوردی و همچنین آقای خلخالی که امام تندرویهای او را قبول نداشت، نیروهای انقلاب بودند و فکر میکردند که برای انقلاب کار میکنند و وجودشان در خیلی جاها، مؤثر بود ولی روشهایشان درست نبود.»
- «ما تا به خودمان آمدیم با خلخالیهایی روبرو شدیم که کشتند بدون اینکه دادگاهی تشکیل بدهند. با روحالله حسینیان مواجه شدیم، با پورمحمدیها، با شیخ علی فلاحیان، که کشتند بدون اینکه به دستگاهی پاسخگو باشند.»