آلبرت بورگمان
ظاهر
آلبرت بورگمان (زادهٔ ۱۹۳۷ در فرایبورگ) استاد فلسفه دانشگاه مونتانا و پژوهشگر فلسفه تکنولوژی است.
گفتاوردها
[ویرایش]- «اطلاعات در گذشته، اطلاعات دربارهٔ و برای واقعیت بوده است. اما، اطلاعات در رهگذر تحولات تکنولوژیک یک و نیم سدة گذشته، هر چند هنوز دربارهٔ و برای واقعیت بوده، اندک اندک، به رقابت با واقعیت برخاسته و خود واقعیتی شده است.»
- «گردش اطلاعات در دوران معاصر»[۱]
- «اگر به تو فرهنگی داده شود، بدون این که انضباط لازمهٔ آن را فرا گرفته باشی، آن فرهنگ در حقیقت از آن تو نیست. تو برای تحقق اطلاعات بنیانگذار آن فرهنگ، وابسته به دیگران هستی. اما، اگر مهارت داشته باشی، میتوانی با آزادی و به گونهای کامل، سهم الارث خود را از آن خود کنی. دنیایی که بر بنیاد اطلاعات برای واقعیت بنا شده، افزون بر انضباط و شایستگی، احساس نیرومند تداوم، اشتراک و نزدیکی میآفریند.»
- «گردش اطلاعات در دوران معاصر»[۱]
- «اطلاعات در مقام واقعیت مجازی، تأثیرهای ویژه و بی واسطهای بر فرهنگ خواهد داشت. در طراحی، تولید، پزشکی و علم مفید خواهد بود. اما در خدمت مصرف هم، خواهد بود و توانایی و آمادگی همگان را در روبه رو شدن با جهان بالفعل تحلیل خواهد برد. در بند طبقه یا تحصیلات نیست: برخی را با صفحه کلیدها و متنها به دام خواهد انداخت؛ و دیگران را با دکمهها و تصویرها.»
- «گردش اطلاعات در دوران معاصر»[۱]
- «در بخشی طولانی از عصرِ تکنولوژیک، یعنی تقریباً از نیمه قرن نوزدهم تا نیمه قرن بیستم، تکنولوژی بسیار نافع بود و گرسنگی، بیماری و محدودیتهای دیگر را رفع کرد. از آن پس، تکنولوژی به شکلی نامحسوس، کانون زندگی را تسخیر کرد. فکر میکنم یک دلیل عدم واکنش، همین حرکت نامحسوس باشد. افراد نمیدانند چه زمانی باید بگویند ایست؛ یعنی بگویند: تا اینجا، نه بیشتر! دلیل دیگر آن است که تمام فرایند تکنولوژی، عمیقاً در اقتصاد ریشه دارد. گمان میکنیم اگر تولید و مصرفی نباشد، اقتصاد وجود نخواهد داشت. سومین دلیلِ استقبال از تکنولوژی شاید گرایشِ نسبتاً موجه به پذیرش ویژگی شاخص فرهنگ ما باشد. قبول این مسئله که مهمترین ویژگیهای زندگیمان نباید ویژگیهای اصلی آن باشند، دشوار است. یک عامل قدرتمند دیگر هم موجب شده تکنولوژی از ارزیابی نقادانه در امان بماند و آن فردگرایی لیبرال دموکراسی است، یعنی این مسئله که خود فرد باید دربارهٔ معنای زندگی خوب قضاوت کند. شاید این اصل به لحاظ نظری موجه باشد و خیلی واقعیتها هم آن را تأیید کند، اما در این صورت، سنجش هدفمند فرهنگمان که بیشک مسئلهای جمعی و عام است، دشوار خواهد بود.»
- گفتگو[۲]
- «... آزادی وجود دارد. اما این آزادی در تصمیمات روزمره محقق نمیشود، بلکه هنگامی ظهور مییابد که دربارهٔ زندگی تأمل میکنید و میپرسید: قرار است چگونه با محیط فیزیکی خارج ارتباط داشته باشم و چه توافقها و تعهداتی باید بین من و همسرم دربارهٔ نحوه پیشبرد زندگی وجود داشته باشد؟ باید بازگردید و زندگی خود را مورد سنجش قرار دهید.»
- گفتگو[۲]
منابع
[ویرایش]- ↑ ۱٫۰ ۱٫۱ ۱٫۲ نقل از آلبرت بورگمان، «گردش اطلاعات در دوران معاصر»، ترجمهٔ مهبد ایرانی طلب، ماهنامه اطلاعات حکمت و معرفت، شمارهٔ ۸ (پیاپی ۴۴)، آبان ۱۳۸۸.
- ↑ ۲٫۰ ۲٫۱ نقل از دیوید وود، «تنگنای تکنولوژی: گفتوگو با آلبرت بورگمان (استاد فلسفه دانشگاه مونتانا)»، ترجمهٔ علی پیرحیاتی، روزنامه ایران، شمارهٔ ۵۵۷۷، پنج شنبه ۱۷ بهمن ۱۳۹۲، صفحهٔ ۹.