جلالالدین حسینی گنابادی
ظاهر
میرزا جلال الدین محمد حکیم جنابدی (حسینی گنابادی)، از دانشمندان قرن نهم و دهم هجری قمری ایران درخطه خراسان و از جمله علما و اطباء برجسته زمان خویش بوده است. به همین دلیل به عنوان طبیب مخصوص و مشاور سیاسی شاه اسماعیل صفوی منصوب شده بود.
گفتاوردها
[ویرایش]- «میرزا جلال الدین محمد حکیم جنابدی از واقفین[۱] بنام است که طی وقف نامه هایی بعضی از املاک و مستقلات خود را وقف اولاد ذکور خود نموده است. یکی از موقوفات ایشان روستای خیرآباد از توابع مه ولات (محولات) و دیگری روستایی به نام شادغول در نزدیکی کاشمر (ترشیز و سلطانیه) است که آنها را برای اولاد ذکور خود وقف کرده و همچنین دو آبادی نیز در اصفهان برای اولاد اناث خود وقف نموده است.»
- «میرزا حکیم جنابدی وقفنامه[۲] مزبور را برای قوام و استحکام آن در پنج نسخه و در سال ۹۰۸ قمری نوشته است: یکی در دست اولاد و متولی آنها. یکی در کتابخانهٔ سرکار فیض آثار. یکی در نزد امام جمعه وقت ترشیز (کاشمر فعلی). یکی در نزد میرزا سید علاءالدین تونی. یکی نیز در امارت شاهزاده فیروز در زیر خاک مدفون کرده و در انتها نوشته است: با مفقود شدن نسخه به سایر نسخ رجوع نمایند. «لا اله الا الله محمد رسولالله، علی ولیالله حقا / جلال الدین محمد الحسینی جنابدی.»
- «جلال الدین تهرانی از علمای علم نجوم ایران که دارای کتابخانه بزرگی میباشد، راجع به ایشان میفرماید: «میرزا جلال الدین محمد حکیم جنابدی از مشاهیر و استوانههای علم نجوم بوده است.» [۳]
تبحر در علوم
[ویرایش]- «به دلیل تبحری که در علوم زمان خویش همچون نجوم، پزشکی و فقه داشت به القابی همچون افلاطون زمان، جالینوس دوران، مسیح الانفاس و صاحب درایت ملقب شد و دارای چند تألیف است که یکی از کتب ارزشمند آن مرحوم به نام «کشف الحقایق فی الاحوال الکواکب والاقمار» است که در باب نجوم نگاشته شده و در موزه لوور پاریس به عنوان یک اثر مهم و تاریخی از عصر صفویه به یادگار مانده است. همچنین چندین کتاب دیگر در زمینهٔ طب و اصول و احکام در کتابخانه ی علامه امینی در نجف اشرف به نام امام امیرالمومنین از ایشان موجود است.» [۴]