پرش به محتوا

ایرج راد

از ویکی‌گفتاورد

اکبر حسنی‌راد معروف به ایرج راد (۲۷ آوریل ۱۹۴۵) (۷ اردیبهشت ۱۳۲۴) بازیگر ایرانی است. زادهٔ بروجرد، دانش‌آموختهٔ رشتهٔ نمایش از دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران و کارگردانی تئاتر از دانشگاه کاردیف، بریتانیا؛ از ۱۹۵۸م/ ۱۳۴۱ش به تئائر، از ۱۹۷۱م/ ۱۳۵۳ش به سینما و از ۱۳۶۵ش به تلویزیون درآمد و نقش‌های بسیاری آفرید. همچین به تدریس دانشگاهی، اجرای رادیو و نویسندگی برنامه‌های آن روی آورده‌است.[۱]

گفتاوردها

[ویرایش]
  • هنرمند هیچ وقت یک مسئله خاص و مربوط به زمانی خاص را مطرح نمی‌کند. زمانی یک اثر هنری ماندگار می‌شود که هنرمند از مسایل زمان خود متأثر شده باشد و حرفی بزند که برای همه دوران‌ها و دربرگیرنده برای تمام مسایل سیاسی، اجتماعی و فرهنگی و … باشد.
  • هنرمند هیچ‌گاه به شکل کلی حرفش را نمی‌زند، بلکه همواره ابعاد کلی‌تری را مطرح می‌کند تا برای همه دوران‌ها ماندگار و قابل مطرح شدن باشد.
    • ۲۰ اکتبر ۲۰۰۱/ ۲۸ مهر ۱۳۸۰، مصاحبه با «ایسنا»[۲]
  • تئاتر از دو وجه محتوایی و هنری برخوردار است، وجه محتوایی همان فرهنگی است و وجه اجرای همان هنری است؛ دو عنصر فرهنگ و هنر نمی‌تواند به طرف ابتذال کشیده شود.
    • ۱۴ دسامبر ۲۰۰۱/ ۲۳ آذر ۱۳۸۰، مصاحبه با «ایسنا»[۳]

دربارۀ او

[ویرایش]
  • باید از آقای راد پرسید که آن زمان که تئاتر بوجود آمد کجا بوده‌است؟ تنها نامش را می‌شنویم که مدیر خانه تئاتر است اما چه می‌کند؟ اینها حتی به تشییع جنازه‌ها هم نمی‌روند، در تشییع جنازه هنرمندان عارشان می‌آمد زیر جنازه را بگیرند. برایشان هم اهمیتی ندارد که کسی فوت کند. با خود می‌گویند خب هر آدمی می‌میرد دیگر.

منابع

[ویرایش]
  1. امید، جمال. فرهنگ سینمای ایران. تهران: نگاه، ۱۳۷۷ش-۱۹۹۸م. ۱۹۱. شابک ‎۹۶۴۶۱۷۴۸۹۲. 
  2. «ایرج راد در گفت و گو با ایسنا: شاید اثر هنری هنرمند نتواند باعث نجات صلح جهانی شود، ولی بی‌تاثیر نیز نخواهد بود». ایسنا، ۲۸ مهر ۱۳۸۰. بایگانی‌شده از نسخهٔ اصلی در ۲۵ آوریل ۲۰۲۲. 
  3. «ایرج راد در گفت و گو با ایسنا: امکانات کم در تئاتر نمی‌گذارد این هنر با برنامه پیش رود». ایسنا، ۲۳ آذر ۱۳۸۰. بایگانی‌شده از نسخهٔ اصلی در ۲۵ آوریل ۲۰۲۲. 
  4. «فقط از روی دست خودم فیلم می‌سازم». مهر، ۲ آبان ۱۳۹۳. بایگانی‌شده از نسخهٔ اصلی در ۲۶ آوریل ۲۰۲۲. 
  5. «نمی‌خواهم غریبانه بمیرم/ اهالی سینما و تئاتر در این خانه را نمی‌زنند». مهر، ۱۶ دی ۱۳۹۳. بایگانی‌شده از نسخهٔ اصلی در ۲۶ آوریل ۲۰۲۲. 

پیوند به بیرون

[ویرایش]
ویکی‌پدیا مقاله‌ای دربارهٔ
ایرج راد
دارد.