منصور حکمت
ظاهر
منصور حکمت، بنیانگذار و رهبر فقید حزب کمونیست کارگری ایران. زادروز: (۱۳۳۰ - ۱۳۸۱ خورشیدی)
دارای منبع
[ویرایش]- «اساس سوسیالیسم انسان است. چه در ظرفیت فردی و چه در ظرفیت جمعی. سوسیالیسم جنبش بازگرداندن اختیار به انسان است.»
- مارکسیسم و جهان امروز
- «آزادی سقط جنین، اجازه نابود کردن جنین خود برای اجتناب از عواقب ناگوار فرزندداشتن در جامعه موجود است. آزادی سقط جنین لازم شده چون قبلا آزادیهای انسانی متعددی از زن سلب شدهاست.»
- مصاحبه با نشریه همبستگی-شماره ۷۳ (در مورد سقط جنین)
- «تقسیم کردن مردم به شیعه و سنی و مسیحی و بعد برای مثال خواستار دولتی در لبنان شدن که این اقشار همه در آن سهمی داشته باشند، هرچند حال آدم را بهم میزند، اما موضعی دموکراتیک است.»
- دمکراسی: تعابیر و واقعیات، صفحه ششم
- «بنظر من شرط لازم آزادی، انقلاب علیه انقیاد طبقاتی و استثمار طبقاتی است. جامعه نابرابر، جامعهای که نابرابری را به عنوان یک مشخصه اساسی خود بازتولید میکند، نمیتواند ظرف آزادی و اختیار انسان باشد، دموکراسی لیبرالی و نظام پارلمانی، هر مفهومی از آزادی همه که پشتوانه نظری آن را تشکیل بدهد، رژیم سیاسیای برای سازماندادن این جامعه و تبعیضی است که بنیاد آن را تشکیل میدهد.»
- دمکراسی: تعابیر واقعیات، صفحهٔ نوزدهم و بیستم
- «دنیا بدون فراخوان سوسیالیسم، بدون امید سوسیالیسم و بدون «خطر» سوسیالیسم، به چه منجلابی بدل میشود.»
- تاریخ شکست نخوردگان
- «امروز از هر نوجوان کمونیست بپرسید که آیا سوسیالیسم اجتناب ناپذیر است؟ پاسخ او مثبت خواهد بود. اما هر نوجوان کمونیست این را نیز میداند که سوسیالیسم نه به خودی خود، بلکه به اعتبار پراتیک هدفمند او و امثال او اجتناب ناپذیر است.»
- تأکیدی بر اهمیت بیانیه ۲۸ خرداد اتحاد مبارزان کمونیست
- «تغییر جهان و ایجاد دنیایی بهتر یک امید و آرمان همیشگی انسانها در طول تاریخ جامعه بشری بودهاست. علیرغم رواج ایدههای قدرگرایانه و خرافی اعم از مذهبی و غیر مذهبی حتی در دنیای باصطلاح مدرن امروز، ایدههایی که هریک به نحوی علاج ناپذیری و مقدر بودن وضع موجود را تبلیغ میکنند، زندگی واقعی و عمل روزمره تودههای وسیع مردم همواره حاکی از یک امید و باور عمیق به امکان پذیری و حتی اجتناب ناپذیری یک آینده بهتر است. این امید که دنیای فردا میتواند از محرومیتها و مشقات و کمبودها و زشتیهای امروز رها باشد، این اعتقاد که عمل امروز انسانها، چه جمعی و چه فردی، در تعیین چند و چون دنیای فردا موثر است، یک نگرش ریشه دار و قدرتمند در جامعهاست که زندگی و حرکت تودههای وسیع مردم را جهت میدهد.
کمونیسم کارگری قبل از هر چیز به اینجا تعلق دارد، به امید و اعتقاد انسانهای بیشمار و نسلهای پی در پی به اینکه ساختن یک آینده بهتر، یک جهان بهتر، بدست خود انسان، ضروری و میسر است.»
- یک دنیای بهتر/برنامهٔ حزب کمونیست کارگری ایران
- «...هر جک و جانور و هر ماجراجويى که بتواند صد نفر را با تامين رزق شان، با تراشيدن هويت قومى و مذهبى خاص برايشان يا صاف و ساده با ارعاب و تحريکشان، دنبال خود بکشاند، در کابوس سياسى آينده ايران جايى خواهد يافت.»[۱]
- «در يک کشور بحران زده، در يک سرمايه دارى شکست خورده و به بن بست رسيده، زير هر سنگى، ته هر لجنى، يک "رئيس جمهور" و "نخست وزير" و "رهبر" و "امام" يافت ميشود.»[۲]
بدون منبع
[ویرایش]- «رفتار هر جامعه با کودکان مهمترین محک درجهٔ انسانی بودن و آزاد بودن آن جامعهاست. کودکان مقدماند بر هر چیزی، بر هر ملاحظه و منفعت ملی، اقتصادی، سیاسی، ایدئولوژی و مذهبی.»
- «فرد در اسلام، چه راستین و چه غیر آن، بی حقوق و بی حرمت است. زن در اسلام بردهاست. کودک در اسلام در رده احشام است. عقیده آزاد در اسلام معصیت است و مستوجب عقوبت است. موسیقی فساد است. سکس، بدون جواز و بدون داغ مذهب بر کپل مرتکبینش، گناه کبیرهاست. این دین مرگ و خون و عبودیت است. راستش همه ادیان همین اند، اما بیشتر ادیان را بشریت آزاد اندیش و آزادیخواه در طول صدها سال در قفس کردهاست. این یکی را هرگز نگرفتند و مهار نکردند. چرخ میزند و نکبت میآفریند.»
- «کمونیسم کارگری فرقه مصلحین خیالپرداز و قهرمانان مشتاق نجات بشریت نیست. جامعه کمونیستی الگو و نسخهای ساخته و پرداخته ذهن خردمندانی خیراندیش نیست. کمونیسم کارگری جنبشی است که از بطن خود جامعه سرمایه داری معاصر برمیخیزد و افق و آرمانها و اعتراض بخش عظیمی از همین جامعه را منعکس میکند.»
- «نقطه آغاز هر مارکسیست در هر تحلیل اجتماعی ضروریات مبارزه طبقاتی از زاویه منافع مستقل طبقه کارگر است. مارکسیستها مشاورین اقتصادی جامعه بورژوایی نیستند تا مثلا درباره چگونگی رشد کشاورزی کشور، «براه افتادن چرخهای تولید»، صنعتی شدن، توزیع ثروت، اصلاحات اداری و غیره در چهارچوب نظام موجود اظهار نظر کنند. بورژوازی و امپریالیسم برای این کار به اندازه کافی متخصص تربیت کرده و میکند. مارکسیسم نقد علمی جامعه سرمایهداری است و کلید تحول انقلابی آن.»
در بارهٔ منصور حکمت
[ویرایش]- «منصور حکمت، ضرورت زمانه بود.»
- «منصور حکمت زنده است، چون زندگی زنده است!.»
- «اگر از من بپرسند در یک جملهٔ کوتاه و یا یک دقیقه نقش تحولبخش منصور حکمت در جامعه کردستان چه بوده است؟ در جواب میگویم: ساختن جنبش کمونیسم کارگری و اجتماعی به عنوان بازیگر صحنه سیاسی در کردستان.»
- «یکبار رفیقی او را با حضور خودش، منصور حکمت را تئوریسین برجستهای خواند، او بلافاصله گفت من یک رهبر سیاسی هستم همین.»
پیوند به بیرون
[ویرایش]- ↑ حکمت، منصور؛ رؤیاهای ممنوع مجاهد، در انترناسيونال، شهريور 1373 (سپتامبر 1994)، شمارۀ 15؛ بازدید در 20 اسفند 1402.
- ↑ حکمت، منصور؛ رؤیاهای ممنوع مجاهد، در انترناسيونال، شهريور 1373 (سپتامبر 1994)، شمارۀ 15؛ بازدید در 20 اسفند 1402.