پرش به محتوا

محمدحسین تمدن جهرمی

از ویکی‌گفتاورد

محمدحسین تمدن (۲۲ دسامبر ۱۹۲۵، جهرم - ۱۶ مارس ۲۰۱۳، تهران) چهرهٔ ماندگار اقتصاد ایران بود.

گفتاوردها دربارهٔ او

[ویرایش]
  • «دکتر تمدن یک ویژگی بزرگ داشت و آن این که با وجود گذشت ایام و بالارفتن سن، همواره درمرز دانش روز حضور داشت و در همه زمینه‌هایی که برای رسیدن به غنای فکری در یک علم لازم است، مطالعه داشت. به همین خاطر هیچگاه با نو رسیدگان در نپیچید و از حضور رقیبان نهراسید، اما دریغ که کمتر کسی از میان سیاست گذاران اقتصادی، او را شناخت و کمتر کسی از میان دانش آموختگان اقتصاد به عمق دانش او پی برد و او خود نیز چون اهل دلبری و جلوه گری نبود، نامش و عمق دانشش کمتر شناخته شد. همین عدم تمایل به جلوه گری باعث شده بود تا اهتمامی به انتشار نوشته‌ها و دیدگاه‌هایش نیز نداشته باشد. معدود کتاب‌هایی که از او به چاپ رسیده است نیز به همت دانشجویانش بوده است.»
  • «از قلم زدن دربارهٔ شخصیت‌های علمی تاریخ ایران گرفته تا نوشتن در باب تاریخ اندیشه اقتصادی، از مقالاتی در باب فلسفه علم و روش شناسی علمی گرفته تا مسئله کاربرد ریاضی در اقتصاد، از رابطه بین علم و دین تا رابطه میان حقوق و اقتصاد، از نظریه دمو کراسی تا روش‌های برنامه‌ریزی و سوسیالیزم، از آزادی سرمایه داری تا عدالت رالزی و از نظریه حقوق طبیعی تا نظریه عمومی سیستم‌ها، موضوعاتی هستند که استاد در باب آنها مطالعه کرده، اندیشیده و قلم زده است. یک عمر پر بار که البته همچون کوه یخ تنها درصد اندکی از آن از طریق نشر به نمایش عمومی درآمده است و بخش اعظم آن به صورت دانش و حکمت و تجربه خردورزانه به دانشجویانش منتقل شده است.»
  • «میراث دکتر تمدن کتاب‌هایش نیست، بلکه نسل پرباری از دانش آموختگانی است که نگاهی متفاوت، نهادی و عمیق به زندگی اقتصادی این جامعه دارند و اکنون در گوشه و کنار این دیار سر در کار آموزش اقتصاد به نسل نو و تولید اندیشه اقتصادی نهاده‌اند. درواقع به جرات می‌توان دکتر تمدن را نخستین ترویج کننده اندیشه اقتصادی نهاد گرایانه در ایران معرفی کرد و او البته گذشته از دانش ژرف، به خصال انسانی نیز آراسته است.»

منابع

[ویرایش]
ویکی‌پدیا مقاله‌ای دربارهٔ
  1. ۱٫۰ ۱٫۱ ۱٫۲ محسن رنانی، «مظلومیت علم اقتصاد»، روزنامه دنیای اقتصاد، شمارهٔ ۲۴۹۳، ۷ آبان ۱۳۹۰، صفحهٔ ۲۹.