مارتین جی

از ویکی‌گفتاورد
بحث این نیست که سنت را تماماً رد کرد و نفی کرد بلکه مسئله این است که چه سنتهایی پاسخگوی نیازهای دنیای کنونی ما هستند.

مارتین جی (به انگلیسی: Martin E. Jay) (زادهٔ ۱۹۴۴) استاد آمریکایی تاریخ دانشگاه کالیفرنیا در برکلی است.

گفتاوردها[ویرایش]

  • «فهوم سنت از واژه لاتین «tradere» گرفته شده است که به معنای انتقال دادن و حفظ کردن یک چیز ارزشمند مربوط به گذشته است. به عنوان یک ارزشی که بیشتر جنبه آگاهانه دارد تا یک رویه و عمل ناآگانه مفروض، مفهوم سنت فقط در پاسخ به تغییرات برخاسته از مدرنیته در غرب توسعه و گسترش پیدا کرد. در دایره مفاهیم مورخ آلمانی «راینهارد کوزلک» این مفهوم زمانی مطرح شد که «افق انتظارات» دربارهٔ آینده به طور فزاینده‌ای از «افق تجربیات» مبتنی بر گذشته فزونی گرفت.»
  • «ارزیابی چیزی که «سنت» خوانده می‌شود پاسخ و واکنشی به تغییرات فزاینده و سریعی بود که این تغییرات ناشی از پیچیده شدن اقتصاد، فرهنگ، روابط اجتماعی، تکنولوژی و گسیختگی‌های سیاسی بود که ما آنها را متعاقب ظهور مدرنیته می‌دانیم و ارزیابی می‌کنیم. در واقع این تغییرات سریع فزاینده از رهگذر تأثیرات مدرنیته حاصل شده بود. به جای اینکه بیشتر از این موضوع دفاع کنیم که چه چیزی از ارزش ذاتی خود فرسوده شده و این ارزش ذاتی را از دست داده باید به دنبال مهار قدرت عادتها و ترس و هراس از ناشناخته‌هایی بود که برخی رویه‌ها و اعمال، سنتها و عرفها را توجیه می‌کند. بر این اساس «سنت گرایی» خودآگاهانه، کمتر از ایدئولوژی پیشرفت نیست که معتقد است «پیشرفت و توسعه» می‌تواند به عنوان یک راه و روش که به صورت ذاتی بر آنچه «قدیمی» و کهنه است برتری داشته باشد.»
  • «منتقدان سنت گرایی به چند فرض آنها در پاسخ به مدرنیته نقد وارد می‌سازند. اولین فرضی که مورد انتقاد منتقدان است این است که پیشینیان ما دارای خردی بودند که ما فاقد آنها هستیم. اینکه در سنت گذشته چیزهای ارزشمندی است که می‌توان از آن یادگرفت و آموخت و از آراء و اندیشه‌های پیشینیان می‌توان بهره گرفت و برخی سنتهای مورد غفلت واقع شده را احیا کرد، امری پذیرفته شده است اما این موضوع که «هر» سنتی متعلق به عصر طلایی-عصری که ما از آن فاصله گرفتیم و هبوط کردیم- درست و پذیرفته شده است پرسش برانگیز است.»
  • «مبارزه و مناقشه میان «قدیم و جدید (مدرن)» قطعاً چیزی است که با مدرنیته شروع می‌شود و این مبارزه در تمام حوزه‌ها صورت گرفت. سنت گراها به طور کلی معتقد هستند که آنچه مربوط به گذشته است از آنچه که در زمان حاضر ایجاد می‌شود برتر است.»
  • «بحث این نیست که سنت را تماماً رد کرد و نفی کرد بلکه مسئله این است که چه سنتهایی پاسخگوی نیازهای دنیای کنونی ما هستند.»

منابع[ویرایش]

ویکی‌پدیا مقاله‌ای دربارهٔ
  1. ۱٫۰ ۱٫۱ ۱٫۲ ۱٫۳ ۱٫۴ جلال حیران‌نیا، «نقد مفروضات سنت‌گرایی:گفتگو با استاد تاریخ دانشگاه برکلی»، خبرگزاری مهر، شناسهٔ خبر: ۲۷۶۷۶۳۸، چهارشنبه ۳ تیر ۱۳۹۴.