فریدریش پولاک

از ویکی‌گفتاورد

فریدریش پولاک (۲۲ مه ۱۸۹۴–۱۶ دسامبر ۱۹۷۰) فیلسوف و دانشمند علوم اجتماعی آلمانی بود. پولاک یکی از بنیانگذاران مؤسسه تحقیقات اجتماعی در فرانکفورت، و از اعضای مکتب فرانکفورت و یکی از چهره‌های نظریه‌های نئو مارکسیستی به شمار می‌رود.

گفتاوردها[ویرایش]

  • «نفس این فرض که هرکسی عقیده‌ای دارد در محل تردید است. این یکی از کلیشه‌های روزگار ما است که هرکس دربارهٔ هر چیزی عقیدهٔ خاص خود را دارد. از طرف دیگر، در جوامع پیشین جهان معنوی از چنان ثبات مستحکمی برخوردار بود و چنان تحت کنترل بود که اجازه نمی‌داد همه‌کس دربارهٔ هر چیزی برای خود عقیدهٔ شخصی داشته باشد، یا حتی خواهان آن باشد _نفس مفهوم عقیده، مفهومی خصوصاً لیبرالی است_ حال آن که، از طرف دیگر، امکانات اطلاعاتی و ارتباطی بیش از آن محدود بود که اکثریت قاطع مردم را در وضعی قرار دهد که دربارهٔ هرچیزی که زیر این گنبد نیلی است عقیده‌ای داشته باشند.»
    • «پژوهش تجربی در افکار عمومی»۱۹۵۵[۱]
  • «امروزه، که در کشورهای بزرگ صنعتی اطلاعات دربارهٔ همه‌چیز به طور گسترده در دسترس است، حجم اطلاعات و پیچیدگی همهٔ روابط اجتماعی به چنان حد و اندازه‌هایی بسط یافته است که حتی برای یک متخصص نیز گاهی دشوار است که عقیده‌ای شخصی دربارهٔ رشته خود داشته باشد. فقدان توجه و علاقه به امور عمومی نزد افرادی که از حقوق دموکراتیک برخوردارند، و این همه مذمت می‌شود، شاید تا حدی نتیجهٔ این واقعیت باشد که این افراد در مقابل مسائل عمومی احساس استیصال می‌کنند و نه فرصت، نه انرژی و نه تحصیل کافی دارند تا داده‌های لازم برای دست یافتن به عقیده‌ای شخصی را کنار هم بچینند.»
    • «پژوهش تجربی در افکار عمومی»۱۹۵۵[۱]

منابع[ویرایش]

ویکی‌پدیا مقاله‌ای دربارهٔ
  1. ۱٫۰ ۱٫۱ نقل از کتاب جامعه‌شناسی انتقادی، ویراستار پل کانِرتون، ترجمهٔ حسن چاوشیان، تهران: نشر اختران، ۱۳۸۵، صص ۲۶۸–۲۶۹.