یوسف صانعی
یوسف صانعی - (۱۶ اکتبر ۱۹۳۷، اصفهان - ۱۲ سپتامبر ۲۰۲۰، قم) یکی از مراجع تقلید شیعه در ایران بود که به خاطر فتواها و نگرش نوگرایانهاش شهرت خاص دارد.
گفتاوردها
[ویرایش]- «مشکلی که امروز با آن مواجه هستیم، غربت اسلام است… بر همه ماست که اسلام را طوری معرفی کنیم که زدگی جوانان نسبت به اسلام، برطرف شده یا به حداقل برسد.»[۱]
- «بر همه ماست که اسلام را طوری معرفی کنیم که زدگی جوانان نسبت به اسلام، برطرف شده یا به حداقل برسد.»[۲]
- «در دین حرج و مشکل نیست و همه انسانها در هر جایی در رابطه با دین، به حرج و مشکلی برخورد کردند که قابل حل نبود، یا باید خودشان آن مشکل را حل کنند، یا این که با مراجعه به دانشمندان نسبت به حل آن اقدام کنند؛ اگر هم نتوانستیم حل آن مشکل را پیدا کنیم، اشکال از خود ماست چرا که قوانین الهی جامع و کامل است.»[۳]
- «عامل دیگری که باعث زدگی برخی از مردم از اسلام میشود، بد اجرا کردن قوانین اسلام و بدون فکر عمل کردن است؛ برای مثال در خصوص برخی اعدامهایی که میشود، این سؤال مطرح است که آیا فایده دارد؟»[۴]
- «این عزل و نصبها در دولت بازی است، برای آن است که اقتدار فلان فرد را بالا ببرند، درد امروز ما مسائل زندانیان اسیر ظالمین است، وای به حال ملتی که سخن روزشان غیر از دردشان باشد.»
- منبع: سخنرانی در جمع روحانیون گرگان، ۲۱ مرداد ۱۳۸۸
- «گفتم آقا ابطال کنید انتخابات را، آسمان که به زمین نمیآید، گرهی را که میشود با دست باز کرد خیلی راحت، ابطال کنید، دوباره انتخابات را شروع کنید با یک شرایط خاصی. او گفت که نه، تقلب نبوده. گفتم آقا! تقلب نبوده که یک کسی گفت هفتاد تا دلیل میآورم که توی حوض آب نیست. آن یکی گفت من یک دلیل میآورم که هست. بغلش کرد و پرتش کرد توی حوض! گفت حالا آب هست یا نیست؟»
- منبع: سخنرانی در جمع روحانیون گرگان، ۲۱ مرداد ۱۳۸۸
- «توجه به رسانههای دروغگو خلاف قرآن است.»
- منبع: سخنرانی در جمع روحانیون گرگان، ۲۱ مرداد ۱۳۸۸
- «هرجا حرکتی به نفع هدفتان است، بروید و شرکت کنید.»
- منبع: سخنرانی در جمع روحانیون گرگان، ۲۱ مرداد ۱۳۸۸
- «تخلف از فرمان آیتالله خامنهای گناه و معصیتی است بزرگ و رد بر او، رد بر امام صادق (ع) و رد بر امام صادق (ع) رد بر رسولالله (ص) و رد بر رسولالله (ص) رد بر الله و موجب خروج از ولایت الله و ورود به ولایت شیطان است و طبق روایت عمر بن حنظله در باب ولایت فقیه رد بر او در حد شرک به اللهاست و اما حفظ و تقویت آیتالله خامنهای هرچه بیشتر تأیید شود اسلام و انقلاب اسلامی و حوزههای علمیه و فقه و قران تقویت شدهاست. تأیید ایشان یک واجب الهی است نه یک مستحب.
- سخنرانی در آرامگاه فاطمه معصومه، ۲۲ خرداد ۱۳۶۸[۵]
- «به طور قطع و یقین آنچه توسط گروههای تروریستی همچون داعش انجام میشود با هیچیک از موازین اسلامی و حقوقی انسانی تطابقی ندارد…»[۶]
دربارهٔ او
[ویرایش]- «بنا بر اصل نود و یکم قانون اساسی جمهوری اسلامی که به منظور پاسداری از احکام اسلام و قانون اساسی از نظر عدم مغایرت مصوّبات مجلس شورای اسلامی با آنها، شورایی به نام شورای نگهبان تشکیل میشود که انتخاب شش نفر از فقهای عادل و آگاه به مقتضیات زمان و مسائل روز از این شورا به عهده این جانب میباشد، لذا جناب عالی را به عنوان یکی از شش فقیه، به عضویت شورای نگهبان منصوب مینمایم. از خداوند متعال، موفقیّت هر چه بیشتر شما را امیدوارم.»
- منبع: حکم روحالله خمینی خطاب به یوسف صانعی، ۱ اسفند ۱۳۵۸.[۷]
- «و حالا ما میخواهیم این رنج را به گردن آقای آقا شیخ یوسف صانعی به عنوان دادستان کل [بگذاریم] و معرّفی کنم به آقایان؛ و من آقای صانعی را مثل یک فرزند بزرگ کردهام. آقای صانعی وقتی که سالهای طولانی در مباحثاتی که ما داشتیم تشریف میآوردند، ایشان، بالخصوص میآمدند با من صحبت میکردند و من حظّ میبردم از معلومات ایشان و ایشان، یک نفر آدم برجستهای در بین روحانیون است و مرد عالمی است.»
- منبع: بیانات سید روحالله خمینی در دیدار با رئیس دیوان عالی کشور و قضات شورای عالی قضایی و شعب دیوان عالی کشور، ۱۹ دی ۱۳۶۱.[۸]
- «از رفتن آقای صانعی، متاسّف و متاثّرم. امیدوارم ایشان در هر کجا که باشند، فرد مؤثّری باشند. از زحمات و کوششهای ایشان، تشکّر و قدردانی میکنم. من ایشان را سالهای طولانی است که میشناسم. او مردی عالم، متعهّد و فعّال است.»
- منبع: بیانات سید روحالله خمینی پس از استعفای یوسف صانعی، ۱۶ تیر ۱۳۶۴.[۹]
- «... مسئله دادستانی که همه میدانید از امور بسیار مشکل و حسّاس است و آقای صانعی که مردی فاضل و عالم است و سالها او را از نزدیک میشناسم و او را عنصری فعّال و خوب میدانم، تا به حال این سمت را داشتند که از زحمات ایشان تشکّر میکنم.»
- منبع: بیانات سید روحالله خمینی، ۱۸ تیر ۱۳۶۴.[۱۰]
- «مهمترین دلیلی که گروههای معاند نظام ایران به طرفداری از صانعی میپردازند، مخالفت او با علی خامنهای (رهبر کنونی ایران) است. فردی که نه تنها در ایران بلکه در خارج از این کشور تا آمریکای جنوبی به عنوان سیاستمداری کارکشته شناخته شده است.
از عمدهترین دلایل اختلاف او با علی خامنهای شایعه تقلب در انتخابات ریاست جمهوری ایران در سال ۲۰۰۹ میلادی (۱۳۸۸ شمسی) است که جناح موافق علی خامنهای در این انتخابات پیروز و جناح تحت حمایت آمریکا (گروه اصلاح طلب) شکست خورد. پس از این شکست گروه اصلاح طلب با انتشار شایعه تقلب در انتخابات دست به هرج و مرج زد و خواستار ابطال نتیجه و برگزاری مجدد آن شد. علی رغم حمایتهای رسانهای و دیپلماتیک ایالات متحده نیروهای امنیتی ایران توانستند اوضاع را به حال سابق برگردانند. توهین او به محمود احمدینژاد نامزد پیروز در انتخابات در جلسه روحانیون در شهری به نام گرگان (شهری در شمال ایران) تا مدتها نقل محافل سیاسی و مذهبی در ایران بود.»
نظرات خبرنگاران
[ویرایش]- نطرات جالب و بسیار پیشرفتهای از مسائل سیاسی ایران داشتند.[۱]
- بعد از مصاحبهجاناتان جاناتان لاین، خبرنگار رادیو و تلویزیون بیبیسی انگلستان
- من شنیده بودم که ایشان یکی از مراجع بزرگ و مستقل قم هستند[۲]
- جاناتان لاین، خبرنگار رادیو و تلویزیون بیبیسی انگلستان
- من بسیاری از مصاحبههای معظمله را خوانده بودم و متوجه شدم که نقطه نظرات و دیدگاههای ایشان بسیار جالب است.[۳]
- تیمور نبیل، خبرنگار شبکه الجزیره انگلیسی قطر
- روشنگر، روشنفکر و متفکر.[۴]
- بعد از مصاحبهجاناتان تیمور نبیل، خبرنگار شبکه الجزیره انگلیسی قطر
- قصد من از مصاحبه با معظمله فراهم نمودن بینش و آگاهی خوانندگان انگلیسی در بارهٔ وضعیت گفتمان اسلامی میباشد..[۵]
- محمد زمان ولی، از روحانیان مبارز
- با توجه به گذشته ایشان میتوان گفت که ایشان دچار تزلزل شخصیتی شدیدی هستند.
- تیمور نبیل، خبرنگار شبکه الجزیره انگلیسی قطر
- برای من حضرت آیت الله صانعی با نشاط و زنده، کنجکاو و بحث برانگیز، سرشار از اطلاعات و فوقالعاده جالب در گسترهٔ وسیعی از موضوعات بودند.[۶]
- بعد از مصاحبهجاناتان راجر کوهن، خبرنگار روزنامه نیویورک تایمز آمریکا
- نظر و دیدگاه من نسبت به معظمله مثبت بود..[۷]
- بعد از مصاحبهجاناتان راجر کوهن، خبرنگار روزنامه نیویورک تایمز آمریکا
- از طریق مطالعهٔ مطالب و گفتگوها و مصاحبهها با معظمله آشنا شدم.[۸]
- رولا خلف، دبیر سرویس خاورمیانه فایننشنال تایمز فرانسه
پانویس
[ویرایش]- ↑ http://www.4saanei.org/?view=01,01,01,142,0
- ↑ http://www.4saanei.org/?view=01,01,01,142,0
- ↑ http://www.4saanei.org/?view=01,01,01,142,0
- ↑ http://www.4saanei.org/?view=01,01,01,142,0
- ↑ روزنامه جمهوری اسلامی، ۲۲ خرداد ۱۳۶۸، شماره ۲۹۰۶، صفحهٔ ۳
- ↑ http://mardomsalari.com/template1/News.aspx?NID=215130
- ↑ «عنایت حضرت امام خمینی (قدس سره) و مسئولیتهای اجرایی» (فارسی). پایگاه اطلاعرسانی یوسف صانعی. بازبینیشده در ۱۸ آذر ۱۳۸۸.
- ↑ صحیفهٔ امام، ج ۱۷، ص ۲۳۱.
- ↑ صحیفهٔ امام، ج ۱۹، ص ۳۰۹.
- ↑ صحیفهٔ امام، ج ۱۹، ص ۳۱۱.