حزب دموکرات کردستان ایران
ظاهر
حزب دموکرات کردستان ایران (کوتهنوشت: حدکا، به انگلیسی:PDKI) همچنین معروف به حزب دمکراتیک کرد ایران (KDPI)، حزبی قومی کردی و چپی مسلحانهٔ ایرانی است که در روز ۱۶ اوت ۱۹۴۵/ ۲۵ مرداد ۱۳۲۴ در مهاباد، پایتخت جمهوری کردستان تشکییل شد. اکنون در تعبید، در شمال عراق، جای گرفته چرا که در ایران ممنوع است و بنابراین قادر به فعالیت آشکار نیست. این گروه خواستار تعیین سرنوشت مردم کرد است و به دنبال خودمختاری در یک نظام فدرال است.
گفتاوردها
[ویرایش]- ما به عنوان حزب دمکرات کردستان ایران، بر مبنای فلسفه و بنیانهای جمهوری کردستان، بر این باوریم که کرد یک ملت و کردستان نیز یک سرزمین است، لیکن متأسفانه به علت اشغالگری دشمنان و آسیمیلاسیون و تلاش صدها ساله برای از بین بردن ملت کرد، اینک هر بخش از سرزمین ما دارای ویژگیهای سیاسی، فرهنگی و … متفاوتی است. به همین دلیل لازم است تا با در نظر داشتن این واقعیت، هر یک از احزاب و جریانات میهندوست کردستان در هر کدام از این بخشها علیرغم تمامی دیدگاهها و ایدئولوژیهای سیاسیشان، به عنوان یک اصل، عدم مداخله در امور سایر بخشها را بپذیرند و بر مبنای منافع عالیهٔ ملی، همکار و پشتیبان یکدیگر باشند.
- مصطفی هجری، ۱۴ فوریه ۲۰۱۷/ ۲۶ بهمن ۱۳۹۵، پیام به کنفرانس بینالمللی مسکو[۱]
- حزب دمکرات از مردم و برای مردم است، ملیگرایی و تعیین سرنوشت ملت به دست خویش، خط مشی اصلی مبارزاتش است؛ دمکراسی و ارزشهای آن، پِرِنسیپ غیرقابل تغییر آن بودهاست، همزیستی مسالمت آمیز، مبارزات مشترک و دوستی با ملتهای زیر دست و احزاب آزادیخواه، اساس اصلی مبارزات آن بودهاست.
- حزب دمکرات با گفتمان و اقدامات خود ثابت کردهاست که پایبند و وفادار به خواست و ارزشهای ملی است. خود عملکردها و اقدامات جمهوری کردستان، همچون آموزش به زبان مادری و پروردهکردن بر اساس معیارهای وطندوستانه و نیز تعیین پرچم و سرود ملی و تأسیس نیروی پیشمرگه، نشانههایی هستند که به سان شاهرگ کیان ملی به حساب میآیند، به همین دلیل حزب دمکرات و تاریخش به آن افتخار میکنند.
- موضوع ملت در مفهوم، مسئلهٔ همیشگی حزب دمکرات و ملت کورد در کوردستان ایران است، در سطحی کلیتر، موضوع حل نشده همهٔ ملتهای تحت ستم و حق پایمال شده در چهارچوب جغرافیای ایران است، اصرار ورزیدن بر حقوق ملی، معنای حقیقی این گفتمان را نمایان میکند و به ما میگوید که کوردستان به شیوهٔ سیستماتیک استعمار شدهاست و تلاش برای آزادی و گذر بسوی مرحلهٔ آزادی، افق دیدمان را بازتر میکند.
- براین باوریم که در شرایط کنونی، سیستمی دمکراتیک و فدرال برای نهادینه کردن آزادی و خوشبختی و دمکراسی و حقوق ملی ملتهای تشکیل دهنده این جغرافیای سیاسی لازم است، این امر نیز به قانونی دمکراتیک و امروزی نیاز دارد که مسئله مرکز_حاشیه را منحل نموده و کرامت را به ملتها بازگرداند و حق تعیین سرنوشت را برایشان امکانپذیر کند.
- اعتماد عمیق به اتحاد، گفتمان و زبان مشترک داریم، همچنین براین باوریم که آنسوی دیدگاه انتقادی، دیدگاهی روشنفکرانه و دمکراتیک است، با همین دیدگاه نیز به آینده و وضعیت کنونی مبارزاتمان در کوردستان ایران مینگریم، براین باوریم که باید فضایی بر اساس اعتماد به نیروی خود تشکیل دهیم که در آن، این نیرو و احزاب که باور به حقوق ملی و آزادی و پرنسیبهای دمکراسی دارند، پروسهای برای مبارزات مشترک ایجاد نمایند؛ چه در ارتباط با موضوع داخلی کورد و چه در سطح ایران.
- مصطفی هجری، ۱۴ اوت ۲۰۱۹/ ۲۳ مرداد ۱۳۹۸، سالگرد تأسیس حزب دمکرات[۲]
منابع
[ویرایش]- ↑ «مصطفی هجری به بان کیمون نامه نوشت». کوردستان میدیا، ۲ اسفند ۱۳۹۵. بایگانیشده از نسخهٔ اصلی در ۲۶ آوریل ۲۰۲۲.
- ↑ «مصطفی هجری: حزب دمکرات از مردم و برای مردم است». کوردستان میدیا، ۲۳ مرداد ۱۳۹۸. بایگانیشده از نسخهٔ اصلی در ۲۶ آوریل ۲۰۲۲.