احنف بن قیس سعدی
ظاهر
این یک نوشتار خُرد است. با گسترش آن به ویکیگفتاورد کمک کنید. |
قیس بن معاویة بن حصین تمیمی(تولد ۳قبل از هجرت/۶۱۹م-وفات ۶۷ق/۶۸۶م) ملقب به احنف و کنیهاش «ابو بحر تمیمی سعدی». از تابعین، یاران ومشاوران حکومتهای خلفای عمر، عثمان و علی بودهاست.
گفتاورد
[ویرایش]- ای گروه بنی سعد، خوب میدانید که احدی از بنی تمیم در واقعه جمل جان سالم بدر نبرد و هر یک از طوایف این قبیله بزرگ به نوعی گرفتار سوء تدبیرِ بزرگِ قبیله خود شدند... ، اما شما از گزند آن حوادث خونین به دور ماندید؛ زیرا خداوند شما را به وسیله حسن تدبیر من، سلامت بخشید و همه به آرزوهایتان رسیدید و از هر آن چه که مایه هراستان بود، در امان ماندید. خلاصه این که از گرفتاران و شکست خوردگان بریدید و به اهل عافیت پیوستید. حال به شما میگویم که ما بر قبیله بنی تمیمِ کوفه وارد شده و دوباره مورد محبتشان قرار گرفتیم. نخست با خروج به سوی ما در بصره مورد محبتشان قرار گرفتیم و اکنون هم برای حرکت به سوی دشمن، پس به سوی ما بشتابید و بر دشمن اعتماد نکنید
- نامه به قبیله بنی سعد
- ای معاویه، به خدا سوگند، تا آن جا که ما علی را میشناسیم، سوابقی درخشان، اخلاقی پاکیزه، مناقب عظیم و مصائبی بزرگ دارد. وی اعظم علما و افضل فضلا و احلم حلما و وصی خیرالأنبیا است، چگونه روا خواهد بود که اینگونه مورد جسارت و بی حرمتی قرار گیرد؟
- ای معاویه، تو خود از شب و روز یزید آگاهی و از ظاهر و باطن و دخول و خروجش با خبری، اگر در این کار رضای خدا و صلاح امت است به مشورت و نظرخواهی نیاز نیست و اگر غیر از این است دنیا را در اختیار او قرار مده که خود عازم سفر آخرتی.
درباره او
[ویرایش]- امروز محکمکاری و رأی صائب از میان رفت
- مصعب بن زبیر، در روز مرگ احنف
- احنف از بزرگان بصرهاست، او را به خود نزدیک و در امور کشور با وی مشورت کن
- از نامه عمر به ابو موسی اشعری
منابع
[ویرایش]- سیر اعلام النبلاء
- عقد الفرید