پرش به محتوا

آتش‌سوزی و ریزش ساختمان پلاسکو

از ویکی‌گفتاورد

آتش‌سوزی و ریزش ساختمان پلاسکو به حادثه آتش‌سوزی و ریزش ساختمان پلاسکو در چهارراه استانبول واقع در مرکز تهران اشاره دارد. ساختمان پلاسکو یا برج پلاسکو مرکزی تجاری بود که در سال ۱۹۶۲م/۱۳۳۹ش ساخته و در پی آتش‌سوزی ۱۹ ژانویه ۲۰۱۷/ ۳۰ دی ۱۳۹۵ ویران شد.

گفتاورد

[ویرایش]
  • «حادثهٔ دردناک آتش‌سوزی و فروریختگی ساختمان در مرکز شهر مایه اندوه و تأسف و نگرانی عمیق اینجانب است. شهامت و فداکاری آتش‌نشانانی که در عملیات نجات مردم، خود دچار حادثهٔ خطیر شده و در حال فداکاری متعهدانه به امتحانی دشوار گرفتار آمده‌اند، دل را از تحسین و تمجید و نیز از نگرانی و اندوه، آکنده می‌سازد. در حال حاضر همهٔ تلاشها باید برای نجاتِ جان گرفتار شدگان جهت‌دهی شود. رسیدگی به علل حادثه مسألهٔ بعدی است. از همه مسئولان می‌خواهم همانگونه که در این چند ساعت، تلاش کرده‌اند کار مجاهدانهٔ خود را ادامه دهند و وظیفهٔ فوری را بر هر حرف و حدیثی مقدم بدارند. خداوند کمک فرماید.»
  • «حادثه آتش‌سوزی و فروریزی ساختمان پلاسکو تهران که موجب جان باختن و مصدوم شدن تعدادی از هموطنان عزیز شده است، مایه تأسف و تأثر گردید. مقتضی است در اسرع وقت، علل حادثه و مسئولیت حادثه بررسی و گزارش شود و نسبت به رسیدگی به مجروحان و جبران خسارات آسیب دیدگان توسط نهادهای مسئول اقدام فوری صورت پذیرد.»
  • «... گوهر چنین روحیه ایثارگرانه‌ای چنان کمیاب شده که هرگز نباید آنان را فراموش کرد و با چشم‌های اشک‌بار قدردانشان بود و برای جبران اندکی از این ایثار خانواده‌ها فرزندانشان را هرگز از یاد نبریم.»
  • «توی همین حادثه دلخراش و باورنکردنی آتش‌سوزی و فروریختن پلاسکو، فکر می‌کنید چرا ما مردم عادی با موبایل‌های فول‌شارژ و پاوربانک، خودمان را رساندیم به محل حادثه؟ برای اینکه به مصدومان کمک کنیم؟ نه؛ چون فیلم بگیریم و عجیب‌ترین و تکان‌دهنده‌ترین صحنه مصیبت را ما منتشر کنیم. حتماً هم روی فیلم‌هایی که منتشر کردیم نشانی اینستاگرام خود را نوشتیم که یک‌موقع زحماتمان هدر نشود. همین زحمت ما مردم عادی یکی از دلایل اصلی مشکل در امدادرسانی بود… مدیریت این نیست که یک چیزی خراب شد آدم بیاید و بگوید چطوری خرابی‌ها را با خاک‌انداز جمع کنید. مدیریت این است که قبل از به‌بارآمدن خرابی، به آبادانی فکر کنیم.»
  • «یادتان نرود که پلاسکو در مجاورت چندین ایستگاه آتش‌نشانی مهم تهران بود. با این خیابان‌های پهن، در ساعت کم‌تردد، نتیجه‌اش این شد. تمام این ساختمان‌ها که با تیرآهن ساخته شده‌اند، می‌توانند سرنوشت پلاسکو را داشته باشند؛ زیرا اسکلت فلزی پلاسکو، بر اثر حرارت ایستایی خودش را از دست داد و ساختمان فرو ریخت.»
    • کامران عدل[۵]
  • «ساختمان پلاسکو، هم در آغاز و هم در فرجام خود تاریخ‌ساز بوده است. در ابتدا مرتفع‌ترین ساختمان پایتخت و نمادی از مدرنیته شهری بود. در زمان فروپاشی هم نمادی از بی‌توجهی به ایمنی شهری. هر دو نماد برای شناخت ویژگی‌های تاریخی شهری ایران فوق‌العاده مهم هستند. برای مدیرانی که بیش از کیفیت، به دنبال رکوردسازی «ترین» ها هستند پلاسکو شاخص گویایی است.»
  • «ما به‌سرعت برق دچار هیجان می‌شویم و شور ما را می‌گیرد. مثلاً چند روز آتش‌سوزی پلاسکو می‌شود مسئله ما و پس‌فردا انگارنه‌انگار اصلاً چنین اتفاقی افتاده است. حتی با خودمان خلوت نمی‌کنیم ببینیم چرا آن‌قدر سرگرم عکس و فیلم شدیم که راه بر امداد بستیم و جلوی چشممان جان و مال عده‌ای سوخت و دود هوا شد. باور کنید از قبل هم برای منِ شهروند عادی مثل روز روشن بود از شدت بی‌توجهی یک جرقه کوچک این هیولا را در خود می‌بلعد. برای همین همیشه از این ساختمان واهمه داشتم. این حادثه نشان داد چقدر آسیب‌پذیر و بی‌پناهیم. نشان داد ما و مدیران ما فقط‌وفقط اهل عکس‌العمل نشان‌دادنِ مجبوری آن هم از نوعی شعاری و احساسی هستیم. اهل درمان عجولانه و ماست‌مالی‌کردنیم نه پیش‌بینی و پیشگیری. چهار روز بعد هم کامل همه چیز یادمان می‌رود.»

منابع

[ویرایش]

پیوند به بیرون

[ویرایش]