محمد کرام‌الدینی

از ویکی‌گفتاورد
(تغییرمسیر از زیستن چون پروانه)

محمد کرام‌الدینی (متولد ۳ خرداد ۱۳۳۴ (خورشیدی) برابر با ۲۴ مه ۱۹۵۵ (میلادی) در سیرجان - پژوهشگر، مترجم، مؤلف و معلم ایرانی)؛ نویسنده و مترجم مقالات و کتاب‌های علمی-آموزشی، از جمله کتاب‌های درسی رسمی علوم تجربی و زیست‌شناسی دوره‌های مختلف تحصیلی کشور، بنیادگذار المپیاد زیست‌شناسی کشور و نیز روزنامه‌نگار علم است.

دارای منبع[ویرایش]

زیستن چون پروانه

«دانش سنتی را نباید به آسانی از نظام آموزشی کشور حذف کرد یا آن را بی‌اهمیت دانست؛ زیرا نمی‌توان تجربه‌های متخصصان سنتی را نادیده انگاشت. اکنون یک پرسش اساسی پیش روی ماست: آیا به راستی نباید دانش سنتی هم جایی در برنامه‌های درسی زیست‌شناسی کشورمان داشته باشد؟»

سرمقالهٔ مجلهٔ رشد آموزش زیست‌شناسی شمارهٔ ۶۴، پاییز ۱۳۸۵.


«امروزه باور بر این است که پارچهٔ خوش‌نقش زیست‌شناسی بدون زمینهٔ تکاملی همچون تارهایی بی‌پود از هم گسیخته و بی‌انسجام است.»

سرمقالهٔ مجلهٔ رشد آموزش زیست‌شناسی شمارهٔ ۶۹، زمستان ۱۳۸۶


«موافق باشیم یا مخالف، فرقی نمی‌کند. قطار آموزش در حال حرکت شتابان به درون جهانی است که آن را دنیای دیجیتال می‌نامیم.»

سرمقالهٔ مجلهٔ رشد آموزش زیست‌شناسی شمارهٔ ۶۳، تابستان ۱۳۶۵


«یکی از ویژگی‌های زبان فارسی آن است که حتی وقتی نوشته‌ای چند صد ساله را می‌خوانی به آسانی مقصود نویسنده را درمی‌یابی و در برخی موارد اگر نام نویسنده را ندانی ممکن است تصور کنی که آن را همسایهٔ بغل‌دستی همین دیشب نوشته است.»

سرمقالهٔ مجلهٔ رشد آموزش زیست‌شناسی، شمارهٔ ۸۰، پاییز ۱۳۸۹


هنگامی که مترجمی به قصد ترجمهٔ متنی قلم در دست می‌گیرد، یا آمادهٔ ضربه زدن بر صفحه کلید رایانه‌اش می‌شود، باید نخستین پرسشش این باشد که می‌خواهم برای چه کسی ترجمه کنم و دومین پرسش او هم معمولاً این است که هنگام برگردان متن تا چه اندازه به متن اصلی وفادار باشم.


سرمقالهٔ مجلهٔ رشد آموزش زیست‌شناسی، شمارهٔ ۷۳، زمستان ۱۳۸۳


امروزه لزوم هم‌فکری و هم‌کاری همهٔ کسانی که در نوشتن و انتشار متون زیست‌شناختی دست دارند، بیش از همیشه مشهود است. تدوین و به کار گیری زبان معیار برای متون درسی و کمک آموزشی نخستین گام در اصلاح زبان تخصصی زیست‌شناختی است.

سرمقالهٔ مجلهٔ رشد آموزش زیست‌شناسی، شمارهٔ ۶۲، بهار ۱۳۸۵


خشت نخست بنای زیست‌شناسی دانشتن رده‌بندی موجودات زنده است و دانش‌آموزان، دانشجویان و پژوهشگران علم بی دانش دربارهٔ آن در تاریکی سردرگم خواهند ماند.


سرمقالهٔ مجلهٔ رشد آموزش زیست‌شناسی، شمارهٔ ۷۶، پاییز ۱۳۸۸


نشریات هم مانند ما آدمیان متولد می‌شوند، رشد می‌کنند، بالغ می‌شوند، به شکوفایی می‌رسند، با گروهی از آدمیان پیوند دوستی برقرار می‌کنند و سرانجام دیر یا زود می‌روند. تفاوت آنها با آدمیان در این است که دوران‌های عمر آنها با دوران‌های زندگی ما متناسب نیست. چه فراوان‌اند نشریاتی که کوتاه‌زمانی پس از تولد به پیری می‌گرایند و آخرین بازدم خود را اندکی پس از تولد برمی‌آورند و چه بسا نشریات چند ده ساله که هنوز در عنفوان جوانی، بلوغ و زیبایی‌اند.


سرمقالهٔ مجلهٔ رشد آموزش زیست‌شناسی، شمارهٔ ۶۸، پاییز ۱۳۸۶

ویکی‌پدیا مقاله‌ای دربارهٔ