ناصر مکارم شیرازی: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی‌گفتاورد
محتوای حذف‌شده محتوای افزوده‌شده
جز ربات:تصحيح پانويس
Rouhaninejad (بحث | مشارکت‌ها)
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۸: خط ۸:
{{ویکی‌پدیا}}
{{ویکی‌پدیا}}
{{پانویس}}‎
{{پانویس}}‎


{{جعبه اطلاعات مراجع تقلید
|عنوان=ناصر مکارم شیرازی
|تصویر=<!-- [[پرونده:Makarem shirazi.jpg|center|180px]] -->
|نام کامل=ناصر مکارم شیرازی
|لقب=[[آیت‌الله‌العظمی]]
|نسب=
|تاریخ تولد= [[۱۳۰۵]]
|شهر تولد= [[شیراز]]
|کشور تولد= [[ایران]]
|محل تحصیل= [[شیراز]]، [[قم]]، [[نجف]]
|محل زندگی= [[قم]]
|تاریخ وفات=
|شهر وفات=
|مدفن=
|اساتید= [[محسن حکیم]]{{سخ}}[[ابوالقاسم خوئی]]{{سخ}}[[سید حسین بروجردی]]
|شاگردان=
|تالیفات=
|فعالیتها=
|وبگاه رسمی= [http://www.makaremshirazi.org www.makaremshirazi.org]
}}

'''ناصر مکارم شیرازی''' (زادهٔ [[۱۳۰۵]])، از [[مراجع تقلید]] [[شیعه]] [[ایرانی]] است.

== زندگی ==
وی در سال ۱۳۰۵ خورشیدی در [[شیراز]] به دنیا آمد. تحصیلات ابتدایی و دبیرستانی خود را در شیراز به پایان رسانید.

== زندگی علمی ==
پس از پایان تحصیلات ابتدایی و دبیرستان، در ۱۴ سالگی به طور رسمی دروس دینی را در [[مدرسه آقا باباخان شیراز]] آغاز کرد و در مدت اندکی نیازهای خود را از علوم [[صرف]]، [[نحو]]، [[منطق]]، [[بیان]] و [[بدیع]] تأمین کرد. سپس توجه خود را به رشتهٔ [[فقه]] و [[اصول]] معطوف ساخت و مجموع دروس مقدماتی و سطح متوسط و عالی را در مدتی نزدیک به ۴ سال به پایان رساند.

در همین سال‌ها گروهی از طلاب حوزهٔ علمیهٔ شیراز را نیز درس می‌داد. او در ۱۸ سالگی حاشیه‌ای بر [[کفایة الأصول]] [[آخوند خراسانی]] نوشت و در همان سال، وارد [[حوزه علمیه قم|حوزهٔ علمیهٔ قم]] شد و نزدیک پنج سال در درس‌های اساتیدی چون [[آیت‌الله بروجردی]] شرکت کرد.

وی در سال ۱۳۶۹ هـ.ق وارد حوزهٔ علمیه [[نجف]] شد و در آنجا در دروس اساتیدی چون [[محسن حکیم]]، [[ابوالقاسم خوئی]] و [[عبدالهادی شیرازی]] شرکت جست. او در سن ۲۴ سالگی اجازهٔ اجتهاد مطلق را از دو نفر از آیات بزرگ دریافت نمود. در سال ۱۳۷۰ هـ.ق به ایران بازگشت و در قم به تدریس سطوح عالی و سپس خارج اصول و فقه پرداخت. در سال ۱۳۳۶ شمسی به اتفاق جمعی از دانشمندان، ماهنامهٔ [[مکتب اسلام]] را زیر نظر آیت‌الله [[سید کاظم شریعتمداری]] و [[دار التبلیغ اسلامی]] راه‌اندازی کرد.

در حال حاضر حوزهٔ درس خارج وی یکی از پرجمعیت‌ترین دروس حوزهٔ علمیهٔ شیعه است و بنا بر گفته‌ای نزدیک به ۲۰۰۰ نفر از طلاب در کلاس درس او شرکت می‌کنند.

او از دوران جوانی نیز قلم به دست گرفت و کتاب‌هایی در رشته‌های گوناگون عقاید و [[معارف اسلامی]] و مسألهٔ [[ولایت]] و [[تفسیر]] و [[فقه]] و [[اصول]] نوشت. از تألیفات و آثار او تا کنون حدود ۱۳۰ جلد کتاب به چاپ رسیده که برخی از آن‌ها بیش از ۳۰ بار تجدید چاپ شده و برخی به بیش از ۱۰ زبان زندهٔ دنیا ترجمه شده و در کشورهای گوناگون انتشار یافته‌است. مهم‌ترین اثر وی کتاب [[تفسیر نمونه]] است که با همکاری چند نفر نوشته شده‌است.
از جمله کتب فقهی او: «انوار الفقاهه»، «القواعد الفقیة» و «انوار الاصول» و «تعلیقات مستدل» و مشروحی بر تمام عروة الوثقی است که مکرر به چاپ رسیده‌است. رسالهٔ عملیه وی (توضیح المسائل) تاکنون بارها چاپ شده و این رساله به زبان [[عربی]] و [[اردو]] و [[ترکی آذربایجانی]] و [[انگلیسی]] نیز ترجمه و منتشر شده‌است.

== زندگی سیاسی ==
وی در [[انقلاب اسلامی]] حضور فعال داشت و به همین دلیل چند بار به زندان رژیم شاهنشاهی افتاد و به سه شهر [[چابهار]]، [[مهاباد]] و [[انارک]] تبعید شد. او در تدوین [[قانون اساسی]] در خبرگان اول نقش مؤثری داشت.

==فتواهای مهم ==
* ممنوعیت برقراری ارتباط با رسانه‌ها و سایت‌های خارجی.<ref>[http://www.dwelle.de/dw/article/0,,5123093,00.html آیت‌الله مکارم شیرازی در باره تماس با رسانه‌های خارجی فتوا صادر کرد] دویچه وله، ۱۳ ژانویه ۲۰۱۰</ref>
* مصرف هرگونه [[دخانیات]] مضر بر همهٔ مقلدان او حرام است.
* مراجعه به آرای مردم: مطابق نظر وی اگر عدم مراجعه به رأی مردم باعث تهمت استبداد می‌شود از باب حکم ثانویه و اکل میت می‌توان به رأی مردم تن داد.<ref>انوار الفقاهه- کتاب البیع - ج ۱ ص ۵۱۶</ref>
* ممنوعیت اخذ جریمه به‌دلیل دیرکرد در پرداخت [[وام]].<ref>[http://khabaronline.ir/news-68343.aspx آیت‌الله مکارم شیرازی: اخذ جریمه دیرکرد وام مشروعیت ندارد] خبرآنلاین، ۲۲ خرداد ۱۳۸۹</ref>

== موضع گیری پس از دهمین انتخابات ریاست جمهوری ==
وی در مرداد ۸۸ طی بیانیه‌ای خواستار تعیین تکلیف [[فهرست بازداشت‌شدگان پس از انتخابات ریاست جمهوری دهم|بازداشت‌شدگان پس از انتخابات ریاست جمهوری]] شد. وی همچنین از مسوولان خواست «بازداشت شدگانی که خطایی ندارند یا خطایشان بر طبق رافت و رحمت اسلامی قابل ارفاق است، هر چه زودتر آزاد شوند.»<ref>[http://www.bbc.co.uk/persian/iran/2009/08/090731_wmj-ayatollah-makarem.shtml بی بی سی]</ref>

مکارم شیرازی در مورد [[تظاهرات جنبش سبز در تاسوعا و عاشورای ۱۳۸۸]] بیانیه‌ای صادر کرد و گفت: «روز عاشورا در حالی که مردم کشور ما از کوچک و بزرگ، مرد و زن در آتش عشق حسینی می‌سوختند و ناله‌های عاشقانه سر می‌دادند و در هر کوی و برزن به سوگ نشسته بودند و با نظم و خلوص نیت مشغول عزاداری و نوحه سرائی بودند گروهی از مغرضان به بعضی از خیابانهای تهران ریختند و قداست مراسم حسینی را که عامل وحدت صفوف همه ملت است شکستند، نخست به شعارهای سیاسی ساختارشکن پرداختند و سپس اقدام به تخریب اموال مردم و آتش زدن آن‌ها نمودند» وی در این بیانیه خواستار محکوم کردن حرمت شکنان و نیز نکوبیدن بر طبل اختلافات شد.<ref>[http://www.makaremshirazi.org/persian/news/?nid=651 وبگاه مکارم شیرازی]</ref>

پس از چندی دادگاه برای [[محمدامین ولیان]] [[دانشجو]]ی دانشگاه دامغان که در روز [[عاشورا]] حضور داشت، حکم اعدام صادر کرد و برخی تارنماهای حامی جریان مدعی شدند که این حکم بنا بر فتوای مکارم شیرازی در مورد [[محارب]] بودن حرمت شکنان عاشورا صادر شده‌است.<ref>[http://www.roozonline.com/persian/news/newsitem/article/2010/march/03//-5cdcc70862.html روز آن لاین]</ref> آیت‌الله مکارم شیرازی این شایعه را تکذیب کرد و گفت: «ما مطلقاً چنین فتوایی درباره چنین اشخاصی نداده‌ایم و این شیطنتی است که بعضی از سایت‌ها انجام داده‌اند.» وی افرود: «ما می‌دانیم بعضی از جوان‌ها تحت تاثیر هیجانات خاصی دست به بعضی از خشونت‌ها زده‌اند که باید آن‌ها را ارشاد و راهنمایی کرد.»<ref>[http://www.makarem.ir/persian/news/?nid=675 تکذیبیه شایعه فتوای اجرای حکم اعدام]</ref>

== کارها ==
[[تفسیر نمونه]] او به چند زبان ترجمه شده. این تفسیر و تفسیر موضوعی پیام قرآن باب تازه‌ای در تفسیر قرآن گشوده و کتب اعتقادی وی مورد نظر طلاب و دانشجویان بود.

یکی دیگر از آثار مهم او، [[مفاتیح نوین]]<ref>[http://www.adinebook.com/gp/product/9648139512 مفاتیح نوین]</ref> است که کوششی برای ذکر احادیث و منابع و مآخذ استفاده شده در [[مفاتیح الجنان]] است.

{{ترجمه قرآن}}

== پانویس ==
{{پانویس}}

== پیوند به بیرون ==
{{ویکی‌گفتاورد}}
* [http://www.makaremshirazi.org/persian/modules.php?name=Static&page=biographi.htm سایت رسمی آیت‌الله مکارم]
* [http://www.makarem.ir وب‌گاه رسمی دفتر آیت‌الله مکارم شیرازی]
* [http://www.makaremshirazi.org سایت مدرسه امام امیرالمومنین]
* [http://golestaneqoran.com/translate/bymir?quran=with&sure=1&aye=1&a1=makarem ترجمه قرآن آیت‌الله مکارم شیرازی در سایت گلستان قرآن]

{{مراجع تقلید زنده شیعه}}

[[رده:اهالی شیراز|مکارم شیرازی]]
[[رده:مفسران قرآن|مکارم شیرازی]]
[[رده:مترجمان قرآن|مکارم شیرازی]]
[[رده:افراد زنده]]
[[رده:زادگان ۱۳۰۵]]
[[رده:مراجع تقلید زنده|مکارم شیرازی]]

[[en:Naser Makarem Shirazi]]
[[ko:나세르 마카렘 시라지]]
[[ru:Макарем Ширази]]

نسخهٔ ‏۲ اکتبر ۲۰۱۰، ساعت ۲۲:۰۵

ناصر مکارم شیرازی (زادهٔ ۱۳۰۵ خورشیدی)، از مراجع تقلید شیعه ایرانی است.

منبع‌دار

  • «اگر رئیس جمهوری قانون‌گریز باشد مردم آن جامعه نیز قوانین را نمی‌پذیرند؛ به سبب اینکه مسئولان به عنوان الگو برای مردم به شمار می‌روند.»
    • ناصر مکارم شیرازی، در تاریخ ١٧ مهر ١٣٨٨.[۱]

پانویس

ویکی‌پدیا مقاله‌ای دربارهٔ


الگو:جعبه اطلاعات مراجع تقلید

ناصر مکارم شیرازی (زادهٔ ۱۳۰۵)، از مراجع تقلید شیعه ایرانی است.

زندگی

وی در سال ۱۳۰۵ خورشیدی در شیراز به دنیا آمد. تحصیلات ابتدایی و دبیرستانی خود را در شیراز به پایان رسانید.

زندگی علمی

پس از پایان تحصیلات ابتدایی و دبیرستان، در ۱۴ سالگی به طور رسمی دروس دینی را در مدرسه آقا باباخان شیراز آغاز کرد و در مدت اندکی نیازهای خود را از علوم صرف، نحو، منطق، بیان و بدیع تأمین کرد. سپس توجه خود را به رشتهٔ فقه و اصول معطوف ساخت و مجموع دروس مقدماتی و سطح متوسط و عالی را در مدتی نزدیک به ۴ سال به پایان رساند.

در همین سال‌ها گروهی از طلاب حوزهٔ علمیهٔ شیراز را نیز درس می‌داد. او در ۱۸ سالگی حاشیه‌ای بر کفایة الأصول آخوند خراسانی نوشت و در همان سال، وارد حوزهٔ علمیهٔ قم شد و نزدیک پنج سال در درس‌های اساتیدی چون آیت‌الله بروجردی شرکت کرد.

وی در سال ۱۳۶۹ هـ.ق وارد حوزهٔ علمیه نجف شد و در آنجا در دروس اساتیدی چون محسن حکیم، ابوالقاسم خوئی و عبدالهادی شیرازی شرکت جست. او در سن ۲۴ سالگی اجازهٔ اجتهاد مطلق را از دو نفر از آیات بزرگ دریافت نمود. در سال ۱۳۷۰ هـ.ق به ایران بازگشت و در قم به تدریس سطوح عالی و سپس خارج اصول و فقه پرداخت. در سال ۱۳۳۶ شمسی به اتفاق جمعی از دانشمندان، ماهنامهٔ مکتب اسلام را زیر نظر آیت‌الله سید کاظم شریعتمداری و دار التبلیغ اسلامی راه‌اندازی کرد.

در حال حاضر حوزهٔ درس خارج وی یکی از پرجمعیت‌ترین دروس حوزهٔ علمیهٔ شیعه است و بنا بر گفته‌ای نزدیک به ۲۰۰۰ نفر از طلاب در کلاس درس او شرکت می‌کنند.

او از دوران جوانی نیز قلم به دست گرفت و کتاب‌هایی در رشته‌های گوناگون عقاید و معارف اسلامی و مسألهٔ ولایت و تفسیر و فقه و اصول نوشت. از تألیفات و آثار او تا کنون حدود ۱۳۰ جلد کتاب به چاپ رسیده که برخی از آن‌ها بیش از ۳۰ بار تجدید چاپ شده و برخی به بیش از ۱۰ زبان زندهٔ دنیا ترجمه شده و در کشورهای گوناگون انتشار یافته‌است. مهم‌ترین اثر وی کتاب تفسیر نمونه است که با همکاری چند نفر نوشته شده‌است. از جمله کتب فقهی او: «انوار الفقاهه»، «القواعد الفقیة» و «انوار الاصول» و «تعلیقات مستدل» و مشروحی بر تمام عروة الوثقی است که مکرر به چاپ رسیده‌است. رسالهٔ عملیه وی (توضیح المسائل) تاکنون بارها چاپ شده و این رساله به زبان عربی و اردو و ترکی آذربایجانی و انگلیسی نیز ترجمه و منتشر شده‌است.

زندگی سیاسی

وی در انقلاب اسلامی حضور فعال داشت و به همین دلیل چند بار به زندان رژیم شاهنشاهی افتاد و به سه شهر چابهار، مهاباد و انارک تبعید شد. او در تدوین قانون اساسی در خبرگان اول نقش مؤثری داشت.

فتواهای مهم

  • ممنوعیت برقراری ارتباط با رسانه‌ها و سایت‌های خارجی.[۱]
  • مصرف هرگونه دخانیات مضر بر همهٔ مقلدان او حرام است.
  • مراجعه به آرای مردم: مطابق نظر وی اگر عدم مراجعه به رأی مردم باعث تهمت استبداد می‌شود از باب حکم ثانویه و اکل میت می‌توان به رأی مردم تن داد.[۲]
  • ممنوعیت اخذ جریمه به‌دلیل دیرکرد در پرداخت وام.[۳]

موضع گیری پس از دهمین انتخابات ریاست جمهوری

وی در مرداد ۸۸ طی بیانیه‌ای خواستار تعیین تکلیف بازداشت‌شدگان پس از انتخابات ریاست جمهوری شد. وی همچنین از مسوولان خواست «بازداشت شدگانی که خطایی ندارند یا خطایشان بر طبق رافت و رحمت اسلامی قابل ارفاق است، هر چه زودتر آزاد شوند.»[۴]

مکارم شیرازی در مورد تظاهرات جنبش سبز در تاسوعا و عاشورای ۱۳۸۸ بیانیه‌ای صادر کرد و گفت: «روز عاشورا در حالی که مردم کشور ما از کوچک و بزرگ، مرد و زن در آتش عشق حسینی می‌سوختند و ناله‌های عاشقانه سر می‌دادند و در هر کوی و برزن به سوگ نشسته بودند و با نظم و خلوص نیت مشغول عزاداری و نوحه سرائی بودند گروهی از مغرضان به بعضی از خیابانهای تهران ریختند و قداست مراسم حسینی را که عامل وحدت صفوف همه ملت است شکستند، نخست به شعارهای سیاسی ساختارشکن پرداختند و سپس اقدام به تخریب اموال مردم و آتش زدن آن‌ها نمودند» وی در این بیانیه خواستار محکوم کردن حرمت شکنان و نیز نکوبیدن بر طبل اختلافات شد.[۵]

پس از چندی دادگاه برای محمدامین ولیان دانشجوی دانشگاه دامغان که در روز عاشورا حضور داشت، حکم اعدام صادر کرد و برخی تارنماهای حامی جریان مدعی شدند که این حکم بنا بر فتوای مکارم شیرازی در مورد محارب بودن حرمت شکنان عاشورا صادر شده‌است.[۶] آیت‌الله مکارم شیرازی این شایعه را تکذیب کرد و گفت: «ما مطلقاً چنین فتوایی درباره چنین اشخاصی نداده‌ایم و این شیطنتی است که بعضی از سایت‌ها انجام داده‌اند.» وی افرود: «ما می‌دانیم بعضی از جوان‌ها تحت تاثیر هیجانات خاصی دست به بعضی از خشونت‌ها زده‌اند که باید آن‌ها را ارشاد و راهنمایی کرد.»[۷]

کارها

تفسیر نمونه او به چند زبان ترجمه شده. این تفسیر و تفسیر موضوعی پیام قرآن باب تازه‌ای در تفسیر قرآن گشوده و کتب اعتقادی وی مورد نظر طلاب و دانشجویان بود.

یکی دیگر از آثار مهم او، مفاتیح نوین[۸] است که کوششی برای ذکر احادیث و منابع و مآخذ استفاده شده در مفاتیح الجنان است.

الگو:ترجمه قرآن

پانویس

پیوند به بیرون

الگو:ویکی‌گفتاورد

الگو:مراجع تقلید زنده شیعه